5x De leukste stadjes in Le Marche in Italië

De Italiaanse regio Le Marche heeft tal van leuke stadjes om te bezoeken. Vandaag neem ik je mee naar stadjes als Acqualagna, Sant’Angelo in Vado, Mercatello sul Metauro en Urbino. Ga mee op ontdekkingstocht door 5 van de leukste stadjes in Le Marche.

De leukste stadjes in Italiaans Le Marche

Aan het eind van de eerste lange dag schuiven we aan tafel in het restaurant van Agriturismo Piandimolino in Apecchio. Net als de eerste dagen krijgen we schalen voor antipasti, verse pasta en ricotta en goddelijke desserts voor ons neus.

Na een heerlijke maaltijd overnachten we in een huis op een heuvel. De volgende ochtend gaat de wekker vroeg. Tijd om kennis te maken met een paar van de leukste stadjes in Le Marche!

Marcheholiday accommodatie Ca' Quattrocchi in Apecchio

Marcheholiday accommodatie Ca’ Quattrocchi in Apecchio

5 betoverende Italiaanse stadjes

1. Apecchio

Apecchio is een kleine gemeente in Pesaro e Urbino met slechts een paar duizend inwoners. Dit kleine bergstadje heeft een historisch centrum, net als vele stadjes in de regio. Hier vind je veel lokale handwerkartiesten en fijne truffels, waarvan het nieuwe seizoen jaarlijks wordt gevierd met een groot feest in oktober.

Bezienswaardigheden zijn onder meer de Santa Lucia, een 11e eeuwse Tempelierskerk, de Campanone (een grote historische klokkentoren uit de 15e eeuw), Palazzo Ubaldini, en Ponte di Ghighetta, een 14e eeuwse brug die door Raphael werd geschilderd in zijn schilderij Madonna del cardellino.

2. Sant’Angelo in Vado

Na een goede maar korte nacht gaan we alweer vroeg op pad voor ontbijt en een bezoek aan Sant’Angelo in Vado. In Vado, op zo’n 25 kilometer van Urbino, is een klein deel van een verborgen schat zichtbaar voor publiek: overblijfselen van de tweeduizend jaar oude Domus del Mito zijn blootgelegd en in volle glorie te bewonderen.

De Domus van de Mythe – vernoemd naar de klassieke mythologische figuren die in de bijzonder goed bewaard gebleven mozaïeken zijn verwerkt – is een van de grootste ontdekkingen van de laatste vijftig jaar in Midden-Italië.

Domus del Mito opgraving in Le Marche

Bezoek de Domus del Mito opgraving in Le Marche

3. Mercatello sul Metauro

Na ons lesje geschiedenis toeren we met onze oldtimer stoet door naar de volgende Italiaanse parel: Mercatello sul Metauro, een kleine gemeente naast Sant’Angelo in Vado en Apecchio dat eveneens een lange geschiedenis kent. Hier bezoeken we onder meer de Pieve Collegiata en wanen we ons even in vroegere tijden.

Het is bijna jammer dat er zoveel op ons reisprogramma staat; ook hier zou ik best langer willen vertoeven, met een gelato in de hand en het vooruitzicht van een uitgebreide Italiaanse maaltijd in het vooruitzicht.

Mercatello sul Metauro

Eten bij Girone dei Golosi

Op die wijn hoef ik echter niet lang te wachten, want we worden verwacht in Ristorante Girone dei Golosi (La Torre, 61040 Mercatello sul Metauro) voor alweer zo’n heerlijke uitgebreide lunch. Le Marche barst van de lokale restaurants waar je tegen allesbehalve toeristische prijzen kunt genieten van lokale culinaire hoogstandjes.

Girone dei Golosi ligt hooggelegen in Mercatello sul Metauro en lijkt wel onderdeel van een minidorpje. Omringd door enkele vakantiehuizen en de bergen op de achtergrond is dit zeker een restaurant om op je to visit lijst te zetten.

Heerlijk eten bij restaurant Girone-dei-Golosi in Le Marche, ItalieHeerlijk eten bij restaurant Girone-dei-Golosi in Le Marche, Italie

Ristorante Girone dei Golosi (La Torre, 61040 Mercatello sul Metauro)

4. Urbino

Na alweer zo’n heerlijke lunch met kaas, gefrituurd brood en borden vol pasta verruilen we de kleine stadjes voor een iets grotere. Universiteitsstad Urbino vormde tijdens de renaissance een belangrijk bolwerk en vierde dankzij hertog Federico da Montefeltro haar hoogtijdagen in de 15e eeuw.

Hij liet onder meer een van de grootste bibliotheken van Italië bouwen en verzamelde in zijn paleis een groep humanisten om hem heen, wat hem de bijnaam ‘La luce dell’Italia‘ opleverde, het Licht van Italië.

UrbinoWat te doen in Urbino, Italië

Er is genoeg te zien in deze levendige ommuurde stad. Een aanrader is het Palazzo Ducale, een indrukwekkend renaissance paleis waarin enkele van de belangrijkste kunstwerken van Le Marche worden tentoongesteld. Zo kun je hier onder meer La Mutta di Raffaello bewonderen, de Urbino equivalent van de Mona Lisa.

Palazzo Ducale in Urbino

Palazzo Ducale UrbinoWat te doen in Urbino, Italië

Urbino bevalt me. Het doet me een beetje denken aan San Gimignano, de stad met de torens, waar de straten ook gevuld waren met lachende mensen en je heerlijke spots voor Italiaanse lekkernijen kon vinden.

5. Acqualagna

Ook Acqualagna ligt in Pesaro e Urbino in Le Marche en telt een paar duizend inwoners. Het is een van de belangrijkste truffelhoofdsteden in Italië. Hier vind je naast winkeltjes en terrasjes (er zijn maar liefst 30 restaurants!) ook nog historische bezienswaardigheden. Zo zijn er nog restanten te zien van San Vincenzo al Furlo, een 7e eeuwse abdij. Op dezelfde plek staat tegenwoordig een kerk uit de 13e eeuw.

Bezoek aan Furlo

Als de avond valt, komen we aan in Furlo. Furlo is niet echt een stadje, maar vooral bekend om de Gola di Furlo, een indrukwekkende kloof uitgesneden door de Candigliano. Hier kun je nog rijden over het oude spoorr van de antieke Via Flaminia, die door de Romeinen werd aangelegd tussen Rome en Fanum Fortunae (nu bekend als Fano), met als eindpunt Ariminum (tegenwoordig Rimini). Ook de 2000 jaar oude tunnel is nog steeds in gebruik.

Dineren doe je bij Antico Furlo (via Furlo, 60, 61041 Acqualagna). Dit hotel annex restaurant staat bekend om haar truffelgerechten.

We delen verhalen, wijn, truffels en afscheidscadeaus. Dat Italiaanse eten ga ik toch wel weer missen als ik thuis ben.

Culinair genieten in Le Marche

Genieten van een diner bij Antico Furlo in Acqualagna

Gelukkig staat er voor we de volgende dag richting het vliegveld in Bologna vertrekken nog een laatste ontbijtje in Acqualagna op de planning. Nog een keer brioche en verse cappuccino als ontbijt en dan zit het erop.

Een bliksembezoek aan deze verrassende regio, die ik dolgraag nog eens op eigen gelegenheid bezoek. Ciao bella!

Meer weten over Le Marche en vakantie mogelijkheden hier?

Bezoek dan www.marcheholiday.it of www.destinazionemarche.it of lees een van deze artikelen die ik schreef over Le Marche:

Ben jij al eens in deze Italiaanse regio geweest?

6 reacties
 1. OH wat een lekkere eet-foto’s! Italië is echt een eet-paradijs :-) Ik weet nog dat ik in een klein restaurantje in Parma voor het eerst gefrituurd brood at, wat is dat een uitvinding zeg. Ik heb het vorig jaar in Litouwen nog geprobeerd, ook een lokale specialiteit, maar dat was het toch niet helemaal…

  1. Ik heb alleen Italiaans brood als referentiekader en dat was echt goddelijk! Vast ook niet het meest gezond maar soit ;-)

 2. Ziet er weer geweldig uit! Je hebt je buikje daar wel vol gegeten en gedronken :-)
  En toevallig in restaurant Girone dei Golosi hebben wij ook gegeten vorig jaar! We bleven er ook een nachtje slapen in èèn van de mooie kamers. Het ontbijt is ook in dat restaurant en heel erg smakelijk met veel fruit, cake en taartjes!
  De eigenaar Roberto is supervriendelijk en kan heerlijk koken!

  1. Wat toevallig! Wij hebben er niet geslapen maar het eten was heerlijk en de eigenaren erg vriendelijk inderdaad. Klein wereldje haha! :)

 3. Mooie foto’s heb je gemaakt. Zo te zien en lezen heb je het heerlijk gehad, ik snap wel dat je er nog eens terug zou willen komen.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen