Vrijheidsbeeld, NYC, USA

6x Cliché bestemmingen die toch heel tof zijn

Reizen blijft een persoonlijke beleving en je bestemming afhankelijk van je eigen voorkeuren. Sommige bestemmingen worden zo vaak besproken dat iedereen er wel een beeld bij heeft, of ze er nu wel of niet zijn geweest. Veel steden worden zelfs schromelijk overschat, soms ten onrechte. Zo ook deze cliché bestemmingen die ongeacht de vooroordelen toch heel tof zijn.

Cliché bestemmingen die toch heel tof zijn

Bestemmingen die cliché zijn wegens de vele standaard beschrijvingen die ze krijgen, omdat ze in élke reisgerelateerde conversatie wel een keertje genoemd worden of waar een heel verkeerd beeld omheen hangt.

Ik bezocht elk van deze zes cliché bestemmingen en ontdekte dat ze stuk voor stuk toch echt hun charmes wel hebben.

1. Barcelona

Barcelona buiten de gebaande paden met de tips van een local

Waarom cliché? Hordes toeristen die zij aan zij rond la Sagrada Família en Park Guell sjokken, een kunstmatig aangelegd strand waar je je kont niet kunt keren en overgeprijsde sangria op te dure terrasjes.

Waarom toch de moeite? Naast de drukbezochte, maar gewoon onmiskenbaar indrukwekkende architectuur van Gaudi, kent Barcelona ook genoeg onontdekte pareltjes als Parc del Laberint en een smakelijke Spaanse én Catalaanse cuisine. Tel daar het lekkere weer in het voorjaar en de vroege herfst bij op – plus minder toeristen buiten het hoogseizoen – en een compact centrum met tal van bezienswaardigheden en je kunt een stedentrip Barcelona toch eigenlijk niet ongeboekt laten.

2. Benidorm

Benidorm strand, cliche bestemmingen

Waarom cliché? Een slaperige badplaats vol bejaarden, die op hun scootmobiel de boulevard onveilig maken en waar je de dronken Britten bijna niet kunt ontwijken.  Een imago dat Benidorm de afgelopen jaren hard van zich af probeert te schudden, maar dat nog steeds bij veel mensen overheerst.

Waarom toch de moeite? Bejaarden en Britten kom je geheid tegen in Benidorm, maar als je even buiten de gebaande (boulevard) paden gaat, vind je in deze stad zat bijzondere dingen om te doen. Er zijn meer goede én betaalbare Spaanse restaurants dan Friet van Piet’s, met een fiets of Segway verken je binnen een mum van tijd het centrum en nabijgelegen natuurpark. En vanaf een jetski op het water ziet de stad er nóg net een tikje toffer uit.

3. Dublin

Waarom cliché? Het weer is vaak grijs en grauwig, Guinness is niet te drinken en de in alle reisgidsen geroemde Temple Bar wordt voornamelijk overspoeld door dronken toeristen.

Waarom toch de moeite? Naast Guinness en pubs heeft Dublin bijzonder indrukwekkende architectuur, een dynamisch universiteitsleven en zelfs een heus kasteel. De stad is daarnaast behoorlijk groen en alleen daarom al zou je Dublin eens moeten bezoeken. En die pubs? Kies er vooral eentje buiten het Temple Bar gebied.

Wat te doen in Dublin als het regent: tips

 

4. Londen

Waarom cliché? Het Europese equivalent van New York City is de Britse hoofdstad, waar het altijd regent, de pond steeds duurder wordt en inwoners je geen blik waardig gunnen. Aldus het stereotiepe beeld van de gemiddelde Londen-hater.

Waarom toch de moeite? Net als in de meeste grote steden, is ook in Londen meer dan genoeg voor nop te doen, is het uitgebreide metrosysteem eigenlijk ontzettend makkelijk te volgen en telt de stad een geschiedenis waar je u tegen zegt. Tel daarbij op dat Robert Downey Jr. en Benedict Cumberbatch er de Sherlock uithangen én je hier de eerste Victoria’s Secret in Europa kunt vinden en je begrijpt dat ik Londen helemaal geen cliché bestemming vind.

Reden genoeg voor mij om dit jaar gewoon nóg een paar dagen Londen te willen plannen.

Wat te doen in Londen: Zo breng je 1, 2, 3 dagen door in Londen | CITYGUIDE

5. New York City

Waarom cliché? The city that never sleeps is al zo vaak bezongen en bejubeld dat het menigeen inmiddels z’n neus uit zal komen. Te druk, te snel, te duur, New York City vinkt alle cliché hokjes wel af.

Waarom toch de moeite? Naast het jachtige leven, hangt er in NYC een bijzondere vibe. Mensen zijn vriendelijker dan je zou verwachten – ik kreeg tijdens verschillende bezoeken diverse keren welgemeende complimenten van wildvreemden – en nooit te beroerd je een handje te helpen, zelfs ongevraagd.

Daarnaast zijn er meer dan genoeg gratis dingen te doen in NYC, kun je genieten van gratis kunst in wereldberoemde musea, eekhoorns en totale stilte in bijvoorbeeld Central Park en is het vooral tijdens happy hours prima vertoeven op een van de vele rooftop bars.

Why I love New York City - bright lights big city

6. Venetië

Waarom cliché? Dure tourist traps als die typische gondels waar alleen toeristen in varen, smalle straten waar je genadeloos verdwaalt en oneindig veel duiven (en duivenpoep), terwijl de stad intussen steeds dieper wegzakt in het water.

Waarom toch de moeite? Juist die vele, kleine straatjes maken Venetië charmant en ideaal om eindeloos (met of zonder kaart, want dat schijnt weinig uit te maken) rond te dwalen. Bij elke bocht kom je wel weer een ansichtkaart-waardig plaatje tegen. En als Venetië het Atlantis van onze tijd is, moet je vooral niet té lang wachten om deze stad toch eens een bezoek te brengen.

Ontdek Zuid-Europa met deze Middellandse zee cruises

Welke bestemmingen vind jij nu echt cliché? En welke juist heel tof?

10 reacties
  1. Parijs kan hier ook nog bij. Leuke stad, maar wel cliché. Van jouw lijstje wil ik Venetië graag nog bezoeken. Als startpunt/eindpunt van een reis door Italië het liefst!

  2. Leuk artikel! Volgende week ga ik twee dagen op persreis naar Dublin (oke, leuke stad maar het westen van Ierland is véééél leuker!) en eind november naar Londen! Dan maar cliché, ik vind ze leuk!

  3. cliche of niet, ik wil nog heel erg graag naar New York, en London kom ik ook zeker nog weer eens :)

  4. Ik hou van een stedentrip en Barcelona, Londen en New York kan ik afvinken en vind ik alle drie erg leuk! Venetië wil ik nog ooit bezoeken, maar Dublin en Benidorm spreken mij nu (nog) niet zo aan.

  5. Oh, maar Dublin lijkt me juist ont-zet-tend gaaf! Dit jaar ben ik in Venetië geweest en dat was echt prachtig. Helaas hadden we maar één dag dus ik zou er graag nog een keer terug willen. Net als Londen trouwens, want daar heb ik ook nog lang niet alles gezien.

  6. Cliche of niet, in deze grote steden kunnen naast de toeristische trekpleisters op zoek gaan naar de verborgen schatten. En dat is dan weer hartstikke leuk! Ik vind Barcelona bijvoorbeeld heerlijk, in Londen kom ik graag om te shoppen en oh… wat zou ik graag in NYC willen wonen!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Deze heerlijke reisvideo's moet je echt zien!

3x rake TED Talks over reizen

Ik laat me altijd graag inspireren door globetrotters en hun bijzondere verhalen en belevenissen van over de hele wereld. Deze inspirerend TED Talks over reizen zullen je raken en wat te denken…
Vreemd eten - Watzijzegt.com

Vreemd eten op reis

‘What’s the strangest food you’ve eaten on your travels?’ las ik onlangs op de Facebook page van Lonely Planet. Veel verder dan kwal in Beijing en geit in Delhi kwam ik…