Hotspots en bezienswaardigheden in Saarbrücken

Hotspots en bezienswaardigheden in Saarbrücken

Ken jij Saarbrücken al? Deze bruisende hoofstad van Saarland ligt in het zuidwesten van Duitsland en heeft van alles te bieden voor een leuke stedentrip. Historische bezienswaardigheden, bruisende hotspots en comfortabele hotels, ik neem je mee naar Saarbrücken!

Hotspots en bezienswaardigheden in Saarbrücken in Duitsland

Als je op zoek bent naar een originele stedentrip in Duitsland, dan kan ik je van harte aanbevelen om eens naar Saarbrücken te gaan! Saarbrücken is de hoofdstad van Saarland, een deelstaat van Duitsland in het zuidwesten van het land.

De stad staat meestal niet in top tien lijstjes voor leukste stedentrips in Duitsland. Maar Saarbrücken is echt een leuke bestemming voor een weekendje weg. De stad is veelzijdig en heeft tal van hotspots en bezienswaardigheden.

Dit wil je zien en doen in Saarbrücken

Hier vind je alles wat een stedentrip leuk maakt: historische gebouwen naast moderne panden, gezellige pleinen, genoeg horeca en winkels en fijne hotels. En leuke verrassingen als street art en industrieel erfgoed.

Bovendien is Saarbrücken een perfecte uitvalsbasis voor allerlei leuke dagtripjes, zelfs naar Frankrijk! Benieuwd wat deze Duitse stad jou te bieden heeft? Ik neem je mee op pad om samen de leukste bezienswaardigheden in Saarbrücken verkennen.

Motel One Saarbrücken

Saarbrücken is de tweede stop van onze zomervakantie en de eerste stad na een paar dagen in een rustig vakantiehuisje. Ik heb een kamer geboekt in Motel One Saarbrücken (Schillerplatz 4) – een voordelig designhotel aan de rand van het autovrije centrum en onderdeel van een van mijn favoriete hotelketens. De auto parkeren we in het Q-Park Am Staatstheater aan de overkant van de straat, op slechts een paar minuten lopen van het hotel.

Hotspots in Saarbrücken

Na het inchecken laten we de koffer achter en lopen we het centrum van Saarbrücken in voor een ontdekkingstocht.

St. Johanner Markt

Het hotel ligt op loopafstand van de St. Johanner Markt, het bruisende hart van Saarbrücken met gezellige cafés, marktkraampjes en de St. Johanneskerk. Als wij op zaterdagmiddag het plein oplopen, is er een weekmarkt. De zon schijnt, terrasjes zijn gevuld, mensen wandelen met een ijsje in de hand de markt over of zitten rond de Stengelbrunnen fontein te genieten van de levendige sfeer.

St. Johanner Markt in SaarbruckenMet een ijsje in SaarbruckenStengelbrunnen fontein in Saarbrucken

Vlak achter de St. Johanner Markt ligt GALERIA Saarbrücken, een groot warenhuis aan de Bahnhofstraße. Hier begint ook de 700 meter lange winkelboulevard met bekende modeketens en lokale winkels. Perfect als je zin hebt om je garderobe aan te vullen of op zoek bent naar leuke souvenirs om mee naar huis te nemen.

Eten en drinken rond de St. Johanner Markt

Rondom het plein vind je ook tal van restaurants, cafe’s en zelfs een stadsbrouwerij. Wij schuiven aan op verschillende terrasjes waar we genieten van lekkere hapjes en drankjes.

Tante Maja

Dit gezellige restaurant in Saarbrücken is te vinden in het oudste huis aan de St. Johanner Markt en doet dienst als bistro, cocktailbar en marktterras. Wij vinden nog net een vrij tafeltje en genieten van een aperetief en hoofdgerecht voor we weer richting hotel gaan.

Adres: Sankt-Johanner-Markt 8

Aperitivo en diner bij Tante Maja in Saarbrucken

La Galleria

Dit knusse Italiaans familierestaurant serveert houtgestookte pizza’s en lekkere Italiaanse lunch en dinergerechten. Service is snel en het eten – we bestelden mosselen en melanzane parmigiana, zelfs op zomerse dagen heerlijk! Op dinsdag gesloten.

Adres: Saarstraße 4

ÏU Restaurant & Bar

Bij ÏU Restaurant & Bar kun je terecht voor een hapje, borrel en feestje. Op de kaart staan gerechten met een Aziatische en Zuid-Amerikaanse twist, van dim sum tot hummus met naan en luchtige pinsas, een kruising tussen pizza en focaccia.

Adres: Sankt-Johanner-Markt 5

Yedo Sushi & Fusion

Bij Yedo strijken we neer voor sushi en smakelijke Aziatische fusion gerechten. De kaart is uitgebreid en we kunnen maar lastig kiezen. Alles lijkt even lekker! Als je binnen zit, kun je dankzij de open keuken zien hoe alle gerechten worden klaargemaakt.

Adres: Sankt-Johanner-Markt 19 

Hotspots in Saarbrucken: Yeo Sushi & Fusion

Hotspots in Saarbrucken: Yeo Sushi & Fusion

Meer hotspots in Saarbrucken: ontdek de beste restaurants in Saarbrücken

  • Moccahili (Ev.-Kirch-Straße 8) – Om de hoek van Motel One ligt een klein maar populair bio café bistro. Dagelijks geopend vanaf 9:30 uur voor koffie, ontbijt (vanaf 10 uur) en lunch.
  • ALEX (Saarstraße 15) – Van ‘s ochtends tot ‘s avonds geopend voor eten en drinken, van ontbijt tot cocktails.
  • Die Kartoffel (Sankt-Johanner-Markt 32) – Voor lokale gerechten ‘zoals oma ze maakt’.
  • Bij Ratskeller Saarbrücken (Rathausplatz 1) staat stevige brasseriekost op het menu: Saarlandse klassiekers, verse flammkueche en Duitse slaatjes, smakelijke streekspecialiteiten voor iedereen.
  • Schnabels Restaurant (Hauptstraße 24) – Hier staan gerechten uit de Elzas en het Saarland op het menu, gecombineerd met fantastische wijnen die eigenaar Jürgen Schnabel regelmatig aanvult met nieuwe vondsten.

Bezienswaardigheden in Saarbrücken

Saarbrücken werd voor het eerst genoemd in 999 (castellum Sarabrucca). De rivier de Saar slingert dwars door de stad. De Romeinen bouwden ooit een brug over de rivier en een indrukwekkende burcht om de boel te bewaken. Hier werd de naam ‘Saarbrucca’ geboren.

Saarbrücken heeft sindsdien een fascinerende geschiedenis van nationaliteitswisselingen, vergelijkbaar met steden als Straatsburg. Het wisselde door de eeuwen heen tussen Duits en Frans bezit. Daardoor vind je ook nu nog veel Franse invloeden in de stad. En de stad was niet alleen cultureel rijk. Veel van de industriële erfgoedlocaties in en rondom de stad hebben nu een monumentenstatus of zijn zelfs werelderfgoed.

Alte Brücke

Wij vervolgen onze wandeling en steken de Alte Brücke over de Saar over, richting Alt-Saarbrücken. Hier vind je het oude, heuvelachtige stadsdeel waar de geschiedenis tot aan de Romeinse tijd terug gaat.

Hotspots en bezienswaardigheden in Saarbrücken

Wandel over de Alte Brücke over de Saar en maak kennis met het oude Saarbrucken

De Alte Brücke, de oudste brug op deze plaats, dateert uit 1547. De brug bestaat nog steeds (!) en verbindt het oorspronkelijke Saarbrücken op de linkeroever met St. Johann aan de andere kant, De twee stadsdelen werden in 1909 samengevoegd.

Saarbrücker Schloss

Het Saarbrücker Schloss, of Saarbrücken Kasteel, herbergt nu de Saarlandse Landtag (staatsparlement) en biedt prachtige uitzichten over de stad. Wij zijn er toevallig tijdens een lokaal festival en vallen met onze neus in allerlei kraampjes met antiek en minder antieke spullen, optredens en gezelligheid.

Saarbrücker Schloss in Saarbrücken ©watzijzegt.com

Platz des Unsichtbaren Mahnmals

Op de Schlossplatz vind je ook een bijzonder gedenkteken, of eigenlijk meer dan 2100 onzichtbare gedenktekens. Onder 2146 van de 8000 straatstenen van de oprit naar het kasteel, zijn namen van joodse begraafplaatsen aangebracht die tot 1933 in Duitsland hadden bestaan. Het project werd ‘stiekem’ uitgevoerd door conceptueel kunstenaar Jochen Gertz en studenten van de

Saarbrücker Schloss in Saarbrücken ©watzijzegt.com

Bezoek hier ook de slottuin, met sierlijk aangelegde haagjes, planten en kruiden. 

Historisches Museum Saar

Voor wie echt de geschiedenis van de stad wil induiken, is het Historisches Museum Saar (Schloßpl. 15) een aanrader. Dit historische museum ligt direct naast het Saarbrucker Slot en is ondergebracht in een ondergrondse kasteelcomplex uit de middeleeuwen en renaissance. In dit Ondergrondse Kasteel kun je oude vestingwerken en kazematten uit de 15e en 16e eeuw bekijken, 14 meter onder het kasteelplein. Ook de industriële revolutie, de Eerste en Tweede Wereldoorlog komen aan bod.

Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend.

Historisches Museum Saar

Ludwigskirche

Wanneer je vanaf de Schloβplatz de Schloβstraβe uitloopt, kun je de Ludwigskirche niet missen. De Ludwigskirche is een barokke kerk uit de 18e eeuw en staat bekend om zijn indrukwekkende gevel en weelderige interieur. De oorsprong van de kerk gaat terug tot het bewind van Lodewijk XV, wat de naam verklaart. Het is dan ook een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad.

Bezoek de Ludwigskirche in Saarbrucken

De kerk staat aan een ruim plein met Franse invloeden, waar wekelijks een markt plaatsvindt. Je kunt de kerk ook van binnen bekijken.

Moderne kunst in Saarlandmuseum

Adres: Bismarckstraße 11-15

Voor kunstliefhebbers is een bezoek aan het Saarlandmuseum een must. Ontdek hier moderne en hedendaagse kunstwerken in een bijzondere setting. Vooral Franse en Duitse kunststromingen komen aan bod in de vaste collectie.

Nauwieser Viertel

Dompel jezelf onder in de creatieve sfeer van Nauwieser Viertel, een trendy wijk vol kunstgalerijen, boetieks en gezellige cafés. Perfect om rond te wandelen en sfeer te proeven. We komen gezellige hoekjes tegen waar mensen op terrasjes zitten, spotten tweedehands winkels en slaan onze slag bij een old school platenzaak. Leuk om doorheen te dwalen.

Je vindt het Nauwieser Viertel tussen de Stephanstraße/Großherzog-Friedrich-Straße in het zuiden, Dudweiler Straße (B41) in het westen, de spoorlijn tussen Dudweiler Straße en Martin-Luther-Straße in het noorden en Egon-Reinert-Straße in de oosten.

Rathaus St. Johann

Het Rathaus van Saarbrücken, oftewel het stadhuis, is een historisch gebouw dat teruggaat tot de 17e eeuw. Het werd oorspronkelijk gebouwd in renaissancestijl en later uitgebreid en gerenoveerd in barokke en neoclassicistische stijl.

Tegenwoordig is het prachtige gebouw ook een populaire trouwbestemming: wanneer wij er op een zaterdag langs wandelen, spotten we zeker twee bruidsparen die in de rij staan voor het maken van foto’s.

Rathaus St Johann in Saarbrucken

Europa Galerie

De Europa Galerie is een modern winkelcentrum in het hart van de stad, met diverse winkels, eetgelegenheden en entertainmentopties. Hier vind je populaire merken, waaronder H&M en Zara, en diverse eetgelegenheden. Leuk voor een (mid)dagje winkelen.

Adres: Trierer Str. 1

Winkelen in de Europa Galerie in Saarbrucken

Deutsch-Französischer Garten

Wie even wil ontsnappen aan de drukte van de stad, bregnt een bezoekje aan de Deutsch-Französischer Garten. Dit monumentale park is het grootste park van de stad en werd opgericht als symbool voor de Frans-Duitse verzoening. Hier vind je verschillende thematuinen (inclusief een rozentuin), wandelpaden en activiteiten als een kabelbaan, parktreintje en een midgetgolfbaan. Je kunt het park gratis bezoeken.

Street art in Saarbrucken

Ook in Saarbrucken kom je fantastische muurschilderingen en street art tegen. Er is zelfs een Urban Artwalk, waarbij je meer dan 10 grote muurschilderingen tegenkomt. Wandel door de stad of ga gericht op zoek naar kleurrijke street art.

Street art in SaarbruckenStreet art in Saarbrucken

Een kleine indruk van de street art die wij tegenkwamen in Saarbrücken

Dagtrips vanuit Saarbrücken

Als je vanuit Saarbrücken mooie dagtrips wilt maken, ben je hier aan het juiste adres. Saarland zelf biedt al veel bezienswaardigheden, maar ook steden als Metz, Luxemburg-Stad en Trier liggen op slechts een uurtje rijden.

Saarschleife in Metlach

Wat je niet wil missen, is een tripje naar misschien wel de mooiste rivierlus van Duitsland: de Saarschleife. Hier maakt de Saar een bocht van bijna 180 graden, wat een prachtig plaatje oplevert.

Wie een bijzondere wandeling wil maken, koopt een kaartje voor het Baumwimpfelpad, ofwel het boomtoppenpad, in Mettlach. Dit wandelpad op een hoogte van 23 meter slingert zo’n 800 meter door het bos. Aan het eind vind je een 42-meter hoge uitkijktoren met spectaculair uitzicht over de omgeving en de befaamde rivierbocht.

Gratis tip: Je kunt ook gewoon rechtstreeks naar het uitkijkpunt wandelen, dat weliswaar wat lager ligt maar ook een prachtig uitzicht geeft.

Saarschleife in Mettlach

Je vindt dit prachtige uitkijkpunt over de Saar in Mettlach

Hotels in Saarbrücken

Saarbrücken heeft voor elk wat wils als het gaat om hotels; van budgetvriendelijke opties tot luxe accommodaties.

Motel One Saarbrücken

Zoals ik al schreef, sliepen wij in Motel One, een keten waar ik fan van ben. Ook de Saarbrucken vestiging beviel prima: aan de rand van het centrum maar geen last van overlast of herrie. Ook parkeren kan dichtbij.

Motel One biedt betaalbare kamers met trendy design, ideaal voor stellen of lekker ruim voor jezelf als je solo op pad bent.

Bekijk hier actuele prijzen en beschikbaarheid* >>

Overnachten in Motel One Saarbrucken

  • Domaine Leidinger **** (Neugäßchen 17) – Dit familiehotel ligt op een halve kilometer van de St. Johanner Markt in de oude binnenstad van Saarbrücken. De inrichting van de kamers is Fen Shui, met een oosters tintje, te boeken vanaf EUR 115.
  • IntercityHotel Saarbrücken **** (Haffenstrasse 25) – Dit nieuwe viersterrenhotel ligt centraal en in de buurt van het Saarländische Staatstheater en het stadion Ludwigspark. Kamers vanaf EUR 89.
  • Victor’s Residenz-Hotel Saarbrücken **** (Deutschmühlental 19/ Am Deutsch-Französischen Garten) – Dit viersterrenhotel ligt aan de rand van het Deutsch-Französischer Garten dus wat verder van het centrum. Kamers zijn klassiek ingericht. Het restaurant Chez Victor’s serveert authentiek Franse streekgerechten en een uitgebreide selectie wijnen. In de zomer worden de maaltijden geserveerd op het terras in het park. Kamers vanaf EUR 120.

Meer lezen over stedentrips naar Duitsland

Kun je meer inspiratie gebruiken voor een bezoek aan Duitsland? Lees dan ook deze artikelen eens:

Ben jij al eens in Saarbrücken geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen