Gent in 1 dag: Ontdek de stad met deze tips

Wat te doen in Gent: Toffe tips voor je stedentrip Gent

Ben je op zoek naar de leukste tips en bezienswaardigheden om te zien en doen in Gent?  Deze Belgische stad blijft verrassen. Ik geef je graag mijn toffe tips voor je stedentrip naar Gent!


Wat te doen in Gent: Toffe tips voor Gent

Het gezellige Gent is misschien wel mijn favoriete stad in België. Waar Brugge vaak wordt overspoeld door (dag)toeristen en Antwerpen een stuk haastiger is, blijkt het historische Gent vaak relatief rustig en compact. Perfect voor een leuke stedentrip dus!

Gent is een historische stad met een monumentaal centrum. Maar Gent is ook een bruisende studentenstad met culturele & muzikale evenementen, uiteenlopende musea, een enorm en breed culinair aanbod dankzij uiteenlopende restaurants en vele (Belgische) biertjes in talloze cafés en wijnbars. Ook vind je er genoeg bijzondere overnachtingsmogelijkheden.

To do in Gent tijdens je weekendje weg

Maak kennis met de nieuwste exposities in musea, verken historische panden en verborgen parels, shop bij unieke boetieks, geniet van heerlijke maaltijden in lokale eetgelegenheden en ontspan in gezellige cafés. Laat je verrassen en ontdek wat te zien en doen in Gent: deze bezienswaardigheden, hotspots en activiteiten wil je niet overslaan.

Niet zo lang de tijd? Lees dan hier wat je tijdens een dag in Gent kunt doen.

1. Verdwaal in de binnenstad van Gent

De historische binnenstad van Gent is zo compact dat je er bijna niet kunt verdwalen. Toch is het heerlijk dwalen zonder kaart, gewoon steeds weer een nieuw straatje in, een andere bocht om. Achter elke bocht schuilt weer wel een prachtige gevel, indrukwekkende kerk of zelfs kasteel. Te voet kun je de binnenstad prima in een dag verkennen.

Gent in 1 dag: Ontdek de stad met deze tips

De historische binnenstad van Gent ©watzijzegt.com

2. Wandel over de Sint-Michielsbrug

De Sint-Michielsbrug kun je bijna niet missen, want deze historische brug ligt middenin het centrum. Waar vroeger een platte draaiburg lag, wandel je sinds begin 20e eeuw over een stenen boogbrug. Midden op de brug staat een prachtige lantaarn met daarop een bronzen beeld van St. Michiel. Vanaf de brug heb je ansichtkaart-waardige uitzicht over de Gras- en Korenlei, de Sint-Michielskerk en natuurlijk de drie torens van Gent.

Wat te doen in Gent

3. Beleef de stad voordelig met CityCard Gent

Met de CityCard kun je een bezoek brengen aan alle belangrijke musea en monumenten. Bovendien is gratis tram- en busvervoer in de stad inbegrepen én een boottocht op de Gentse binnenwateren. Je betaalt dit jaar €42 (48 uur geldig) of €48 (72 uur geldig) en de kaart is verkrijgbaar bij onder meer en de meeste musea en monumenten.

Meer informatie vind je op de website van Visit Gent

Korenmarkt in Gent

4. Beklim het Belfort

Eén van de opvallendste gebouwen van Gent – en dus niet te missen – is het Belfort aan het St-Baafsplein. Deze 95-meter hoge belforttoren ligt middenin het centrum en is de middelste van de beroemde torenrij die het samen met de Sint-Niklaaskerk en Sint-Baafskathedraal vormt. Deze mascotte van Gent is werelderfgoed.

Je kunt het belfort dagelijks bezoeken én beklimmen. Flink doorstappen (al is er een lift vanaf de eerste verdieping) maar het prachtige uitzicht over de stad is dat wel waard. Toegang kost €8,- of is gratis met een CityCard Gent.

Wat te doen in Gent: Vanaf de Belfort heb je een prachtig uitzicht over GentVanaf de Belfort heb je een prachtig uitzicht over Gent

Vanaf het Belfort heb je een prachtig uitzicht over de stad ©watzijzegt.com

5. Bezoek het Gravensteen

Het Gravensteen is een oude ridderburcht in het hartje van de stad. Het is de enige overgebleven middeleeuwse waterburcht in Vlaanderen en kent een bewogen geschiedenis. Hier kun je nog zien hoe ridders in de twaalfde eeuw leefden. Toeristen kunnen het gebouw deels van binnen bekijken. Het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen zijn dagelijks toegankelijk voor bezoekers.

Adres: Sint-Veerleplein 11 (bezoek de website voor meer informatie en tickets)

Gravensteen is een burcht in Gent ©watzijzegt.com

Gra­ven­steen, een burcht in Gent ©watzijzegt.com

6. Speur naar street art met Concrete Canvas Tour

Net als in veel andere steden wordt ook in Gent graffiti steeds meer gezien als ware kunstvorm. Van gedoogzone Werregarenstraat waar vooral beginnende artiesten hun spuitbussen legen tot enorme kunstwerken van bekende kunstenaars als Roa en The Warrior.

Met de Concrete Canvas Tour – een initiatief van Street Art Belgium kun je op de fiets (14,5 km) of te voet (7,5 km) twee verschillende routes volgen. Beiden voeren je langs tientallen muurschilderingen door de hele stad.

Wat te doen in Gent: Concrete Canvas Tour

7. Ga het water op: Korenlei en Graslei

De bekende Korenlei en Graslei vormen al eeuwenlang de bakermat van de Gentse haven. Tegenwoordig zijn de middeleeuwse havens vooral een bonte verzameling van prachtig gerestaureerde gebouwen, wafelverkoopkramen, rederijen en eindeloos veel mensen.

Het is een tikje toeristisch om aan boord een van de vele rondvaartboten te stappen. Toch is het uitzicht vanaf het water de moeite waard en loont het om Gent eens vanuit een ander perspectief te bekijken.

Maak een boottocht door Gent

Wat te doen in Gent: ga het water op! ©watzijzegt.com

8. Struinen over de markten

Net als elke andere grote stad vind je in Gent wekelijks verschillende markten; bijna dagelijks is er wel een te vinden ergens in de stad. Van boerenmarkten tot bloemenmarkten en tweedehandswaren, genoeg plekken om je centen te laten rollen.

Wat te doen in Gent: Kouter in Gent, ook wel bekend als de Paardenmarkt

De wekelijkse zondagse bloemenmarkt aan de Kouter ©watzijzegt.com

9. (Vr)eet je vol met lokale lekkernijen

Ook niet vergeten tijdens je verblijf in Gent: genieten van de Belgische cuisine. Of je nu voor zoete Gentse neuzen – ook wel bekend als neuzekes – gaat, liever aan de Gentse waterzooi of stoverij met frieten gaat of een voorkeur hebt voor vegetarisch eten, in Gent kun je gegarandeerd genieten! Sla ook de Belgische wafels niet over.

Een Belgische wafel mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Gent

Op zoek naar leuke date-ideeën voor Gent?

Hier zijn enkele leuke date-ideeën in Gent:

 • Bekijk de prachtige architectuur van de stad en de vele kunstwerken in de musea, zoals het SMAK of het Museum voor Schone Kunsten.
 • Maak een boottocht door de historische binnenstad en ontdek de prachtige grachten en gebouwen vanuit een ander perspectief.
 • Ga naar het Patershol, een historische wijk vol charmante restaurants en cafes, waar je kunt genieten van de lokale keuken.
 • Bezoek de Vrijdagmarkt en slenter langs de kraampjes, waar je lokale producten en handgemaakte producten kunt kopen.
 • Wandel door het Castle of the Counts, een imposant kasteel uit de 13e eeuw, en ontdek de rijke geschiedenis van de stad.
 • Ga op Graffiti Street Art Tour en ontdek het bijzondere talent van de lokale street art-scene.
 • Proef lokale bieren en verken de biercultuur van Gent tijdens een bierproeverij in een van de vele brouwerijen.
 • Beleef in december de magie van de kerstmarkten en de verlichte straten van Gent in de winter.
 • Bezoek een concert, theaterstuk of film in de Vooruit, een historische cultuurtempel in het hart van de stad.

10. Lekker eten in Gent: Balls & Glory

Lekker eten in Gent is helemaal geen probleem! Zo draait Vlaamse tv-chef Wim Ballieu in zijn ballentent Balls & Glory de beste gehaktballen van België. Echte Vlaamse gehaktballen, gevuld met allerlei favoriete ingrediënten. Een gehaktballenrestaurant, dat is wel een bezoekje waard toch?

Adres: Sint-Jacobsnieuwstraat 103, +32 486 678 776, www.ballsnglory.be
Ma – Vr van 10:00 – 15:00 uur

Balls & Glory Gent

11. Lezen en lunchen bij Boekhandel Paard van Troje

Adres: Paard van Troje, Kouter 113-114

Boekenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in boekhandel Paard van Troje. Naast het standaard aanbod vind je hier vooral veel bijzondere boeken, vaak met prachtige covers die je uitnodigend aanstaren. En als je dan bent geslaagd en niet kunt wachten om te beginnen in je nieuwe aankoop, kun je meteen terecht in de bar van de boekhandel, waar je op het terras kunt genieten van een sandwich of gebakje.

12. Dineren bij Restaurant Lepelblad

Onderbergen 40 (dinsdag t/m zaterdag geopend)

Voor seizoensgebonden gerechten uit de wereldkeuken, bereidt met streekproducten, terwijl je dineert in huiselijke sfeer ga je naar Lepelblad, gelegen in een rustige, gezellige buurt in het centrum van de stad.

Seizoensgebonden dineren bij Lepelblad in Gent

13. Bewonder het bekroonde Gentse Lichtplan

Het Gentse Lichtplan heeft als uitgangspunt om de stad duurzaam verlichten en zuiniger met energie om te gaan. Bijkomend voordeel? De Gentse binnenstad wordt hierdoor elke avond omgetoverd tot een magisch nachtelijk landschap van licht en schaduw. Wandel dus zeker ‘s avonds door de stad en geniet van een bijzonder sfeervolle stad.

Wat te doen in Gent

Ontdek een sfeervol Gent in de avond met de avondwandeling van Visit Gent

Ontdek Gent in de zomer

In de zomer transformeert Gent in een soort vakantieoord waar feest en joie de vivre hoogtij vieren. Dat merk je aan de waslijst zomerse evenementen, van het gloedvolle Gent Jazz Festival tot de uitbundige Gentse Feesten. Uitpuffen doe je in een zomerbar of op een stadsterrasje. Pleinen en parken stromen vol en ook langs de waterkant vinden vrienden uit alle windstreken elkaar. Zoveel te doen in zomers Gent!

Wat te doen in Gent als het regent?

Mooi weer tijdens je stedentrip is natuurlijk altijd fijn. Toch kan het gebeuren dat het weer niet meewerkt en het regent tijdens je stedentrip Gent. Gelukkig is er ook genoeg te doen in Gent wanneer het regent.

14. Bekijk het Lams God

Na een jarenlange renovatie is het bekendste schilderij van Gent eindelijk weer te bewonderen: Het Lam Gods ofwel, ‘De Aanbidding van het Lam Gods’, van de gebroeders van Eyck. Het religieuze schilderij werd voor het eerst onthuld in 1432 en wordt wereldwijd ook wel erkend als één van de meest invloedrijke schilderijen ooit gemaakt.

Het schilderij bestaat uit 18 eikenhouten panelen waarvan er in 1934 meerdere werden gestolen tijdens een tot op de dag van vandaag onopgeloste kunstroof. Het werk werd de afgelopen jaren grondig gerestaureerd en is nu weer te zien in de Sint-Baafskathedraal.

15. STAM Stadsmuseum Gent

STAM Stadsmuseum brengt een ode aan de stad zelf door de geschiedenis van Gent in beeld te brengen. Het stadsmuseum probeert de bezoeker op een interactieve manier een lesje historie bij te brengen. Leuk om je bezoek aan en kennis van Gent mee aan te vullen.

Dinsdag t/m zondag van 10:00 – 18:00 uur geopend

Adres: Godshuizenlaan 2, Bijlokesite, www.stamgent.be

Bekijk hier meer musea in Gent >>

16. Museum voor Schone Kunsten

Nog een mooi museum in Gent om te bezoeken, is het volledig gerenoveerde Museum voor Schone Kunsten aan het Citadelpark. Het gebouw lijkt haast een tempel, de collectie binnen bestaat uit schilder- en beeldhouwkunst van de middeleeuwen tot de eerste helft van de twintigste eeuw. Je ziet er werk van onder anderen Jeroen Bosch, Antoon van Dyck, Jacob Jordaens en Frans Hals.

Bezoekadres: Ferdinand Scribedreef 1, Citadelpark
Openingstijden: 10.00-18.00 (maandag gesloten)

17. Dok Noord

Ten noorden van de Dampoort vind je Dok Noord (Dok Noord 4b). Dit trendy winkelcentrum is gevestigd in een oude fabriek op een voormalige industriële site. Net als veel voormalige fabrieken tegenwoordig is het complex opgeknapt en omgetoverd tot moderne kantoren, winkels, sport- en vrijetijdszaken en een food hall, Hal 16.

Dok Noord © Stad Gent - Dienst Toerisme

Dok Noord © Stad Gent – Dienst Toerisme

Tip: Hal 16 is een gezellige foodmarket waar je kan proeven van allerlei concepten rond het brouwcafé van Dok Brewing Company. Zoals bij RØK waar je geniet van gerookte en gegrilde lekkernijen, voor vleeseters én vegetariërs. BØEF serveert smakelijke (vega) burgers en finger food uit de vier windstreken en bij Officina Raffaelli word je getrakteerd op heerlijke Toscaanse gastronomie. Op maandagen gesloten, dinsdag t/m zondag geopend tussen 11 en 23 uur.

Ontdek ook Hal 16, een gezellige foodmarket in Dok Noord © Stad Gent – Dienst Toerisme

18. Bezoek PIET moodshops

Met twee winkels in Gent kom je bij PIET moodshops zeker weer in een goed humeur! Deze stadswinkels zijn de perfecte plek om een origineel cadeautje te vinden, mooie woonitems aan te schaffen en je geluk te voeden met leuke, verrassende en stijlvolle spullen, zoals ze het zelf verwoorden.

Bezoekadres: Sint Pietersnieuwstraat 94 (PIET home) en Hippoliet Lippensplein 22 (PIET hippoliet)
Maandag t/m zaterdag geopend tussen 11:00 – 18:30 uur (+ elke eerste zondag van de maand tussen 13:00-18:00)

19. Bier drinken bij de Dulle Griet

Wie van bier houdt, is in België op de juiste plek en in Gent helemaal. Hier vind je aan de Vrijdagmarkt het bekende biercafé De Dulle Griet, waar je uit zoveel bieren kunt kiezen dat je het je waarschijnlijk al duizelt voor je überhaupt ook maar een slok op hebt.

Als je eenmaal je keuze uit meer dan 350 bieren hebt gemaakt, kun je op je gemak glas leeg drinken. En vergeet je schoen niet, wanneer je een Max van ‘t huis hebt opgedronken.

De Dulle Griet, Vrijdagmarkt 50

Bier drinken bij de Dulle Griet

20. Overnachten in Gent

Wie optimaal wil genieten van een bezoek aan Gent, blijft natuurlijk ook slapen! Deze twee hotels kan ik je van harte aanbevelen:

 • ibis Gent Centrum St. Baafs Kathedraal (€€) (Limburgstraat 2) – Verblijf in het centrum, op zo’n vijf minuten van het hart van Gent. Het ibis Gent Centrum hotel heeft comfortabele kamers en bedden, gratis wifi en is voor mij altijd een goede keuze wanneer ik in de stad verblijf. Bekijk hier de meest recente prijzen & beschikbaarheid* >>
 • ibis Gent Centrum Opera (€€) (Nederkouter 24) – Ook het ibis Gent Centrum Opera is een prima hotel in te verblijven wanneer je een betaalbaar hotel in de binnenstad zoekt. Het ibis Gent Centrum Opera ligt op 3 minuten wandelen van de Vlaamse Opera en op 2 minuten wandelen van de Sint-Baafskathedraal, het Belfort en de Korenmarkt. Bekijk hier de meest recente prijzen & beschikbaarheid* >>

Meer lezen over wat te doen in Gent tijdens je stedentrip

Heb jij nog leuke tips voor een stedentrip Gent?

11 reacties
 1. Hey Natasja!

  Mooie blog en, wat mij betreft, heel goede tips over Gent.
  Ik las in de comments dat je de Gentse feesten nog niet hebt bezocht! Moet je zeker doen!

  Ik probeer ieder jaar naartoe te gaan -tenminste als ik niet aan het reizen ben- en dit jaar nam ik een van m’n buitenlandse vrienden mee. Hij vond het zo leuk dat hij volgend jaar al vakantie heeft gevraagd om terug te komen :)!
  Zeker doen dus! En als je tips nodig hebt, vraag maar raak :)

  Voor je lijstje aan te vullen dacht ik ook nog om te vermelden dat er heel wat kerk(jes) zijn te zien in de Gentse binnenstad die zeker de moeite waard zijn om binnen te gaan. Persoonlijk vind ik die op het Sint-Pietersplein en het Sint-Baafs het mooist.
  Bij het Sint-Baafs kan je trouwens ook nog genieten van het aangename parkje die daar sinds enkele jaren bij is gebouwd :)

  Leuke blog!
  Je hebt er een fan bij :)
  Sam

 2. Ik was dit jaar voor het eerst in Gent en wat is dat een heerlijke stad! Ik heb bijna alle bovenstaande dingen ook gedaan :) Vooral het varen vond ik erg leuk! Toen ik er was, was het heel erg warm, dus relaxen in het park was ook wel fijn om te doen. Vooral het Citadelpark is hiervoor een aanrader.

 3. Vanop het Gravensteen heb je ook een mooi uitzicht over de stad. Zelf heb ik het Belfort nog niet beklommen, dus ik kan niet echt vergelijken. Lekkere ijsjes vind je bij Damass op de Korenmarkt en om de hoek in Klein Turkije vind je Moochie, waar ze heerlijke frozen yoghurt verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen