Dit wil je doen op Goeree-Overflakkee

De leukste plekken in Nederland: 16x eropuit in eigen land

Om een leuk weekendje weg of dagje uit te hebben, hoef je helemaal niet in het vliegtuig te stappen. In eigen land is namelijk meer dan genoeg te doen! Eropuit in eigen land: de leukste plekken in Nederland voor een dagje uit of stedentrip!

De leukste plekken in Nederland

Voor een weekendje weg ben je al gauw geneigd een bestemming buiten onze landsgrenzen te zoeken. Eropuit in eigen land is echter ook bijzonder de moeite, zeker nu de grens over gaan niet altijd vanzelfsprekend is. Ik ontdekte de laatste jaren al tal van leuke plekken in eigen land, meer dan genoeg om ook jouw uit-kalender mee te vullen.

Dit zijn de leukste stedentrips en plekken in Nederland

Wil jij eropuit in eigen land en zoek je nog een mooie bestemming voor een dagje uit of stedentrip? Deze plekken wil je bezoeken!

1. Achterhoek (Gelderland)

De Achterhoek is het meest oostelijke deel van Gelderland, waar het grenst aan de IJssel en Duitsland. Het bijzondere coulisselandschap van de Achterhoek wordt gekenmerkt door kleine lapjes grond met daaromheen rijen bomen, hagen en houtwallen. De Achterhoek heeft een rijke geschiedenis en dat is overal nog duidelijk terug te zien. In Hanzesteden en vestingstadjes, waar de gevels geschiedenis schreeuwen en in musea is vereeuwigd.

Ontdek de Achterhoek (+tips voor hotels in de Achterhoek)

Kastelen in Gelderland: bezoek Kasteel Huis Ruurlo in de Achterhoek

Je vindt de mooiste kastelen in Gelderland, zoals Kasteel Huis Ruurlo

2. Amersfoort (Utrecht)

Amersfoort ligt precies in het midden van Nederland. De stad heeft een historische binnenstad, kent bijzondere architectuur, een volle evenementenkalender en is ook nog eens omgeven door prachtige natuur. Ideaal voor een afwisselend verblijf dus! Laat je verrassen in Amersfoort en verken deze stad tijdens een dagje uit of een weekendje weg.

Eropuit in eigen land: Op pad in Amersfoort

3. Arnhem (Gelderland)

Het Gelderse Arnhem werd al eens verkozen tot Beste Binnenstad van Nederland. En terecht, het is de perfecte plek voor eten, drinken, winkelen, relaxen, uitgaan en meer. De stad bruist en laat zien dat er ook in het oosten van het land meer dan genoeg te beleven valt.

Hier breng je met gemak een of meerdere dagen door.

Sonsbeekpark in Arnhem

4. Den Bosch (Noord-Brabant)

Den Bosch is natuurlijk het toonbeeld van Bossche gastvrijheid en gastronomie en is een top-bestemming voor iedereen die cultuur en gezelligheid hoog in het vaandel heeft staan. Ik maakte al eens kennis met de stad en ontdekte een paar van de leukste (en lekkerste) plekken.

Wat te doen in Den Bosch? Zo breng je 24 uur in Den Bosch door

5. Deventer (Overijssel)

Deventer is een oude Hanzestad. De stad heeft een mooi oud centrum met allerlei gezellige terrasjes, winkeltjes en fijne restaurants. De Brink, het centrale plein van de stad, staat bekend om de goeie sfeer en de vele fijne horecagelegenheden. Shoppen kan ook prima in Deventer. Vooral boekenwurmen vinden hier ongetwijfeld iets van hun gading, er zijn namelijk talloze (tweedehands) boekenwinkels.

Lees ook: Stedentrip Deventer: zo breng je 24 uur in Deventer door

Wat te doen in Deventer, Hanzestad aan de IJssel

Wat te doen in Deventer: zo breng je 24 uur in Deventer door ©watzijzegt.com

6. Haarlem (Noord-Holland)

De hoofdstad van Noord-Holland is prachtig, monumentaal en heel gezellig. Bovendien is het de Beste Winkelstad van Nederland. Je gaat dus niet met lege handen naar huis. Het Frans Halsmuseum, de Bavokerk en het Teylersmuseum zorgen voor de nodige dosis cultuur tijdens je weekendje weg.

‘s Avonds bezoek je een leuk concert in de Patronaat of zoek je een van de vele kroegjes op. Haarlem ligt bovendien dicht bij het strand, dus uitwaaien langs de Noordzee behoort ook nog tot de mogelijkheden.

Mooiste plekken in Nederland: Bezoek Haarlem (via Unsplash)

7. Flevoland

Flevoland is de jongste provincie van Nederland. Wellicht dat het daardoor ook niet direct in je opkomt als bestemming voor een dag of weekend weg. Zonde, want hier kun je de voordelen van de stad afwisselen met de pracht van de natuur. Geniet van het stadse leven in Almere en Lelystad of juist van de groene natuur daarbuiten.

Waarom Flevoland een geweldige bestemming is voor vakantie in eigen land

Oog in oog met de natuur in de Oostvaardersplassen in Flevoland

8. Gouda (Zuid-Holland)

Van (fair trade) shoppen in de historische Goudse winkelstraatjes, tot een hap nemen uit de enige echte Goudse punselie. Gouda heeft veel leuks voor je in petto. De stad leent zich prima voor een dag (of twee) winkelen en sfeer proeven. De stad is bijna 750 jaar oud, toch is er veel meer hedendaags te zien! Weet jij bijvoorbeeld ook deze hippe spots in Gouda al te vinden?

Meer tips voor je bezoek aan Gouda:

Gouda Kaasmarkt

9. Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland)

Het Zuid-Hollandse Eiland Goeree-Overflakkee heeft schitterende natuur en mooie locaties om te bezoeken. Genoeg mogelijkheden voor een vakantie in eigen land. Zo loop je de bunkerroute in natuurgebied De Punt, doe je een zeehondensafari of stap je op een supboard op het Grevelingenmeer.

Dit wil je doen op Goeree-Overflakkee: Punt West

10. Leeuwarden (Friesland)

Wie er eens lekker tussenuit wil in eigen land wil Leeuwarden overwegen als volgende bestemming. Daar vind je eeuwenlange geschiedenis naast moderne street art en staan lokale pareltjes garant voor flink genieten. Bekijk historie en moderne kunst en geniet van lokale specialiteiten tijdens een weekend in Leeuwarden.

Stedentrip in Nederland: Genieten van lokale pareltjes in Leeuwarden

Ook in de rest van de provincie kun je genoeg vertier vinden. Met Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 is er de afgelopen jaren veel te doen geweest in Friesland. Ook op gastronomisch vlak bruist de provincie, ontdekte ik tijdens een culinaire toer door de regio. Van geurige kruidentuinen tot streekproducten, er is genoeg te proeven in Friesland.

Fijne adresjes voor foodies in Friesland

11. Maastricht (Limburg)

Maastricht is een culinaire stad bij uitstek en daarom al jaren een geliefde stedentrip-bestemming in eigen land. Naast cultuur vind je er eindeloos veel culinaire hoogstandjes waar je eindeloos kunt genieten. Bourgondisch Maastricht heeft namelijk meer dan genoeg restaurants en cafés om de smaakpapillen te betoveren.

Lees meer: Wat te doen in Maastricht: tips voor je stedentrip Maastricht

City Guide: Maastricht stedentrip

De leukste plekken in Nederland: Maastricht is de ultieme bestemming voor een gastronomisch verblijf in eigen land (foto door pepijn thijsse, via Shutterstock)

12. Zuid-Limburg

Het Zuid-Limburgse heuvellandschap mag ook niet ontbreken in deze lijst. Het geeft je haast het gevoel in het buitenland te zijn. En als je dat gevoel niet door het landschap krijgt, dan wel door de pittoreske dorpjes en Limburgse gastvrijheid. Wie zoekt naar rust, natuur en heerlijk eten en drinken, is in Zuid-Limburg dan ook op de juiste plek.

Laat je inspireren: Op vakantie in Zuid-Limburg: dit wil je doen in Zuid-Limburg

Op vakantie in Zuid-Limburg: dit wil je doen in Zuid-Limburg

13. Rotterdam (Zuid-Holland)

Maasstad Rotterdam is een van mijn favoriete steden in Nederland. Ruim, rauw en uniek, waar je altijd nieuwe dingen zal ontdekken. Of je nu de drukte van de stad zoekt of juist rust en watersport in Kralingen, het kan er allemaal. Wereldberoemde musea, indrukwekkende architectuur en een uitgaansleven waar je u tegen zegt.

Tips voor een heerlijk weekend Rotterdam deze zomer

Zo heb je een heerlijk weekend in Rotterdam deze zomer

14. Texel (Noord-Holland)

Texel is zo’n bestemming in eigen land waar veel mensen hun zomervakantie met liefde doorbrengen. Maar buiten het hoogseizoen heeft dit Waddeneiland ook meer dan genoeg te bieden. Uitgestorven stranden, de natuur die al haar kleurenpracht laat zien…

Er zijn meer dan genoeg redenen om Texel juist eens tijdens de donkere maanden te bezoeken!

Waarom je Texel in de herfst (en winter) moet bezoeken

De beroemde Texelse vuurtoren: de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over zee uitkijkt

15. Tilburg (Noord-Brabant)

Van industriestad naar bruisende vakantiestad: studentenstad Tilburg maakte de afgelopen jaren flink wat ontwikkelingen door. Zowel binnen als net buiten de stad valt er genoeg te ontdekken, ideaal voor een korte vakantie of stedentrip. Met deze toffe tips weet je precies wat te doen in Tilburg deze zomer!

Lees meer: Wat te doen in Tilburg deze zomer? 10 Toffe tips!

Wat te doen in Tilburg:

16. Veluwe (Gelderland)

De groene schatkamer van Nederland, dat is de Veluwe. Het uitgestrekte gebied in Gelderland is ongeveer 1000 vierkante kilometer groot en ligt globaal gezien tussen het IJsseldal, de Veluwerandmeren, de Nederrijn en de Gelderse Vallei. De Veluwe bestaat overwegend uit loofbos en naaldbos. Daarnaast liggen er grote zandverstuivingen en heidevelden. Ook is er landbouwgrond en stedelijk gebied. Tal van dorpjes en stadjes op de Veluwe zijn pittoresk en heerlijk voor een dagje uit of ontspannen vakantie.

Zandvlakte op de Veluwe (via Unsplash)
Nationaal park De Hoge Veluwe beslaat ongeveer vijf procent van de Veluwe

Speulder- en Sprielderbos (Veluwe)

Zo is wandelen in het Speulderbos en Sprielderbos een walhalla voor natuurliefhebbers, wandelaars en fotografen. Eeuwenoude ‘dansende’ bomen en bijzondere flora en fauna. Ga jij binnenkort wandelen in het Speulderbos?

Lees ook: Wandelen in het Speulder- en Sprielderbos

Boskunst in het Speulderbos

16. Utrecht (Utrecht)

Wat mij betreft is Utrecht is een van de leukste grote steden in Nederland en daarmee een mooie afsluiter van deze lijst. De stad is minder massaal dan Amsterdam en toch net zo charmant en fotogeniek, dankzij de grachten en historische gebouwen. Daarnaast zijn er talloze toffe winkels, musea, leuke cafés en restaurants. Er is dan ook voor iedereen wel iets leuks te vinden.

Lees ook: Wat te doen in Utrecht: de leukste tips van locals

Wat te doen in Utrecht: Dit zijn de leukste hotspots in Utrecht volgens locals!

18x Bestemmingen waar je nog dit weekend heen kunt

Bewaar de mooiste bestemmingen in Nederland op Pinterest

Sla de mooiste plekken van Nederland op voor later.

Eropuit in eigen land: De leukste plekken in Nederland

Wat vind jij de leukste plekken in Nederland?

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2017 en wordt af en toe geactualiseerd

5 reacties
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

17 + 19 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen
Kerstmarkt in Hildesheim | foto door Van der Valk

De gezelligste kerstmarkten in Duitsland: dit zijn ze allemaal!

Duitsland is koning wanneer het aankomt op kerstmarkten. En hoewel onze Oosterburen niet het alleenrecht hebben op het organiseren ervan, zijn er tientallen steden die jaarlijks volop door Nederlanders worden…
Zien en doen in Hannover

Wat te doen in Hannover: 9x de schönste tips

Wie een stedentrip naar Duitsland wil maken, denkt waarschijnlijk niet direct aan Hannover. Met deze tips komt daar ongetwijfeld verandering in! Zien en doen in Hannover, zo breng jij hier…