Wijnproeven in Chianti: proost in september op de Chianti oogst

Wijnproeven in Chianti: proost in september op de Chianti oogst

Verzot op Italiaanse rode wijn en Toscane? De nazomer is de ideale tijd om te gaan wijnproeven in Chianti! Proost in september op de wijnoogst en maak een smakelijke roadtrip door het Toscaanse heuvellandschap.

Wijnproeven in Chianti: proost in september op de Chianti oogst

Italië en wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Chianti of chianti classico is misschien wel de meest beroemde rode wijn uit Italië. Deze wijn wordt al meer dan twee eeuwen geproduceerd in Toscane, waar het heuvellandschap het perfecte decor vormt voor de sangiovese druif waarvan chianti wordt gemaakt.

Deze wijnstreek is op haar mooist tijdens de oogstmaand september, nét voordat de druiven geplukt worden. Talloze wijnboerderijen tussen eindeloos uitgestrekte wijngaarden, kleurrijk gevuld met rijpe trossen druiven bepalen het beeld deze maand.

De meest authentieke Chianti is de Chianti Classico, gemaakt van minstens tachtig procent sangiovese, letterlijk vertaald als ‘bloed van Jupiter’.

Toscane moet je zeker bezoeken in het najaar

In september is Toscane Italië op haar puurst (foto via Shutterstock)

Reis dwars door het hart van een van de bekendste wijnstreken van Italië

Tussen het historische Florence en het fotogenieke Siena ligt de Chianti Classico wijnstreek. Via een slingerende route door de vele heuvels van dit gebied reis je langs de bekendste wijngaarden. Eén van de populaire wijnroutes loopt over de Chiantigiana en gaat van Florence naar Siena.

De route – ook bekend als de SR222 route – start ten van zuiden van Florence en brengt je via Greve, Panzano, Castellina reis je dwars door de eeuwenoude wijnstreek richting Siena. De route is zo’n 70 kilometer lang.

Toch ben je dankzij de kronkelige wegen en wijnboerderijen langs de route al snel een dag aan kwijt. Onderweg wil je natuurlijk ook af en toe een wijntje en de lokale lekkernijen proeven.

Wijnproeven in Chianti

Het populairste dorp in dit gebied is Greve. Hier wordt jaarlijks in de tweede week van september het Chianti Classico Wine Festival gehouden. Echte Chianti-fijnproevers reizen af naar dit stadje om wijnen te proeven.

Een Chianti Classico wijn herken je eenvoudig aan het zwarte haan logo. De beste Chianti wijnen hebben een levendige rode kleur. Naarmate de wijn rijpt en ouder wordt, gaat de rode kleur langzaam over in roodbruin. Perfect passend bij deze stevige, kruidige wijn die haar kenmerkende smaak dankt aan de vele tannines.

Montefioralle, Greve in Chianti, Italië
Wijnproeven in Chianti: proost in september op de Chianti oogst

Stop halverwege de route bij Castello di Fonterutoli in Castellina. Al 24 generaties lang produceert de familie Mazzei hier prachtige wijnen. Een rondleiding door het kasteel en de wijnkelder (mét proeverij!) is met een reservering mogelijk.

Overnachten in Chianti

Wakker worden met een prachtig uitzicht over de Toscaanse heuvels en de geur van druiven in je neus? Op de heuvels van het Chianti-gebied liggen authentieke middeleeuwse Italiaanse borgos, agriturismos en unieke vakantie-adresjes, waar overnachten het geweldig is, zeker tijdens de oogstperiode.Booking.com

Ga je toch liever naar het zuiden van Italië om daar van de cucina povera te genieten? Dit zijn de mooiste stadjes van Puglia!

Ben jij al eens op wijntoer door Italië geweest?

1 reactie

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen