Wist jij dit al over Londen? De leukste (reis)weetjes over Londen

Wist jij dit al over Londen? De leukste (reis)weetjes over Londen

Londen is een populaire stad bij toeristen en ook ik ben al jaren fan van deze Engelse wereldstad. Ik bezocht de stad inmiddels al vaak en toch leer ik elke keer weer iets nieuws. Dit zijn de leukste (reis)weetjes over Londen!

15x De leukste (reis)weetjes over Londen

Heerlijk vind ik het, om dingen te leren over steden waar ik heen ga of ben geweest. En dan niet per se voor de hand liggende feiten als aantal inwoners en spreektaal maar leuke reisweetjes, die je verrassen. 15 fun travel facts over Londen die je waarschijnlijk nog niet kent; dit zijn de leukste feitjes over Londen.

Wist jij dit al over Londen?

1. Oudste Underground ter wereld

De London Underground werd in 1863 gebouwd en is daarmee wereldwijd het oudste metrosysteem. Zo oud zelfs, dat het zijn eigen muggensoort heeft ontwikkeld[1]. Het ontstond uit de Metropolitan Railway dat nu nog onderdeel is van de Circle, District, Hammersmith & City and Metropolitan lijnen.

Het metrosysteem wordt in de volksmond ook wel the Tube genoemd en heeft zo’n 270 stations.

London Underground (foto via Unsplash)

De London Underground bestaat al sinds 1863 (foto via Unsplash)

2. Ealing Studios: beroemde films en series

Opgericht in 1902, zijn de Ealing Studios in West-Londen de oudste filmstudio’s ter wereld die nog steeds in gebruik zijn[2]. Hier werden in 1910 de eerste filmopnames van Hamlet gemaakt en sindsdien werden er talloze wereldberoemde films en tv-series opgenomen. Van Black Mirror en Downton Abbey tot Notting Hill, Bridget Jones: The Edge of Reason en Murder on the Orient Express.

3. Drie keer host van de Olympische Spelen

In 2012 werd Londen de eerste stad die maar liefst drie edities van de Olympische Spelen heeft gehost. De eerste Olympische Zomerspelen in Londen vonden plaats in 1908 en veertig jaar later nog eens 1948. In 2012 was de stad dus voor de derde keer organisator van de Olympische Spelen, een historisch aantal.

4. London Zoo

De London Zoo is ook een ‚Äėoudste ter wereld‚Äô: de dierentuin werd in 1828 geopend en was de eerste wetenschappelijke dierentuin ter wereld. In 1947 ging de dierentuin ook open voor publiek. Tegenwoordig valt de dierentuin onder het beheer van de Zoological Society of London.

5. Meeste multimiljonairs

Volgens Wealthinsight’s World City Millionaire Rankings May 2013 [3], was Londen de stad met de meeste multimiljonairs ter wereld. Er woonden destijds zelfs meer multimiljonairs in Londen dan in heel Frankrijk bij elkaar (4.224 tegen 3.800).

Daarnaast bezette Londen na Tokio en New York City de derde plek wereldwijd op zowel de miljonairsranglijst als de miljardairsranglijst ‚Äď na New York en Moskou. Inmiddels verschillen deze aantallen nog weleens maar dat Londen een populaire bestemming is bij rijkelui, mag duidelijk zijn.

6. Minder regen dan je denkt

Londen staat bekend om slecht weer en regen, toch blijkt dat in de praktijk minder erg dan je denkt. Volgens klimaatdata van het Britse Met Office viel er over een periode van 30 jaar gemiddeld 106,5 dagen regen per jaar (wat telt als een dag waarop 1 mm of meer regen viel). Dit betekent dat er 29 procent van de dagen per jaar regen viel en gemiddeld 71 procent van de dagen per jaar niet. De gemiddelde regenval per jaar is 557,4 mm met 1410 ‚Äúzonuren‚ÄĚ.

Met krap 60 centimeter regen per jaar is dat de helft minder regen dan bijvoorbeeld  wereldstad New York City, waar jaarlijks zo’n 126 centimeter regen valt en er ruim 120 regendagen per jaar zijn[4]. Snel naar Londen dus!

Wat te doen in Londen als het regent

Wist je dat het in Londen minder regent dan in New York City?

7. Grootste stedelijk museum ter wereld

De Museum of London brengt de geschiedenis van Londen in beeld, van de prehistorie tot de dag van vandaag. De collectie bevat meer dan 6 miljoen stukken en is daarmee het grootste stedelijke museum ter wereld (bron). Je kunt het museum gratis bezoeken dus je hebt meer dan genoeg tijd om alle collecties te ontdekken!

Bezoekadres: 150 London Wall, Barbican, London

8. London Eye ofwel Millenium Wheel

Sinds de opening van de London Eye in 2000 is dit enorme reuzenrad een populaire toeristenattractie, met jaarlijks tot wel 3 miljoen bezoekers. De London Eye is de grootste van Europa, met een hoogte van 135 meter en doorsnede van 120 meter. Tot de opening van The Shard in 2013 was de London Eye het hoogste uitkijkpunt in Londen dat voor publiek toegankelijk is.

De 32 capsules van het enorme draaiwiel staan voor elk van de 32 Londense boroughs en wegen elk net zoveel als 1.052.631 pound munten, aldus Visit Britain. Per rotatie kunnen 800 mensen mee, net zoveel als er in 11 (!) rode dubbeldekker-bussen passen.

London Eye in Londen (foto via Unsplash)

9. The Knowledge

Taxichauffeurs in Londen moeten maar liefst 320 verschillende routes, 25 duizend straten en 20 duizend herkenningspunten uit hun hoofd leren voor ze gecertificeerd chauffeur kunnen worden. Dit proces staat bekend als¬†‚ÄúThe Knowledge‚ÄĚ en neemt meestal zo‚Äôn 2 tot 4 jaar in beslag.

Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat de hersens van taxichauffeurs die ‚ÄúThe Knowledge‚ÄĚ aan het leren waren een grotere¬†hippocampus ‚Äď ofwel het gebied in je hersens dat zich bezig houdt met geheugen ‚Äď ¬†hadden dan mensen in een controlegroep[5].

Black cab in Londen (via Unsplash)

10. Eerste roltrap in Harrods

De eerste roltrap van Groot-Brittanni√ę werd gebruikt in het beroemde warenhuis Harrods[6]. De roltrap ‚Äď zonder treden ‚Äď werd in november 1898 in gebruik genomen in de Knightsbridge¬†winkel en door zowel klanten als bewonderaars in grote getale gebruikt.

Het wereldberoemde warenhuis Harrod's in Londen (fot via Unsplash)

11. Oudste pub in Londen

Engelse pubs zijn ver buiten Engeland bekend. In 2018 telde Londen telt ruim 3500 pubs, waarvan de meeste in de binnenstad liggen. Wat nu echt de oudste pub in Londen is, blijft lastig te zeggen. Er zijn er meerdere die claimen de oudste te zijn en waarvan de locatie al sinds de zestiende en zeventiende eeuw een pub of café huist.

De oudste riverside pub, met uitzicht over de Theems, is The Prospect of Whitby, en bestaat al meer dan 500 jaar. Deze charmante pub is nog steeds te bezoeken aan 57 Wapping Wall.

12. Big Ben is eigenlijk een bijnaam

Bij Big Ben gaat er vast een belletje rinkelen, want die staat toch in Londen? Klopt, maar wist je dat het eigenlijk een bijnaam is en niet de offici√ęle naam van de klokkentoren waar je waarschijnlijk aan denkt?

Big Ben is de bijnaam van de grote klok die in de klokkentoren van het Palace of Westminster in Londen hangt. De Big Ben is zowel luidklok als slagklok en de klok is een van de zwaarste ter wereld.

Big Ben is de bijnaam van de grote klok die in de klokkentoren van het Palace of Westminster in Londen hangt. (foto via Unsplash)

13. Iconische red telephone boxes

De iconische knalrode telefooncellen die je door heel Groot-Brittanni√ę nog vindt, waren niet altijd populair. En wist je dat er inmiddels zes verschillende modellen zijn? De eerste, Kiosk No.1, afgekort K1 genaamd, werd ontworpen in 1921[7].

Het meest voorkomende traditionele model is de K6, die in 1935 werd ge√Įntroduceerd bij het zilveren regeringsjubileum van¬†koning George V¬†en daarom ook wel de¬†Jubilee kiosk wordt genoemd.

Dit najaar doen in Londen: 14 activiteiten

14. Duiven voeren op Trafalgar Square is verboden

Trafalgar Square stond ooit bekend om de duizenden wilde duiven die er vertoefden. Een populaire trekpleister voor toeristen die ermee op de foto gingen. Een plaag echter voor het plein en de omgeving. In 2003 stelde de toenmalige burgemeester van Londen een verbod in op het voeren van de duiven of voer te verkopen in de buurt van het plein.

Duif op Trafalgar Square (foto via Unsplash)A Harris Hawk sang in Trafalgar Square (via Unsplash)

Er worden zelfs regelmatig haviken gebruikt om de duiven op afstand te houden, een succesvolle actie want tegenwoordig zie je een stuk minder duiven op Trafalgar Square.

15. Façades in Leinster Gardens

Wonen in Londen is duur. Toch zijn er een aantal huizen niet wat ze zijn. Net als in New York City vind je hier enkele false front houses, ofwel façades waarachter geen huis maar een ventilatieschacht voor de ondergrondse metro. In Londen vind je ze bijvoorbeeld aan 23-24 Leinster Garden[8], waar je op de grijs geschilderde ramen en brievenbus-loze voordeur na eigenlijk niets opvallends ziet.

Façade of 23-24 Leinster Gardens - panoramio - Sebastian “sebrem” B…

Wist jij dit al over Londen? De leukste (reis)weetjes over Londen

Gebruikte bronnen weetjes over Londen:

 1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Metro_van_Londen
 2. https://ealingstudios.com/
 3. https://www.wealthinsights.com/
 4. https://www.zmescience.com/ecology/climate/rain-much-london-well-not-much-really/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17024677/
 6. https://en.wikipedia.org/wiki/Harrods
 7. https://en.wikipedia.org/wiki/Red_telephone_box
 8. https://en.wikipedia.org/wiki/Leinster_Gardens

Meer te weten komen over Londen?

Kende jij deze weetjes over Londen al? Welk fun fact verraste je het meest?

8 reacties
 1. Ah ja, dat over de taxichauffeurs heb ik eerder gehoord; ik geloof dat het in een documentaire was waarbij een chauffeur vertelde dat hij voordat hij begon duizenden kilometers had afgelegd per fiets. Dat is me nogal een baantje; ik geloof zeker dat dat op een positieve manier bijdraagt aan je capaciteiten voor ruimtelijk inzicht en stadsplanning!

 2. Haha hilarisch! Ik blijf deze lijstjes van jou geweldig vinden en helemaal als Londen de hoofdrol heeft natuurlijk. Vooral feitje #6 is awesome! Ik beweer al jaren dat het echt niet altijd slecht weer is in Londen. Point proven!

 3. Haha wat leuk! Ik ben net bezig met een travel post over hoe je Londen in één dag kan bezoeken, maar deze feitjes zijn ook heel erg grappig om te weten!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Londen in stijl - Watzijzegt.com

REISBOEK: Londen in stijl

Londen is toch wel een van mijn favoriete Europese steden. Toen het boek Londen in stijl in de bus viel, werd ik meteen enthousiast. Wat een prachtige stijlgids over Londen!