36 uur in Gent

Nachtje weg Gent: Dit doe je in twee dagen in Gent

Gent is bourgondisch, authentiek en eigenzinnig. Ik maakte een razendsnelle citytrip, bracht 36 uur in Gent door en neem je mee tijdens mijn nachtje weg in Gent. 

Twee dagen in Gent: de leukste tips

Met een geschiedenis die teruggaat tot het jaar 630 is deze Belgische stad tegenwoordig een vloeiende samensmelting van historische gebouwen en moderne architectuur, waar het Lam Gods concurrentie krijgt van creatieve street art. Ik maakte een citytrip Gent en neem je mee tijdens mijn twee dagen in Gent.

Nachtje weg Gent

De receptioniste van Aparthotel Castelnou overhandigt me de kamerpas en wenst ons een fijn weekend. Vierenhalf jaar na mijn eerste kennismaking zet ik eindelijk weer voet in Gent en voel ik me er direct weer thuis.

Het is bijna net zo koud als toen in december, toch zullen kerstmarkten en glühwein dit keer niet de boventoon voeren. We gaan op zoek naar de minder bekende kanten van de stad, maar niet voordat we hebben geluncht.

36 uur in Gent36 uur in Gent

Balls & Glory Gent

Ze zeggen het zelf al: bij Balls & Glory kom je voor de gigantische gehaktballen. Wat in 2012 begon als pop-up concept ontsproten uit het brein van Vlaamse (tv-)kok Wim Ballieu is inmiddels uitgegroeid tot een keten van ballenzaken in België en Nederland.

Bij Balls & Glory kom je langs voor een snelle, maar gezonde maaltijd die bestaat uit een gigantische gehaktbal en nog veel meer.

We zijn de deur nog niet door of er wordt ons al direct gevraagd welke gehaktbal we willen. “Wil je daar stoemp of salade bij?”, voor we aanschuiven aan de lange eettafel die de zaak vult. Elke dag dag kun je kiezen uit vier gevulde gehaktballen (varken, kip of vegetarisch). Water en fruit staan standaard op tafel en binnen no time hebben we een bal van kip en een vegetarische bal voor onze neus. Snel en vooral smakelijk.

Balls & Glory

Jakobijnenstraat 6, 9000 Gent. Maandag t/m zaterdag geopend van 10 uur tot 21 uur, op zondag gesloten.

Balls & Glory Gent

Gigantische gehaktballen bij Balls & Glory

Ontdek Gent vanaf het water

Dit weekend zullen we nog genoeg stappen zetten en daarom springen we eerst aan boord van een van de vele bootjes van Gent, veelal inbegrepen bij de aanschaf van een Citycard.

Gent en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat is ook in het kloppende hart van de stad goed te zien. Vanaf de Graslei en Korenlei vertrekken diverse bootvaarten. Het is nog net geen file-varen op de Leie, toch is de aanblik van Gent vanaf het water een interessante.

Ik spot talloze kleurrijke huizen, gezellige restaurants direct aan het water en verstopte standbeelden aan de voet van imposante monumentale bouwwerken.

Gent vanaf het water: de bootjes van GentGent vanaf het water: de bootjes van Gent

Of je jezelf nu op een rondvaartboot vleit, de hop on hop off watertram instapt om van a naar b te komen of zelf met een kano of kajak het water bedwingt, een trip over het water is toch wel een must tijdens je bezoek aan Gent. En als je echt het water niet op wilt, dan kun je altijd nog langs de kades zitten met een eigen drankje of een Belgische wafel.

Na onze boottocht dwalen we verder door het centrum van Gent, tot we honger krijgen. Tijd voor de volgende culinaire tussenstop, een van de velen dit weekend.

Seizoensgebonden dineren bij Lepelblad

Er is een tafel voor ons gereserveerd  bij Restaurant Lepelblad, om de hoek bij Balls & Glory en al net zo creatief op culinair vlak. Seizoensgerechten, streekproducten en de wereldkeuken staan hoog in het vaandel bij Lepelblad, op zowel de vaste kaart als dagelijkse suggesties.

Als voorgerecht kies ik de carpaccio van gepekeld rundvlees, terwijl mijn dinerdate gaat voor de taco’s met kip en salsa van geroosterde ui. Prima gerechtjes om te delen, zoals het menu zelf al suggereert. De rundsburger en gevulde kipfilet volgen en na een goddelijke chocolademousse kunnen we geen pap meer zeggen. Gent verwent ons.

Onderbergen 40, 9000 Gent. Woensdag t/m zaterdag geopend van 11:30 uur tot 23 uur. Maandag en dinsdag enkel voor groepen vanaf 20 personen. Zon- en feestdagen gesloten.

Seizoensgebonden dineren bij Lepelblad in Gent

Overnachten in Aparthotel Castelnou in Gent

Na zestienduizend stappen en twee heerlijke maaltijden keren we terug naar ons hotel, waar we de komende twee nachten verblijven. Aparthotel Castelnou ligt op zo’n 10-15 minuten lopen van het centrum en biedt appartementen en studio’s met full hotel service. Je thuis voelen met een ontbijtbuffet in de buurt dus.

Ons appartementje heeft een kitchenette en woonkamer, met de slaapkamer ernaast. Ideaal om de indrukken van de dag even relaxed te verwerken, terwijl je je voeten omhoog gooit. We voelen ons er in elk geval thuis.

Overnachten bij Aparthotel Castelnou kan vanaf €89,- per nacht*

Nachtje weg Gent: Overnachten in Aparthotel Castelnou GentNachtje weg Gent: Aparthotel Castelnou GentZonsondergang in Gent, Aparthotel Castelnou

Zondag in Gent

Gent is de ideale stad voor een weekendje grasduinen en genieten, of je nu op zoek bent naar rust of actie, cultuur & musea of gewoon lekker genieten. Vroege vogels gaan op zondagochtend naar de markt. Gent heeft er verscheidene: van de Bloemenmarkt (Kouter) en boekenmarkt (Ajuinlei) tot brocante markt bij de St. Jacobs. Even buiten de binnenstad vind je de Ledeberg markt, de grootste van de stad.

Street art ontdekken met Concrete Canvas Tour

Hoewel bij de Citycard ook fietshuur is inbegrepen, besluiten we de stad opnieuw te voet te verkennen. Dit keer echter geen standaard stadswandeling langs de historische panden. De Concrete Canvas Tour voert ons langs de creatieve street art en graffiti in de straten van Gent.

Het initiatief komt van Street Art Belgium, dat jaarlijks met meer dan 20 nieuwe muurschilderingen ‘de grijze Belgische muren’ transformeert tot kleurrijke kunstwerken. Er zijn twee routes die je langs tientallen muurschilderingen door de hele stad leiden, op de fiets (14,5 km) of te voet (7,5 km).

Na een ruime twee uur wandelen hebben we toffe street art én verborgen straten, hofjes en parken gezien. Aanrader als je Gent buiten de gebaande paden wilt verkennen. Na de street art begeven we ons in de voor ons inmiddels vertrouwde straten van het centrum, waar we onszelf trakteren op warme wafels en ons vermaken met mensen kijken.

Zelf de Concrete Canvas Tour volgen? Je kunt de map hier downloaden.

Concrete Canvas Tour, Street Art GentConcrete Canvas Tour, Street Art Gent36 uur in GentWafels in Gent zijn een must

Geen bezoek aan België zonder wafels te eten!

De avond valt en we sluiten af met een pizza, voor we terug lopen naar ons appartement even buiten het centrum. Wat een heerlijke stad blijft Gent toch. Ik weet nu al dat mijn volgende ontmoeting niet weer vierenhalf jaar op zich laat wachten.

Meer inspiratie voor je citytrip naar Gent

Heb jij al eens kennis gemaakt met Gent?

Ik verkende Gent op uitnodiging. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

7 reacties
  1. Leuke tips! Ik ben vorig jaar een middag in Gent geweest, maar dat was veel te kort om deze mooie stad compleet te ontdekken. Ik ga die wandeling zeker onthouden voor mijn volgende bezoek.

  2. Gent lijkt me zo’n heerlijke stad maar nu een beetje ver van huis.. Als we ooit weer terug zijn in Nederland, ga ik rustig België eens verkennen!

  3. Hm volgens mij lukte het reageren net niet! In ieder geval: mooooie foto’s :)

  4. Gent is zo’n fijne stad.
    Leuk dat je de onbekendere plekjes hebt verkend.
    Die wandeling ga ik onthouden voor de volgende keer. :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen