Waarom ik blog (en blij ben dat jij mijn blog leest)

Waarom ik blog (en blij ben dat jij mijn blog leest)

Sinds ik jaren geleden mijn eerste blog begon, is er een hoop gebeurd. De blogwereld veranderde net zo hard als ikzelf en mijn lezerspubliek groeide met me mee. Tijd voor bezinning: waarom blog ik eigenlijk?

Waarom ik blog (en blij ben dat jij mijn blog leest)

Acht jaar geleden alweer publiceerde ik mijn eerste woorden op het wereldwijde web; een songtekst die ik zo prachtig vond dat ik het deelde op een WordPress blog. Op meerdere fronten weinig origineel, maar iedereen is ergens begonnen. Twee jaar later registreerde ik voor het eerst een eigen domein en weer twee jaar verder riep ik dit blog in het leven. The rest is history.

Nou ja, niet echt natuurlijk maar voor de mensen die me al langer volgen misschien wel. Waar ik in de begintijd van Wat zij zegt vooral níet wilde dat mensen wisten dat ik erachter zat, is mijn blog inmiddels al lang en breed bekend bij familie, vrienden, collega’s en ver daarbuiten. Iets dat ik nog weleens vergeet, tot ik aan de lunchtafel ineens een compliment krijg over ‘dat laatste leuke stukje’ of een bericht via Facebook met een bedankje én nieuwe tips naar aanleiding van een bestemmingsartikel dat ik schreef.

Reacties als ‘Ga je nu alweer op reis?’, ‘Jij krijgt zeker alles gratis?’ en ‘Maar waar schrijf je dan over?’ krijg ik ook nog met enige regelmaat, net als onzinnige samenwerkingsvoorstellen in mijn inbox (of kan ik nog iemand blij maken met een leuke fietshelm?). Soms kan ik daar een beetje moedeloos van worden – lees: ik wil zulke clichés gewoon echt niet meer horen – maar op andere momenten trek ik al glimlachend en ja-schuddend gewoon mijn schouders op.

Ik ben namelijk ook ontzettend blij met de dingen die ik de afgelopen jaren dankzij mijn blog heb mogen doen en meemaken!

Dankzij mijn blog

Stuk voor stuk nooit verwacht toen ik ooit mijn eerste schrijfsels online gooide en mede daarom juist geweldig!

Waarom ik blog…

En dankzij mijn blog leer ik nog steeds en vooral steeds meer over mezelf. Maak ik kennis met nieuwe dingen en bijzondere bestemmingen, omdat men me vraagt mee te gaan op reis. Word ik nog elke dag uitgedaagd om nog beter te schrijven, mijn gedachten en mening onder woorden te brengen en schrijfdips te overwinnen. En heb ik tal van gelijkgestemden leren kennen, andere bloggers die stukjes van hun leven online delen en met wie ik – zowel online als offline – een stukje van mijn leven deel.

Waarom ik blog (en blij ben dat jij mijn blog leest)

Dankzij mijn blog: van geeken in Hogwarts tot gezellige (internationale) ontmoetingen met medebloggers als Karen (linksonder) en Jacintha (tweede van links)

En die laatste twee zijn de belangrijkste redenen dat ik, met ups & af en toe een down, nog steeds blog. Om mijn gedachten van me af te zetten, een luisterend oor te vinden of te bieden en zo mensen te laten weten dat ze niet de enige zijn in hun gevoel of ervaring. Om mijn ervaringen te delen op reisgebied en eraan bij te dragen dat lezers het beste uit hun reis kunnen halen. Om mezelf te blijven uitdagen nieuwe dingen te blijven leren, omdat ik dat leuk vind.

En om misschien soms zelfs mensen te inspireren, ondanks dat ik nog steeds maar moeilijk kan geloven dat ik een voorbeeld voor anderen kan zijn.

… en heel blij ben met jou

En daarom ben ik óók blij dat jij mijn blog leest. Omdat je hier bent omdat je mij kent of omdat je hier via via terecht bent gekomen. Of je dat nu dagelijks, wekelijks of maar één keer doet, of je nu alle berichten hebt gelezen of alleen dit bericht: ik ben blij met elke minuut die je aan mijn soms chaotische gedachten en eindeloze woordenbrij besteedt.

Bloggen is namelijk iets dat je voor jezelf doet, omdat je het leuk vindt – heel cliché maar desondanks nog steeds de belangrijkste reden waarom ik blog – maar als er niemand is die het leest, is het toch echt een stuk minder leuk en had mijn blog me nooit gebracht wat het me tot nu toe heeft gebracht.

Dankzij jouw tijd en soms dankzij je reactie heb ik de afgelopen jaren de kans gekregen mezelf en mijn blog te ontwikkelen. Zonder dat had ik mijn tijd de afgelopen jaren waarschijnlijk ook anders besteed. Mezelf minder uitgedaagd om dingen te onderzoeken die ik vervolgens met je kon delen, minder nieuwe mensen leren kennen, minder blij geweest dankzij lieve en grappige reacties en vooral minder lol gehad.

Waarom ik blog (en blij ben dat jij mijn blog leest)

Ik kan het dus eigenlijk niet vaak genoeg zeggen, maar: bedankt!

Ik ben blij dat je mijn blog leest!

19 reacties
 1. Bloggen is leuk! Tof om zo een beetje meegenomen te worden door de historie van Wat zij zegt. Wat deed je al veel leuks door je blog! Ik heb trouwens wel interesse in een helm, want ik ben een racefietser ;-)

 2. Zo’n fijne post. Ik blog ook echt met ups en downs (hiya!) maar blijf ook altijd weer terugkomen om de reden dat het toch érg leuk is, en vooral érg fijn is om met taal en gedachten bezig te zijn. Om die te combineren tot iets leuks en omdat je daardoor in de meest leuke situaties met de meest leuke en nieuwe mensen terechtkomt.

 3. Wat een leuke post zeg! Ik ga je volgen :)
  Hoewel ik met mijn huidige blog nog maar een klein half jaar onderweg ben, herken ik wel wat je schrijft. Het bloggen doe ik in de eerste plaats voor mezelf, maar gelezen worden en reacties krijgen maakt het echt leuker.

 4. Leuk om te lezen. Ik heb je pas net ‘ontdekt’ en blijkbaar kan ik nog genoeg leesstof bij je vinden ;). Ik lees je blogs graag, dus ga vooral door!

  1. Wat leuk! Als je mijn blog nog niet zo lang volgt, valt er inderdaad nog genoeg te lezen: ik heb me flink uitgeleefd hier de laatste jaren :)

 5. Yay, wat een leuke post zeg! Instant vrolijkheid. Ik lees je blogs graag want word altijd vrolijk van jouw humoristische schrijfstijl dus doe vooral gewoon zo verder. :-)

 6. Wat leuk om te lezen, en ook herkenbaar! Bloggen heeft ook mij al veel opgeleverd, met name erachter komen wat ik eigenlijk zo leuk vind. Ik lees jou ook altijd met heel veel plezier! x

 7. Ik ben en blijf ontzettend blij omdat jij blij wordt, bent en hopelijk blijft ! En bedenk: alleen blijheid is ook niet leuk. Ik weet zeker dat je best wel eens erg blij kan worden door eens sacherijnig en boos te zijn :).

 8. Ah wat lief. Ik sta in je blog! Ik ben ook blij dat jij blogt! En dat ik je heb leren kennen! Al kwam dat meer door twitter dan door je blog, maar twitter is natuurlijk ook een soort (micro) bloggen… <3 voor jou

 9. Mooi gezegd! En ik volg helemaal. Het is ongelofelijk mooi om te zien hoe bloggen mijn leven heeft veranderd. Op naar many more years of blogging happiness!

  1. Dat vind ik dus ook! Ik heb ook weleens blogfrustraties maar vond het fijn om de positieve kant eens onder woorden te brengen. Want het is gewoon vooral heel leuk!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen