Typisch Nederlands: Hollandse molen in het Nederlandse landschap

7x Ode aan het Nederlandse landschap

Nu reizen niet langer vanzelfsprekend is, blijft ons eigen land de plek om te ontdekken. Want hoeveel er ook is veranderd, Nederland is nog net zo mooi en veelzijdig als altijd. Tijd voor een ode aan het Nederlandse landschap!

Ode aan het Nederlandse landschap

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen zet dit jaar het Nederlandse landschap in de schijnwerpers. Ontdek bijzondere plekken, beleef de Nationale Parken, ga op fortensafari of maak een roadtrip langs land art. Zo kom je veel meer te weten over het ontstaan van verschillende landschappen, hun belang voor de toekomst en de unieke diversiteit in Nederland. Deze 7 activiteiten laten je kennismaken met de Nederlandse landschappen.

Let op: door verstrekkende maatregelen in de strijd tegen COVID-19 (corona) virus zijn vrijwel alle horeca, musea en andere toeristische attracties gesloten of beperkt toegankelijk. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website(s) voor actuele informatie en voorschriften.

1. Beleef de Nationale Parken in Nederland

Als eerste een van de meest indrukwekkende troeven van Nederland: ons grote aantal Nationale Parken. Nederland telt 20 Nationale Parken, elk even bijzonder, uniek en karakteristiek voor ons land, met landschappen van bossen en duinen tot heiden en wadden. Er is van alles te beleven in de Nationale Parken.

Ga per kano bevers spotten in de Biesbosch of wadlopen op de bodem van de Waddenzee. In complete duisternis turen naar de sterrenhemel in één van de twee Dark Sky Parken die Nederland rijk is. Beklim de hoogste duin van Ameland of fotografeer de bloeiende paarse heide in augustus.

Augustus in beeld: bloeiende heide op de Posbank

2. Man-made land: vaartocht naar de Marker Wadden

Maak kennis met Nationaal Park Nieuw Land, het jongste nationaal park van Nederland én het grootste man-made natuurpark ter wereld met bijna 30 duizend hectare natuur! Nationaal Park Nieuw Land dankt zijn ontstaan aan het grootste inpolderingstraject ter wereld: de drooglegging van Flevoland.

Landschapskunstwerk De Groene Kathedraal in Flevoland

Landschapskunstwerk De Groene Kathedraal in Flevoland
Zien aan het Markermeer: kunstwerk Exposure ofwel de Hurkende Man

Naast bijzondere flora en fauna, inclusief unieke vogelsoorten als de zeearend, tref je hier ook indrukwekkende landschapskunst. Zoals het gigantische kunstwerk Exposure, in de volksmond ook wel bekend als ‘De Hurkende Man’ dat ik afgelopen jaar zelf al eens spotte onderweg.

3. Fortensafari met de boswachter

De Hollandse Waterlinies is de verzamelnaam voor de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie die samen een bijzonder stukje Nederlandse geschiedenis vormen. Verspreid over een 200 km lang groen, open landschap liggen ingenieuze waterwerken en bijna 100 robuuste forten. De voormalige verdedigingslinies werden door mensenhanden aangelegd om zo het westen van Nederland te beschermen, door het land onder water te zetten.

De linies waren jarenlang afgesloten, waardoor de fauna en flora volledig haar eigen gang kon gaan. Dit jaar kun je er zelf op safari! Van mini-steppes tot oerwouden: ontdek het door een fortensafari met een gepassioneerde boswachter! De eerste fortensafari’s zijn binnenkort te boeken via de website van de Hollandse Waterlinies.

4. Street art op graansilo’s

Street art tours zijn er bij de vleet, maar hoe vaak kwam jij al street art tegen op graansilo’s? Daarvoor moet je in 2021 in de Achterhoek zijn! Nederland zijn. De eerste Achterhoekse silokunst is inmiddels te bewonderen in Aalten. De bedoeling is om door het jaar heen ook op andere plekken in de Achterhoek agrarische objecten en gebouwen te transformeren tot straatkunst. Dan kun je je ogen uitkijken tijdens de Silo-Art-Tour.

5. De Waddenzee als openluchtdecor

De Waddenzee als openluchtdecor? Jazeker! In 2021 is de hoop dat UNESCO Werelderfgoed ‘Waddenzee’ de achtergrond vormt voor een een prachtig spektakel. 150 figuranten, acteurs en zangers spelen het verhaal van visser Peter Grimes. Wil jij deze unieke Wadopera achter de dijk bij Paesens-Moddergat (Fryslân) meemaken? Meer informatie en tickets vind je op de website van Visit Friesland.

6. Fluisterende molens in Noord-Holland

Windmolens zijn een onmiskenbaar deel van het Nederlands landschap. Iconen van vroeger die aan de basis stonden van onze industrie en welvaart. Van de circa 160 molens in het Noord-Hollandse landschap zijn er zo’n 40 open voor publiek. In 2021 wordt een bijzonder project opgestart en zullen 21 molens hun ‘fluisterende gedachten‘ met ons delen en samen een ander verhaal vertellen:

“Een verhaal over het Noord-Hollands landschap en de Noord-Hollanders. Over verleden, heden en toekomst. Samen vormen zij een netwerk van verhalen. Verhalen waarmee ze omwonenden, Noord-Hollanders, Nederlanders en toeristen bewust maken van de dynamiek van ons landschap. Over verandering door de tijd.”

Hollandse molen in Nederland

7. Tentoonstelling Machtige Maas in het Limburgs Museum

De Maas is de grootste rivier in Nederlands Limburg en een inspiratiebron voor het Limburgs Museum, dat dit jaar de vier gezichten van de Maas in beeld brengt in een indrukwekkende tentoonstelling. Zo is de Maas een Muze voor landschapsschilders, maar ook een Monster dat dorpen en velden doet overstromen. Een Moordenaar vanwege vervuild water en enorm veel plastic afval, maar vooral: een Moeder voor alle Limburgers. Reden te meer voor een Maas tentoonstelling dus. Voor actuele informatie en openingstijden kun je terecht op de website van het Limburgs Museum.

Hoe laat jij je inspireren door het Nederlandse landschap? En wat is jouw favoriete landschap in Nederland?

Meer inspiratie over Nederland nodig? 

1 reactie
  1. Jaaa! Alles met molens op de achtergrond blijven favoriet.

    Ik was van de zomer in het Biesbosch en kon niet geloven dat ik er 4 jaar heb gewoond en niet had bezocht.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen