Nieuw-Zeeland voor geeks: bezoek de Hobbiton Movie Set

Reisbestemmingen voor geeks: 6 toffe filmsets en locaties

Filmfans, boekennerds, serie streamers, game geeks; iedereen gaat weleens op reis en zou wel een bezoek willen brengen aan de locatie van zijn of haar favoriete film, serie of boek. Ik zocht de tofste reisbestemmingen voor geeks voor je uit!

6x Toffe reisbestemmingen voor geeks

“Ik zweer plechtig dat ik snode plannen heb.” Een beetje geek weet direct waar ik het over heb. En terwijl ik snode plannen smeed met een goede vriendin om volgend jaar weer naar Londen te gaan – iets met een theatervoorstelling over een vervloekt kind – trakteer ik je op 6 reisbestemmingen voor geeks.

1. Alnwick Castle, Alnwick, Engeland

Alnwick Castle in Alnwick – op een uur rijden van Newcastle – heeft een indrukwekkende 700-jarige geschiedenis maar is bij velen vooral bekend als kasteel in films: in de eerste twee Harry Potter films vormde het de achtergrond voor Hogwarts scènes en ook Kevin Costner’s Robin Hood: Prince of Thieves werd hier opgenomen.

Dus spring op je bezem voor een Battleaxe to Broomsticks Tour langs alle filmlocaties in het kasteel en waan je even in Hogwarts.

Alnwick Castle - bestemmingen voor geeks

2. Comic-Con, San Diego, USA

Het San Diego Comic-Con International, zoals dit vier dagen durende evenement languit heet, wordt al sinds 1970 georganiseerd en is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.

Waar het vroeger enkel op stripboeken was gericht, komt tegenwoordig alles van films en tv-series tot manga, anime en webcomics voorbij. Bezoekers trekken alles uit de kast en dat resulteert in een bonte verzameling uitbundig verklede mensen en oog in oog staan met je favoriete stripfiguren, of impressies daarvan.

Comic-Con 2013

Foto door Pat Loika (CC BY 2.0)

Ook zijn er inmiddels meerdere locaties waar Comic-Con events worden georganiseerd. Zo kun je tegenwoordig ook in New York, Montreal, Londen en zelfs in Nederland naar Comic-Con. Een must-visit voor geeks dus.

3. Londen, Engeland

Londen is een walhalla voor geeks (en film en serie-fans), om meerdere redenen. Denk bijvoorbeeld aan Sherlock, Dr. Who en Harry Potter. Stuk voor stuk opgenomen in de Engelse hoofdstad en dus zijn er genoeg trekpleisters om te bezoeken.

Wist jij dit al over Londen? De leukste (reis)weetjes over Londen

Ga jij door de muur om naar Platform 9 ¾ te komen?

Geek alert! Heb jij Perron 9¾ op Kings Cross Station al eens gespot?

Wat dacht je bijvoorbeeld van Perron 9¾ op Kings Cross Station of South Bank, dat je terug ziet in films als Thunderbirds en Thor: The Dark World. Ga op Britse film toer en bezoek filmlocaties in Londen. Ook de achter de schermen toer bij Warner Bros. Studio Tour kan ik je van harte aanbevelen!

4. Kennedy Space Center, Florida, USA

Het Kennedy Space Center (KSC) bij Cape Canaveral (Florida) is dé lanceerbasis van NASA, waar in het verleden onder meer de beruchte Apollo-vluchten werden voorbereid. Ook werden vanaf hier de spaceshuttles gelanceerd.

NASA Kennedy Space Center, Cape Canaveral (Florida)

Foto door Reinhard Link (CC BY-SA 2.0)

Tegenwoordig is het Kennedy Space Center een belangrijke toeristische trekpleister waar bezoekers van alles kunnen leren over ruimtevaart. In Rocket Garden staan meer dan dertig raketten opgesteld en er is een replica van een spaceshuttle te bezichtigen. Volgende reis op hun agenda: de Mission to Mars in 2020.

5. Middle Earth, Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Het land vormde de decor voor Middle Earth, de door Tolkien uitvoerig beschreven en door Peter Jackson in beeld gebrachte wereld waar Lord of the Rings zich afspeelt.

De ultieme bestemming voor boeknerds en filmgeeks is natuurlijk de Hobbiton Movie Set, waar een deel van de films werd opgenomen. Ook Mt. Doom is een bekend icoon uit de boeken en films, waarvoor Mount Ngauruhoe de inspiratie vormde in de films.

Lees ook: Nieuw-Zeeland voor geeks: Bezoek de Hobbiton Movie Set

Nieuw-Zeeland voor geeks: bezoek de Hobbiton Movie Set Bestemmingen voor geeks: Bezoek HOBBITON // 'Hallo, iemand thuis?

Ik bezocht Hobbiton in Nieuw-Zeeland en beleefde daar een van de meest memorabele dagen van mijn rondreis door Nieuw-Zeeland

6. Bardenas Reales in Spanje: Semi-woestijn en filmset

Wie Game of Thrones heeft gekeken, zal deze Spaanse semi-woestijn zeker herkennen. Bardenas Reales ligt in Navarra in Spanje en is een bijzonder gebied. Het onherbergzame gebied bestaat uit ravijnen, kale hoogvlakten en steile rotsen in allerlei vreemde vormen. Er komt maar weinig water en het gebied heeft dan ook maar weinig groen.

Niet gek dat hier regelmatig filmopnames plaatsvinden. Het haast buitenaardse landschap vormt een bizarre inspiratiebron en achtergrond voor tal van films, series en reclamespots. De bekendste serie is ongetwijfeld Game Of Thrones, waarvoor het gebied in het zesde seizoen het land van de Dothraki voorstelde.

Bardenas Reales, Navarra, Spanje Bardenas Reales, Navarra, Spanje

Welke bestemmingen voor geeks mis jij nog?

10 reacties
  1. Ik zie al dat de comments voor Harry Potter gemaakt zijn. … Als Geek in wording zou ik ook Nieuw Zeeland kiezen uit dit lijstje! Misschien alle plekken waar James Bond is geweest in de nieuwe film?.. Rome, Mexico-Stad, Marokko en Oostenrijk..

  2. Leuk! Middle Earth staat op mijn lijstje van ‘misschienen’ voor Nieuw Zeeland. Ik wil sowieso een keer naar Engeland en dan alle Harry Potter locaties aandoen, fantastisch toch?!

    1. Jaaah! Ik heb inmiddels een aantal plekken bezocht, samen met een vriendin. En volgend jaar naar Harry Potter and the Cursed Child dus!

  3. Hihi, moest meteen glimlachen bij je eerste zin :D. Ik wil sowieso nog naar het Harry Potter theme park in Londen en daarnaast lijken Kennedy Space Center en Middle Earth me echt geweldig!

    1. Hihi, Harry Potter fans united! En daar moet je zeker heen! Ik ga dus – na vanmiddag anderhalf uur in een digitale wachtrij te hebben gestaan – volgend jaar naar de twee theatervoorstellingen! ZO BENIEUWD! LOTR is na HP mijn favoriete niet-bestaande wereld. Nieuw-Zeeland lijkt me sowieso geweldig dus mocht niet ontbreken in dit lijstje natuurlijk.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen