Reizen op Instagram vs realiteit: De Grote Muur in China

Reizen op Instagram vs realiteit: is het echt zo erg?

Deze week zag ik een artikel voorbij komen over de leugens van Instagram. Want de prachtige foto’s die reizigers posten van bekende wereldplekken zijn in het echt nagenoeg onmogelijk te maken. Aldus de journalist van The Telegraph, die 14 foto’s en situaties deelde ter illustratie. Maar is dat ook echt zo?

Reizen op Instagram vs realiteit: leugen of de waarheid?

Over de filterbubbel van Instagram en het schijnbaar perfecte leventje van de plaatser van zulke foto’s verschijnt bijna wekelijks wel ergens een artikel of blogpost. “14 photographs that prove everything you’ve seen on Instagram is a lie”, kopt het artikel van The Telegraph, inclusief foto’s die de leugens moeten bevestigen. “For those previously unaware, the slightly cycnical skill is the modus operandi of incredibly photogenic fashion bloggers, fitness fanatics, and food nom nom nommers”, aldus de schrijver.

Ik moet toegeven, ook ik stond meer dan eens op bekende plekken die op dat moment een stuk drukker of minder spectaculair bleken dan je altijd op die mooie plaatjes in reisgidsen ziet. Toch vond ik het statement ook schromelijk overdreven. Van de 14 genoemde plekken en situaties zag ik er 8 (!) met eigen ogen. En dat was echt niet altijd zo rampzalig als wordt gesuggereerd.

Instagram vs. realiteit in 5 foto’s

Ik dook mijn fotoarchief in om het eens na te gaan en vond 5 wereldplekken met voor én achter de camera beelden.

Straten van Londen – Engeland

Tijdens mijn laatste bezoek aan Londen afgelopen november maakte ik geen #Puddlegram foto, terwijl het weer zich er perfect voor leende. De regen kwam geregeld met bakken uit de lucht vallen, niet ideaal voor foto’s.

Reizen op Instagram vs realiteit: De straten van Londen

Toch kun je dat best aardig verbergen op Instagram, door bijvoorbeeld de wegafzettingsborden en grijze lucht gewoon van de foto te knippen. Ik geef het toe, ook ik maak me schuldig aan de filterbubbel!

De Kleine Zeemeermin, Kopenhagen – Denemarken

Reizen op Instagram vs realiteit: De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen

In 2012 ging ik voor het eerst naar Kopenhagen. Het was april, heerlijk weer en de verwachtingen waren hooggespannen toen ik op zoek ging naar het beeld van de Kleine Zeemeermin. En eerlijk is eerlijk: klein is ook het eerste wat ik dacht toen ik haar in beeld kreeg. Wat een mini-beeldje!

En hoewel ik er geen foto’s van heb, was het inderdaad wel wachten tussen de toeristen om een selfie foto te kunnen maken. Okay, verwachting en realiteit zorgen hier inderdaad voor een kleine domper.

Wat te doen in Kopenhagen: 13 ideeën voor elk budget

De Chinese Muur – China

Voor mijn werk reisde ik in mei 2011 naar China. Ik verbleef twee weken in Beijing en werd in de avonduren en weekenden op sleeptouw genomen door Chinese collega’s. Ik at twee weken lang alleen maar met stokjes, bezocht de Verboden Stad en liep over de Grote Muur van China.

Reizen op Instagram vs realiteit: De Grote Muur in China

Liep ja, want ondanks dat we aan de voet van de muur hordes straatverkopers moesten ontwijken, hoefden we op de Muur helemaal niet over hoofden te lopen. Uiteraard werden er de nodige foto’s gemaakt door iedereen. Maar massaal zij aan zij? Nee, helemaal niet.

Taj Mahal – India

Nog zo’n bekende trekpleister waar de realiteit nogal eens kan tegenvallen ten opzichte van de perfecte plaatjes uit reisgidsen. Om de Taj Mahal zonder mensen op de foto te krijgen, is vroeg opstaan een must.

Reizen op Instagram vs realiteit: De Taj Mahal in India

Wij stonden weliswaar vroeg op maar moesten vanuit Delhi minstens 2 uur (als het niet langer was) reizen om in Agra te komen. Ons bezoek aan dit wereldwonder deden we dan ook tegelijk met honderden anderen. Toch vond ik het qua drukte echt nog best meevallen, al moest ik ook nu weer even grinniken toen ik mijn foto’s van de fontein voor de Taj Mahal naast elkaar zette.

Overigens zette ik onlangs een vrij realistische foto van de Taj Mahal op Instagram. Misschien niet picture perfect, maar ik vind ‘m geweldig!

Toren van Pisa – Italië

Reizen op Instagram vs realiteit: De Toren van Pisa

Last but not least stond ook ik ooit naast de Toren van Pisa. Ik maakte gelukkig geen toeristische “kijk-mij-die-toren-eens-tegenhouden”-foto en vond de mensenmassa rondom de toren best wel meevallen. Toch deelde ik in 2012 natuurlijk alleen de rechterfoto toen ik over mijn liefde voor Toscane schreef.

Een scheef (ha) beeld van de werkelijkheid? Nee, ik denk dat je de Toren van Pisa ook heus zonder al teveel mensen kunt zien en fotograferen.

Picture perfect dankzij een filterbubbel

Zien we dus echt alleen maar geweldige plaatjes en leven we constant in een filterbubbel? Dat reizen de afgelopen jaren anders is geworden dankzij social media als Instagram geloof ik direct. En ook het online delen van je leven kan weleens leiden tot een ogenschijnlijk picture perfect leventje, waardoor anderen een vertekend beeld krijgen of zich onzeker voelen.

Dat merk ik zelf maar al te goed: waar ik Instagram drie jaar geleden nog gebruikte voor foto’s van mijn katten of opgewarmde prakje en anderhalf jaar geleden nog geregeld sportschool-selfies deelde, post ik nu steeds vaker een week niets.

Omdat ik echt niet zo’n boeiend leven leef, me liet ontmoedigen door opmerkingen dat ik niet hard genoeg had getraind als m’n na-het-sporten-selfie Instagram-waardig was… Of gewoon niets te posten heb dat ‘de consistentie van mijn feed’ waarborgt, zoals me door de talloze ‘How to create the perfect Instagram feed’ artikelen toegeschreeuwd wordt.

Sure it is! #selfiespam

Een bericht gedeeld door N A T A S J A – WAT ZIJ ZEGT (@natasjadb) op

Maar alles op Instagram is een leugen? Nee, dat geloof ik niet. Al heb ik nu al zin om over een paar maanden iedereen dood te gooien met jaloersmakende (cliché) plaatjes uit Nieuw-Zeeland die eruit zien of er verder niemand op de wereld is!

Wat denk jij? Geloof jij dat alles op Instagram een leugen is?

22 reacties
 1. Zo doen ze dat dus :-) Super artikel. Een IG account moet natural zijn. Het hoeft niet uit een catalogus te komen. Wat ik wel belangrijk vind zijn frisse kleuren. Maar met een goede smartphone lukt dat ook zonder filter te gebruiken!

 2. Interessant artikel! Ik geloof dat iedereen de beste foto’s uitkiest over het algemeen en ja, dat zijn meestal de foto’s met weinig mensen. Maar dat zijn dus geen nep foto’s en is ook gewoon werkelijkheid. Soms kun je op hele drukke momenten ook een foto met nauwelijks mensen maken.

 3. Interessant stukje! Ik zie instagram zeker niet als een leugen. Het grappige is dat dit al jaaaren gebeurt in reisbladen. Maar omdat instagram toegankelijk is voor iedereen en er nu dus opeens honderden of zelfs duizenden mensen zijn die van die gelikte plaatjes kunnen posten, wordt het nu gezien als fake of als een leugen. En wat je zegt, als je een lege Taj Mahal wilt fotograferen, zul je er vroeg je bed uit voor moeten gaan. Dat heeft niks met faken te maken. Eerder met moeite willen doen om een voor jou zo perfect mogelijk plaatje te creëren, denk ik. Haha.

 4. Leuk artikel Natasja! Ik moet eerlijk zeggen dat ik op Instagram ook alleen maar leuke en mooie plaatjes probeer te zeggen. Dat wilt dus zeggen dat ik heel wat knip, plak en bewerk. Maar soms kan het met niks schelen en post ik gewoon wat, zonder te kijken naar de omgeving of naar een leuk filter. Ik ben dus een beetje een mix. Ik vind het soms wel echt té gek worden op Instagram (op een negatieve manier dus), vooral als ik kijk naar grote (buitenlandse) bloggers en influencers. Dat is gewoon niet meer de echte wereld.

 5. Leuk artikel om hier eens op in te gaan! Ik vind zeker niet alles op instagram een leugen. Er zijn wel acounts waarbij het af en toe heel onrealistisch lijkt met (iets te) veel filters en bewerkingen. Ook vind ik het juist een kunst om een foto te maken zodat het lijkt alsof er verder niemand in de buurt is. Hele slechte foto’s vind ik persoonlijk ook niet zo leuk om te bekijken, maar ik houd dan wel weer van af en toe een behind-the-scene foto.

 6. Zeer eens met Diana. Ik vind vaak ook die hele gelikte accounts supersaai. Vaak zijn dat naar mijn idee van die tropische landschappen met lading filters eroverheen. Er zit wel een verschil tussen ‘je mooiste foto’s delen’ en van die compleet overgestylde foto’s plaatsen. Ik vind juist een mix van de mooiste foto’s en behind the scenes leuk, dingen die suggereren dat degene die de foto’s maakt een echt mens is. ;) Bovendien geven ‘niet passende’ dingen een foto juist vaak iets extra’s. Ik vind bijvoorbeeld de foto van de street art + wegversperring in Londen interessanter dan de foto ernaast.

  1. Daar heb je ook zeker gelijk in. En foto’s met filter hoeven ook weer niet per se over-gestyled te zijn. Moet alleen wel realistisch blijven, denk dat de mensen die hier hebben gereageerd dat ook allemaal zeker doen. Ook leuk trouwens dat jij die linkerfoto interessanter vindt; daagt wel uit tot anders blijven kijken én delen!

 7. Er is sowieso een leven buiten al dat sociaal media. En ik laat op Instagram mijn mooiste foto’s zien, waar ik zelf blij van wordt en trots op kan zijn. In mijn blog serie backstage laat ik een klein deel uit mijn leven zien met heerlijke snapfoto’s…ik deel het op.

  1. Helemaal waar! Er is veel meer dan mensen online delen, dat vergeten ‘we’ ook nog weleens. En mooie combi; ik deel in mijn persoonlijke (week/maand) updates ook geregeld snapshots die allesbehalve perfect zijn. Veel leuker!

 8. Instagram is misschien wat meer ingezoomd op de leuke en mooie dingen, maar fake zou ik het niet noemen. Wel iets om in je achterhoofd te houden: er is meer dan men op Instagram laat zien.

  1. Zeker! Sowieso een prima motto voor wat men online deelt; er is altijd meer dan wat men over het algemeen laat zien.

 9. Ik vind Instagram niet fake, maar je weet natuurlijk wel dat de ‘minder mooie’ dingen regelmatig buiten beeld gelaten worden. Ik vind de realistische foto’s juist altijd wel grappig. Ik beeld me soms in dat ik op Instagram een foto plaats van de haarbal die ik uit mijn doucheputje vis #hetlevenzoalshetis. Betwijfel of ik daar likes mee scoor.

 10. Interessant artikel! Ik denk niet dat alles op IG een leugen is. Tuurlijk deel je alleen je mooiste foto’s en probeer je ze zo te maken dat er zo min mogelijk andere mensen op staan. Maar of dat een leugen is? Denk niet dat het een geheim is dat toeristische hotspots druk zijn, lijkt me logisch. Vroeg opstaan is inderdaad verstandig! Toffe foto van jou op de muur trouwens!

  1. Thanks! Vond de insteek van de auteur van dat artikel ook echt té negatief, net alsof mensen zelf helemaal niet meer kunnen bedenken dat er een verschil kan zitten tussen (online) foto’s en in real life. Zal ook ongetwijfeld ook wel een clickbait-idee achter hebben gezeten, blijft The Telegraph natuurlijk.

 11. Niks nieuws. Iedere fotograaf, ook vroeger, gebruikt zijn of haar frame. En ook vroeger gaven reisgidsen mooie foto’s weer terwijl het in werkelijkheid anders was. En als je ergens bent dan is “het helemaal niet zo als in de film” of “juist precies zoals in de film”. We spiegelen wat we zien aan wat we kennen van foto’s en film, al sinds dit soort beelden bestaan. Was bij 9/11 ook een veelgehoorde reactie, dat het wel een film leek. Ooit nog eens een verslag over geschreven voor mediafilosofie. Wel interessant.

  1. Ja, klopt helemaal natuurlijk! Zo’n artikel heeft natuurlijk ook een hoog clickbait-niveau, vond het een mooie aanleiding uit mijn eigen ervaringen te putten :) Trouwens ook wel benieuwd naar dat verslag over mediafilosofie, zeker niet over geblogd? :D

 12. Haha ojaaa nieuw zeeland, zin in! Maar ja ik merk wel dat ik mijn inspiratie half op perfecte plaatjes op instagram zoek en via de hashtag/locatie ook andere foto’s van dezelfde plek zoek en nog wat google. Vind toch dat er heel wat afbewerkt wordt en dat is erg vertekenend soms…

  1. Dat hoor ik vaker ja. Zoek zelf eigenlijk niet echt naar (nieuwe) reisbestemmingen via Instagram, ben wel heel benieuwd hoe ik dat straks in Nieuw-Zeeland ga beleven! :)

 13. Ik denk zeker niet dat alles op instagram een leugen is, maar inderdaad zoals jij het hier neerschrijft: je hanteert een filter op je leven/omgeving. Een lelijk foto posten zal niemand snel doen en inderdaad, mits wat knipwerk kan die grijze lucht zo van een foto af. Als ik een mooie feed zie, denk ik eerder dat die persoon goede foto’s kan maken dan dat die persoon alleen maar in hippe koffietentjes luncht/een 100% instagram-waardig leventje leidt. :-)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen