Vrijheidsbeeld NYC New York City

Gratis doen in New York City: 20x New York budget tips

Op zoek naar budget tips New York? Een bezoek aan een wereldstad als New York City kan al snel een flinke duit kosten. Het hoeft echter niet altijd duur te zijn! NYC on a budget: ik tip maar liefst 20 dingen die je goedkoop of zelfs gratis kunt doen in New York! 

Gratis doen in New York City

New York City is een geweldige stad maar een citytrip hier kan al snel een aanslag zijn op je portemonnee. Maar zoals in elke wereldstad kun je ook in New York prima geld besparen. Er zijn meer genoeg dingen die je gratis en voor (bijna) niks kunt doen en bekijken.

Handige budget tips New York

Er zijn gelukkig genoeg betaalbare of zelfs gratis dingen te beleven in New York. Van gratis bezienswaardigheden en goedkope foodtours tot openbare bezienswaardigheden. Ik deel handige New York budget tips, zodat jij ook weet wat je gratis kunt doen in New York.

1. Brooklyn Bridge Park

Dit 35 hectare groot park ligt naast de Brooklyn Bridge, langs de oostkant van de rivier. Sport- en speelvelden en fietspaden vullen Pier 5, net als de wekelijkse Smorgasburg en in de zomer is het park regelmatig gevuld met wandelaars, picknickende gezinnen en toeristen. Er is genoeg te doen hier en je hoeft er geen cent voor te betalen.

Zo heb je vanaf hier heb je geweldig uitzicht op de wereldberoemde skyline van Manhattan, waaronder de Brooklyn Bridge en het Freedom Tower. En sla ook Jane’s Carousel niet over. Dit historische carrousel werd gebouwd in 1922 en is een populaire attractie voor kinderen en volwassenen. Een ritje kost $2 maar kijken kost niets.

Brooklyn Bridge vanuit Brooklyn Bridge Park

Bekijk Brooklyn Bridge vanuit Brooklyn Bridge Park ©watzijzegt.com

2. Ontdek Bryant Park

Nog zo’n gratis park waar tal van activiteiten en evenementen te vinden zijn: van gratis jongleerlessen tot ping pong, pétanque en wekelijkse yoga sessies, in Bryant Park vind je het allemaal voor nop.

Daarnaast kun je hier in de warmere maanden van het jaar al snel honderden New Yorkers vinden die hier genieten van hun welverdiende koffie- of lunchpauze. De ideale spot om uit te rusten en en mensen te kijken.

Bryant Park in New York City

Relaxed zitten en mensen kijken bij 30+ graden in Bryant Park

3. Brooklyn Brewery tours

In Williamsburg staat de (al dan niet zo) bekende Brooklyn Brewery waar je in weekenden gratis rondleidingen kunt krijgen. Op zaterdagen kun je tussen 13:00-17:00 uur om elk heel uur terecht, op zondagen tussen 13:00-16:00 uur.

79 N 11th St, Williamsburg, Brooklyn.

Free things to do in NYC - Brooklyn Brewery tours

Brooklyn Brewery by Daquella manera (CC BY 2.0)

4. Beleef Central Park

Niet te missen in NYC is Central Park. Goed voor een paar uurtjes relaxed wandelen, fietsen, hardlopen of gewoon op van de vele bankjes of grasveldjes zitten en mensen & eekhoorns kijken. In weekenden tref je hier ook veel New Yorkers aan die vakantie vieren in hun eigen stad. Picknickmand erbij en genieten maar.

Free things to do in NYC - Central Park, New York City 2014Central Park food stand ©watzijzegt.com

Gratis dingen te doen in New York: wandel door het uitgestrekte Central Park ©watzijzegt.com

5. Central Park Moonlight Ride

Al twintig jaar lang komt elke eerste vrijdag van de maand een groep New Yorkers samen voor een nachtelijke fietstocht door Central Park. Verzamelen gebeurt bij Columbus Circle, aan de zuidwest kant van Central Park.

6. Art deco lobby in Chrysler Building

De Chrysler Building is een kenmerkende art deco skyscraper in New York. Het gebouw heeft geen observatiedeck zoals het Empire State of Rockefeller, maar is toch een bezoek waard. De lobby van het beroemde gebouw is namelijk wel te bezoeken. Hier bekijk je de prachtige art deco inrichting. Gratis toegankelijk voor publiek op werkdagen (8:00-18:00 uur), behalve op federal holidays.

405 Lexington Avenue at 42nd & 43rd.

Bezoek gratis de lobby van het Chrysler Building (foto via Unsplash)

7. Rondleiding door City Hall

De City Hall van New York is een van de oudste stadshuizen in Amerika en misschien ook wel de meest indrukwekkende. Hier is al 1812 de gemeenteraad van NYC gevestigd. Je kunt het gebouw bezoeken en een gratis rondleiding reserveren.

Bekijk hier een virtuele tentoonstelling door delen van City Hall – en wanneer je weer een rondleiding door het stadhuis kunt reserveren.

Park Row, City Hall Park.

New York City

City Hall (foto door aurélien (CC BY-SA 2.0))

8. Fashion Institute of Technology (FIT) Museum

Move over, New York Fashion Week! In het FIT Museum kun je altijd terecht voor tentoonstellingen: er zijn altijd wel exposities van en door studenten. Ook is er een verrassend grote vaste collectie van maar liefst 50 duizend modestukken vanaf de 18e eeuw tot nu, waarvan altijd wel een deel te zien is.

Seventh Ave & 27th St, Garment District, Midtown West.

9. Governor’s Island

Governor’s Island telt weinig meer dan enkele militaire sites, het kleine spookstadje Nolan, een fietspad en midgetgolfbaan. Het eilandje is pas sinds 2003 open voor het publiek en dankzij een gratis veerboot kosteloos te bereiken.

10. Grand Central Neighborhood Tour

Sluit op vrijdagmiddag om 12:30 uur aan bij de The Grand Central Neighborhood Tour en krijg onder begeleiding van twee New Yorkers een rondleiding van anderhalf uur langs de hoogtepunten van Grand Central station en de buurt eromheen krijgt, waaronder Pershing Square en de Chrysler Building.

Verzamelen bij de beeldentuin op 120 Park Avenue (zuidwest hoek van East 42nd Street).

Gratis doen in New York: bezoek Grand Central Station

Het indrukwekkende Grand Central Station in New York (foto via Unsplash)

11. Green-Wood Cemetery

Het indrukwekkende Green-Woord kerkhof stamt uit 1838 en was ooit – na de Niagara Falls – de meest bezochte bezienswaardigheid in de Verenigde Staten. Er liggen meer dan 600.000 mensen begraven. Op het hoogste punt in Brooklyn – Battle Hill – staat een groot standbeeld van Minerva, de Griekse godin van de wijsheid.

12. Modern Musem of Art (MoMa) op vrijdagavond

Elke vrijdag tussen 16:00-20:00 uur kun je het MoMa gratis bezoeken! Het kan druk worden maar is zeker de moeite waard als je van moderne kunst houdt.

11 W 53rd St, between Fifth & Sixth Aves, Midtown West.

13. 9/11 Memorial Site

Het museum heeft een toegangsprijs maar de 9/11 Memorial Site ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de 9/11 ramp en de bomaanslag in 1993 is vrij toegankelijk; tegenwoordig kun je zelfs zonder controle het terrein waar twee diepe watervallen markeren waar ooit de Twin Towers stonden.

Gratis doen in New York: bezoek 9/11 Memorial

14. Wandel over The High Line

Eén van mijn favoriete spots in Manhattan is toch wel The High Line, een voormalige spoorlijn die inmiddels is omgetoverd tot openbaar park. Zowel op als langs de High Line vind je tal van hippe eetstalletjes en kunst, van abstract tot street art, die ook nog eens regelmatig wordt vervangen.

Wandel zelf rond of ga mee op een van de tours op dinsdagavond om 18:30 uur of zaterdagochtend die tussen mei en september worden georganiseerd. Leuk én gratis.

Washington St at Gansevoort St.

New York City The High LineGratis dingen te doen in New York: Wandel over The High Line, een voormalige spoorlijn boven de straten van Manhattan ©watzijzegt.com

15. Staten Island Ferry

Het Vrijheidsbeeld moet je toch wel gezien hebben als je in NYC bent. Als je genoegen neemt met foto’s van een afstandje, kun je met de Staten Island Ferry gratis elk half uur heen en weer vanaf Battery Park naar Staten Island.

Een blik op het Vrijheidsbeeld krijg je dan – helemaal voor niets – op de koop toe!

Toch een bezoek brengen aan Ellis Island en het Vrijheidsbeeld? Koop je toegangstickets hier vast online*!

Vrijheidsbeeld NYC New York City

16. St. Patrick’s Cathedral

Deze indrukwekkende kathedraal in gotische bouwstijl en altaar ontworpen door kunstenaar (en familie van) Louis Tiffany is dagelijks geopend (06:30 uur – 20:45 uur) en zeker een bezoekje waard.

14 East 51st Street, New York.

17. Free Tours by Foot

Free Tours by Foot biedt pay-what-you-wish rondleidingen door New York aan. Hoewel gratis wordt een fooi voor de gidsen wel gewaardeerd!

18. New York Public Library

De New York Public Library is al meer dan 100 jaar oud en alleen al vanwege het mooie interieur een bezoekje waard. Er worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd en er zijn dagelijks gratis rondleidingen door de bibliotheek (maandag t/m zaterdag om 11:00 en 14:00 uur, op zondag om 14:00 uur – behalve in de zomer).

Fifth Ave at 42nd St, Midtown East.

Gratis doen in New York: ga naar de New York Public Library

New York Public Library by audrey_sel (CC BY-SA 2.0)

19. Kajakken bij Downtown Boathouse

Zin in iets actiefs? Onder meer bij vrijwilligersorganisatie Downtown Boathouse kun je gratis kajakken op de Hudson River. Ook het gebruik van de uitrusting is kosteloos. Check vooraf wel even de website voor tijdstippen en het weer.

20. In het publiek bij bekende TV-shows

Leuk én meestal gratis toegankelijk: de opnames van bekende tv-shows! Diverse talkshows worden met publiek opgenomen in New York City – denk bijvoorbeeld aan de Late Night with Seth Meyers, Saturday Night Live en The Tonight Show met Jimmy Fallon.

Vaak moet je maanden van tevoren kaartjes reserveren maar je kunt ook de gok wagen en op de dag zelf vroeg in de rij gaan staan voor een plekje op de standby lijst. Lachen gegarandeerd en je maakt nog kans om grote sterren in real life te zien ook!

En nog een bonustip: Ga naar Top of the Rock, bovenop Rockefeller Center waar je zowel overdag als ‘s avonds schitterend uitzicht hebt over Manhattan. Niet gratis helaas maar een stuk goedkoper dan het Empire State Building.

Gratis doen in New York

Meer lezen over wat te doen in New York City?

Check dan ook deze artikelen die ik schreef over mijn NYC ervaringen:

Zelf naar New York City? Hotelkamers in NYC boek je onder meer hier.Booking.com

Welke gratis activiteiten in NYC kun jij aanbevelen?

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in voorjaar 2015 en wordt af en toe bijgewerkt. Mis jij nog tips? Laat ze achter in de reacties!

17 reacties
 1. Ik ga binnenkort naar NYC!
  Meesten op dit lijstje staan al op mn bucketlist.
  Vraag me af hoe FIT en Governor’s island in het echt zijn?

 2. Leuke tips! Bryant park is één van onze lievelingsplekjes in NY! En op de Brooklyn Bridge werd ik ten huwelijk gevraagd dus dat blijft voor altijd een speciaal plaatsje :)

 3. Mijn favoriete activiteit is het nemen van de cablecar naar Roosevelt Island. Gratis met je weekly Metrocard. Alsof je een helicoptervlucht boven Manhattan maakt!Je kunt direct weer terug, of even het nieuwe parkje op de kop van het eiland bezoeken en genieten van het fantastische zicht op Manhattan.

 4. Handige tips; zeker die musea waar je op een bepaald tijdstip gratis naar binnen kunt; al zal het dan wel wat drukker zijn maar goed, je kunt niet alles hebben ;)

 5. De meeste dingen in dit lijstje heb ik al gedaan, de nachtelijke fietstoer lijkt me erg leuk. En het bezoeken van een tv-opname staat ook nog op mijn lijstje. Waarschijnlijk ga ik dit jaar weer terug naar NYC dus wie weet kan ik het dit keer meepakken.

 6. Wat een lekkere tips… Mijn laatste bezoek aan New York is echt alweer veel te lang geleden dus tijd om daar weer eens verandering in te brengen. De vorige keer dat ik er was, was de 9/11 site nog een groot gat in de grond. Indrukwekkend om te zien en ben wel heel benieuwd wat er nu staat.

 7. Ik ben nog nooit in new york geweest maar nu ben ik toch wel erg nieuwsgierig geworden!

 8. Ik ben al ongeduldig aan het aftellen naar eind mei. Dan ga ik voor het eerst naar New York! Jouw tips komen dus precies op het goede moment. Die rondleidingen door Grand Central en de Public Library gaan op mijn lijstje!

   1. Hihi, dankjewel! En vier keer al? Wow! Veel mensen zeggen dat je ervan houdt of helemaal niets vindt. Ik ben benieuwd hoe ik het ga vinden! Ik ga sowieso nog even tussen jouw NYC tips snuffelen. Leuk!

 9. Oh nice, genoeg dingen te doen dus. Ik ga dit zeker bewaren voor als ik ooit naar New York ga.
  Hardlopen in Central Park staat eigenlijk wel hoog op m’n verlanglijstje om te doen hihi.

  1. Jaaah, dat is zo tof! Ik heb het maar een keertje gedaan en toen was het ‘s ochtends al bijna dertig graden. Bleef dus bij een heel klein rondje :’)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen