De Kleine Zeemeermin - Citytrip =Kopenhagen - Wat zij zegt

De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen: de moeite waard?

Als je een tripje naar Kopenhagen plant, is de Kleine Zeemeermin vast al een paar keer op je radar verschenen. Veel mensen zeggen dat je dit beroemde standbeeld moet zien tijdens je citytrip in de Deense hoofdstad. Maar is ze echt zo speciaal?

De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen

Even voorstellen: De Kleine Zeemeermin is dat wereldberoemde beeld uit het gelijknamige sprookje van Hans Cristian Andersen. Den Lille Havfrue, zoals het beeld in het Deens heet, is gemaakt door Edward Eriksen. Het werd geschonken aan Kopenhagen door Carl Jakobsen, de man achter de bekende Deense brouwerij Carlsberg. In 1913 werd het enthousiast onthuld.

De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen (via Unsplash)

Sindsdien is het echt een symbool van Kopenhagen geworden dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Maar is een bezoek aan de Kleine Zeemeermin nu echt de moeite waard?

Is de Kleine Zeemeermin de moeite waard?

Eerlijk gezegd, vinden wij haar een beetje tegenvallen. Ja, het is een icoon en het hoort bij Kopenhagen. Maar in werkelijkheid stelt ze niet zoveel voor als je vooraf waarschijnlijk verwacht. Zo is ze eigenlijk behoorlijk klein: zittend op haar rots meet ze slechts 1,25 meter. Ik was ietwat verbaasd toen ik haar zag. Was dat alles?

Reizen op Instagram vs realiteit: De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen

Lees ook: Reizen op Instagram vs realiteit: is het echt zo erg?

Het beeld staat ook niet ergens in het centrum maar langs het water in de haven. Je moet er een stukje voor lopen langs de Langelinie, een wat saaie kade waar verder weinig te zien is. Wat natuurlijk prima is als het weer meezit, maar op een koude, winderige dag moet je wel even doorbijten.

En als je dan bij een klein beeldje aankomt en een hoop toeristen eromheen ziet staan, dan valt het misschien een beetje tegen. Zeker als je de achtergrond ziet: de industriële haven is niet zo fotogeniek als je misschien hoopt.

De Kleine Zeemeermin: een do of do'nt tijdens je citytrip Kopenhagen?

Mijn advies voor een bezoek aan de Kleine Zeemeermin

Wil je per se de Kleine Zeemeermin van je bucketlist afstrepen? Ga ervoor! Maar als je niet zo geïnteresseerd bent, kun je haar ook gewoon overslaan en de echt leuke hotspots van Kopenhagen ontdekken. Er is meer dan genoeg te zien en te beleven in deze bruisende stad!

Praktische tip voor je bezoek

Als je wel naar de Kleine Zeemeermin gaat, is het slim om vroeg in de ochtend te gaan. Dan vermijd je de grootste drukte en kun je in alle rust het beeldje even bewonderen. 

Combineer je bezoek met een wandeling langs de Langelinie-promenade en geniet van het uitzicht op zee en de frisse zeelucht. Afhankelijk van waar je begint, is het een goed idee om je Kopenhagen-avontuur te starten bij het Osterport treinstation.

Vanaf daar kun je een korte wandeling maken naar Kastellet, de oude verdedigingswerken die echt de moeite waard zijn om te bekijken. Vervolgens kun je langs de Kleine Zeemeermin lopen en daarna kiezen voor een wandeling langs de haven, waar je ook het Amalienborg paleis tegenkomt.

Of je kunt een andere route nemen naar Kongens Nytorv, het begin en einde van de Stroget, de langste winkelstraat van Europa. Een perfect startpunt om de rest van de stad verder te ontdekken!

Meer lezen over Kopenhagen?

Heb jij de Kleine Zeemeermin al eens in het echt gezien? Vond jij het de moeite waard?

Dit wil je wellicht ook lezen