Citytrip Maastricht: St. Servaasburg in Maastricht ©watzijzegt.com

Beleef de Cultuurzomer Maastricht

Maastricht is bourgondisch, gezellig en cultureel. Ik ging op zoek naar Maastrichtse hotspots om de cultuurzomer Maastricht het best te beleven en deel ze graag met jullie!

Cultuurzomer Maastricht (City Guide)

Maastricht is één van de leukste steden in Nederland. Een bezoekje aan deze stad voelt voor mij altijd een beetje als vakantie. Ik was dan ook meer dan blij dat ik vorige week op uitnodiging van VVV Maastricht twee dagen op pad mocht in zomers Maastricht!

Maastricht is één van de leukste steden in Nederland en wordt ook wel een ster onder de steden genoemd. En terecht. De stad kent een lange geschiedenis en is een van de oudste steden van ons land. Dat is goed zichtbaar in de prachtige historische binnenstad.

Lees ook: Wat te doen in Maastricht: tips voor je stedentrip Maastricht (2020)

Citytrip Maastricht: St. Servaasburg in Maastricht ©watzijzegt.com

Naast je vergapen aan de culturele rijkdom kun je in Maastricht ook prima shoppen, relaxen op een van de vele terrasjes en los gaan op typische lokale gerechten en gastronomische heerlijkheden. Ik ging op zoek naar Maastrichtse hotspots om de cultuurzomer Maastricht het best te beleven en deel ze graag met jullie!

Overnachten in Townhouse Designhotel Maastricht

We verbleven in het viersterren Townhouse Designhotel Maastricht, vlakbij het station en op loopafstand van het centrum. Het Townhouse Designhotel kent bijna een huiselijke sfeer van maar is er niet minder trendy om.

Authentieke gastvrijheid en Limburgse gezelligheid zijn hier in een modern jasje gestoken en elke kamer heeft een unieke touch. Niet heel verrassend dat het hotel in 2011 de Dutch Hotel Award won.

St. Maartenslaan 5, www.townhousehotels.nl

Overnachten in Townhouse Designhotel Maastricht ©Watzijzegt.com Overnachten in Townhouse Designhotel Maastricht ©Watzijzegt.com

Maastricht aan tafel

Als Maastricht ergens om bekend staat, is het wel het enorme aanbod aan culinaire hotspots. Van typisch lokale producten tot gastronomie op wereldniveau, je vindt het hier allemaal. Ik ontdekte een paar fijne culinaire spots waar menig foodie blij van zal worden.

Boeken en koffie bij Coffeelovers Dominicanen

Coffeelovers gaan voor koffie naar… Coffeelovers! In de ‘hemelse’ Boekhandel Dominicanen (voorheen Selexyz Dominicanen) vind je misschien wel de mooiste koffiebar van Maastricht.

Achterin de kerk kun je even uitpuffen van het shoppen of je boekenjacht, of gewoon even genieten van de architectuur. Of de koffie goed smaakt, kan ik niet uit eigen ervaring zeggen maar de ijskoude granita’s smaakten naar meer!

Bezoekadres: Dominikanerkerkstraat 1, www.coffeelovers.nl

Boekhandel Dominicanen in Maastricht Coffeelovers Dominicanen in Maastricht

Café Zondag

Café Zondag staat bekend als een café met eigen karakter. Overdag kun je er terecht voor vers belegde broodjes, bagels en panini, ‘s avonds staan er onder meer tapas op het menu. Op vrijdag- en zaterdagavond treden regelmatig live bands en dj’s op en kun je hier terecht voor fun nights.

Bezoekadres: Wycker Brugstraat 42, www.cafezondag.nl

Cafe Zondag Maastricht ©watzijzegt.com

Het café ligt in een rechte lijn met het station en het centrum, maar tijdens eerdere bezoeken liep ik er altijd voorbij. Nu streken we neer op het terrasje buiten en lunchten op zo’n beetje het heetst van de dag met ruim belegde broodjes en biologische Lemonaid. De volgende keer loop ik zeker niet zomaar voorbij!

Belgisch dineren bij Restaurant Witloof

Restaurant Witloof is een bekende culinaire spot in Maastricht. Het restaurant serveert typische Belgische kost met daarbij natuurlijk Belgische pintjes en zelfs wijnen. Het ‘Belgische eetkaffeetje’ heeft helaas geen terras maar het prachtige interieur maakt veel goed. Het menu wisselt regelmatig en biedt voor elk wat wils.

Sint Bernardusstraat 12, www.witloof.nl

Bij Witloof MaastrichtRestaurant Witloof Maastricht: hier wil je dinerenRestaurant Witloof Maastricht: hier wil je dineren

Benoît Nihant Chocolatier

Havenstraat 8, www.benoitnihant.be

Chocolade lovers, zoek niet verder! Benoît Nihant Chocolatier is een walhalla op gebied van chocolade! Alle chocolade wordt hier van boon tot reep gevolgd. Daarnaast vind je hier unieke smaakcombinaties in heerlijke bonbons en repen met cacaopercentages tot maar liefst 100% (!). Voorlopig niet in Maastricht? Geen zorgen, ze hebben ook een webshop.

Cultuurzomer in Maastricht (2013)

Onder de noemer Cultuurzomer Maastricht wordt dit jaar maar liefst 122 dagen lang van alles georganiseerd in de stad. Enkele evenementen die op de kalender staan deze zomer: Festival Bruis, Maastricht aan Tafel (dat 4 augustus weer van start ging) en het culinaire evenement ‘t Preuvenemint.

FASHIONCLASH @ Museum aan het Vrijthof

Ik bezocht het Museum aan het Vrijthof, waar momenteel de tentoonstelling FASHIONCLASH @ MUSEUM AAN HET VRIJTHOF de show steelt. FASHIONCLASH Maastricht is in vijf jaar uitgegroeid tot een internationaal evenement waar opkomende designers van uiteenlopende disciplines de kans krijgen hun werk te presenteren. Om dit jubileum te vieren, vroeg Museum aan het Vrijthof aan FASHIONCLASH om in de highlights van de afgelopen jaren uit te lichten.

FASHIONCLASH @ MUSEUM AAN HET VRIJTHOFFASHIONCLASH 2013 @ MUSEUM AAN HET VRIJTHOF

In een uurtje liep ik in m’n uppie (de rest van Maastricht zat buiten op het terras, maar zij hadden geen airco) door het museum. Het was een mooie combinatie van 500 jaar Maastrichtse historie en hedendaagse kunst & fashion. De tentoonstelling is nog te bezichtigen in het museum tot en met 8 september 2013 – ik zou zeker even een kijkje gaan nemen als ik jou was!

Meer inspiratie voor je citytrip Maastricht?

Check dan ook deze artikelen eens:

Wat zijn jouw tips voor een heerlijke cultuurzomer in Maastricht?

Ik bezocht Maastricht op uitnodiging van VVV Maastricht. Lees hier mijn disclaimer.
18 reacties
 1. Ik woon 30min van Maastricht, maar love Maastricht haha. Het voelt voor mij eerder als ‘thuis’stad dan als vakantie, al heb ik zeker mijn favorieten plekjes daar. Onlangs gewonnen Zoover award voor Maastricht is wat mij betreft terecht. Is en blijft een mooie stad met een fijne sfeer.

  1. Hahaha! Dat ligt aan de teller in dit theme: die is pas gaan tellen vanaf moment van installatie en bij oudere posts dus te laat. Volgens GA inmiddels bijna 1200 keer gelezen ;-)

 2. Ik ben één keer in Maastricht geweest, maar dat is al een paar jaar geleden :(. Ik wil heel graag nog een keer, want het is een prachtige stad.

 3. Voor een Limburgse ben ik echt bar weinig in onze hoofdstad geweest… een paar keer wel, maar het is ondertussen al veel te lang geleden en hotspots kan ik dus echt geen enkele noemen! Ik blijf wel fan van de friet van Reitz op de Markt ;) Maar verder… Snel maar weer eens nieuwe favorieten zoeken! Jouw tips staan bij deze in elk geval op mijn lijstje – vooral dat hotel ziet er prachtigfijn uit.

 4. Hihi wat leuk! Ik heb er een poosje gewoond maar daar vond ik echt niks aan. Mooie stad, maar moeilijk volk om je tussen te mengen. Daarnaast was het als HBO student niet zo makkelijk als je niet bij een studentenvereniging wilde aansluiten. Nah. Maar zeker mooie stad! Ben er al lang niet meer geweest…

  1. Er wonen zal ongetwijfeld heel anders zijn dan er een paar dagen op bezoek zijn, dat is natuurlijk heel anders dan even gezellig de toerist uithangen.

 5. Maastricht is een geweldige stad! Het lijkt alsof je in het buitenland bent. De mensen, de sfeer, de cultuur, het eten… en zo kan ik nog even doorgaan. Wij sliepen ook in het Townhouse hotel en dat was een zeer prettig verblijf!! Leuk dat je een winactie hebt opgezet. Mijn favo hotspot was ook Coffeelovers. En natuurlijk de boekhandel zelf!

  1. Het was zeker leuk, echt een minibreak! En het is een lezersaanbieding waar iedereen gebruik van kan maken, geen winactie :) Al is dat natuurlijk een leuk idee voor de volgende keer! :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen