Uit eten in Groningen: koffie en wijn bij Cappuvino ©watzijzegt.com

Uit eten in Groningen: 14x beste restaurants in Groningen

Ga jij binnenkort uit eten in Groningen en zoek je nog een leuke plek voor lunch, borrel of diner? Ik tip een paar van de leukste en beste restaurants in Groningen voor elk moment van de dag en voor elke smaak!

Uit eten in Groningen

In het hoge noorden weten ze wel wat lekker is. Ik maakte al eens kennis met de leukste foodie hotspots in Friesland – en ook in Groningen ben je als foodie op de juiste plek. De stad heeft van alles te bieden, van koffiezaakjes en trendy tapasbars tot hippe sushi-hotspots en fine dining restaurants met eervolle vermeldingen van Gault&Millau en Michelin.

Heerlijk eten en drinken in Groningen: restaurants en hotspots

Zoek jij nog een goed restaurant om lekker te eten en drinken in Groningen? Of je nu zin hebt in avondje vegetarisch eten of heerlijke cocktails, dit zijn een paar van de leukste eetcafés, bars en restaurants in Groningen waar dat heerlijk kan!

1. Brussels Lof

De keuken bij Brussels Lof wordt gedomineerd door vis, groenten én kaas. Zo staat de kaasfondue hier al bijna veertig jaar (!) op het menu. Daarnaast worden ook vis (uit de Noordzee), schaal- en schelpdieren hier met liefde bereidt, net als vegetarische en veganistische gerechten.

Ingrediënten passen bij de seizoenen en de groenten komen bijna altijd uit de (biologische) moestuin van het restaurant. Dit alles maakt Brussels Lof een uniek restaurant in het stadshart van Groningen. Dinsdag t/m zaterdag geopend voor diner.

Adres: Akerkstraat 24, Groningen

Restaurant Brussels Lof Groningen ©Visit Groningen

Restaurant Brussels Lof in Groningen ©Visit Groningen

2. Cappuvino

Een ‘elegante combinatie van koffie, wijn en jazz in hartje binnenstad’: dat is Cappuvino in van Groningen. Deze fotogenieke koffie- en wijnbar is verdeeld over drie verdiepingen en een dakterras. Daarmee is Cappuvino de place to be voor lekker eten en drinken met uitzicht over de stad.

Ik strijk hier in goed gezelschap neer voor een espresso martini en een biertje. Het is dat ik al gegeten heb, want de dinerkaart ziet er goed uit. Je kunt hier lunchen en dineren of gewoon genieten van een wijntje met lekkere hapjes.

Cappuvino is dagelijks geopend. Zondag en maandag van 12:00 – 18:00 uur; dinsdag en woensdag van 10:00 – 22:00 uur; en donderdag t/m zaterdag van 10:00 – 00:00 uur.

Adres: Vismarkt 1, Groningen (www.cappuvino.com)

Uit eten in Groningen: koffie en wijn bij Cappuvino

3. Cervantes

Cervantes is een tapas-restaurant naar typisch Spaans voorbeeld, te vinden in de Via Vecchia; het oude culinaire straatje, in hartje stad Groningen. Het ademt de sfeer van een traditionele Spaanse tapasbar en is zeven dagen per week gezellig druk. Dit is dé plek om kennis te maken met de gastronomische gewoontes van de verschillende Spaanse streken. Kleine hapjes, van albongidas en allioli tot Serranoham en heerlijke vis- en vleesgerechtjes. De keuken is dagelijks geopend vanaf 17:00 uur tot en met 22:30/23:00 uur.

4. Het Concerthuis

Bij Eetbar Het Concerthuis draait het om food sharing: eten waar je blij van wordt, op elk moment van de dag. Dat betekent dat je dus alles de hele dag door kunt bestellen; of je nu wil dineren met een ontbijtplank of wil ontbijten met naan-pizza’s of een emmertje raspatat. Er zijn geen regels, heerlijk toch?! De Eetbar is dagelijks geopend van 10 tot 22 uur.

Adres: Poelestraat 30, 9712 KB Groningen – hetconcerthuis.nl

5. Flinders Café

Flinders Café is een café-restaurant voor friendly food. Het is te vinden bij de Poelebrug, op de hoek van de Nieuweweg en het Schuitendiep, op slechts een paar minuten lopen vanaf de Grote Markt. Deze hotspots heeft een open keuken en mooie bar waar je ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds lekker kunt eten en drinken.

Adres: Nieuweweg 2, Groningen – www.brusselslof.com

©Flinders Café Groningen

Heerlijk eten en drinken bij ©Flinders Café Groningen

6. FLO.

Florentin Restaurant, kortweg FLO., is te vinden in de Oude Gasfabriek aan de Langestraat. Een bijzondere locatie voor een bijzonder restaurant: de sfeer en het menu van FLO. zijn gebaseerd op de gelijknamige bruisende wijk in Tel Aviv, waar de food scene net zo bruisend is. Dinsdag t/m zondag geopend voor diner.

“De keuken van Tel Aviv is fantastisch en heeft een hele eigen identiteit”, legt Emile uit. “Al die culturen in Florentin komen samen in het eten, met duidelijke Midden-Oosterse, Mediterraanse en Noord-Afrikaanse invloeden.”

Adres: Langestraat 66, Groningen

7. De Groene Stoel

Een plek waar ambities en heerlijke gerechten samenkomen, dat is De Groene Stoel! Dit restaurant werd speciaal opgericht om vluchtelingen als ‘nieuwe Groningers’ te verwelkomen en te helpen met hun nieuwe leven. Dankzij een horecaopleiding en een jaar stage bij De Groene stoel worden ze geholpen het vertrouwen in zichzelf weer terug te krijgen en zichzelf te kunnen ontplooien als persoon in een vreemd land.

In het restaurant worden namelijk enkel biologische en lokale producten gebruikt. Met een klein menu, dat om de week wisselt, wordt zo bewust mogelijk gekookt. Dat betekent seizoensgebonden, biologisch en lokaal,

Adres: Gedempte Zuiderdiep 26

8. De Grote Frederik

Voor een avondje bijzonder tafelen kun je terecht bij Bistro De Grote Frederik. Hier staan eigenaren Arnejan en Marjon je met liefde én kennis van culinaire zaken voor je klaar. Na samen eerst jarenlang in Duitsland te hebben gewerkt, serveren ze je nu de lekkerste gerechten en wijnen in hun bistro in de Oosterpoort in Groningen. Top: ook dit jaar kregen ze weer een eervolle vermelding in de Gault&Millau gids.

Dinsdag tot en met zaterdag geopend van 17.30 tot 22.00 uur. Reserveren aangeraden.

Adres: Frederiksplein 7, 9724 NH Groningen (degrotefrederik.nl)

9. Gustatio

Wie zin heeft in authentiek Italiaans eten, kan terecht bij Gustatio. Dit kleine Italiaanse restaurant wordt gerund door een familie uit Rome, heeft louter Italiaanse chefs in dienst en kreeg in 2020 al een eervolle vermelding van Michelin. Klein maar fijn – dus reserveren wordt aanbevolen.

quoteDe eigenaars van deze ongedwongen osteria willen de traditionele Italiaanse keuken naar voor brengen. Hier geen ingewikkelde combinaties dus, maar zelfgemaakte pasta en krachtige smaken die uw smaakpapillen op reis nemen.

Adres: Oosterstraat 3, Groningen

10. Hemingway’s Cuba

Voor tapas en heerlijke cocktails ga je naar Hemingway’s Cuba. In de wereld van Ernest Hemingway draaide alles om het groots en meeslepend genieten. Een belangrijk deel van zijn avontuurlijke en reislustige leven speelde zich af in Cuba. In Hemingway’s Cuba speelt de Cubaans/Caribische keuken dan ook een centrale rol, met een knipoog naar zijn decadente levensstijl.

Adres: Gedempte Kattendiep 23/1, Groningen

11. Restaurant Naud

Voorheen bekend als Brasserie Midi, maar nu Restaurant Naud is te vinden in de Folkingestraat. Het restaurant presenteert zich als een plek waar genoten kan worden van wereldse comfort food: gerechten waar je blij van wordt.

Op de kaart staan zowel koude en warme gerechten, desserts en bijgerechten. Anders dan anders: hier kies je niet tussen voor- en hoofdgerechten maar wordt alles geserveerd in dezelfde portie-grootte. Je kunt er voor kiezen om a la carte te eten of voor een keuzemenu van 3 gerechten en 1 dessert voor €45,-. Restaurant Naud is dinsdag t/m donderdag geopend vanaf 17:00 uur, vrijdag en zaterdag vanaf 15:00 uur open.

Adres: Folkingestraat 42, Groningen (restaurantnaud.nl)

12. Mr. Smith’s Loft

Het is nog vroeg op de avond wanneer we aankomen bij Mr. Smith’s Loft en dus is de keuze waar we gaan zitten nog ruim. Een verborgen zithoekje onder een grote palm, hangend in een loungestoel voor het raam of toch aan de bar?

We kiezen een tafeltje en doen ons daarna tegoed aan diverse wereldse gerechtjes. Want dat is precies waar Mr. Smith goed in is. Street food van over de hele wereld, gecombineerd met lekkere cocktails, een wijntje of biertje en muziek op de achtergrond.

Wie zin heeft om daarna de calorieën er weer af te dansen, kan gerust blijven want in de loop van de avond gaat de muziek steeds een tikje harder en de voetjes vanzelf van de vloer.

Adres: Poelestraat 53-55, Groningen (www.mrsmiths.nl)

Hotspot in Groningen: MR. SMITH’S LOFT

Hotspot in Groningen: MR. SMITH’S LOFT

13. News Café

News Café Groningen is een ontmoetingsplek en biedt voor ieder wat wils: koffie, lunch, diner of een feestje. Het Grand Café serveert heerlijke espresso, latte of cappuccino, een uitgebreide lunchkaart. Hier kun je in de zomer op een van de terrassen rond het prachtige pand zitten. Op de eerste verdieping vind je het restaurant met een internationale menukaart.

Heb je iets te vieren? In de voormalige atoomschuilkelder bevind zich een heuse club, perfect voor een privé-feestje.

Adres: Waagplein 5, Groningen

14. Voila

Voilà is een (h)eerlijk restaurant dat vooral lokale en eerlijke producten op tafel wil zetten, met de Franse keuken als basis. Hier ga je heen volgens het Franse table d’hôte principe: er is geen menu want je eet wat de kok op tafel zet met de voor die dag ingekochte producten. Dat betekent bij Voilà een avondvullend culinair programma in vijf gangen (uiteraard met inachtneming van persoonlijk dieetwensen). Aanrader voor een culinaire avond!

Adres: W.A. Scholtenstraat 39, Groningen

Meer restaurant-tips in Nederland

Wat is jouw favoriete plek om te eten en drinken in Groningen?

Dit wil je wellicht ook lezen