Wat te doen in Leuven: bezoek Universiteitsbibliotheek & toren

Tips en bezienswaardigheden in Leuven: dit wil je zien en doen

Ken jij de Vlaamse stad Leuven al? In deze bourgondische studentenstad kruisen geschiedenis en moderne wetenschap elkaar en komen cultuur en cuisine samen. Ontdek zelf wat te zien en doen met deze tips en bezienswaardigheden in Leuven!

Dit wil je zien en doen in Leuven

Leuven ligt vlakbij Brussel in Vlaams-Brabant. Het is een groot deel van het jaar een levendige stad, dankzij de combinatie van inwoners en studenten. En dat beginnen toeristen ook te ontdekken. Want hoewel veel studenten in het weekend en tijdens vakanties naar huis gaan, is er meer dan genoeg te beleven in Leuven. Ik zet de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Leuven voor je op een rij.

15x Leukste tips en bezienswaardigheden in Leuven

Maak jij binnenkort ook een stedentrip naar Leuven? Dan wil je deze trekpleisters en bezienswaardigheden in Leuven niet overslaan. Van het historische universiteit, bruisende stadscentrum tot moderne ontwikkelingen, bierbrouwerij Stella Artois en de leukste hotspots: er is voor elk wat wils. Ontdek de charme en geschiedenis van deze prachtige stad: dit wil je zien en doen in Leuven.

1. Verken het oude centrum van Leuven

Het oude centrum van Leuven is een wirwar van smalle straatjes, poortjes en verstopte steegjes, eeuwenoude gebouwen en kerken en zelfs een stukje Werelderfgoed in de vorm van het Groot Begijnhof uit de dertiende eeuw. Daarnaast staat in Leuven de oudste katholieke universiteit van de Lage Landen. Het autovrije centrum is gemakkelijk te voet of per fiets te verkennen.

Oud is niet alleen maar oud hier: naast historie vind je moderne kunst en gebouwen die samen voor een schril contrast zorgen. In 2020 werd Leuven zelfs benoemd tot de Europese Innovatiehoofdstad.

Wat te doen in Leuven: bezoek de Leuven-UniversiteitsbibliotheekWat te doen in Leuven: bezoek Universiteitsbibliotheek & toren

De Bibliotheektoren van de Leuvense Universiteitsbibliotheek (©watzijzegt.com)

2. Beklim de Bibliotheektoren

Wil je een andere kijk op Leuven? Beklim dan zeker de Bibliotheektoren van de universiteitsbibliotheek. Een beetje conditie is wel vereist en je moet vooral niet rond het hele uur in de toren zijn, want dan luidt de kerkklok. Maar het panoramauitzicht over Leuven is zeer de moeite waard.

De Universiteitsbibliotheek van de katholieke universiteit werd gebouwd in 1834 en tot twee keer toe verwoest, tijdens zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog. Sindsdien werd het herbouwd en inmiddels kun je de toren van de bibliotheek beklimmen, dwars door vijf kamers geschiedenis. Een schitterend panoramisch uitzicht over Leuven is je beloning. Hou er wel rekening mee dat op elk uur de klok slaat, en hard ook!

Tijdens de klim die je vijf verdiepingen hoger brengt, krijg je een kijkje in de turbulente geschiedenis van de universiteitsbibliotheek en de invloed daarvan op Leuven.

Doen in Leuven
Doen in Leuven

Leuk in Leuven: vanaf het de toren van de Universiteitsbibliotheek heb je een geweldig uitzicht over de stad! (©watzijzegt.com)

3. Winkelen tijdens solden

Veel citytrips staan in het teken van winkelen en de solden, de Belgische uitverkoop die twee keer per jaar plaatsvindt. In Leuven vind je naast bekende ketens als H&M en Zara ook exclusieve zaken, trendy boetieks en antiekmarkten.

De kilometerlange Bondgenotenlaan – de centrale laan van het station naar de Grote Markt – is een walhalla voor fans van warenhuizen, ketens en exclusieve kledingzaken. Parallel aan de Bondgenotenlaan loopt de Diestsestraat, waar je ook veel winkels vindt. Voor bijzondere boetiekjes en culinaire winkels ga je naar de Vismarkt en Mechelsestraat.

4. Uit eten in Leuven

Of je nu voor de beste burgers en dorstlessende biertjes gaat of een Michelin waardige maaltijd voorgeschoteld wilt krijgen, in Leuven zijn talloze restaurants waar je je smaakpapillen kunt trakteren.

Doen in Leuven - Muntstraat

Geen winkels maar talloze restaurantjes in de Muntstraat (©watzijzegt.com)

Een paar van de leukste restaurantjes vind je in de Muntstraat, een klein gezellig straatje achter het stadhuis, en de Parijsstraat (naast de Oude Markt).

Daarnaast worden regelmatig culinaire festivals georganiseerd. Zo vindt het laatste weekend van april het Leuven Bierweekend plaats, met biermarktjes, lezingen over bier, proeverijen en speciale biermenu’s in Leuvense restaurants.

Zin in een avondje uitgebreid tafelen?

Ga dan naar Bistro Julia & Elias (Busleidengang 6d, steegje op de Vismarkt), waar je een drie- of viergangen diner van niveau kunt kiezen met bijpassende wijnen en de eigenaren je graag persoonlijk een smakelijke maaltijd wensen.

Meer lezen over uit eten in Leuven >> 

Eten en drinken in Leuven: ontdek dé hotspots in Leuven

5. Overnacht in het pentahotel

Een hotel middenin het centrum is een ideaal uitgangspunt om een stad te verkennen. Vanuit het stijlvolle pentahotel liepen we zo de winkelstraten van het oude centrum in, vonden we straatjes bomvol leuke restaurantjes om de hoek en lagen tal van bekende bezienswaardigheden op loopafstand.

Bekijk hier de mogelijkheden om te overnachten in Pentahotel Leuven* >>

Pentahotel Leuven, Alfons Smetsplein 7

Overnachten in pentahotel Leuven Overnachten in pentahotel Leuven Travelspot: ontbijt in pentahotel Leuven

Wat te doen in Leuven: Overnacht in pentahotel Leuven (©watzijzegt.com)

Onze kamer was ruim genoeg voor twee personen, de bedden liggen prima en de badkamer scoort alleen al door de regendouche extra punten. Het ontbijtbuffet de volgende ochtend maakt je verblijf daarnaast helemaal af.

Meer bezienswaardigheden in Leuven

6. Stadhuis Leuven

Het eeuwenoude stadhuis van Leuven is één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld. De eerste steen werd gelegd in 1439, waarna de bouw nog eens dertig jaar duurde. Tegenwoordig wordt het stadhuis enkel nog gebruikt voor plechtigheden en huist hier het toeristische kantoor van Leuven.

Dagelijks worden er rondleidingen gegeven door een gids, die je onder meer het verhaal vertelt achter de 235 beelden op de gevel. Verder breng je een bezoek aan de wandelzaal, de grote en kleine gotische zaal en de raadszaal.

Stadhuis Leuven, Grote Markt (tickets via Visit Leuven, Naamsestraat 3 (zijkant stadhuis))

Wat te doen in Leuven: bezoek het stadhuis van Leuven

Het Stadhuis van Leuven, met meer dan 230 standbeelden verspreid over het gehele gebouw (©watzijzegt.com)

7. Sint-Pieterskerk

Dit jaar werd de volledig gerestaureerde Sint-Pieterskerk weer geopend met een vernieuwde museale opstelling en bezoekersbeleving. Je vindt er een unieke collectie kunstwerken die nog steeds op hun originele plaats bewaard worden. De bijzondere kerkschatten komen tot leven in een innovatieve ervaring via de tablet of de gloednieuwe en prijswinnende hololens.

Dieric Bouts (ca. 1410-1475) was één van de belangrijkste Vlaamse Primitieven en stadsschilder van Leuven. Zijn meesterwerk ‘Het Laatste Avondmaal’ is het absolute topstuk van de kerk en bevindt zich nog steeds in de kapel waarvoor het bijna 600 jaar geleden werd geschilderd.

Bezoek de gerestaureerde Sint Pieterskerk in Leuven

8. Abdij van Park

Abdij van Park is een eeuwenoude norbertijnenabdij waar sinds 1129 onafgebroken norbertijnen hebben gewoond. Tegenwoordig is het een uitzonderlijk goed bewaarde erfgoedsite, te vinden aan de rand van Leuven. De abdijsite en omringende landerijen zijn vrij te bezoeken voor wie dat wil.

In de Abdijwinkel kun je een ruim assortiment aan biologische groenten & fruit en producten van de collega-boeren op de boerderij kopen. De prachtige gerestaureerde abdijmolen doet nu dienst als brasserie.

Zo kom je er: Abdij van Park ligt aan de rand van Leuven, hemelsbreed 2 km van het stadhuis. Je bereikt de abdij makkelijk met de fiets, de auto, het openbaar vervoer of te voet.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Visit Leuven (@visit.leuven)

9. Groot Begijnhof Leuven

Het Groot Begijnhof van Leuven staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO, samen met 12 andere Vlaamse begijnhoven. Het begijnhof in Leuven dateert uit de 13e eeuw en telde tijdens haar hoogtijdagen in de 17e eeuw zo’n 360 begijnen.

Tegenwoordig worden de huizen en conventen (gemaakt uit traditionele zandsteen) vooral bewoond door studenten en medewerkers van de Universiteit. Het netwerk van straatjes, pleintjes, tuinen en parken is een lust voor fotografen.

Bezoek het Groot Begijnhof in Leuven (foto via Unsplash)

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Leuven

10. Oude Markt (ofwel de langste toog in Europa)

De Oude Markt in Leuven staat ook wel bekend als ‘De Langste toog van Europa’. Nergens anders kun je meer horeca bij elkaar vinden dan hier. Het is dan ook – vooral bij mooi weer – dé ontmoetingsplek van Leuven en een must tijdens je bezoek aan de stad.

Wat te doen in Leuven: bezoek de Oude Markt ofwel 'De langste toog van Europa'

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Visit Leuven (@visit.leuven)

11. M Leuven

Bij museum M Leuven tref je oude en nieuwe kunst onder een dak. De collectie concentreert zich vooral rond de kunstproductie in Leuven en Brabant van de middeleeuwen tot de 19e eeuw en omvat onder meer werken van Jef Lambeaux, Constantin Meunier en Georges Minne.

Naast de vaste collectie presenteert M regelmatig tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars. Op woensdagen gesloten.

12. Bier proeven bij Brouwerij Stella Artois

Leuven is thuisstad voor het Belgische biermerk Stella Artois. De moderne brouwerij is elke zaterdag toegankelijk voor publiek. Je kunt een rondleiding en proeverij boeken en zo ontdekken hoe het bier wordt geproduceerd.

13. Kruidtuin in Leuven

Ik bezocht de Kruidtuin in het voorjaar toen alles nog kaal en onbegroeid was. In de lente en zomer kun je hier echter prachtige planten vinden. De botanische tuin bestaat inmiddels al 200 jaar en is een bezoek zeker waard.

Tip: elke derde zondag van de maand kun je mee met een rondleiding door de Kruidtuin (aanvang om 14 uur).

Bezoek Kruidtuin Leuven

14. Industriële zone Vaartkom

De oude industriezone van Leuven wordt steeds verder opgeknapt en heeft inmiddels het label ‘meest innovatieve wijk van Leuven’. Oude fabriekspanden worden hier omgetoverd tot woonlofts, kantoren en winkels. Zo werd de oude brouwerij van biermerk Stella Artois omgebouwd tot café en restaurant en een ontmoetingsplaats voor creatievelingen. Ook het voormalige douanegebouw heeft nu een artistieke bestemming met gezellig cultuurcafé.

15. Tip: ILUVLeuven Ticket

Met het ILUVLeuven Ticket kan je voor een voordelige(r) prijs een aantal van bovengenoemde hoogtepunten van Leuven bezoeken. Bezoek de website van Visit Leuven voor meer informatie en tickets.

Wat is jouw ultieme doen in Leuven tip?

Ontdek meer bestemmingen in België:

7 reacties
  1. Gek is dat, hoe je blijkbaar tot iets veroordeeld kunt zijn. Na een tip om toch echt een keertje naar Leuven te gaan die ik vandaag kreeg ben jij nu het 2de blog dat ik open met mooie plaatjes en tips over Leuven. Die stad staat nu dus met stip op mijn te-bezoeken-lijstje. :)

  2. Leuk geschreven, het brengt me even weer terug naar mijn weekend Leuven. Het Begijnhof is ook leuk om even een middagje te bekijken!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Dagtrip Trier: maak kennis met de oudste stad van Duitsland

24 leuke stedentrips in 2024

Wil je dit jaar een leuke stedentrip in Europa maken en zoek je originele bestemmingen? Ik tip 24 bijzondere Europese bestemmingen om je te inspireren voor een leuke stedentrip in…