Dit zijn de leukste boekensteden in Nederland

Dit zijn de beste steden in Nederland voor boekliefhebbers

Op zoek naar een leuke bestemming voor Wereldboekendag? Ontdek de beste boekbestemmingen en duik in een café, boekenwinkel of bieb tijdens je weekendje weg: dit zijn de beste boekenstadjes in Nederland.

Bestemmingen in Nederland voor Wereldboekendag

Een weekendje weg is de perfecte gelegenheid om een stapel boeken in te pakken en na een dag sightseeing te ontspannen met een goed boek. Vakantiehuizenzoekmachine Holidu zocht voor Wereldboekendag uit hoe Nederland ervoor staat op boekengebied. Welke stad heeft de meeste boekwinkels, bibliotheken en uitgeverijen?

Op basis van de gegevens van Google Maps stelde Holidu een top 10 samengesteld met steden die de meeste en best beoordeelde bibliotheken en boekwinkels per 10.000 inwoners hebben, inclusief het aantal uitgeverijen in de stad.

Dit zijn de leukste boekensteden in Nederland

Ik voeg daar nog een paar toffe boekensteden aan toe! Ontdek waar je moet zijn voor de beste literaire ervaringen in Nederland en geniet van een weekend vol boeken en cultuur.

1. Deventer

Hou je ervan om in het weekend wakker te worden met een kopje koffie en een goed boek? Of struin je graag de onbekende boekenwinkels en -markten af om mooie parels te scoren? Dan zit je goed in Deventer!

Deze stad heeft namelijk een overvloed aan boekenwinkels en bibliotheken met hoge beoordelingen, en er zijn ook tal van uitgeverijen gevestigd. En natuurlijk is er de jaarlijkse Deventer Boekenmarkt, dat met meer dan 500 boekenkramen (!) is uitgegroeid tot de grootste boekenmarkt van Europa.

Brink in Deventer

De titel van meest literaire stad van Nederland gaat naar Deventer 

2. Leiden

Leiden is een historische stad en de thuisbasis van de oudste universiteit van Nederland. Er zijn veel musea en galeries die je kan bezoeken. Voor boekenliefhebbers is de stad echter vooral bekend vanwege de beroemde Universiteitsbibliotheek Leiden. De bibliotheek heeft namelijk meer dan zes miljoen items, waaronder vele zeldzame boeken en manuscripten.

Leukste restaurants in Leiden: Lot en de Walvis

3. Groningen

De Groningse studentenstad heeft een rijke literaire geschiedenis. Je vindt er vele boekhandels en tweedehands boekwinkels. Zo vind je hier Boekhandel Riemer (Nieuwe Ebbingestraat 1), een rustieke boekhandel met houten vloeren en grote kasten vol boeken en cadeau-artikelen.

In de boekhandel vind je ook Koffiestation Books and Coffee, een samenwerking tussen Boekhandel Riemer en Koffiestation. Op deze bijzondere locatie kun je genieten van heerlijke koffie en een breed assortiment aan Engelstalige boeken. Naast koffie zijn er ook diverse lekkernijen verkrijgbaar zoals carrot cake, appel-amandeltaart en versgebakken koekjes. Kom langs en proef de combinatie van koffie en boeken in deze gezellige en unieke setting.

Bibliotheek in Groningen (foto via Unsplash)

Bibliotheek in Groningen (foto via Unsplash)

Ook is de stad de thuisbasis van de Groninger Forum Bibliotheek, een indrukwekkende openbare bibliotheek met een grote collectie boeken en tijdschriften.

4. Assen

Naast de Drentse Bibliotheek heeft Assen nog veel meer te bieden dan alleen boeken. Het Drents Museum is een must-see voor elke kunstliefhebber en de stad heeft veel leuke restaurants en cafés om te genieten van een heerlijke maaltijd na een dagje rondsnuffelen tussen de boeken.

5. Maastricht

We reizen af naar het zuiden van het land, naar Maastricht. De stad staat bekend om zijn geschiedenis, cultuur en architectuur en staat ook internationaal goed op de kaart. De boekhandel Dominicanen, gevestigd in een voormalige kerk, werd door CNN al eens uitgeroepen tot decoolste boekhandel ter wereld.

Boekhandel Dominicanen in Maastricht

Boekhandel Dominicanen in Maastricht geeft je Harry Potter vibes ©watzijzegt.com

6. Zwolle

Nog meer mooie bijzondere boekhandels vind je in Zwolle, een historische Hanzestad in Overijssel. Hier vind je onder meer Van der Velde in de Broeren (Achter de Broeren 1-3), gevestigd in een prachtig mooie 15e eeuwse kerk. Deze boekhandel wordt door veel mensen wel de mooiste boekhandel van Nederland genoemd.

In het Academiehuis aan de Grote Markt kun je dagelijks terecht voor een een grote tweedehands boekenmarkt. Alle boeken zijn gesorteerd, verkeren in goede staat en zijn laaggeprijsd.

7. Enschede

Enschede is een levendige stad in het oosten van Nederland en heeft een grote universiteit en veel studenten. Voor boekenliefhebbers heeft de stad verschillende boekwinkels, waaronder Boekhandel Broekhuis (Marktstraat 12). Stripboekliefhebbers gaan naar De Strip-Aap (Javastraat 22), de grootste stripboekenwinkel van Nederland.

8. Alkmaar

Alkmaar heeft naast kaas en een historische binnenstad veel te bieden voor boekenliefhebbers. Iedereen kan genieten van de vele onafhankelijke boekwinkels en antiquariaten. Bezoek hier Boekhandel Stumpel (Langestraat 24), die zichzelf de oudste boekhandel van Nederland noemen, en Van der Meulen’s Boekhandel (Langestraat 87).

De Vrolijke Boekenwurm (Houttil 52) is een leuke kinderboekenwinkel in het centrum van Alkmaar, met talloze kinderboeken, spelletjes en georganiseerde activiteiten als doe-ochtenden en voorleesmiddagen.

Alkmaar (via Unsplash)

9. Doetinchem

We zijn aangekomen in de Achterhoek voor plek negen, Doetinchem. De gemeente heeft een aantal onafhankelijke boekwinkels. Boekhandel Raadgeep & Berrevoets (Hamburgerstraat 29) is bijvoorbeeld een populaire boekhandel waar je goed kan rondsnuffelen tussen de boeken en tijdschriften.

10. Amsterdam

Wat mij betreft mag Amsterdam ook niet ontbreken in deze lijst! In Athenaeum Boekhandel (Spui 14-16) ontdek je naast een groot assortiment boeken ook een ruim gesorteerde kranten- en tijdschriftenkiosk.

En ook The American Book Center aan het Spui als boekenliefhebber zeker bezoeken in Amsterdam. Hier vind je het grootste assortiment Engelstalige boeken op het vasteland van Europa. Wedden dat je met minstens één boek naar huis gaat?!

I amsterdam City Card*
Krijg gratis entree tot de belangrijkste Amsterdamse musea & attracties, ontdek Amsterdam vanaf het water met een gratis rondvaart en maak onbeperkt gebruik van het OV in Amsterdam (bus, tram & metro).

Ook de Rijksmuseum Research Library – in het hoofdgebouw van het Rijksmuseum – is een pareltje voor boekenliefhebbers. Hier worden als sinds 1885 onafgebroken boeken, tijdschriften, catalogi, jaarverslagen en meer verzameld, die allemaal te maken hebben met de collecties van het museum. In de leeszaal kunt je de bibliotheekcollectie raadplegen, in de studiezaal de collectie van het Prentenkabinet en dossiers met documentatie over de collectie.

Dit zijn de beste steden in Nederland voor boekliefhebbers

Waar vind jij de leukste boekenplekjes in Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen