Lunchen bij Planken Wambuis (Restaurant op de Veluwe)

Wandelen en lunchen bij Planken Wambuis (Restaurant op de Veluwe)

Zoek jij nog een leuke wandeling en restaurant op de Veluwe voor een dagje uit? Ga wandelen en lunchen bij Planken Wambuis in Ede!

Wandelen en lunchen bij Planken Wambuis (Restaurant op de Veluwe)

Al jaren woon ik vlakbij de Veluwe, een van de mooiste gebieden in Nederland. De Veluwe is een van de mooiste plekken in Nederland en daarom een populaire bestemming voor (dag)toeristen.

Het biedt alles voor outdoor liefhebbers en natuurfans. Mooie fietspaden en wandelroutes, bijzondere accommodaties voor een weekendje weg en heerlijke restaurants: je vindt het er allemaal. Een bekende plek om zowel te wandelen als te eten is Planken Wambuis, tussen Ede en Arnhem.

Wandelroute Planken Wambuis, vlakbij Ede

Over de Veluwe lopen talloze wandelroutes van allerlei afstanden. Ook bij Ede vind je er diversen, waaronder dus de wandelroute Planken Wambuis. Deze gemarkeerde route is ongeveer 4,5 kilometer lang en loopt door een afwisselend en wildrijk natuurgebied. Onderweg kom je heide, stuifzand, gras- en bouwland en bos tegen.

Startpunt van de wandeling

Je kunt de wandelroute op verschillende plekken beginnen: er zijn twee verschillende startpunten, een in Ede en in Otterloo. Het startpunt in Otterlo is te vinden bij parkeerplaats Oud Reemst (adres: Harderwijkerweg 1A, 6731 ST Otterlo (GLD))

Begin je liever in Ede, dan start je op de parkeerplaats bij het beheerkantoor van Natuurmonumenten (adres: Planken Wambuisweg 1a, Ede, schuin tegenover Restaurant Planken Wambuis).

Wandelroute Planken Wambuis, vlakbij EdeWandelroute Planken Wambuis, vlakbij Ede

De Planken Wambuis wandelroute wordt gemarkeerd met een gele stip op grote stenen langs de route, zoals je hierboven ziet.

Restaurant Planken Wambuis

Halverwege de route – of aan het begin- of eindpunt, afhankelijk van waar je begint – kom je Restaurant Planken Wambuis tegen. Ideaal voor een tussenstop en het is dan ook een populaire bestemming bij wandelaars, fietsers en iedereen die zin heeft in een smakelijke break.

Lunchen bij Planken Wambuis (Restaurant op de Veluwe)

Lunchen bij Planken Wambuis

Ik heb inmiddels al meerdere keren van een smakelijke tussenstop genoten bij Planken Wambuis en het was elke keer net zo lekker. Van carrot cake met warme choco tot een heerlijke lunch met een proeverij van verschillende voorgerechten. Bediening is altijd snel en het eten stond elke keer binnen no time voor onze neus.

Het restaurant heeft een lange geschiedenis: de nostalgische herberg uit 1926 is anno 2021 in een modern jasje gestoken. De menukaart heeft Franse invloeden – maar dan met Veluwse twist.

De keuken werkt met veel biologische ingrediënten en producten; waar mogelijk van lokale afnemers en boeren. De koffie, zuivel, het brood en kalfsvlees zijn van biologische oorsprong en er wordt met veel producten uit Arnhem, Ede, Wekerom, Lunteren en Otterlo gewerkt. Gelderse streken op je bord dus.

Voor wie ervan houdt: Planken Wambuis staat bovendien goed bekend om haar wildgerechten tijdens het wildseizoen.

High tea bij Planken Wambuis in Ede

En wie wat te vieren heeft of zin heeft in een gezellige middag, kan ook terecht voor een high-tea of high-wine

Niet verrassend dus dat mensen hier graag komen eten. Het is dan ook een aanrader om op bijvoorbeeld weekenddagen te reserveren om te voorkomen dat er bij aankomst geen tafel beschikbaar is.

Lunchen bij Restaurant Planken Wambuis in Ede (Veluwe) Lunchen bij Restaurant Planken Wambuis in Ede (Veluwe)

Proeverij Planken Wambuis (€18,50), bestaande uit drie smakelijke voorgerechtjes, een kopje soep en vers brood

Lunchen bij Restaurant Planken Wambuis in Ede (Veluwe)

Ambachtelijk gerookte zalm (€10,50) met een venkelsalade en limoen-mayonaise of toch liever een Black Angus hamburger met boerenfriet?

Wandelen en lunchen bij Planken Wambuis (Restaurant op de Veluwe)

Praktische informatie

Wildrestaurant Planken Wambuis ligt op zo’n 800 meter van de snelwegen A12 & A50. Daarmee is het goed bereikbaar en een handige afspreek-locatie wanneer je de Veluwe bezoekt en gaat wandelen.

Bezoekadres Restaurant Planken Wambuis: Verlengde Arnhemseweg 146, 6718 SM Ede

Het restaurant is dagelijks geopend vanaf 10:00 uur. 
Keuken dagelijks geopend van 12:00 uur tot 21:30 uur.

Ontdek hier meer leuke restaurants in Ede en omgeving!

Heb jij al eens gewandeld en geluncht bij Planken Wambuis op de Veluwe?

Dit wil je wellicht ook lezen

Dit wil je doen op Goeree-Overflakkee

Ga jij dit jaar voor een vakantie in eigen land? Het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee is een ideale bestemming voor een week vakantie of een heerlijk lang weekendje weg. Acht dingen om…