Appartementen in New York City

Wist je dit al over New York City? Toffe weetjes over New York

Heerlijk vind ik het, om dingen te leren over steden waar ik heen ga of ben geweest. En dan niet per se voor de hand liggende feitjes als aantal inwoners en spreektaal maar fun facts, die je verrassen. Elf leuke en verrassende weetjes over New York City die je waarschijnlijk nog niet kent.

11x verrassend leuke weetjes over New York City

Over New York en haar mooiste plekken heb ik al talloze keren geschreven. Vooral over mijn eigen bezoeken aan de stad kan ik je eindeloos blijven vertellen. Ik schreef zelfs een New York City Guide. Toch vond ik een paar leuke reis-weetjes over deze wereldstad die ik – en waarschijnlijk jij ook – nog niet kende. Verrassend ook, want wist jij bijvoorbeeld deze dingen over New York al?

Wist jij dit al over New York City? De leukste (reis)weetjes over New York!

fun travel facts New York City

1. Liberty wie?

De volledige naam van het Vrijheidsbeeld is Liberty Enlightening the World enĀ de zeven punten van haar kroon vertegenwoordigen de zeven oceanen en zeven continenten.

Vrijheidsbeeld in New York City Ā©watzijzegt.com

2. New York was ooit New Amsterdam

Nieuw-AmsterdamĀ was de naam van deĀ zeventiende-eeuwseĀ versterkte nederzetting in de provincieĀ Nieuw-NederlandĀ die later zou uitgroeien tot wat nu de stadĀ New YorkĀ is.Ā In 1626 kocht toenmalig Nederland het gebied Manhattan Island voor een luttele 60 gulden[1]. Veertig jaar later werd het veroverd door de Engelsen en werd New Amsterdam omgedoopt tot New York.

1662 1725 Neobelgii Allard OttensĀ³

Allard, H & Ottens, R & J Based on the “Visscher maps”, Public domain, via Wikimedia Commons

3. 24/7 subway

In tegenstelling tot de meeste metrolijnen in grote steden, rijdt de New York Subway de hele dag door. Je kunt dus 24/7 in een metro stappen. ‘s Nachts is de dienst wel sterk uitgedund, waarbij de meestal korte ‘local’-diensten vervallen en de langere ‘express’-diensten om die reden op alle stations stoppen.

Subway in New York City (foto via Unsplash)

4. Meer dan 5000 food trucks in Manhattan

Overal in New York zie je food trucks staan, van hotdogs, pretzels, kebab en tot talloze andere snacks. Wat je misschien niet weet, is dat deze aan strenge voorwaarden moeten voldoen om een vergunning te krijgen en hun voedingswaar te verkopen.

Er worden meer dan 5000 van deze vergunningen afgegeven. Afhankelijk van de locatie moet een verkoper tot wel een half miljoen (!) dollar betalen om $2 hotdogs te kunnen verkopen[2].

Central Park food stand Ā©watzijzegt.com

5. Music Under New YorkĀ (MUNY)

Hoewel iedereen met een instrument of microfoon mag optreden in de metrostations van New York, heeft deĀ Metropolitan Transportation Authority (MTA) een speciaal muziekprogramma als onderdeel van hun overkoepelende Arts & Crafts programma. Dit programma draait onder de naam Music Under New York, afgekort als MUNY. Een groep van zo’n 350 artiesten – die hiervoor auditie hebben gedaan – worden regelmatig ingezet voor optredens op verschillende metrostations.

6. Geen voorspellingen

Waarzeggerij is verboden[3] in New York City. Dat betekent dat je geen geld mag vragen om voorspellingen te doen over iemand leven of mag pretenderen alsof je spirituele of magische kennis hebt om mensen te beĆÆnvloeden.

A person is guilty of fortune telling when, for a fee or compensation which he directly or indirectly solicits or receives, he claims or pretends to tell fortunes, or holds himself out as being able, by claimed or pretended use of occult powers, to answer questions or give advice on personal matters or to exercise, influence or affect evil spirits or curses; except that this section does not apply to a person who engages in the aforedescribed conduct as part of a show or exhibition solely for the purpose of entertainment or amusement.

7. Allereerste pizzeria

De allereerste pizzeria in de Verenigde Staten werd in 1895 geopend[4] in New York. Deze trendsetter –Ā Lombardi’sĀ – is nog steeds te vinden op 32 Spring Street, op de hoek van Mott Street in Nolita.

8. Huis of ventilatie?

Door heel New York staan nep-huizen die gebruikt worden als ventilatieschachten voor de ondergrondse metro. Ik kwam er eentje tegen tijdens onze fietstocht door Brooklyn en had geen idee gehad als onze gids ons er niet op had gewezen!

The facade of 58 Joralemon Street in Brooklyn (via Wikimedia Commons)

9. Park of begraafplaats?

Bryant Park, Madison Square Park, Union Square Park, Washington Square Park: stuk voor stuk prachtige parken in Manhattan en stuk voor stuk voormalige begraafplaatsen. Zo was bijvoorbeeld Bryant Park tussen 1823 en 1840 een begraafplaats voor gevallen onbekende inwoners[5].

Ga mee op toer dit najaar in New York's Bryant Park

10. New York Times… Square

Tot 1904 werd het tegenwoordig beroemde plein nog Longacre Square genoemd. Het werd omgedoopt in 1904 nadat The New York Times het hoofdkantoor had verplaatst naar het toen nieuw opgerichte Times Building, nu One Times Square.

Citytrip New York City - Watzijzegt.com

11. Lekker zitten onder een boom

Meer dan een half miljoen mensen wonen op minder dan 10 minuten lopen van het park, en ongeveer 1,2 miljoen kunnen het park binnen een halfuur met de bus of metro bereiken. Door heel Central Park staan zo’n 10.000 bankjes en meer dan 18 duizend bomen[6]. Altijd wel een plekje om te zitten dus.

Central Park in New York (foto via Unsplash)

Bronnen fun travel facts New York City:

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Minuit
  2. https://www.nytimes.com/
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Fortune-telling
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Lombardi
  5. https://www.nycgovparks.org/
  6. https://www.centralparknyc.org/

Meer te weten komen over New York?

Bewaar deze (reis)weetjes over New York City op Pinterest

Wist je dit al over New York City? Leuke weetjes over New York

Welke weetjes over New York kende jij al?

6 reacties
    1. Ik kan het je van harte aanraden! Ik dacht even dat ik na 4 bezoeken wel een beetje NYC moe zou zijn maar stiekem kriebelt het gewoon alweer :’)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen