Reistip: Haal meer uit je vakantiedagen door slim te plannen!

Wij Nederlanders zijn een reislustig volk. De meesten van ons werken echter ‘gewoon’ voor een baas en zijn daardoor gebonden aan gemiddeld 25 vakantiedagen per jaar. Toch kun je met een beetje slim plannen meer uit je vakantiedagen halen dan je denkt!

Haal meer uit je vakantiedagen door slim te plannen!

Dat Nederlanders er graag op uittrekken, is algemeen bekend. Werknemers die meer vrije dagen zouden krijgen van hun werkgever, zeggen dat ze met deze extra dagen ook vaker op reis zouden gaan (64%). Dat blijkt uit onderzoek van reiszoekmachine Skyscanner*. De meeste ondervraagden verwachten dit jaar één (23%), twee keer (38%) of zelfs drie keer (36%) met vakantie gaan.

*online poll in maart 2017 onder 518 Nederlanders

Slim omgaan met feest- en vakantiedagen

Als er in een maand veel vrije dagen vallen, dan kun je op een slimme manier een langere vakantie plannen zonder dat je daar veel van de kostbare vrije dagen voor hoeft in te leveren. Want ook al krijg je niet meer vrije dagen van je werkgever, door slim te plannen rondom onze nationale vrije dagen kun je méér vakantietijd creëren. Dat wil jij toch ook?

Een overzicht van feestdagen in Nederland in 2019

 • Dinsdag 1 januari 2019: Nieuwjaarsdag
 • Vrijdag 19 april 2019: Goede Vrijdag*
 • Zondag 21 april 2019: 1e Paasdag
 • Maandag 22 april 2019: 2e Paasdag
 • Zaterdag 27 april 2019: Koningsdag
 • Zondag 5 mei 2019: Bevrijdingsdag
 • Donderdag 30 mei 2019: Hemelvaartsdag
 • Zondag 9 juni 2019: 1e Pinksterdag
 • Maandag 10 juni 2019: 2e Pinksterdag
 • Woensdag 25 december 2019: 1e Kerstdag
 • Donderdag 26 december 2019: 2e Kerstdag

Helaas zijn we volgend jaar wat minder voordelig af als het aankomt op feestdagen op doordeweekse dagen en kunnen we komend jaar niet net zoveel profiteren van gunstig vallende feestdagen als dit jaar. Wie een beetje slim vrij heeft genomen kon in 2018 voor 21 vrije dagen 54 dagen op vakantie. Wie hetzelfde doet voor komend jaar kan in 2019 25 vakantiedagen omzetten in 52 vrije dagen! Kijk mee hoe je dat doet.

Koningsdag valt in 2019 op zaterdag en levert helaas geen extra vrije dag op, net als Bevrijdingsdag (dat sowieso voor de meeste mensen maar eens in de 5 jaar een vrije dag oplevert). En twee feestdagen vallen weliswaar op zondag maar lang leve onze Nederlandse gewoonte om naast een eerste feestdag óók een tweede feestdag te hebben! Een lang weekendje weg plannen rondom deze feestdagen, hoeft je dus nauwelijks tot geen vakantiedagen te kosten.

Vakantie in april

Stel: je wil er tussenuit in het voorjaar en neemt vrij in april. De ideale maand om met slechts een paar vrije dagen toch lang vrij te zijn. Zo valt Tweede Paasdag in 2019 op maandag 22 april. Als je vervolgens dinsdag t/m vrijdag vrij neemt, heb je met 4 vakantiedagen tot een ruime week vrij, inclusief de weekenden. Ben je een van de gelukkigen die op Goede Vrijdag ook een vrije dag krijgt*, ben je zelfs 10 dagen vrij door het opnemen van slechts 4 vakantiedagen.

Of liever vrije dagen in december 2019

De Kerstdagen vallen in 2019 op een woensdag en donderdag. Neem je dus 23, 24, 27 en eventueel ook 30 en 31 december op als vrije dag, dan heb je met 5 vakantiedagen bijna twee weken kerstvakantie! Plak daar ook 2 en 3 januari bij en je bent ruim twee weken vrij.

Ook komende jaarwisseling kun je nog profiteren: zo neem ik zelf de dagen rondom kerst en oud & nieuw vrij, waardoor ik dankzij 3 vakantiedagen en een parttime dag toch anderhalve week vrij ben. Ik heb er nu al zin in!

Lees ook: Sfeervolle bestemmingen voor een stedentrip in december

Beste moment om je ticket te boeken

Naast slim omgaan met je vakantiedagen, is het natuurlijk ook fijn zijn om zo voordelig mogelijk op vakantie te gaan. Een voordelig ticket boeken is afhankelijk van een aantal factoren. De maand waarin je vliegt, is een belangrijke factor, maar ook de periode waarin je boekt.

Zo blijk je gemiddeld 8 weken voor vertrek de beste prijs voor een ticket krijgt. Ook kan het vliegveld waarvan je vertrekt invloed hebben op de prijs. Het kan dan ook zeker interessant zijn om eens te kijken naar een andere luchthaven van vertrek, bijvoorbeeld vanuit België of Duitsland. Verder zijn er natuurlijk steden die meerdere vliegvelden hebben; bekijk de prijsverschillen daartussen ook eens.

Meer reistips en reisinspiratie nodig?

Heb jij al vakantieplannen voor 2019?

7 reacties
 1. Slim! Wij maken nooit optimaal gebruik van de vakantiedagen, en dit jaar gaat dat ook niet echt lukken. Ach, een extra lang weekend is ook wel fijn als je net weer terug bent of een reis, of bijna weg gaat ;-) Ik werkte trouwens bij een bedrijf waar ik ook eens in de 5 jaar geen vrij had op 5 mei.

  1. Ooh, ik werk dus juist bij een bedrijf waarbij juist elke 5 mei vrij heb, tenzij het in een weekend valt zoals de laatste jaren :’)

 2. Wat een handige tips. Vooral die van 8 weken voor vertrek. Wij zijn standaard te laat met boeken en dan is het lastig om nog iets leuks voor een leuk prijsje te vinden.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen