Bijzondere steden in Noord-Spanje: Bezoek Bilbao

Op vakantie in Noord-Spanje? Deze 4 steden wil je bezoeken in Noord-Spanje

Een stedentrip naar Barcelona of Madrid, een zonvakantie aan de Spaanse Costa’s, grote kans dat jij een van deze trips zelf al eens hebt gemaakt. Het noorden van Spanje is minstens net zo de moeite waard voor een stedentrip of rondreis. Deze steden in Noord-Spanje wil je niet missen!

Op vakantie in Noord-Spanje? Deze 4 steden wil je bezoeken in Noord-Spanje

Noord-Spanje is voor velen een onontdekt gebied, waar ze overheen vliegen of doorheen rijden op weg naar de Spaanse Costa’s of steden als Barcelona en Madrid. Het noorden van van Spanje heeft echter meer dan genoeg te bieden voor een fijne vakantie of rondreis. Zo vind je hier de autonome regio’s Baskenland en Navarra, waar bossen, bergen, woestijn of strand binnen een uur vanuit hoofdstad Pamplona te bereiken zijn.

Bijzondere steden in Noord-Spanje

Wil jij Noord-Spanje ook verder ontdekken? Deze vier steden wil je bezoeken tijdens je vakantie in Noord-Spanje!

Bilbao

In het uiterste noorden van Spanje, op anderhalf uur rijden van Frankrijk, ligt Bilbao. Wie aan Bilbao denkt, denkt ongetwijfeld direct aan de wereldberoemde Guggenheim. Net zo interessant zijn de mooie stranden en surfmogelijkheden, industriële architectuur en de lokale keuken. Ook de lokale taal – het Baskisch – is bijzonder en met geen enkele andere taal te vergelijken!

Het oude, middeleeuwse gedeelte van de stad, el Casco Viejo, is een levendige wijk waar smalle straatjes vol boetiekjes, winkels en eetcafeetjes publiek aantrekken. De wijk ligt aan aan de oever van de rivier, hier vindt je ook de lokale markt La Ribera, gebouwd in de vorm van een schip. Hier wil je heen om de Baskische keuken te proeven (pintxos!) en niet alleen je ogen de kost te geven.

Bijzondere steden in Noord-Spanje: Bezoek Bilbao

Het Guggenheim Museum in Bilbao is haast een kunstwerk op zich, dankzij de hypermoderne gebouw dat werd ontworpen door architect Frank Gehry (foto via Unsplash)

Pamplona

Pamplona is de hoofdstad van Navarra en een belangrijke tussenstop langs de pelgrimsroute Camino De Santiago. Hier vind je karakteristieke straatjes die de typische levendige, Spaanse sfeer uitademen.

Een standaardbeeld op donderdagavond zijn de tientallen etende mensen op straat, wanneer je voor luttele euro’s een drankje en pintxos kunt scoren. Duik dus zeker een pintxos barretje in, of twee, en loop met een drankje in je ene en een hapje in je andere hand weer naar buiten. Lang leve de juevintxo, pintxos op donderdag.

De beroemde jaarlijkse feesten van San Fermín in Pamplona

De beroemde jaarlijkse feesten van San Fermín in Pamplona betekenen 9 dagen vol optochten, feesten, voorstellingen en het omstreden stierenrennen door de smalle straten van de stad (foto via Unsplash)

Meer bezienswaardigheden in Pamplona zijn onder meer de vele kerken en kathedralen, waarvan ‘Basilica Santa Maria La Real of Pamplona’ de bekendste is. Ook stadspoort El Portal De Francia, de Taconera Tuinen en Palacio de Navarra, tegenwoordig zetel van de deelregering, zijn kenmerkend. De oude stadswallen zijn een klein rustpuntje in de anders vaak drukke straten van Pamplona.

Zin in wat nostalgie? Volg dan de Hemingway-route in Pamplona en bezoek de favoriete plekken van schrijver Ernest Hemingway, die de stad begin van de vorige eeuw negen keer bezocht.

Spaans Navarra: land van uitersten

De oude stadsmuur van Pamplona is een rustige plek in het centrum, met geweldig uitzicht over de omgeving

De Noord-Spaanse regio Navarra is er een die al gauw door reizigers over het hoofd wordt gezien. En dat terwijl er voor iedereen, van foodie tot adrenalinejunk, meer dan genoeg is te doen in Navarra. Ik ontdekte de tofste dingen om te doen in Navarra.

Olite

Olite ligt midden in het geografische hart van Navarra, op ruim 40 kilometer ten zuiden van Pamplona. De torens van het Palacio Real de Olite, het Koninklijk Paleis, zijn nog steeds bepalend voor het stadsbeeld.

Bezoek Olite in Navarra, Noord-Spanje

De oorsprong van Olite gaat terug tot in de Romeinse tijd. In 1276 kreeg de stad zijn eerste fuero (stadsrechten) en het recht op een jaarlijkse markt. Koning Karel III van Navarra vestigde zijn zetel in de stad en liet het toenmalige kasteel uitbreiden tot een paleis, het Palacio Real de Olite. In 1925 werd Olite tot nationaal monument verklaard.

Dankzij het mediterrane klimaat is Olite ook een hoofdstad van de wijn. Breng dus zeker een bezoek aan een van de vele bodega’s in Olite en proef de lokale wijnen. Elke zomer worden in augustus Middeleeuwse Feesten georganiseerd, met ridderspelen, troubadours, boogschutters en valkeniers.

Ook in Olite worden stieren door de straten gejaagd tijdens festivals...

Ook in Olite worden stieren door de straten gejaagd tijdens festivals…

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela is het wereldberoemde eindpunt voor moderne pelgrims die (een deel van) de Camino de Santiago, de Sint Jacobsroute, lopen naar het graf van apostel Jacobus. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella is niet het enige dat mensen naar deze stad trekt.

De stad heeft circa 100.000 inwoners, waaronder 35.000 studenten. Plaza del Obradoiro, vernoemd naar de voorgevel van de kathedraal, is het hart van Santiago de Compostella. Op elke windrichting grenst het plein aan een historische trekpleister, van abdij tot vijfsterrenhotel.

Santiago de Compostela is een bekende plaats in Noord-Spanje

Idyllisch Santiago de Compostela is ook zonder het wandelen van de Pelgrimsroute een bezoek waard (foto via Unsplash)

Beklim de Monte do Gozo voor een geweldig uitzicht over de stad. Vanaf het centrum wandel je in ongeveer een uur naar de top, op zo’n 370 meter hoogte. Meer zin in gelijkvloerse wandelingen? Maak dan gebruik van de gratis rondleidingen die in diverse musea worden aangeboden of een gratis rondleiding door de stad zelf.

Zelf op vakantie naar Noord-Spanje?

Maak kennis met authentiek Spanje dankzij het aanbod van Eliza was here. Vergelijk voordelige vliegtickets naar Spanje of boek je vakantie naar Noord-Spanje met TUI.

Heb jij Noord-Spanje al eens bezocht?

5 reacties
 1. Het noorden van Spanje is prachtig! Zo groen en ook zo veel cultuur :)
  In dit lijstje mogen Santander en Donostia-San Sebastian zeker ook niet ontbreken!

 2. Santiago is ook zeker leuk, voor als je van natuur houdt; Picos de Europa National Park!

 3. Het ziet er prachtig uit!
  Hier zal ik eens verder naar kijken….
  Ik ken inderdaad alleen het zuiden……
  Fijne tips om er naar toe op holiday te gaan…

  Xoxo

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen