Wat te doen in Kopenhagen: 13 ideeën voor elk budget

Wat te doen in Kopenhagen: 15 tips voor elk budget

Welkom in Kopenhagen, de bruisende hoofdstad van Denemarken waar geschiedenis, cultuur en moderniteit samenkomen. Wist jij dat Kopenhagen dit jaar is uitgeroepen tot dé Hoofdstad van Architectuur? Ik geef je de leukste tips voor elk budget, inclusief gratis doen in Kopenhagen!

Wat te doen in Kopenhagen

De Deense hoofdstad Kopenhagen is een populaire bestemming voor een citytrip en dat is niet vreemd: de stad is groot genoeg voor een metropool-gevoel en toch klein genoeg om op je gemak te verkennen. De stad staat bekend om design, mode en een industriële look. Dit jaar is Kopenhagen door UNESCO verkozen tot World Capital of Architecture 2023 en wordt het Deense design- en architectuurerfgoed het hele jaar in het zonnetje gezet.

Budgetvriendelijke bestemming is niet het eerste wat je denkt bij Kopenhagen, maar dat hoeft echter niet altijd een probleem te zijn. Want hoewel Denemarken geen goedkope bestemming is, kun je in Kopenhagen ook met een klein budget prima uit de voeten.

Gratis doen in Kopenhagen

Zo zijn er meer dan genoeg bezienswaardigheden en activiteiten die je gratis of tegen een betaalbare prijs kunt doen. Ontdek wat te doen in Kopenhagen: ik geef je 15 tips voor elk budget!

1. Ronddwalen door de Botanische Tuinen van Kopenhagen

Ontdek een groen paradijs in het hart van Kopenhagen: in de Botanische Tuinen (Gothersgade 128) vind je kassen vol tropische planten en prachtige buitentuinen. Deze buitentuinen, op slechts een steenworp afstand van het Nørreport Station, zijn gratis toegankelijk.

De botanische tuin is onderdeel van het Natuurhistorisch Museum van de Universiteit van Kopenhagen. Met een uitgebreide collectie van planten en bloemen van over de hele wereld bieden de tuinen al sinds 1874 een serene ontsnapping aan de drukte van de stad.

Breng een bezoek aan de Botanische Tuin en ontdek deze verborgen parel in Kopenhagen, een must-see bestemming voor liefhebbers van natuur en schoonheid, zonder dat het je een cent kost.

Breng een bezoek aan de Botanische Tuin en ontdek deze verborgen parel in Kopenhagen, een must-see bestemming voor liefhebbers van natuur en schoonheid, zonder dat het je een cent kost.

2. Den Lille Havfrue (De Kleine Zeemermin)

Een tikje overschat en kleiner dan je denkt, maar het beeld van de Kleine Zeemeermin kun je toch eigenlijk niet overslaan tijdens je Kopenhagen citytrip. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van Denemarken!

Gratis doen in Kopenhagen: breng een bezoek aan de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen

Gratis doen in Kopenhagen: breng een bezoek aan de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen

3. Bezoek een museum

Net als in vele grote steden kun je ook in Kopenhagen gratis musea bezoeken. Zoals de David Collectie, gehuisvest in een neoklassiek gebouw tegenover de tuinen van kasteel Rosenborg (nog een gratis tip om gewoon even heerlijk rond te dwalen).

Daarnaast wandel je ook zo binnen in het Kopenhagen Kathedraal Museum bij Vor Frue Kirke – een verborgen museum met een tentoonstelling over architectuur ter ere van de stad als Wereld Architectuur Hoofdstad dit jaar.

Daarnaast wandel je ook zo binnen in het Kopenhagen Kathedraal Museum bij Vor Frue Kirke (Nørregade 8, 1165 København K). Dit ‘verborgen’ museum huist nu een tentoonstelling over architectuur ter ere van de stad als Wereld Architectuur Hoofdstad dit jaar.

Op woensdagen ben je gratis welkom bij Glyptoteket, Thorvaldsen’s Museum en Nikolaj Kunsthal. In deze Kunsthal kan je ook concerten, optredens en diners bijwonen én scoor je de coolste posters uit de collecties voor thuis.

Nationaalmuseet

Het Nationaalmuseet, ofwel het nationale museum, is gratis toegankelijk voor kinderen tot 18 jaar en open van dinsdag t/m zondag tussen 10:00 – 17:00 uur (in de zomer van juni t/m september tot 18 uur open). Je vindt het Nationaalmuseet aan Ny Vestergade 10, 1471 Copenhagen K.

4. Copenhagen Free Walking Tours

Wandelend door Kopenhagen kom je op elke hoek wel iets spectaculairs tegen: prachtige koepels, kleurrijke rijhuizen en indrukwekkende architectuur.

Ook in Kopenhagen kun je aansluiten bij gratis stadswandelingen onder begeleiding van een lokale gids van Copenhagen Free Walking Tours. Tijdens het zomerseizoen kun je elke ochtend aansluiten bij de rondleiding die begint bij het stadhuis aan de Rådhuspladsen.

Tijdens deze tour hoor je alles over hoe de stad is uitgegroeid van vissersdorpje tot de bruisende hoofdstad van Denemarken, en hoe het de uitdagingen van pest, brand en invasies heeft doorstaan. De gidsen vertellen waarom de Denen bekendstaan als het gelukkigste volk ter wereld en geven je tips over waar je de lekkerste smørrebrød kunt vinden.

Hoewel de wandelingen zelf gratis zijn, wordt een fooi aan de gids wel gewaardeerd.

5. Wisseling van de wacht

Elke dag om 11:30 uur kun je getuige zijn van een indrukwekkend schouwspel wanneer de wacht van kasteel Rosenborg door de straten van Kopenhagen marcheert, op weg naar het Amalienborg Paleis. Om 12:00 uur vindt daar de ceremoniële wisseling van de wacht plaats. Het Amalienborg Paleis dient als de bescheiden winterresidentie van de Deense koninklijke familie.

Hoewel het grootste deel van het paleis gesloten is voor het publiek vanwege de frequente aanwezigheid van de koninklijke familie, kun je nog steeds meegenieten van de betoverende sfeer en de klanken van de marsband. Als je geen wachtwisseling ziet, kun je er automatisch vanuit gaan dat de koninklijke familie niet aanwezig is.

Amalienborg Slotsplads is een bekende bezienswaardigheid in Kopenhagen

Maar wees gerust, het achthoekige plein is omringd door vier adembenemende gebouwen die zeker de moeite waard zijn om te verkennen.

6. Gratis groen in Kopenhagen

Als je je stappendoel van 10.000 wilt halen, ben je op de juiste plek in Kopenhagen. Bezoek de weelderige groene gebieden van Amager Faelled en Kalvebod Faelled, waar je kunt genieten van een verkwikkende wandeling langs het Amarmino Trail of gewoon heerlijk kunt rondstruinen in deze prachtige parken op weg naar het centrum van de stad.

Naast de natuurlijke schoonheid bieden de begraafplaatsen in Kopenhagen ook een verrassende toeristische attractie. Vergeet de lugubere associaties, want hier vind je juist picknickende families en zonnebadende locals. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Assistens Begraafplaats in Nørrebro, waar je zelfs het graf van de beroemde schrijver Hans Christian Andersen kunt vinden, bekend van onder andere het sprookje van de Kleine Zeemeermin.

7. Drijvende zwembaden in Kopenhagen

In de zomer op bezoek in de stad? De vele drijvende zwembaden in de haven van Kopenhagen zorgen voor een frisse duik! Ze zijn het hele jaar door gratis beschikbaar, dus ook liefhebbers van ijsbaden kunnen hier hun hart ophalen.

Betaalbaar doen in Kopenhagen

Op zoek naar meer tips en suggesties voor budgetvriendelijke activiteiten, bezienswaardigheden en eetgelegenheden in de Deense hoofdstad? Niet gratis, maar alsnog goed betaalbaar zijn deze activiteiten in Kopenhagen:

8. Struinen door winkelstraat Strøget

Een beetje window shoppen door de langste voetgangersstraat van Europa kost je geen cent. En wist je dat Kopenhagen ook bekend staat om haar geweldige tweedehands winkels en vintage shops?

Als je op zoek bent naar de beste deals, wil je in het voorjaar zeker de vlooienmarkten checken. Deze kleurrijke Kopenhaagse traditie vind je op straathoeken en langs de kade. Neus lekker rond tussen alle vintage parels van interieurdesign tot de mooiste kleding. Hoeveel geld je spendeert heb je dus zelf in de hand.

Struinen door winkelstraat Strøget

9. Fietsen door de oude stad

Net als wij zijn ze in Kopenhagen verzot op fietsen! Kopenhagen staat bekend als een van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld, met goed onderhouden fietspaden en een efficiënt fietsdeelsysteem.

Fietsen geeft je de vrijheid om gemakkelijk van de ene plek naar de andere te gaan en alles op je eigen tempo te ontdekken.

Huur een fiets en verken op een relaxte manier de stad op twee wielen. En maak natuurlijk ook een ritje over de beroemde fietsbrug, de Cykelslangen, die je meeneemt over het water en een adembenemend uitzicht biedt op de stad.

Fietsen in Kopenhagen

10. Boottocht door de kanalen

Net als in Amsterdam vind je in Kopenhagen talloze kanalen én aanbieders van boottochten, waarmee je de stad vanaf het water kunt ontdekken.

Stap aan boord van een rondvaartboot en vaar langs de schilderachtige grachten van Kopenhagen, terwijl je geniet van het uitzicht op historische gebouwen, kleurrijke gevels en iconische bezienswaardigheden zoals de Kleine Zeemeermin en het koninklijke paleis Amalienborg.

Boek hier je rondvaart van een uur vanaf Ved Stranden of Nyhavn in Kopenhagen >>

Boottocht over de kanalen van Kopenhagen

Maak een boottocht door de kanalen van Kopenhagen

11. Betaalbaar uit eten in Kopenhagen

Een citytrip is natuurlijk niet compleet zonder te eten en drinken bij leuke hotspots in Kopenhagen.

Bij Folkehuset Absalon (Sønder Blvd. 73) schuif je elke avond je voetjes onder de gezelligste gemeenschappelijke tafel van de stad. Hier is een dinertje onvoorspelbaar en laat je je voor slechts 50 DKK (€6,70) per persoon verrassen. Wie weet leer je zelfs nieuwe vrienden voor het leven kennen.

Op zoek naar ontbijtplekken in Kopenhagen? Check deze tips!

12. Drankjes doen in Nyhavn

Hoewel je de meeste cafés in het populaire Nyhavn beter links kunt laten liggen wegens hoge toeristenprijzen is het wel leuk hier een drankje te doen. Veel Denen nemen zelf een drankje mee en gaan aan de kade zitten kletsen. Vooral leuk in de zomer als het lekker weer is natuurlijk.

Wat te doen in Kopenhagen: 13 ideeën voor elk budget

Bijzondere luxe in Kopenhagen

Geen budget waar je je aan hoeft te houden maar flink wat centen om stuk te slaan? Dan ben je in Kopenhagen zeker op de juiste plek! Hier zijn meer dan genoeg plekken om te eten en drinken. Ga los op Deens Design of verwen je smaakpapillen met de New Nordic Cuisine die door wereldberoemde noma chefs René Redzepi en Claus Meyer groot werd gemaakt. 3 luxe tips:

13. Shoppen bij Hay House

Hay House (Østergade 61, 2, 1100 København K) is hét Deense designmerk op gebied van interieur. Moderne meubels en onconventionele & unieke producten om je huis mee te decoreren vind je hier.

14. All that glitters is not gold

Zeker niet bij Deense sieradenontwerpers. Zilver, brons en andere bijzondere materialen zijn populair bij de ontwerpers, net als gerenommeerde merken als Ole Lynggaard Copenhagen (Ny Østergade 4, 1101 København K), Georg Jensen Silver en Dyrnberg/Kern waarvan een ring om mijn vinger prijkt.

15. Eten bij Noma

In 2015 werden maar liefst 18 Michelin sterren verdeeld onder 15 restaurants in Kopenhagen. Restaurant Noma (Refshalevej 96) staat inmiddels al jaren bekend als beste restaurant ter wereld en is zeker een bezoekje waard (zolang het nog open is want eind 2024 gaat sluit Noma definitief haar deuren). Niet vergeten om ruim vóór je bezoek te reserveren én vast te beginnen met sparen voor je diner.

In 20127 verhuisde Noma naar een terrein vlakbij de hippiegemeenschap Christiania in Kopenhagen.

In 20127 verhuisde Noma naar een terrein vlakbij de hippiegemeenschap Christiania in Kopenhagen

Overnachten in Kopenhagen

Tijdens je citytrip Kopenhagen kun je in talloze hotels en hostels terecht, afhankelijk van je persoonlijke wensen en budget. Ik zet enkele hotels op een rij:

 • Wakeup Copenhagen** (Bernstorffsgade 35) – Strak ingerichte kamers in een eigentijds budgethotel met gratis wifi en een chique lobby met een lounge.
 • ibis Styles Copenhagen Ørestad*** (Ørestads Blvd. 47) – Het nieuwe ibis Styles Copenhagen Ørestad is een absolute aanrader voor iedereen die stad, design en natuur wil combineren zonder daarbij teveel te betalen. Maak gebruik van de fietsen van het hotel, een betaalbare manier om de stad te verkennen, of geniet van een hapje en drankje bij restaurant Sunder.
 • Motel One Copenhagen**** (Løngangstræde 27) – De inrichting van dit betaalbare designhotel is geïnspireerd op de mode uit de jaren ’50 en ’60, compleet met een huiselijke sfeer en designmeubels.
 • Anderson Boutique Hotel**** (Helgolandsgade 12, Vesterbro) – Dit boetiekhotel ligt in de trendy wijk Vesterbro, op loopafstand van het centraal station van Kopenhagen. Het beschikt over moderne designkamers met led-tv’s en gratis WiFi.
 • Hotel Kong Frederik**** (Vester Voldgade 25) – Dit hotel is gevestigd in een 19e-eeuws herenhuis, op 200 meter van het stadhuis van Kopenhagen en op 5 minuten wandelen van pretpark Tivoli.

Boek je citytrip Kopenhagen

Ook enthousiast geworden over een citytrip naar Kopenhagen en wil je zelf op stedentrip? Boek dan je stedentrip Kopenhagen bij Stedentrips.nl of regel je vakantie naar Kopenhagen via bijvoorbeeld TUI.nl.

Kopenhagen biedt het dus allemaal: cultuur, ontspanning, kunst, design, trends en meer. Een heuse wereldstad vol ‘hygge’ op slechts anderhalf uur vliegen van Amsterdam.

Wat kun jij nog aanraden om te doen in Kopenhagen?

18 reacties
 1. Leuk blog. Wij zijn er geweest en vonden vooral Nyhavn prachtig. Schilderachtig mooi met fijne terrassen. Je blog wordt op 28 februari geplaatst op facebook.com/verrassendgeregeld

 2. Bedankt voor je tips! Wij gaan in juni naar Zweden en dan via de brug in Kopenhagen en zitten daardoor nog te twijfelen of we wel of niet een nachtje in Kopenhagen willen blijven. Het is zeker een stad die ik graag eens wil zien, net als Stockholm maar daar gaan we tijdens onze vakantie sowieso wel naar toe!

 3. Wat een leuke tips! Helemaal waar! Nog een gratis tip om toe te voegen op zondag kun je (als je er vroeg bij bent) op Slotsholmen gratis een rondleiding krijgen door het parlement.

  Een andere betaalbare tip is Fredagsrock in Tivoli (in het voorjaar en de zomer) als je een toegangskaartje koopt voor het park kun je overdag struinen door de prachtige tuinen van het park en ‘s avonds gratis naar super gave concerten… Toegang voor Tivoli is ongeveer 90 DKK (december 2015).

 4. Een bezoekje brengen aan Papieroeen, oftewel Paper Island. Food truck hal. Aan het einde van Nyhavn met de boot naar de overkant. Rechts van de Opera ligt het als je aankomt met de boot. Helaaaaaas was het gesloten toen ik er was. Maar het zag er zó leuk uit! We kregen de tip van een Nederlandse studente die in Kopenhagen studeerde (maar dus niet wist dat het in die periode gesloten was :p).
  En ik vond de Torvehallerne ook leuk. De Foodhallen van Kopenhagen. Hal 2 is zoals de Foodhallen in Adam en hal 1 is meer zoals de Markthal in Rdam.

 5. Haaaa, mooi! Nr 10: stap in bij de blauwe bootjesaanbieder, op jouw nyhavn-foto aan de rechterkant, die is veel goedkoper (40 kronen) dan de rest! Ohja en BioMio heet sinds kort Bob. En verder publiceerde ik nét gisteren mijn post ‘Heel veel (bijna) gratis in Kopenhagen’.

 6. OOOOH MAN. Kopenhagen staat al ZO lang op mijn lijstje (die ondertussen formaatje bijbel is) dat ik alleen nog maar hysterisch werd van deze tips en fotos. Ik wil erheeheeen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen