Stedentrips in maart: de leukste citytrips dit voorjaar

Een stedentrip of weekendje weg in maart? Maart is dé tijd voor een goedkope stedentrip en het winterweer te ontlopen. Deze bestemmingen voor een stedentrip in maart zijn de moeite waard: ik tip de leukste citytrips voor dit voorjaar.

Stedentrip maart: dit zijn de leukste citytrips in maart

Wil jij er komend voorjaar even tussenuit? Met de lente voor de deur ben jij misschien ook wel toe aan een leuke stedentrip. Maart is in eigen land vaak nog een frisse bedoening en dus is een stedentrip in maart ideaal om het mooie weer vast op te zoeken. Deze stedentrip-bestemmingen in Europa (en daarbuiten) zijn in maart meer dan de moeite waard!

Zonnige citytrips in maart

Wie de zon wil opzoeken, kan het beste naar Zuid-Europa afreizen. Daar is het vaak al aangenaam weer terwijl de echte toeristenstroom nog op gang moet komen. Denk daarbij vooral aan steden in landen als Spanje en Italië, want in Zuid-Frankrijk is het vaak nog behoorlijk fris en regenachtig in maart.

Athene: historisch én hip

Het historische Athene heeft tal van bijzondere bezienswaardigheden. Daarnaast heeft de stad ook genoeg moderne plekken. Zo werd de wijk Psiri in Athene door lezers van time to momo verkozen tot de hipste wijk van Europa 2022.

Psiri wordt onder meer geroemd om de sfeer, de mix tussen oud en nieuw, de veelzijdigheid (van vintage en kunst tot leuke koffietentjes) en de creativiteit die overal terug te vinden is.

Stedentrip in maart: ontdek de hipste wijk in Athene
Stedentrips met TUI.nl

Stedentrip in maart: ontdek de hipste wijk in Athene en ga op pad in Psiri

Lissabon: hot en kleurrijk

De Portugese hoofdstad Lissabon is een prima bestemming voor een citytrip in het vroege voorjaar. De stad is een kunstwerk op zich: je vindt er bijzondere panden, smalle steegjes en steile straatjes en natuurlijk de kenmerkende trams. En veel kleurrijke muurschilderingen, want de street art scene is in Lissabon een van de meest actieve in Europa. Zo startte in 2010 het ‘Crono project’, met als doel oude vervallen gebouwen in het financiële district om te vormen naar een urban art kunstproject.

Street art and graffiti in Lissabon (foto via Unsplash)

Street art and graffiti in Lissabon (foto via Unsplash)

Vooral de voormalige textielfabriek ‘LX Factory’ aan de voet van de brug 25 de Abril is een en al creativiteit. Dit voormalige industriële terrein is nu een culturele hotspot waar naast hotspots en designwinkeltjes ook veel street art is te vinden. Nieuw en ‘upcoming’ is het trendy street art gebied in steden zoals Almada, Seixal en Barreiro aan de oever van de Taag.

Tel Aviv: foodie heaven

Is Zuid-Europa nog te dichtbij? Overweeg dan een citytrip naar Tel Aviv, dat ook wel bekend staat als het kloppende hart van Israël. De stad puilt uit van cafés, boetiekjes, musea, galerieën en lange uitgestrekte prachtige stranden.

Tel Aviv staat ook bekend als de Witte Stad vanwege de overvloed aan (witte) Bauhaus-gebouwen. Wandel over de modieuze Rothschild Boulevard, bezoek de designwijk Neveh Tzedek en het hippere en ruigere Florentin en dans tot in de vroege uurtjes in de vele clubs die de stad rijk is. Een andere bijnaam van Tel Aviv is immers de “stad die nooit slaapt”.

Genieten van het lekkere weer op de stranden in Tel Aviv (foto via Unsplash)

Genieten van het lekkere weer op de stranden in Tel Aviv (foto via Unsplash)

De afgelopen jaren heeft Tel Aviv een goede reputatie opgebouwd als bestemming voor foodies door de combinatie van verse producten en sterke internationale invloeden van een kosmopolitische stad. Het scala aan etnische en fusion-gerechten die je in Tel Aviv kunt proeven, is eindeloos.

Liever wat sportiever op pad? Het is de meest fietsvriendelijke stad van het land, vol fietspaden en deelfietsen op praktisch elke hoek van de straat. Ideaal om de stad te ontdekken dit voorjaar!

Valletta: hoofdstad van Malta

Valletta is de hoofdstad van Malta en in maart is het hier vaak tussen de 10 en 17 graden met enkele regendagen. De oude stad staat op de Werelderfgoed van UNESCO en dat is niet voor niets. Dankzij de goed bewaarde architectuur waan je je hier haast in de Middeleeuwen. Maar liefst 320 monumenten op slechts 55 hectare maken deze stad een walhalla voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers; in 2018 was het nog Culturele Hoofdstad van Europa.

Sfeervol Valletta in Malta (via Unsplash)

In Valletta kun je heerlijk verdwalen in een wirwar van kleine straatjes vol kerken, musea, hippe bars en restaurants waar je kan genieten van lokale specialiteiten. Bezoek ook zeker de Upper Barrakka-tuinen voor een indrukwekkend panoramisch uitzicht op de Grand Harbour.

Stedentrip Spanje in maart

In Spanje is het in maart vaak al lekker weer. Hier vind je natuurlijk ook meer dan genoeg steden voor een leuke citytrip met grote kans op prima weer.

Barcelona: bekend én buiten gebaande paden

Stad, strand en zee, prachtige parken en architectuur en die typische Spaanse sfeer (en lekker eten). Barcelona is een wereldstad die je minstens een keer wil bezoeken. Deze Spaanse stad is een populaire stedentrip-bestemming en de meeste reizigers zijn al goed bekend met de grote trekpleisters Sagrada Família, Camp Nou en de Ramblas. Er valt ook nog genoeg te ontdekken buiten de gebaande paden.

Citytrips in maart: Bezoek Barcelona in maart

Citytrip in maart: Bezoek Barcelona in maart en geniet van het vroege voorjaar

Málaga: bijna altijd zon

Het Zuid-Spaanse Málaga is zich steeds meer aan het ontpoppen als ideale stad voor een zonnige stedentrip. De Andalusische kustplaats ligt op nog geen 3 uur vliegen vanuit Nederland. Ondanks het toerisme aan de rest van de Costa del Sol is Malaga vooral heel Spaans gebleven. Gemiddeld heeft de stad ruim 300 dagen zon per jaar, daarmee maak je ook in het vroege voorjaar een heerlijke citytrip.

Beleef Málaga: 5 redenen om naar Malaga te gaan

Het stadsgezicht van Malaga

Valencia: historisch en modern

València is een populaire stedentrip-bestemming aan de Spaanse kust. Hier kun je op de ene dag het fotogenieke centrum verkennen en de volgende dag bijkomen op het strand. Musea, monumenten en historische bezienswaardigheden zetten de toon als het om sightseeing in Valencia gaat.

Ciudad de las Artes y las Ciencias, oftewel de Stad van de Kunst en de Wetenschap, is een van Valencia's meest toonaangevende bezienswaardigheden

Bijzondere citytrips in maart

Zoek je een bijzondere bestemming voor een citytrip in maart, waar bijvoorbeeld een festival of feestdag plaats vindt?

Dublin: St. Patricks Day

St. Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland. Elk jaar wordt op 17 maart het leven van Sint-Patricius, patroonheilige van Ierland herdacht. Hoewel de feestelijkheden op deze dag oorspronkelijk waren bedoeld om de patroonheilige te eren, is de feestdag inmiddels uitgegroeid tot een dag waarop de Ierse cultuur wereldwijd wordt gevierd.

Vandaag de dag wordt St. Patrick’s Day in meer landen gevierd dan enig andere nationale feestdag. In Dublin en de rest van Ierland duurt het St. Patrick’s Festival zelfs meerdere dagen. Reden te meer om half maart een citytrip naar Dublin te maken.

Temple Bar in Dublin in het zonnetje

Florence: vrouwen en nieuwjaar

Twee prima redenen om in maart naar Florence te reizen zijn twee feestdagen die in maart in Italië worden gevierd. Hoewel Internationale Vrouwendag in Nederland vaak vrij geruisloos voorbij gaat, is 8 maart in Italië een ware feestdag. De dag staat hier bekend als La Festa della Donna. En hoewel het ook in Italië een dag is om aandacht te vragen voor de positie van de vrouw, heeft de dag hier een feestelijk tintje.

8 maart: La Festa della Donna

Italiaanse vrouwen worden door hun partners – maar ook door vriendinnen of buurvrouwen – getrakteerd op een prachtig bosje mimosa; een kwetsbaar bloemetje dat na lange koude winters vaak als eerste weer bloeit. Een mooi symbool voor de kracht van de vrouw en hun onderlinge solidariteit. Het wordt vaak gevierd in restaurants, waar mannen die avond niet welkom zijn.

Bosje bloeiende mimosa (foto via Unsplash)Stedentrips met TUI.nl

25 maart: nieuwjaarsfeest in Florence

In Florence wordt het nieuwe jaar niet een maar twee keer ingeluid! Naast de officiële Nieuwjaarsdag op 1 januari, wordt in Florence ook op 25 maart het nieuwe jaar – precies negen maanden voor de geboorte van Jezus.

Hoewel in 1582 de Gregoriaanse kalender werd vastgesteld, zijn de inwoners van Florence door de eeuwen heen ook hun eigen nieuwjaarsfeest blijven vieren. Zo gaat er onder meer een traditionele stoet door de stad, compleet met kostuums, trompetten, trommels en vlaggen.

Stedentrips in maart: de leukste citytrips dit voorjaar

Wat is jouw favoriete citytrip in maart?

1 reactie

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen