Duitse stedentrips: de prachtig verlichte Reichsburg in Cochem

Duitsland Vakantieland: Duitse bestemmingen voor je volgende vakantie naar Duitsland

Duitsland vakantieland, blijkt uit het ContinuVakantieOnderzoek van NBTC-NIPO: Duitsland is voor het tiende jaar op rij de populairste buitenlandse vakantiebestemming van Nederlanders. Deze Duitse bestemmingen vormen een prima startpunt van je vakantie naar Duitsland.

Duitsland Vakantieland: alweer populairste buitenlandse vakantiebestemming

Met opnieuw een nummer 1 positie in de Top-10 buitenlandse vakantiebestemmingen van het NBTC-NIPO is Duitsland voor de tiende keer op rij het favoriete buitenlandse vakantieland van Nederlanders.

We boekten in 2016 ruim 3,5 miljoen vakanties naar Duitsland, een toename van 4,3 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De afgelopen tien jaar groeide het aantal overnachtingen van Nederlanders in Duitsland met totaal 20 procent, zo laten ook de cijfers van het Statistisches Bundesamt zien.

Waarom is Duitsland zo populair als vakantieland?

Het is makkelijk te bereiken vanuit Nederland, heeft een prima prijs-kwaliteit verhouding en leent zich naast de populaire stedentrips ook goed voor langere vakanties in bijvoorbeeld vakantieparken in Duitsland.

Duitsland is bijvoorbeeld een ideale bestemming voor een actieve vakantie in de natuur. Met maar liefst 16 nationale parken, evenzoveel UNESCO-biosfeer reservaten en meer dan 100 natuurparken, bestaat een derde (!) van het Duitse landoppervlak uit beschermd natuurgebied. Sportieve vakantiegangers vinden in Duitsland daarnaast meer dan 200.000 kilometer aan wandelroutes en er zijn ruim 200 lange-afstandsfietsroutes om te berijden.

Dit maakt Duitsland vakantieland

De diversiteit in landschappen en cultuur, bijzondere tradities, levendige steden, culinaire klassiekers én verrassingen en activiteiten voor iedereen zorgen er voor dat steeds meer Nederlandse vakantiegangers Duitsland ontdekken. Ook is Duitsland zeer betaalbaar én dichtbij, waardoor je je ecologische voetafdruk beperkt.

Duitse bestemmingen voor je volgende vakantie naar Duitsland

Zoek jij nog een bestemming in Duitsland voor je volgende vakantie? Zo vind je het leukste Landalpark in Duitsland! Fan van roadtrips? Dan zijn deze vier roadtrips door groen Duitsland iets voor jou! Of bekijk vakanties naar deze Duitse bestemmingen:

Beieren

Voor natuurliefhebbers is Beieren de ideale vakantiebestemming bij onze Oosterburen. Deze regio in Zuid-Duitsland kenmerkt zich door dichte bossen, groene heuvels en prachtig blauwe meren.

Geniet van activiteiten op het rond het water van de Bodensee of geniet in Inzell van de gezonde berglucht. Wellness-liefhebbers gaan naar Bad Birnbach, waar het grootste sauna- en thermencentrum van Midden-Europa te vinden is.

Eifel

De prachtige Eifel-streek in Duitsland is een populaire vakantiebestemming; zo ging ik hier vroeger regelmatig op zomervakantie met mijn ouders. Je hebt er leuke steden als Cochem en Monschau maar vooral de uitgestrekte groene wouden, heuvels en wildparken zijn aantrekkelijk voor vakantiegangers.

Duitsland Vakantieland: de prachtig verlichte Reichsburg in Cochem

Duitsland Vakantieland: de prachtig verlichte Reichsburg in Cochem in de Duitse Eifel

Rijnland-Palts

Op zo’n 350 kilometer van Utrecht (en zo’n 250 kilometer van Brussel) ligt Rijnland-Palts, een veelzijdige regio vlak over de grens met België. Deze Duitse regio is rijk aan gezellige stadjes waar van alles te beleven valt.

De mooiste wandelroutes van Duitsland

Vier wandeltochten uit Rijnland-Palts zijn uitgeroepen tot ‘Mooiste wandelroutes van Duitsland 2021’. Het VulkaMaar-pad in de Eifelregio is de winnaar in de categorie ‘Meerdaagse tochten’. Bij de meerdaagse tochten eindigde de Lahnwandelroute op de tweede plaats, in de categorie Dagtochten eindigden de Felsenweg 6 – Teufelsschlucht (Duivelsravijn) in de Eifel en de Vital Tour Mysterieus Lemberg langs de rivier de Nahe op de tweede en derde plaats. Alle vier de wandelroutes dragen nu de onderscheiding ‘De mooiste wandelroutes van Duitsland 2021’.

Moezel

De Duitse Moezelstreek staat vooral bekend om haar uitgestrekte wijngaarden op steile heuvels en frisse witte wijn. Moezel, ofwel Mosel, ligt rond de rivieren de Moezel, de Saar en de Ruwer tussen de Hunsrück en de Eifel in het Rijnleisteengebergte. Dankzij het milde klimaat, prachtige natuur en authentieke Duitse dorpjes en stadjes kun je hier heerlijk vakantie vieren.

De streek staat bekend als de thuisbasis van de Rieslingdruif en ontpopte zich als dé Duitse wijnbestemming bij uitstek. Maar ook voor actievelingen en natuurliefhebbers heeft de Moezelregio heel wat in haar mars. Je geniet er van de ongerepte natuur tijdens een wandel- of trektocht en ontdekt de rust in de stille bossen. In de Moezelregio vind je voor ieder wat wils.

Moezel in Duitsland (foto via Unsplash)

Rijnland-Palts

Uitgestrekte bossen, zonnige heuvels met wijnranken en oude kastelen: dat is wat de Duitse deelstaat Rijnland-Palts te bieden heeft. De geschiedenis is hier nog goed zichtbaar in Romeinse gebouwen in Trier, in eeuwenoude wijnpersen en in de middeleeuwse burchten langs de Rijn en Moezel.

Een uitgebreid netwerk van wandelpaden ontsluit de tien toeristische regio’s in deze deelstaat. Onthaasten doe je niet alleen tijdens een wandeling, maar ook door een verkwikkende massage of bij een yogasessie in de vrije natuur.

Saarland

In het Saarland kun je op een bijzondere manier in de natuur overnachten. Zo kunnen reizigers boven de Saarschleife in een Cloefhänger avontuurlijk slapen. Of zien ze de zon opkomen bij een ontbijt op een glamping in het biosfeerreservaat Bliesgau. Het Glamping Resort met natuurhotelkamers, vlak naast de Saarland Therme, biedt het moderne comfort van een hotelkamer, maar dan midden in een prachtig landschap.

Saarbrücken: stad tussen het groen

Hoewel Saarbrücken de hoofdstad van het Saarland is, heeft de plaats een landelijke uitstraling. Dankzij de talrijke parken en tuinen, de creatieve hotspots en de korte afstanden is de sfeer in het groene Saarbrücken idyllisch. Hier gaan bruisende cultuur en rust hand in hand. Wie in heeft in rust en groen, verlaat de stad en is binnen een paar minuten midden in de ongerepte natuur: er is een oerbos vlakbij.

Sauerland

Sauerland is een gebied in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen, op zo’n drie uur rijden vanaf Utrecht. Hier vind je het bekende skioord Winterberg, maar er zijn nog veel meer prachtige plekken en steden te vinden.

Sauerland voor rustzoekers

Een aantal wandelgemeentes in het Sauerland hebben locaties met een bijzondere betekenis. Deze locaties worden ook wel  ‘Sauerland Seelenorte’ genoemd. Het zijn plaatsen waar mensen naartoe trekken om even tot rust te komen. Hier kunnen ze inspiratie en nieuwe inzichten opdoen. Elke plek vertelt zijn eigen verhaal.

Baden-Württemberg en Zwarte Woud

Wie op zoek is naar een plek om op te laden in de natuur en wil leren over lokale cultuur en gastronomie, kan z’n hart ophalen in het noordelijke Zwarte woud en op Mainau eiland in de Duitse regio Baden-Württemberg. Hier vind je uitgestrekte wouden en weides, thermale bronnen, gezellige wandelaarshutten en culinaire hoogstandjes.

Overzie het Zwarte Woud in Achertal

Achertal is een vallei in het noordelijk deel van het Zwarte Woud. De route langs rustgevende bossen, de wijngaarden van Kappelrodeck en het molendorp Ottenhöfen brengt je naar de Hornisgrinde: het hoogte punt van het woud op 1164 meter hoogte.

Onderweg kun je zwemmen, een proeverij van (brande)wijn bijwonen, een distilleerderij bezoeken of een wandeltocht met gids ondernemen. In Achertal proef je lokale specialiteiten en trek je je daarna terug op de binnenplaats van een traditioneel Gasthaus.

Heidelberger Schlossbeleuchtung

Schloss Heidelberg is een van de beroemdste ruïnes in Duitsland en een bekende trekpleister voor de stad Heidelberg. Een goede reden voor de stad om de kasteelruïnes jaarlijks in lichterlaaie te zetten! Niet letterlijk natuurlijk: er worden elke zomer drie vuurwerkfestivals georganiseerd die het kasteel en de lucht erboven verlichten.

Lees meer: Bezoek de Heidelberger Schlossbeleuchtung

Verlies je hart in HeidelbergDuitsland Vakantieland: Duitsland alweer populairste vakantiebestemming

Meer inspiratie voor je volgende vakantie naar Duitsland?

Is Duitsland vakantieland voor jou?

Foto’s: eigen bezit en via Shutterstock, German National Tourism Board

11 reacties
 1. In Hamburg & Münster ben ik in de afgelopen jaren geweest. Zeker leuke steden! Bremen ook, maar daar was ik met een kerstmarkt… Ik heb me voorgenomen om meer natuur van Duitsland te ontdekken in plaats van de jaarlijkse stedentrip. Eens kijken of dat lukt ;-)

  1. Wij gingen vroeger ook altijd op vakantie naar Duitsland, kan me vooral vakanties in de Eifel en Hochwald herinneren. Zoveel groen, fantastische wildparken ook.

 2. Het blijft een prachtig land!
  Was ik als kind vaak op holiday geweest!
  Veel groen.
  Ik heb mijn wensen waar ik weer en nog naar toe wil gaan…..

 3. Ik kan er gelukkig al aardig wat afstrepen maar heb ook nog zoveel Duitse steden die ik graag eens zou willen bezoeken. Dresden kan ik trouwens ook tippen, alhoewel dat een flink eindje weg is vanuit Nederland volgens mij.

  1. Dresden ook de moeite ja? Ga ik onthouden! En maak je nu meer stedentrips naar Duitse steden nu je er zelf zit, of is Berlijn nog steeds de ultieme stad voor een weekend? :D

  1. Haha, jouw voorliefde voor Zuid-Europa ken ik inderdaad, meestal een tikje warmer! Hoewel Berlijn er ook wat van kan geloof ik qua zomerse temperaturen!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen