Wat te doen in Rotterdam

20 bijzondere stedentrips in 2020 (+20 extra bestemmingen!)

Ben jij op zoek naar leuke stedentrip-bestemmingen voor 2020? Ik zette 20 bijzondere Europese bestemmingen voor volgend jaar voor je op een rij. Laat je inspireren en maak een toffe stedentrip in 2020!

Op stedentrip in 2020? 20 bijzondere stedentrips in 2020

Met het laatste kwartaal van dit jaar in aantocht komt 2020 steeds dichterbij. Ben jij al bezig met je vakantie en reisjes voor volgend jaar? Laat je inspireren door deze 20 bijzondere Europese stedentrip bestemmingen en maak de tofste stedentrips in 2020!

1. Cagliari in Sardinië

Heb jij al eens van Cagliari gehoord? Deze Italiaanse regionale hoofdstad is te vinden op Sardinië. Een bestemming waar je stad en strand combineert en tijdens je trip heerlijk kunt genieten van lokale cultuur en lekkernijen.

Stedentrip Cagliari

Maak een stedentrip naar kleurrijk Cagliari (foto via Shutterstock)

2. Belfast in Noord-Ierland

Het Noord-Ierse Belfast heeft de laatste decennia flinke veranderingen ondergaan. Het roerige verleden is nog steeds zichtbaar in het dagelijks leven. Tegelijkertijd is de stad de laatste 20 jaar ontwikkeld tot een moderne stad met oog op de toekomst.

Hier vind je hippe pubs, geweldig eten en indrukwekkende bezienswaardigheden. Laat je verrassen tijdens een citytrip Belfast!

Citytrip Belfast: dit zijn de Must Do’s in Belfast: Titanic Belfast (foto door Alexey Fedorenko via Shutterstock)

Citytrip Belfast: dit zijn de Must Do’s in Belfast: Titanic Belfast (foto door Alexey Fedorenko via Shutterstock)

3. Cardiff in Engeland

Cardiff is sinds 1955 de hoofdstad van Wales en daarmee de jongste hoofdstad van Europa. Het compacte stadscentrum is gemakkelijk te voet en per fiets te verkennen. Modern en historie leven hier naast elkaar en zorgen voor een paar interessante dagen,

Maak een stedentrip Cardiff en bezoek Cardiff Bay

Maak een stedentrip Cardiff en bezoek Cardiff Bay (foto via Visit Cardiff)

4. Galway in Ierland: Culturele hoofdstad van 2020

Galway ligt aan de Ierse westkust, op dezelfde hoogte als Dublin. Het stadje is uitgeroepen tot een van de twee Culturele Hoofdsteden van 2020 en heeft een jaar vol culturele en creatieve activiteiten op het programma staan.

Bekijk de oude Spaanse stadspoort, bezoek Quay Street en Kirwans Lane voor de leukste pubs en restaurants en ga op zoek naar een Gladdagh Ring in een van de vele juwelierszaken.

Een dagje over tijdens je stedentrip en zin in wat natuurschoon? Vlakbij Galway vind je de bekende Cliffs of Moher, Burren en Connemara.

5. Rijeka, Kroatië: Culturele Hoofdstad van 2020

Galway deelt de titel Culturele Hoofdstad van 2020 met het Kroatische Rijeka. Rijeka is een belangrijke havenstad en geen standaard stedentrip-bestemming. Want hoewel naastgelegen rioge Istrië in 2019 nog door Lonely Planet in de Best in Europe top 10 werd opgenomen, heeft Rijeka nog geen typische toeristische trekpleisters.

Het culturele programma voor 2020 – bestaande uit onder meer tentoonstellingen en voorstellingen – moet daar verandering in brengen. Bezienswaardigheden als stadscentrum Korzo, het nationale theater, historische kerken en het oude kasteel Trsat zijn daarnaast het bekijken waard.

6. Amersfoort in Nederland

Laat jij je ook graag verrassen tijdens een weekendje weg in eigen land? Waar steden als Amsterdam en Maastricht al jaren bekende trekpleisters zijn, is Amersfoort misschien niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip.

Goede restaurants, een knus historisch centrum, fotogenieke straten en lokale festivals maken van Amersfoort echter een leuke bestemming voor een weekendje weg!

Surprise stedentrip: zo leuk is een weekendje Amersfoort

7. Leeuwarden in Nederland

Leeuwarden is voor een voormalige Europese Hoofdstad van Cultuur en dat is niet voor niks. De Friese stad heeft diverse musea – van het Fries Museum tot een keramiek museum en een Boomsma Museum in een voormalige Beerenburg distilleerderij.

Genieten van lokale pareltjes in Leeuwarden

Leeuwarden was in 2018 nog Culturele Hoofdstad van Europa (©watzijzegtcom)

8. Kortrijk in België

Kortrijk, of Courtrai, mag dan wel een van de oudste steden van België, maar dat is aan de sfeer in de stad niet te merken! In oude gebouwen zitten jonge tentjes, deze stad is hot, hip en happening.

Van mooie boekenwinkels tot een historisch centrum, begijnhofjes en winkelwandelgebied: het is allemaal te vinden in Kortrijk.

Hip, hot en happening in Kortrijk, Belgie

9. Hannover in Duitsland

Eén van de grootste steden van Duitsland én een die meestal voorbij wordt geraasd. Zonde, want Hannover heeft meer dan genoeg te bieden voor een leuke stedentrip.

Volg dan de Rode Draad door Hannover en loop langs 36 bezienswaardigheden in de binnenstad. Spot street art in de wijk Linden, bezoek een van de vele musea (vaak gratis op vrijdag!) of ga lekker winkelen in het centrum.

Hotspots in Hannover: Beach Club Schöne Aussichten 360° (foto door Martin Kirchner / HMTG)

Hotspots in Hannover: Beach Club Schöne Aussichten 360° (foto door Martin Kirchner / HMTG)

10. Madrid in Spanje

Spaanse hoofdstad Madrid is groot en chaotisch, divers en authentiek, met een rauw randje en kenmerkend straatleven. Geen overweldigende bezienswaardigheden van de hand van Gaudí, maar verborgen pleintjes en terrassen vol Madrilenen.

Maak je een stedentrip naar Madrid en heb je een dagje over? Overweeg dan een dagtrip naar Toledo! Van Madrid naar Toledo is namelijk maar een half uurtje met de trein en deze historische stad is ook een bezoek waard.

Wat te doen in Madrid (+dit kun je gratis doen in Madrid)Madrid is rauw en heerlijk voor een stedentrip (foto via Unsplash)

11. Mechelen in België

Mechelen ligt in het hart van Vlaanderen, op slechts 25 kilometer van Antwerpen, Brussel en Leuven en zo’n 75 kilometer van Gent.

Beklim de 538 treden van de Sint-Romboutstoren voor een geweldig panorama-uitzicht over Mechelen en omgeving. Keer terug naar vervlogen tijden in de begijnhofjes en drink heerlijk door vrouwen gebrouwen biertjes in deze Vlaamse stad.

De Grote Markt in MechelenThe world according to me #48 over mindfulness en Mechelen (natas)

Door vrouwen gebrouwen bier met uitzicht in Mechelen (©watzijzegtcom)

12. Manchester in Engeland

Manchester staat bij de meeste mensen vooral bekend als industriële voetbalstad. De stad komt op de tweede of derde plek na Londen en is zeker niet de eerste stedentrip-bestemming waar mensen aan denken. Toch wil je deze noordelijke stad beter leren kennen!

Met een Skyliner street art tour door Manchester’s Northern Quarter maak je kennis met een van de leukste wijken van de stad. De vroegere Corn Exchange werd omgebouwd tot hippe verzamelplek van restaurants en terrasjes. Een prima plek om te genieten van de vele keukens die Engeland inmiddels telt.

Vanuit Manchester maak je ook gemakkelijk een uitstapje naar Liverpool.

Genoeg culinaire opties bij Manchester's Corn Exchange

Genoeg culinaire opties bij Manchester’s Corn Exchange (©watzijzegtcom)

13. Kassel in Duitsland

In het ‘hart van Duitsland’ ligt Kassel, cultureel middelpunt van de deelstaat Hessen. Ooit thuis voor de gebroeders Grimm, is Kassel dankzij haar sprookjesachtige geschiedenis en rijke cultuur een prachtige bestemming voor een stedentrip.

Hier tref je culturele en culinaire hoogstandjes, een stuk geschiedenis en genoeg groen wanneer je even wil ontsnappen aan de drukte van de stad.

In geen enkele andere plaats woonden de gebroeders Grimm zo lang als in Kassel

In geen enkele andere plaats woonden de gebroeders Grimm zo lang als in Kassel (foto via Kassel Marketing)

14. Innsbruck in Oostenrijk

Innsbruck is hoofdstad van Tirol – in het zuidwesten van Oostenrijk – met ruim 120.000 inwoners en een 800-jarige geschiedenis. Ingesloten tussen de Oostenrijkse bergen heeft Innsbruck vaak koude winters, korte lentes en afwisselende zomers, met temperaturen van 17 tot soms wel 34 graden.

Dit maakt van Innsbruck een interessante vakantiebestemming voor zowel het zomer- als winterseizoen. Je kunt hier prima terecht voor een culturele stedentrip, een actieve outdoorvakantie of een combinatie van de twee.

Stedentrip Innsbruck: stad tussen de bergen

Innsbruck ligt prachtig ingeklemd tussen de bergen (©watzijzegtcom)

Op stedentrip in 2020? Laat je inspireren!

15. Wroclaw in Polen

Het Poolse Wrocław – je spreekt het uit als ‘Vrotswaf’ of ‘Vrotslaf’ – ligt vlakbij de grens met Duitsland en Tsjechië, bestaat al meer dan 1000 jaar.

Deze kleurrijke stad breekt met het vaak grauwe imago van Poolse steden en heeft een rijk aanbod aan kunst en culturele activiteiten. Ideaal voor een weekendje cultuur snuiven dus.

Maak een culturele stedentrip naar Wroclaw

Vanaf de St. Elisabeth-Kerk heb je een prachtig uitzicht over de Rynek en de rest van Wroclaw (foto via Shutterstock)

16. Aarhus in Denemarken

Festivals, tall ship races en viking markten, in Aarhus is elke zomer weer genoeg te doen. Deze Deense havenstad aan de noordoostkust van Jutland is minstens net zo leuk als grote concurrent Kopenhagen.

De stad zit leuke bezienswaardigheden, idyllische straatjes en food hallen en werd in 2017 nog uitgeroepen tot Europese Hoofdstad van Cultuur.

Mollestien: het mooiste straatje van Aarhus

Møllestien is het meest fotogenieke straatje in Aarhus

17. Londen in Engeland

Londen is wat mij betreft áltijd een goede bestemming voor een stedentrip! Hier vind je geweldige musea en theatervoorstellingen, toffe winkels, geweldige street art, geheime plekken en 24 uur per dag wel iets te zien en doen.

Wat te doen in Londen: Zo breng je 1, 2, 3 dagen door in Londen

 

Street art in Shoreditch | London

18. Girona in Spanje

Zin om eens een andere kant van Spanje te ontdekken? Vlieg dan niet naar Barcelona maar naar Girona! Budgetmaatschappijen vliegen al op ‘vliegveld Barcelona Girona’, dat echter zo’n 80 kilometer van Barcelona ligt. Verken in plaats daarvan gewoon Girona zelf.

De grootste stad in het noorden van Catalonië heeft prachtige gotische en modernistische architectuur, een rijk nachtleven en dankzij restaurant El Celler de Can Roca al jaren een permanente plaats in de top drie van de World’s 50 Best Restaurants.

20 bijzondere stedentrips voor 2020: bezoek Girona

Bezoek Girona in Spanje (foto via Unsplash)

Wandel langs de middeleeuwse muren rond het oude centrum en bezoek bezienswaardigheden als Banys Àrabs, een badhuis in romaanse stijl. Museu d’Història dels Jueus, gelegen in de wijk Call, geeft een indringend beeld van de ooit bloeiende Joodse gemeenschap in Girona, die in 1492 vervolgd en verdreven werd.

19. Basel in Zwitserland

Wie wat meer te besteden heeft kan zich in Basel goed vermaken. Deze toegangspoort tot Zwitserland heeft als levendige universiteitsstad genoeg activiteiten en bezienswaardigheden. Hier vind je onder meer toonaangevende (kunst)musea en beurzen.

Stedentrip Basel: Een vluchtige romance met zomers Basel

Zomers Basel: daar wil je heen!

Bijzondere stedentrips in 2020: breng een bezoek aan Basel

De Rijn loopt dwars door de stad en heeft het hele jaar door wel iets te bieden. ‘s Zomers laat je je hier afdrijven met de stroming, of drink je verfrissende drankjes bij een van de buvettes op de kades. In de winter bezoek je de kerstmarkten op de Barfüsserplatz en de Münsterplatz.

20. Bonn in Duitsland

2020 markeert de 250e verjaardag van componist Beethoven. In zijn geboortestad Bonn wordt dit gevierd tijdens een grootscheepse campagne, waarvoor onder meer 700 lachende standbeeldjes van Beethoven verspreid door de stad worden neergezet.

20 bijzondere stedentrips voor 2020: Bonn in Duitsland (via Unsplash)

Maak een Bonn stedentrip in 2020 en beleef de 250e verjaardag van Beethoven (foto via Unsplash)

Nog eens 20 bijzondere Europese steden voor een toffe stedentrip in 2020

Aan bovenstaande bestemmingen nog niet genoeg? Dan kun je ook de volgende 20 plekken overwegen voor een toffe stedentrip of weekendje weg:

 1. Rotterdam in Nederland – Van 12-16 mei 2020 wordt in Rotterdam het Eurovisie Songfestival georganiseerd, 44 jaar na de vorige overwinning.
 2. Berlijn in Duitsland – Berlijn viert in 2020 haar 100-jarige bestaan als Metropool en organiseert het hele jaar door evenementen en tentoonstellingen om dit te vieren.
 3. Brugge in België – Al jaren een razend populaire stad en dat is niet vreemd: Brugge is indrukwekkend, historisch, idyllisch en rijk aan bezienswaardigheden en culinaire hoogstandjes.
 4. Wenen in Oostenrijk – Ook in Wenen wordt de 250e verjaardag van Beethoven gevierd in 2020. Extra reden voor liefhebbers om de stad te bezoeken.
 5. Glastonbury in Engeland – Het legendarische Glastonbury Festival beleeft in 2020 de 50e editie en is de jacht op een ticket dus wel waard.
 6. Frankfurt in Duitsland – Frankfurt is weliswaar al bekend als zakenstad, je kunt aardig wat verborgen schatten ontdekken in Mainhaittan.
 7. Kopenhagen in Denemarken – Kopenhagen is zowel ‘s zomers als ‘s winters een geweldige bestemming voor een stedentrip. Fiets door de stad, geniet van de Scandinavische keuken en sla je slag wat betreft Deens Design.
 8. Châlons-en-Champagne in Frankijk – Deze historische plaats is de thuisbasis van champagnemerk Joseph Perrier.
 9. Kilkenny in Ierland – Het Ierse Kilkenny heeft kastelen, pubs en een bierbrouwerij waar je rondleidingen kunt volgen, met Irish Ale als afsluiter.
 10. Olympia in Griekenland – Een Olympisch jaar is altijd een mooi moment om terug te gaan naar de oorsprong. Het is geen echte stad maar op rondreis door Griekenland wel een bezoek waard, ik vond het erg indrukwekkend.

Mooiste stadjes Toscane: dit wil je doen in San Gimignano
Bijzondere stedentrips in 2020: Bezoek San Gimignano in Toscane (foto via Unsplash)

 1. San Gimignano in Italië – Historische torenstad San Gimignano is een ware toeristentrekker en wil je het liefst buiten het hoogseizoen bezoeken, om zo het echte lokale leven te ontdekken. Dan is het ook volop genieten van wijn, kaas en ijs!
 2. Malaga in Spanje – De Zuid-Spaanse badplaats Málaga is de ideale stad voor een zonnige stedentrip waar je stad en strand heerlijk kunt combineren.
 3. Locorotondo in Italië – Eén van de mooiste en meest fotogenieke Italiaanse steden vind je in Puglia: Locorotondo staat onder meer bekend om haar fotogenieke historisch centrum en typische witte huizen. Ik vond het er prachtig!
 4. Boekarest in Roemenië – Roemeens Boekarest is inmiddels een hippe bestemming voor een leuke stedentrip. Historische en kunstmusea, tal van leuke hotspots en art deco gebouwen vormen een prima uitgangspunt voor een paar dagen Boekarest.
 5. Bilbao in Spanje – Een Guggenheim museum, strand in de buurt en heerlijke lokale keuken. Reden genoeg om het Spaanse Bilbao een paar dagen te bezoeken.
 6. Edinburgh in Schotland – Het Schotse Edinburgh is sprookjesachtig mooi en biedt voor elke reiziger wel iets bijzonders. Van kastelen en tuinen tot pubs en cafés (vergeet ook koffiebar Elephant House niet, waar J.K. Rowling Harry Potter bedacht en schreef).
 7. Malmö in Zweden – Malmö is de derde grootste stad van Zweden en dankzij de Scandinavisch dramaserie The Bridge steeds populairder als bestemming. Sla tijdens je verblijf de Öresundbrug niet over (of combineer je stedentrip met een bezoek aan Kopenhagen).
 8. Sevilla in Spanje – In Sevilla vind je het grootste historische centrum van Europa, met prachtige gebouwen en pleinen, groene parken en eindeloos veel tapasbarretjes voor lekker eten en drinken.
 9. Ljubljana in Slovenië – De Sloveense hoofdstad bezocht ik in een ver verleden en is vast niet meer vergelijkbaar met toen: de stad kent inmiddels behoorlijk wat imposante bouwwerken, street art en betaalbare restaurants en cafés.
 10. Amsterdam in NederlandLast but not least mag onze eigen hoofdstad natuurlijk niet ontbreken! Vol mooie gebouwen, musea en restaurants. Goed om te weten: grote kans dat de stad in de zomer van 2020 extra vol stroomt met bezoekers voor grote evenementen als de Zandvoortse F1, SAIL en het EK Voetbal.

Bewaar deze 20+20 bijzondere stedentrips in 2020 op Pinterest

20 bijzondere stedentrips in 2020 (+20 extra bestemmingen!)

Heb jij al  stedentrips in 2020 op je agenda staan? En welke van deze steden wil jij absoluut bezoeken?

2 reacties
 1. Echt leuk dat je bijna overal ook zelf bent geweest! Ik wil sowieso nog eens terug naar Edinburgh nadat ik alle HP-boeken uit heb ;)

  1. Ha, ik kan een aardig rijtje afstrepen uit deze lijst inderdaad! En de rest staat nog op mijn verlanglijstje! Zo ook Edinburgh, dat ik daar als echte Harry Potter dan nog niet ben geweest, kan eigenlijk niet natuurlijk!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen