Dit wil je doen op Goeree-Overflakkee

12x De mooiste en leukste plekken in Nederland

Om een leuk weekendje weg of dagje uit te hebben, hoef je helemaal niet in het vliegtuig te stappen. Ga eropuit in eigen land en ontdek de leukste regio’s en mooiste plekjes in Nederland voor een dagje uit of weekendje weg!

Ontdek de mooiste plekken in Nederland

Voor een weekendje weg ben je al gauw geneigd een bestemming buiten onze landsgrenzen te zoeken. Eropuit in eigen land is echter ook bijzonder de moeite, zeker nu de grens over gaan niet altijd vanzelfsprekend is. Ik ontdekte de laatste jaren al tal van leuke plekken in eigen land, meer dan genoeg om ook jouw uit-kalender mee te vullen.

Dit zijn de leukste plekken en bestemmingen in Nederland

Wil jij eropuit in eigen land en zoek je nog een mooie bestemming voor een dagje uit of stedentrip? Dit zijn 12 van de mooiste plekjes in Nederland die je wil bezoeken!

1. Achterhoek (Gelderland)

De Achterhoek is het meest oostelijke deel van Gelderland, waar het grenst aan de IJssel en Duitsland. Het bijzondere coulisselandschap van de Achterhoek wordt gekenmerkt door kleine lapjes grond met daaromheen rijen bomen, hagen en houtwallen. De Achterhoek heeft een rijke geschiedenis en dat is overal nog duidelijk terug te zien. In Hanzesteden en vestingstadjes, waar de gevels geschiedenis schreeuwen en in musea is vereeuwigd.

Ontdek de Achterhoek (+tips voor hotels in de Achterhoek)

Kastelen in Gelderland: bezoek Kasteel Huis Ruurlo in de Achterhoek

Ontdek de mooiste plekjes in Nederland: Je vindt de mooiste kastelen in Gelderland, zoals Kasteel Huis Ruurlo

2. Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een bijzondere zoetwaterdelta van zo’n 8.000 hectare,  uitgestrekt over delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Hier vind je een doolhof aan kleine riviertjes en beken en unieke flora en fauna. Zo spot je er bevers, de zee- en de visarend en honderden vogelsoorten, waardoor het gebied een walhalla is voor vogelaars en andere natuurliefhebbers.

Mooiste plekken in Nederland: bezoek de Biesbosch (via Unsplash)

Mooiste plekken in Nederland: bezoek de Biesbosch (foto via Unsplash)

3. Bollenstreek (Hollandse kust)

Weinig plekken in Nederland zijn daarbuiten zo bekend als de Bollenstreek. Deze oer-Hollandse bollenvelden langs de kust in de Randstad trekken jaarlijks toeristen uit binnen- en buitenland. Logisch, want de prachtige velden vol bloeiende tulpen zien er elk voorjaar weer sprookjesachtig uit. Daarbij zit je zo op het strand of kijk je uit over het soms pittoreske polderlandschap met molens en boerderijen.

Wist je dat vanaf augustus de Bollenstreek weer in bloei komt? Prachtige zomerbloemen zoals Dahlia’s zijn dan te bewonderen bij verschillende kwekerijen.

De Keukenhof bezoeken is een uitje (foto via Unsplash)
Vakantie in Nederland met Bungalowspecials

4. Texel (Noord-Holland)

Texel is zo’n bestemming in eigen land waar veel mensen hun zomervakantie met liefde doorbrengen. Maar buiten het hoogseizoen heeft dit Waddeneiland ook meer dan genoeg te bieden. Uitgestorven stranden, de natuur die al haar kleurenpracht laat zien…

Er zijn meer dan genoeg redenen om Texel juist eens tijdens de donkere maanden te bezoeken!

Waarom je Texel in de herfst (en winter) moet bezoeken

De beroemde Texelse vuurtoren: de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over zee uitkijkt ©watzijzegt.com

5. Waddeneilanden

Ook de overige Waddeneilanden zijn natuurlijk een bezoek waard! Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zorgen stuk voor stuk voor het unieke eilandgevoel waar je kunt genieten van de natuur en bijzondere flora en fauna. Of wees actiever en fiets over de (autoluwe) eilanden of ga wadlopen terwijl je uitkijkt over de Noordzee of Waddenzee.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Visit Wadden (@visitwadden)

6. Friesland: elf steden en het water op

Ook in de provincie Friesland kun je genoeg vertier vinden. Met Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 is er de afgelopen jaren veel te doen geweest in Friesland. Ook op gastronomisch vlak bruist de provincie, ontdekte ik tijdens een culinaire toer door de regio. Van geurige kruidentuinen tot streekproducten, er is genoeg te proeven in Friesland.

Fijne adresjes voor foodies in Friesland

Culinair genieten van lokale producten in Friesland ©watzijzegt.com

Waterliefhebbers kunnen hier daarnaast volop genieten van alles wat water kan bieden, van watersport en recreatie tot vaarroutes. Ga bijvoorbeeld kanoën in natuurgebieden zoals de Alde Feanen of ontdek de leukste vaarroutes van Friesland.

Friesland bestaat niet alleen voor de helft uit water, het voert ook constant de strijd tegen de stijgende nattigheid. Dankzij hun uitgebreide kennis van alles wat met water te maken heeft – en hoe de stijgende nattigheid te bestrijden – zijn ze zelfs European Capital of Water Technology.

7. Hunebedden in Drenthe

Niet te missen in Drenthe zijn natuurlijk de hunebedden. Deze prehistorische grafkamers zijn gebouwd tussen 3350 en 3050 v. Chr. door het Trechterbekervolk, die deze bouwwerken vlakbij hun nederzettingen bouwden. In totaal zijn er nog 54 bewaard gebleven in Nederland, het merendeel hiervan is te vinden op de Hondsrug in Drenthe. Het grootste hunebed staat in Borger (met nummer D27).

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Drenthe (@oerdrenthe)

8. Flevoland

Flevoland is de jongste provincie van Nederland. Wellicht dat het daardoor ook niet direct in je opkomt als bestemming voor een dag of weekend weg. Zonde, want hier kun je de voordelen van de stad afwisselen met de pracht van de natuur.

Geniet van het stadse leven in Almere en Lelystad of juist van de groene natuur daarbuiten.

Waarom Flevoland een geweldige bestemming is voor vakantie in eigen land

Oog in oog met de natuur in de Oostvaardersplassen in Flevoland ©watzijzegt.com

9. Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland)

Het Zuid-Hollandse Eiland Goeree-Overflakkee heeft schitterende natuur en mooie locaties om te bezoeken. Genoeg mogelijkheden voor een vakantie in eigen land. Zo loop je de bunkerroute in natuurgebied De Punt, doe je een zeehondensafari of stap je op een supboard op het Grevelingenmeer.

Dit wil je doen op Goeree-Overflakkee: Punt West

10. Veluwe (Gelderland)

De groene schatkamer van Nederland, dat is de Veluwe. Het uitgestrekte gebied in Gelderland is ongeveer 1000 vierkante kilometer groot en ligt globaal gezien tussen het IJsseldal, de Veluwerandmeren, de Nederrijn en de Gelderse Vallei. Zonder twijfel een van de mooiste plekken in Nederland.

De Veluwe bestaat overwegend uit loofbos en naaldbos. Daarnaast liggen er grote zandverstuivingen en heidevelden. Ook is er landbouwgrond en stedelijk gebied. Tal van dorpjes en stadjes op de Veluwe zijn pittoresk en heerlijk voor een dagje uit of ontspannen vakantie.

Zandvlakte op de Veluwe (via Unsplash)
Nationaal park De Hoge Veluwe beslaat ongeveer vijf procent van de Veluwe (foto via Unsplash)

Speulder- en Sprielderbos (Veluwe)

Zo is wandelen in het Speulderbos en Sprielderbos een walhalla voor natuurliefhebbers, wandelaars en fotografen. Eeuwenoude ‘dansende’ bomen en bijzondere flora en fauna. Ga jij binnenkort wandelen in het Speulderbos?

Lees ook: Wandelen in het Speulder- en Sprielderbos

Boskunst in het Speulderbos

Houtkunst in het Speulder- en Sprielderbos bij Putten (Veluwe) ©watzijzegt.com

Deelerwoud

Ook het Deelerwoud is een prachtig stukje Nederland. Dit een nationaal park dat onderdeel is van de Veluwe, maar vaak een stuk rustiger dan bijvoorbeeld de Hoge Veluwe of Veluwezoom. Je treft er eindeloze heidevelden en bossen te midden van een glooiend landschap. En omdat er minder bezoekers zijn, is de kans ook groter dat je hier oog in oog staat met wild, zoals herten, Schotse hooglanders of wilde zwijnen.

Runderen in natuurgebied Deelerwoud op de Veluwe Runderen in natuurgebied Deelerwoud op de Veluwe

Oog in oog met Schotse Hooglanders in natuurgebied Deelerwoud ©watzijzegt.com

11. Loonse en Drunense Duinen (Noord-Brabant)

De Loonse en Drunense Duinen zijn een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa en wordt door oneindige zandvlaktes ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Het Nationaal Park ligt tussen Tilburg, Waalwijk en ’s-Hertogenbosch en is een geweldige plek voor een dagje uit. Niet alleen voor natuurliefhebbers en rustzoekers, ook voor mountainbikers die hier het afwisselende landschap dankzij twee mtb-routes kunnen verkennen.

De Brabantse Sahara, ofwel de Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant (foto via Unsplash)

12. Zuid-Limburg

Het Zuid-Limburgse heuvellandschap mag ook niet ontbreken in deze lijst. Het geeft je haast het gevoel in het buitenland te zijn. En als je dat gevoel niet door het landschap krijgt, dan wel door de pittoreske dorpjes en Limburgse gastvrijheid. Wie zoekt naar rust, natuur en heerlijk eten en drinken, is in Zuid-Limburg dan ook op de juiste plek.

Laat je inspireren: Op vakantie in Zuid-Limburg: dit wil je doen in Zuid-Limburg

Op vakantie in Zuid-Limburg: dit wil je doen in Zuid-Limburg

Eén van de mooiste plekken in Nederland: het heuvellandschap in Zuid-Limburg ©watzijzegt.com

Bewaar de mooiste bestemmingen in Nederland op Pinterest

Mooi plekje Nederland: Ga eropuit in eigen land en ontdek de leukste plekken in Nederland! Sla de mooiste plekken van Nederland op voor later.

Eropuit in eigen land: De leukste plekken in Nederland

Waar vind jij de mooiste plekken in Nederland?

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2017 en wordt af en toe geactualiseerd

5 reacties
  1. Ik wil graag ook eens wat meer van Nederland zien! Woon zelf in Nijmegen, ook een leuke stad trouwens ;) Arnhem vind ik ook leuk en Den Bosch vind ik erg gezellig.

  2. Ik probeer steeds vaker plekken in eigen land te bezoeken. Het blijft meestal wel bij een dag en geen weekend, maar er staat nog meer dan genoeg op mijn lijstje.

  3. Er is hier zoveel leuks te zien en te doen….
    Binnenkort ook de wintermarkten en kerstmarkten….

    Xoxo

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen