Wat te doen in in Bad Bentheim

Wat te doen in Bad Bentheim: 5 tips

Bad Bentheim ligt net over de grens in Duitsland en is vooral bekend als voormalig kuuroord. Er is nog veel meer te doen in Bad Bentheim, van actief in de natuur, ontspannen wellness tot leren over vroeger in kastelen en musea.

Wat te doen in Bad Bentheim

Wie van idyllische steden met rijke historie en cultuur houdt, is in het Duitse Bad Bentheim op de juiste plek. Dit oude kuuroord ligt net over de Duitse grens, ter hoogte van Oldenzaal, en kan terugblikken op een bijzonder lange historie. De beroemde burcht Bentheim – een niet te missen aanblik boven de stad – dook al in 1116 op in de geschiedenisboeken.

Zien en doen in Bad Bentheim in Duitsland

Wil je weten wat er nog meer te doen is in Bad Benthem? Ik tip de activiteiten en leukste bezienswaardigheden in Bad Bentheim!

Geniet van Kuuroord Bad Bentheim

Bad verwijst naar kuuroord, een titel die je als Duitse stad niet zomaar krijgt. Begin achttiende  eeuw werden er zwavelbronnen ontdekt, die met hun geneeskrachtige werking van Bentheim een erkend heilbad maken. Sindsdien staat het stadje bekend als Bad Bentheim.

Zoek je een kuuroord Duitsland net over de grens? Dan ben je in Bad Bentheim op de juiste plek. Want ook nu nog kun je volop ontspannen in Bad Bentheim, waar al meer dan drie eeuwen zwavelhoudend mineraalwater in geneeskrachtige baden wordt gebruikt.

Ontspan in de natuurlijke wellness baden in Bad Bentheim (foto via Unsplash)

De Bentheimer Mineral Therme (Am Bade 1, 48455 Bad Bentheim) ligt middenin het gelijknamige kuurcentrum. Het tweede natuurlijke geneesmiddel – warm zoutwater – werd ontdekt in 1974. Het wordt gebruikt voor klinische waterbehandelingen, in de baden en in de whirlpool van de Bentheimer Mineraltherme.

In het BadePark Bentheim vind je naast sauna’s en wellness-faciliteiten ook een zwemparadijs met glijbanen. Vooral het grote buitenbad is populair in de zomer.

Bezoek Schloss Bentheim

Schloss Bentheim, bij ons bekend als Burg Bentheim, vervulde een bijzondere rol in de geschiedenis van Nedersaksen. Het stevig ommuurde vestingcomplex torent op de rotsen hoog boven het kuuroord zelf uit. De Burg werd al bewoond in de elfde eeuw.

Bentheimer Sandstein

De metersdikke zandstenen muren werden gebouwd met het Bentheimer Sandstein – zo sterk dat er zelfs nog kanonskogels in zitten. Binnen de muren is een heel dorp te vinden, compleet met indrukwekkend poortgebouw, een kerk, vorstelijke woonvertrekken en een middeleeuwse façade met neogotische ramen. Een boomgaard en mooie binnenplaats met klimop begroeide bogengalerij maakt het geheel af.

Burg Bentheim, Schlossstraße, 48455 Bad Bentheim (www.kasteel-bentheim.nl)

Wat te doen in Bad Bentheim: bezoek Burg Bentheim
Bezoek Burg Bentheim in Bad Bentheim (foto via Unsplash)

Bezoek Burg Bentheim in Bad Bentheim net over de grens

Musea in Bad Bentheim

Bad Bentheim heeft meerdere musea om lekker in rond te struinen en meer te weten te komen over het bekende zandsteen en kunst. Drie musea om te bezoeken in Bad Bentheim:

 • Museum am Herrenberg (Am Herrenberg 1) – In dit prachtig gerenoveerde kunstmuseum zijn delen van een hoogwaardige privécollectie ondergebracht, met een hoofdrol voor schilderkunst uit de Gouden Eeuw.
 • Otto Pankok Museum (Neuer Weg 7,  Bad Bentheim-Gildehaus) – Dit museum is volledig geweid aan Otto Pankok, die bekend werd als houtskooltekenaar, cartoonist en houtsnijder.
 • Zandsteenmuseum (Funkenstiege 5) – Geeft een inkijkje in het werken in de zandsteengroeve, de geschiedenis van de stad en haar inwoners.

Outdoor in de Bentheimer Wald

Het Duitse landschap is een van de dingen die ik me nog goed kan herinneren van zomervakanties van vroeger, toen ik er geregeld met mijn ouders op vakantie ging. Glooiende heuvels, weidevelden en eindeloze bossen, prachtig en een must om te bezoeken.

Wat te doen in in Bad Bentheim

Bad Bentheim en omgeving heeft ook dat allemaal: bossen, veengebieden en zelfs eenvoudige wandeltochten door de rotsen. In restaurants en trekkershutten langs de route zijn volop mogelijkheden om even bij te komen.

In het Bentheimer Hute- en Schneitelwald grazen van april tot oktober Gallowayrunderen, Nederlandse landgeiten en Bentheimer landschapen. Maak hier een mooie boswandeling, alleen of samen met een boswachter (van april tot oktober iedere 1e en 3e zondag van de maand). Voor kinderen is hier ook een belevingspad. In het Bentheimer Wald, ten noordoosten van de stad, kun je nog door oerbos wandelen.

Hotels Bad Bentheim

Wil je een heerlijk verblijf tijdens je weekendje weg? Ontdek hier hotels in Bad Bentheim* en omgeving.

Zo kom je in Bad Bentheim

Bad Bentheim ligt in de zogenaamde Euregio, op zo’n 160 kilometer van Utrecht. Met de auto rij je er in ongeveer twee uur heen.

Meer bestemmingen in Duitsland:

Ben jij al eens in Bad Bentheim geweest?

2 reacties
 1. Ik woon vlakbij Bad Bentheim. Een mooie historische stad en dito burcht, omgeven door natuurschoon en talloze sagen en legenden.

 2. Zo leuk want ik kijk regelmatig op internet naar vrijstaande woningen en in Duitsland zijn de woningen veel goedkoper.
  Ook had ik in bovengenoemde plaats gekeken…..
  Wat me heel erg aantrok was dat er zoveel te doen is.

  Xoxo

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen