10 redenen om naar Dublin te gaan dit najaar: breng een bezoek aan Trinity College

10 redenen om Dublin dit jaar te bezoeken

Dublin staat bekend om haar levendige centrum, talloze pubs & muziek en indrukwekkende geschiedenis. Zoek je nog een bestemming voor een citytrip? Tien redenen om Dublin dit jaar te bezoeken!

10 redenen om Dublin dit jaar te bezoeken

 Twee keer bezocht ik Dublin al, beide keren een combinatie van werk en plezier. Ideaal als je het mij vraagt, want op zo’n manier ontdek je diverse kanten van een stad. De stad kent vele gezichten die Dublin meer dan de moeite waard maken voor een stedentrip. Ook Lonely Planet zette de stad al eens op haar te bezoeken steden-lijst.

Waarom citytrip Dublin een goed idee is

‘s Werelds meest bekende reisboekenuitgever beschrijft Dublin als “één van Europa’s meest nuchtere en vriendelijke steden” en voegt eraan toe dat “de bekende hoogtepunten worden aangevuld met noviteiten op het gebied van saamhorigheid en diversiteit die bijdragen aan de hedendaagse aantrekkingskracht van de hoofdstad.”

Waarom ik denk dat jij Dublin dit jaar ook wil bezoeken? Ik geef je 10 redenen waarom Dublin een leuke stad is voor een citytrip!

1. Ierse gezelligheid

De Ierse gezelligheid is beroemd, of berucht! Niet voor niets is Dublin door internationale beoordelingssite Tripadvisor al drie keer uitgeroepen tot de ‘vriendelijkste stad van Europa’. Dubliners staan bekend als gastvrij, hebben een aanstekelijk gevoel voor humor en de gezelligheid in de stad is dan ook nooit ver te zoeken. Je kunt dan ook een warm welkom door de Dubliners verwachten.

5x Bezienswaardigheden in Dublin die je echt niet mag missen

2. Overal (goede) muziek in Dublin

Dublin ademt muziek! Niet voor niets is het de geboorteplaats van wereldbands als U2, Thin Lizzy en The Dubliners. Waar je ook bent, op elke straathoek en vanuit iedere pub klinken de typische klanken van de Ierse muziek, maar de stad heeft ook een reputatie hoog te houden als het gaat om hedendaagse muziek.

Een stedentrip Dublin is dan ook niet compleet zonder een bezoek te brengen aan de vele lokale pubs of bars waar je wordt getrakteerd op live muziek van talentvolle bands die misschien ook ooit wereldpodia bespelen. Kun jij mooi zeggen dat je ze al kende.

Temple Bar in Dublin in het zonnetje

Foto door Rolf G Wackenberg (via Shutterstock)

3. Bezienswaardigheden in Dublin

Er is meer dan genoeg te doen in Dublin, of je nu fan bent van historie, lokale gastronomie of sport. Bezienswaardigheden in Dublin te over. Een tour in de Guiness-brouwerij met een adembenemend uitzicht over de stad is zowel wat cliché als een unieke ervaring wanneer je in Dublin bent. In en rondom de stad is nog veel meer te beleven en te zien.

Bezoek bijvoorbeeld het beroemde Trinity College met de fotogenieke Long Room en het beroemde Book of Kells. Door laatstgenoemde heeft de stad zelfs een plekje op de UNESCO-Werelderfgoedlijst van ‘Steden van de literatuur’ veroverd.

Zeven redenen om naar Dublin te gaan dit najaar: breng een bezoek aan Trinity CollegeBezienswaardigheden in Dublin: Trinity College Dublin met de bekende Long Room

Bezienswaardigheden in Dublin: Trinity College Dublin met de bekende Long Room

4. Taste the Island

Ierland heeft een rijke traditionele en hedendaagse kookcultuur. Dat is vanaf dit najaar goed te proeven, wanneer ze haar culinaire hoogstandjes presenteert in een nieuw thema: Taste the Island, een viering van de Ierse culinaire cultuur. Van regionale specialiteiten en lokale tradities tot nieuwe gastronomie, laat de Ierse cuisine je goed smaken!

5 must tastes uit de Ierse keuken

De verandering van seizoenen brengt ook spannende nieuwe eetinspiratie met zich mee en de chef-koks van Dublin blijven vernieuwen en innoveren. Ervaar de authentieke en seizoensgebonden gerechten in de food scene van Dublin.

Van de streetfood van de Temple Bar Food Market tot de verfijnde restaurants van Chapter One en Dax, Dublin moderniseert het Ierse eten zodat elke 21e-eeuwse fijnproever ervan kan genieten. Daarnaast biedt het gezellige interieur van de traditionele Ierse pubs in Dublin de perfecte pauzestop. Geniet van een warme whiskey of Guinness, heerlijke pubmaaltijden en livemuziek. Op een kille avond in Ierland is de pub de plek waar iedereen samenkomt – en iedereen is welkom!

5. Griezelig Halloween

Als de geboorteplaats van Halloween en de schepper van ‘s werelds beroemdste vampier ‘Dracula’ is het eiland Ierland in oktober een betoverende bestemming.

Ieren vieren al 2000 jaar Halloween en van 28 tot en met 31 oktober komt de duistere kant van Dublin weer tot leven tijdens het vierdaagse Bram Stoker Festival. Van Halloween-optochten tot vampierfeesten, je maakt het mee tijdens het oudste festival van Ierland.

6. Dublin Book Festival

De Ierse hoofdstad heeft als UNESCO Literatuurstad en als geboortestad van de auteur een programma vol evenementen, lezingen, wandel- en eettochten, tentoonstellingen, muziek en theater. Het Dublin Book Festival wordt al sinds 2006 georganiseerd en is een van de meest succesvolle en levendige boekenfestivals van Ierland.

Het festival vindt plaats in november, met tientallen evenementen op locaties in de stad Dublin, zoals de National Library of Ireland, Irish Writers Centre, The Gutter Bookshop, Science Gallery Dublin en The National Botanic Gardens.

7. Free Dublin Alternative Tour

Ook leuk dit najaar zijn de gratis alternatieve rondleidingen die je kunt volgen. Zo leer je de stad op een heel andere manier kennen, zonder grote mensenmassa’s die je op andere plekken tegenkomt. Onder begeleiding van locals en expats krijg je rondleidingen met inside info en onontdekte plekken.

8. Kastelen om de hoek

Net als prachtige natuur liggen ook kastelen binnen bereik. Ierland staat vol met kastelen, van oud en vergaan tot sprookjesachtig mooi. In en rond Dublin vind je diverse kastelen, waarvan Dublin Castle (2 Palace Street) en Malahide Castle (zo’n 12 kilometer buiten Dublin) de bekendste zijn.

Malahide Castle - 7x de mooiste kastelen in Ierland

Malahide Castle ligt zo’n 12 kilometer buiten Dublin

9. Natuur binnen handbereik

Door het milde zeeklimaat is het in het najaar heerlijk vertoeven in Ierland. Ja, de kans op regen in Dublin is aanwezig maar dat zijn we wel gewend. Daarnaast is Dublin omgeven door prachtige natuur.

De stad is dan ook de ideale uitvalsbasis om de nabije omgeving te ontdekken wanneer je het stadsleven even zat bent. Niet voor niets zoeken mensen steeds vaker naar een bestemming waar stad en natuur dicht bij elkaar liggen.

Dublin City and the Dublin bay up to Howth as seen from Wicklow Mountains

Dublin gezien vanuit de Wicklow Mountains, ten zuiden van Dublin // foto via Shutterstock

Vanuit Dublin neem je een regionale trein (DART) en binnen 30 minuten bevind je je aan de kust of in de bergen: de Wicklow Mountains ten zuiden van Dublin bijvoorbeeld, waar het uitzicht over de stad en de baai fenomenaal is.

En wist je dat je langs de Wild Atlantic Way in het najaar zelfs walvissen kunt spotten?!

10. Dublin is goed bereikbaar

Niet geheel onbelangrijk, deze laatste reden: de bereikbaarheid! Vanuit zowel Amsterdam als Eindhoven vlieg je binnen twee uur naar Dublin. Prettig, wanneer je slechts een korte stedentrip plant en niet de hele dag onderweg wilt zijn.

De stad zelf is daarnaast groot genoeg om een paar dagen door te brengen en toch zo compact dat je niet constant van vervoer afhankelijk bent om ergens te komen. Veel bezienswaardigheden liggen in het centrum op loopafstand van elkaar. En anders kun je altijd nog gaan fietsen door Dublin.

Heb jij Dublin al eens bezocht?

5 reacties
 1. Dublin is een geweldige stad!
  Ik dacht dat het veel regende in Ierland maar volgens de Ieren valt het wel mee, ze noemen het de Irish Sunshine.

  Vanuit Dublin kun je ook prachtige klifwandelingen maken! Wel aan te raden met droog weer trouwens!

 2. Dit schiet dus niet op he, nu wil ik naar Dublin én Aarhus, maar ik heb helemaal geen vrije dagen meer en moet eigenlijk ook wat meer tijd vrijmaken voor mijn geliefde Berlijn. Schrijf maar eens een post over plekken waar je écht niet heen hoeft, dan kan ik die weer met een gerust hart lezen zonder direct naar vliegtickets te gaan kijken ;)

  1. Hahaha! <3 Dan zou ik de post van morgen misschien ook even skippen! ;-) Wél een goed idee trouwens, ga ik onthouden!

   Ik wil volgend jaar nog wel wat meer tijd doorbrengen in Berlijn, mijn eerste bezoek was wel erg kort.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen