De befaamde Millennium Bridge, met uitzicht op St. Paul's Cathedral

Gratis doen in Londen: 35x de beste budget tips

Wereldstad Londen staat niet bepaald bekend als budgetbestemming. Maar net als in de meeste grote steden, zijn ook hier genoeg betaalbare en zelfs gratis activiteiten te vinden. Ik ging voor je op onderzoek uit: deze 35 dingen kun je gratis doen in Londen.


35x Gratis doen in Londen

Een bezoek aan een wereldstad als Londen kan al snel behoorlijk in de kosten lopen. Toch is ook in Londen genoeg te doen waarvoor je weinig tot zelfs niks hoeft te betalen. Als je maar weet waar je moet zijn en hoe je het beste uit je bezoek haalt, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen!

Budget-tips Londen: dit kun je er gratis doen

Van gratis rondleidingen tot geweldige uitkijkpunten en iconische plekken, deze 35 bezienswaardigheden en activiteiten kun je gratis doen in Londen!

1. Abbey Road

Omarm je inner-Beatle en treed in de voetsporen van The Beatles door het wereldberoemde Abbey Road zebrapad over te steken. Wel goed uitkijken voor je oversteekt om het perfecte plaatje te (laten) schieten, want het verkeer raast hier gewoon door.

2. Angel Comedy Club

In Camden Head vind je de Angel Comedy Club, bekend om haar goede en gratis avondvoorstellingen. Open mic nights, improvisatie-voorstellingen en gevestigde namen die hier hun try-outs houden, hier kun je zeven dagen per week terecht voor een avondje goedkoop vermaak.

Angel Comedy Club, 2 Camden Passage (off Essex Road) N1 8DY

3. Changing of The Guard bij Buckingham Palace

Zowel bij Buckingham Palace als Horse Guard Parade kun je dagelijks kijken naar de traditionele wachtceremonies waarbij de wisseling van de wacht plaats vindt. Een tikje toeristisch en cliché maar minstens een keer het kijken waard.

Guard in Londen

Buckingham Palace is de officiële residentie van de Britse monarch in City of Westminster, Londen. Leuk om te weten: Als de koningin aanwezig is, wappert de koninklijke standaard op het middelste paviljoen; is zij er niet, dan wordt de Union Jack gehesen.

4. Spot de lampen in Carnaby

De wijk Carnaby bestaat uit 14 straten is is bekend om unieke onafhankelijke winkels en wereldwijde vlaggenschipmerken, waardoor het een van Londens meest populaire en onderscheidende winkel- en eet- en drinkbestemmingen is.

Lichtkunst in Carnaby Street (via Unsplash)

Stap onder de iconische boog van de wereldberoemde Carnaby Street voor mode en lifestyle en ga op zoek naar de permanente lichtinstallaties, waaronder een werk gemaakt van 51 XL gloeilampen die boven de straat hangen.

XL lichtinstallatie in Carnaby (via Unsplash)

Carnaby ligt op slechts vijf minuten lopen van de metrostations Oxford Circus en Piccadilly Circus in het hart van het Londense West End.

5. Borough Market

Okay, voor de delicatessen moet je eigenlijk gewoon betalen. Toch kun je dankzij de gratis proeverijen bij allerlei kraampjes best een maaltijdje bij elkaar sprokkelen. En dan daarna alsnog een lekker dessert kopen.

Borough Market, 8 Southwark Street, London, SE1 1TL

Lees ook: Goed en goedkoop eten in Londen

Gratis doen in Londen: Bezoek Borough Market in Londen

Bezoek Borough Market in Londen (foto via Unsplash)

6. London Photo Walk

Elke zes weken kun je aansluiten bij een groep fotografen die tijdens een paar uur durende London Photo Walk steeds een ander deel van Londen verkennen met hun camera in de hand. Word lid van hun Facebook groep en blijf zo op de hoogte van het volgende event.

7. New London Tour

Via The New Londen Tour krijg je een gratis stadswandeling onder leiding van locals langs de Big Ben, Buckingham Palace en Westminster Abbey. Elke dag om 11:00 en 13:00 bij Hydepark Corner. Een fooi aan de gids wordt trouwens wel op prijs gesteld.

8. Speakers Corner, Hydepark

Vlakbij Marble Arch vind je de speakers corner in Hyde Park, waar je voor nop kunt luisteren naar de ‘gewone burger’ die hier zijn of haar mening over politiek, religie of wat dan ook verkondigt. Zelf iets zeggen? Pak een zeepkistje en gooi het eruit!

9. Platform 9¾

Must voor de Harry Potter fans: probeer de muggle wereld achter je te laten en duw je trolley door de magische toegang op Platform 9¾ in King’s Cross Station.

Perron 9 3/4 op King's Cross Station in Londen

10. Film kijken bij The Scoop

Gratis een film pakken in Londen? Het kan bij buitentheater The Scoop. Er is plek voor 800 mensen en je vindt de cinema nabij de City Hall, vlakbij de majestueuze Tower Bridge. In de zomer – van juni t/m augustus – zijn er in het amfitheater regelmatig films, voorstellingen en live muziek te bewonderen.

The Scoop, near City Hall, Southwark, London, England-25Sept2010

Foto door Son of Groucho from Scotland (CC BY 2.0), via Wikimedia Commons

11. Millennium Bridge

Ervaar het ultieme voetgangersgevoel op de bekendste voetgangersbrug van Londen. De hangbrug is gemaakt van staal en hangt over de rivier de Theems – tussen de Southwark Bridge en de Blackfriars Bridge – en verbindt zo de Bankside met de City.

De brug werd gebouwd rond de eeuwwisseling en is sinds 2002 geopend. Harry Potter fans zullen de brug ook herkennen uit Harry Potter and the Half-Blood Prince, waarin de brug een doelwit vormt van Dooddoeners (en zelfs instort).

De befaamde Millennium Bridge, met uitzicht op St. Paul's Cathedral

Gratis doen in Londen: Wandel over de Millennium Bridge

12. Gratis London Skyline

Wil je een fantastisch uitzicht over de stad? Bezoek dan de Sky Garden op de 43e verdieping van het architectonische kantoorgebouw Walkie Talkie London (20 Fenchurch Street). Of ga naar The Garden at 120 (120 Fenchurch Street) waar je met een lift omhoog kunt naar een bijzondere daktuin die uitzicht biedt op de skyline van de City of London.

13. Royal College of Music

Luister naar gratis muziek door studenten van het Royal College of Music die geregeld tijdens lunchtijd en rush hour door locaties in heel Londen optreden.

14. Trafalgar Square

Middenin Londen ligt het welbekende Trafalgar Square. Hier vind je de National Gallery, Nelson’s Column, grote standbeelden van leeuwen en duizenden duiven (al mogen die tegenwoordig niet meer gevoerd worden en is er veel werk van gemaakt de duiven te verjagen). Goed voor een of twee uurtjes vrij vermaak.

Bezoek Trafalgar Square gratis in Londen

Bezoek Trafalgar Square gratis in Londen

15. Piccadilly Circus

Deze iconische plek in het centrum van Londen moet je zowel overdag als ‘s avonds een keer bekijken en het kost je niets. Piccadilly Circus is – samen met Trafalgar Square en Leicester Square – waarschijnlijk een van de bekendste pleinen in Londen.

Naast dat het inmiddels een toeristische trekpleister is vanwege de enorme lichtreclames die het plein verlichten, blijft het ook een belangrijk verkeersknooppunt voor de stad.

Piccadilly is een bekend plein in Londen

Piccadilly is een bekend plein in Londen en wil je eigenlijk overdag én ‘s avonds een keer bezoeken

16. South Bank

De South Bank van Londen is perfect voor lange wandelingen, mensen kijken en snuffelen tussen oude boeken en prullaria op een van de markten die er regelmatig te vinden zijn.

Londen South Bank boekenmarkt

17. London Stone

Bekijk de mysterieuze London Stone, te vinden op 111 Cannon Street. De legende gaat dat de steen onderdeel was van een door Brutus van Troje gebouwde tempel. Twee deuren verder kun je de traditionele London Stone Pub vinden.

18. Notting Hill Carnival

Dans mee tijdens het grootste straatfeest van Londen, dat elk jaar wordt gevierd in Notting Hill tijdens het Bank Holiday weekend in augustus.

19. Row row row your boat

Juich de roeiers toe tijdens de jaarlijkse Oxford and Cambridge Boat Race over de Theems. Beste spots: aan de start bij Putney Bridge, Craven Cottage voor de eerste mijl, en Duke’s Meadows en Chriswick Bridge voor de finish.

20. Schatzoeken langs de Thames

Tijdens mijn laatste bezoek aan Londen zag ik ze voor het eerst: talloze mensen die langs de oevers van de Thames wandelden en daarbij steeds maar naar hun voeten leken te staren. Ze bleken allemaal op zoek naar aangespoelde schatten. Of je echt iets vindt, is de vraag maar de kans is best aanwezig dat je in de modder verborgen schatten kunt vinden.

21. Word on the Water

Varende alternatieve boekwinkel Word on the Water vaart zomer’s tussen Londen, Camden Lock en Paddington. Rondom Words on the Water worden vaak allerlei optredens, concerten en culturele evenementen georganiseerd waar je vaak gewoon kunt aanschuiven.

Gratis doen in Londen: bezoek Word on the Water

Gratis doen in Londen: bezoek Word on the Water ©watzijzegt.com

Gratis musea bezoeken in Londen

Goed om te weten: alle door de overheid gerunde musea zijn gratis toegankelijk! Dat betekent dat je diverse fantastische collecties in gerenommeerde musea in Londen gewoon kosteloos kunt bezoeken. Hou er wel rekening mee dat je vaak vooraf een tijdslot moet reserveren voor je bezoek.

22. British Museum

Laat je verrassen door de beroemde Rosetta Stone en Egyptische mummies in het British Museum. Hier vind je tal van culturele schatten onder één dak. Reis van het oude Griekenland en Egypte, naar Afrika en China, of van het Romeinse Groot-Brittannië naar het middeleeuwse Europa in meer dan 60 gratis galerijen rond het prachtige Great Court met het iconische dak.

Bezoekadres: Great Russell Street (Tube: Russell Square/ Tott Court Rd)

Bezoek het British Museum met het iconische dak

Maar liefst 361 dagen per jaar kun je de National Gallery – met meer dan 2300 schilderijen in hun collectie – gratis bezoeken. Daarnaast worden er geregeld vrij toegankelijke evenementen georganiseerd; zo kun je mee schilderen tijdens creative sessions en jezelf voor nop laten rondleiden door het museum met een van de dagelijkse guided tours.

Top tip: National Gallery is niet het enige gratis museum in Londen: alle door de overheid gerunde musea zijn gratis toegankelijk!

The National Gallery, Trafalgar Square, London WC2N 5DN

Gratis musea in Londen: deze 10 museums in Londen kun je gratis bezoeken

24. Natural History Museum

Kom oog in oog te staan met een brullende T-Rex , ervaar de aardbevingssimulator en duik in de geschiedenis van planeet Aarde in de galerijen van het Natural History Museum. De enorme museumcollectie herbergt unieke schatten en omvat meer dan 80 miljoen (!) exemplaren die samen een periode van 4,5 miljard jaar beslaan.

De bekendste stukken in het Natural History Museum in South Kensington zijn waarschijnlijk Hope, het enorme skelet van de blauwe vinvis in de Hintze Hall, fossielen in de toonaangevende Dinosaurs-galerij en meteorieten uit de ruimte. Daarnaast is alleen het indrukwekkende gebouw al een bezoek waard!

Bezoekadres: Cromwell Road (Het dichtstbijzijnde metrostation bij het Natural History Museum is South Kensington (Circle, District en Piccadilly Lines), dat op vijf minuten lopen ligt.)

Hope, het enorme skelet van de blauwe vinvis in de Hintze Hall (foto via Unsplash)

Hou er rekening mee dat je voor sommige tijdelijke tentoonstellingen en evenementen soms een toeslag moet betalen en je soms vooraf een ticket of tijdslot moet boeken.

25. Museum of London

Stap het Museum of London binnen voor een onvergetelijke reis door het turbulente verleden van de Britse hoofdstad. Het Museum of London vertelt het verhaal van de Britse wereldstad en haar inwoners, van de prehistorie tot nu.

Ontdek het prehistorische Londen en zie hoe de stad veranderde onder de bezetting door de Romeinen en Saksen. Aanschouw het middeleeuwse Londen waarin de stad werd geteisterd door burgeroorlogen, pest en grote branden. En zie hoe de stad is geworden tot de wereldstad van nu.

Bezoekadres: 150 London Wall – www.museumoflondon.org.uk

26. Tate Modern

Dit moderne kunstmuseum op de Londense South Bank is gehuisvest in een oude elektriciteitscentrale aan de Bankside in Londen. De permanente collectie is gratis te bekijken en omvat onder meer de nationale collectie Britse kunst van 1500 tot heden en internationale moderne en hedendaagse kunst. Bezoek ook het museumcafé op de eerste verdieping met uitzicht op de Theems.

Adres: Tate Modern, Bankside, London SE1 9TG

Tate Modern in Londen (via Unsplash)Tate Modern in Londen

27. National Maritime Museum

Wie alles wil leren over de lange zeevaartgeschiedenis van Groot-Brittannië, wil een bezoek brengen aan het National Maritime Museum (Romney Road) in Greenwich. Het museum heeft veertien verschillende galerijen om te verkennen. Ontdek het grootste (en controversiële) schilderij van J.M.W. Turner en bekijk het authentieke uniform dat admiraal Nelson droeg toen hij dodelijk gewond raakte in de Slag bij Trafalgar.

Adres: Romney Rd, Greenwich, London 

The Royal Observatory in Greenwich Park in Londen

28. Victoria and Albert Museum

Het Victoria and Albert Museum, ook wel bekend als V&A, is een must-visit voor iedereen die van vakmanschap houdt. De vaste collectie van het V&A bevat een indrukwekkende 2,3 miljoen objecten.

Je vindt er bijzondere voorbeelden van architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst, mode, textiel, keramiek en sieraden van over de hele wereld. Ook hier worden regelmatig tijdelijke exposities georganiseerd, over bekende internationale modeontwerpers als Christian Dior en culturele trends.

Bezoekadres: Cromwell Road, South Kensington

Bezoek het Victoria and Albert Museum (V&A) in Londen

Gratis parken en tuinen in Londen

Londen heeft bijzonder veel groene plekken, van uitgestrekte parken middenin de stad tot verborgen tuinen met tropische planten en vissen. Veel van deze parken en tuinen kun je gratis bezoeken.

29. Royal Parks

The Royal Parks of London bestaan onder meer uit Hyde Park, Kensington Park en Greenwich Park. Meer dan genoeg groene vierkante meters om urenlang doorheen te dwalen en wie weet zelfs nog wat local wildlife te zien.

30. Crystal Palace Park

Dinosaurussen spotten, een kinderboerderij of liever verdwalen in een doolhof, het kan allemaal gratis in Crystal Palace Park in Zuid-Londen. Het park is behoorlijk groot en heeft tal van bezienswaardigheden en activiteiten, waaronder standbeelden van dinosaurussen (op ware grootte), een openluchtconcertpodium, een kinderboerderij en speeltuin, een nationaal sportcentrum en veel groen om doorheen te wandelen en je hoofd leeg te maken.

31. Kyoto Japanse Garden & Holland Park

Ontspan en vind je zen in de Kyoto Japanse Garden in Holland Park. Je kunt er met de metro komen (pak een trein naar Holland Park met de Central line) en tot een half uur voor zonsondergang naar binnen.

32. Primrose Hill

Eén van de Royal Parks van Londen en de ideale plek voor een middagje luieren in het park met panoramisch uitzicht over Londen. Neem een gevulde picknickmand mee, zoek een lekker plekje uit en geniet van het uitzicht en de mensen om je heen.

Primrose Hill Panorama in Londen

Foto door Diliff (CC BY-SA 3.0) via Wikimedia Commons

33. Queen Elizabeth Hall Roof Garden

De Queen Elizabeth Hall Roof Garden werd ontworpen door het Eden Project en gerund door Company of Cooks, is een ware oase in het hart van Southbank Centre. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op de rivier en Londen. Er is een café-bar, volkstuinen, fruitbomen en wilde bloemen. Deze daktuin is een misschien wel van de best bewaarde geheimen in Londen.

Bezoekadres: Rooftop, Queen Elizabeth Hall, Belvedere Road, Southbank Centre

34. Barbican Conservatory en Level G

The Barbican in Londen is het grootste kunstcentrum van Europa, waar onder één dak een concertzaal, twee theaters, drie bioscopen, twee kunstgalerijen, een bibliotheek, twee beurshallen, vijf vergaderzalen, foyers, winkels en een serre te vinden is. The Barbican is ook een uitvalsbasis voor het London Symphony Orchestra.

Op Level G vind je een publieke ruimte met bijzondere kunstinstallaties en events die je gratis kunt bezoeken. Ook de Conservatory is vrij toegankelijk (op geselecteerde dagen – vooraf een tijdslot reserveren is noodzakelijk) en vormt af en toe het decor voor gratis optredens.

Bezoek gratis het prachtige Conservatory in Barbican Centre (foto door Max Colson)

35. Herten spotten in Bushy Park en Richmond Park

Dwaal vrij rond in Richmond Park, het grootste koninklijke park van Londen! Op deze bijzondere plek vind je allerlei bijzondere flora en fauna. De kans is groot dat je hier ‘wilde’ dieren tegenkomt, zoals een kudde van zo’n 650 herten die er ronddwaalt. Een bijzondere ervaring op korte afstand van het centrum van Londen.

Herten spotten in Bushy Park in Londen (via Unsplash)

Bushy is het op een na grootste Royal Park, met een oppervlakte van 445 hectare. Het park ligt ten noorden van Hampton Court Palace en is de thuisbasis van ongeveer 320 vrij rondlopende herten. Grote kans dat je er eentje tegenkomt dus.

Meer lezen over wat je (gratis) kunt doen in Londen?

Check dan ook deze artikelen eens voor wat inspiratie en maak gegarandeerd een succes van je volgende stedentrip naar Londen:

Regel je volgende citytrip naar Londen

Boek je hotel in Londen

Boek je hotel

Boek je vlucht

Boek je stedentrip naar Londen met Stedentrips.nl

Wat is jouw ultieme tip voor gratis doen in Londen?

7 reacties
  1. Dit zijn echt ontzettend fijne tips. Ik ben ooit een keer met Oud & Nieuw een dag en nacht in London geweest, maar dat draaide uit op een compleet fiasco. Alles wat mis kon gaan, ging mis. Ik wil deze stad dus zeker nog een kans geven en als ik dit lees moet dat helemaal goed komen!

  2. Ook het Victoria and Albert Museum is gratis, een prachtig en bijzonder museum dat een enorme verscheidenheid aan mooie collecties heeft. Toen ik er was, stonden de bruidsjurken van Victoria, Elizabeth en lady Diana er tentoongesteld, echt prachtig om te zien. Het hele museum doen heeft geen zin, maar je kunt bijvoorbeeld een of twee afdelingen per keer bezoeken. Perfect voor een regenachtige dag of op een te hete zomerdag, want dan is het lekker koel!

  3. Wat een fijne tips! Er zaten heel wat dingen bij dat ik nog niet kende en ik dacht dat ik Londen wel goed kende, hihi. Leuke post :D xoxo

  4. Wat een toffe tips! De volgende keer dat ik in Londen ben ga ik hier zeker gebruik van maken :) Die Londen Photo Walk klinkt gaaf, binnenkort eens uitzoeken of ze dat in meer steden doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen