Gratis doen in de UK: Durham Cathedral in Wales

Gratis doen in Groot-Brittannië: deze 25 dingen kosten je geen penny

Wist je dat je prima kunt besparen op tal van activiteiten en bezienswaardigheden door heel Groot-Brittannië? Deze 25 bezigheden, plekken en bezienswaardigheden kosten je geen penny!

Gratis doen in Groot-Brittannië: deze 25 dingen kosten je geen penny!

Dat je in Londen genoeg gratis dingen kunt doen, schreef ik al eens. Maar wist je dat je door heel Groot-Brittannië van alles gratis kunt zien en doen? Van bijzondere ruïnes en kunstwerken tot wildlife spotten en toffe festivals bezoeken, deze 25 dingen kosten je geen penny!

1. Gratis musea en galerieën

Bij veel Britse musea en galerieën kun je gratis naar binnen. Probeer de voormalige brouwerij The Tetley voor moderne kunst in Leeds. Alleen Londen telt al meer (gratis) musea dan je in een dag kunt bezoeken – denk aan het British Museum, de National Gallery, Tate Britain en Tate Modern – maar ook Tate Liverpool en nog honderden andere musea waar je je kosteloos kunt vergapen aan indrukwekkende collecties.

Tate Modern in Londen

Tate Modern in Londen

2. Woon opnames van BBC-shows bij

Veel BBC-shows die worden opgenomen in steden als in Londen, Sheffield en Birmingham zijn gratis bij te wonen als publiek. Kijk op de site van de BBC voor de laatste beschikbaarheid van tickets voor opnames van Britse tv-shows.

3. Changing of the Guard

Een van de klassieke koninklijke bezienswaardigheden van Groot-Brittannië is de Changing of the Guard-ceremonie buiten Buckingham Palace in Londen. Een terugkerende activiteit waar je je portemonnee niet voor hoeft te trekken.

Lees ook: Gratis doen in Londen

4. Clitheroe Food Festival in Noord-Engeland

Hongerig? Toegang tot het Clitheroe Food Festival in augustus in het noordwesten van Engeland is gratis, net als de demo’s en vrijwel een onbeperkt aantal hapjes waar je van mag proeven.

Gratis zien en doen in Engeland

Durham Cathedral in Wales

Durham Cathedral – foto door SreeM (via Shutterstock)

5.

Naast veel musea zijn ook een aantal van de beroemdste Britse kerken gratis toegankelijk. Ervaar Romaanse pracht van de kathedraal van Durham in het noordoosten van Engeland, of woon in december de beroemde dienst op kerstavond van King’s College Chapel in Cambridge bij. Zorg wel dat je voor 9 uur ’s morgens in de rij staat om toegang te garanderen.

Lees ook: Stedentrip Cambridge, tips voor de leukste bezienswaardigheden

6. Stadsboerderijen

Kleine kinderen (maar wie niet eigenlijk) zullen dol zijn op de vele stadsboerderijen in het Verenigd Koninkrijk. Bezoek bijvoorbeeld Sheldon Country Park in Birmingham of Rice Lane in Liverpool, voor beide is de toegang gratis.

7. Dolfijnen spotten in Mwnt (Wales)

Je kunt betalen voor een boottocht naar de Cardigan Bay in het zuidwesten van Wales om dolfijnen te spotten, maar een goedkoper alternatief is de klim naar het uitzichtpunt in het dorp Mwnt.

8. Scrabo toren bij Belfast

Een bekende Noord-Ierse bezienswaardigheid is de 38 meter hoge Scrabo-toren, net ten zuidoosten van Belfast. Het kost je helemaal niets om de toren te beklimmen en je krijgt er een geweldig uitzicht over Strangford Lough voor terug.

Gratis doen in Groot-Brittannië - Foto door Mick Harper (via Shutterstock)

Foto door Mick Harper (via Shutterstock)

9. Ben Nevis beklimmen

Er zijn vele natuurlijke wonderen te bekijken in het Verenigd Koninkrijk. Zo is er Ben Nevis, de hoogste berg van het land die door sportievelingen binnen een paar uur kan worden beklommen (echte fanaten schijnen het in 4 uur te kunnen!).

10. Rhossili Bay in Wales: mooiste strand ter wereld?

Negentig minuten rijden ten westen van Cardiff, ligt de Rhossili Bay in Wales. Deze prachtige baai prijkt regelmatig in lijstjes van ‘s werelds mooiste stranden en kost je geen cent!

Rhossili Bay in Wales

Bekijk bijzonder natuurschoon in Groot-Brittannië voor niks (Foto door Billy Stock (via Shutterstock))

11. Rondleiding door Belfast City Hall

Belfast City Hall, een van de grootste gebouwen van de Noord-Ierse hoofdstad, biedt gratis rondleidingen aan (van maandag tot vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur en van 14.00 tot 15.00 uur). Hier geldt het principe: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Lees ook: Citytrip Belfast: dit zijn de Must Do’s in Belfast

12. Bezoek een veilinghuis

Woon een keer een veiling bij van bijvoorbeeld de grote veilinghuizen als Christie’s in Londen of Fellows in Birmingham. Als potentiële koper kun je gratis naar binnen en maak je ongetwijfeld een interessante middag mee. Met een beetje mazzel scoor je nog een bijzondere aanwinst! Al ben je dan wel pennies kwijt.

13. Banksy Walking Tours

Terwijl sommige Banksy-werken voor miljoenen euro’s verkopen, blijven de meeste werken van de mysterieuze graffitikunstenaar voor iedereen toegankelijk. Volg een Banksy Walking Tour door Bristol om een aantal van zijn stukken te bekijken, te beginnen met The Grim Reaper op een woonboot aan de haven.

Gratis landschapskunst in Engeland

14. Another Place: landschapskunst aan het strand

Je kunt ook naar Crosby Beach in de buurt van Liverpool gaan om de Another Place-installatie te bekijken: 100 spookachtige, levensgrote ijzeren figuren van beeldhouwer Antony Gormley, die bijna een kilometer vanaf de kust de zee in gaan.

15. Cerne Abbas Giant in Dorset

Nog een gratis landschapskunstwerk is de Cerne Abbas Giant, een reusachtige tekening van een figuur op een helling in Dorset, Zuid-Engeland. De afbeelding van de reus is een van de beste door mensen gemaakte bezienswaardigheden in Groot-Brittannië.

16. Ook de Muur van Hadrianus, die in het noordoosten van Engeland van de oost- naar westkust loopt, kost helemaal niets.

17. Royal Crescent in Bath

Verken de iconische Royal Crescent in Bath onder begeleiding van een deskundige gids. Deze bijzondere rij huizen werd tussen 1767 en 1774 gebouwd in een halve cirkel, of halvemaan.

18. Manchester Walking Tours

Verder naar het noorden – in industrie-stad Manchester – kun je kiezen tussen cultuur en architectuur met de gratis Manchester Walking Tours-app op je smartphone te downloaden.

19. Gratis festivals

Wat dacht je van een gratis festival? In augustus is er het beroemde Notting Hill Carnaval in Londen of het Cardiff Summer Festival met onder andere straattheater, muziek en kermisattracties.

Bezoek Manchester: prima om te werken of als stedentripbestemming met bijzondere street art en toffe hotspots

20. Edinburgh’s Fringe Festival

Dezelfde maand worden tijdens het jaarlijkse Edinburgh’s Fringe Festival duizenden gratis voorstellingen gegeven, van drama en komedie tot cabaret. Wandel over de beroemde Royal Mile van de stad om flyers voor de diverse shows te verzamelen.

21. Fietsroutes door Groot-Brittannië

Behalve de kosten voor het huren van een tweewieler, zijn de fietsroutes van Groot-Brittannië vrij om van te genieten. Op slechts een uurtje van Londen ligt de Crab & Winkle Way een lommerrijke, 8 km lange voormalige spoorlijn die de kathedraalstad Canterbury verbindt met het oester-viscentrum van Whitstable.

Beaghmore-Stone-Circles in UK

Beaghmore Stone Circles in Noord-Ierland (Foto door Girl Grace, via Shutterstock)

Bezoek kastelen, bijzonder erfgoed en spot zeehonden aan de kust

22. Beaghmore Stone Circles

Terwijl je voor toegang tot Stonehenge moet betalen, kun je diens equivalent in Noord-Ierland gewoon gratis bezoeken. De zeven Beaghmore Stone Circles, op 90 minuten rijden ten westen van Belfast, zijn ruig en sfeervol; een van de cirkels, bekend als Dragon’s Teeth, besëtaat uit meer dan 800 afzonderlijke stenen.

23. Zeehonden voor de kust van Norfolk

Aan de kust van Norfolk tref je de beste zeehonden-spot van Groot-Brittannië. Neem een camera met zoomlens mee naar de zoutmoerassen van Blakeney Point. In december zie je hier honderden schattige grijze zeehondenpups.

Lees ook: 7x De mooiste kastelen in Ierland

Dryslwyn Castle in Wales (via Shutterstock)

Dryslwyn Castle in Wales (Foto door Billy Stock, via Shutterstock)

24. Bezoek de ruïnes van Kasteel Dryslwyn

Een aantal van de 400 kastelen in Wales rekent een toegangstarief; maar niet het relatief onbekende Dryslwyn. Van het kasteel zelf is nog maar weinig over; het fantastische uitzicht op de Towy-vallei vanaf zijn vorstelijke locatie bovenop een heuvel is de moeite waard.

25. Doors Open Days in Schotland

Tijdens de september-weekenden in Schotland krijg je tijdens de Doors Open Days gratis toegang tot vele erfgoedlocaties, historische gebouwen, boerderijen en meer. Een mooi moment om anders ontoegankelijke gebouwen eens van binnen te zien.

Heb jij nog gratis te doen tips voor Groot-Brittannië?

Meer lezen over activiteiten en bezienswaardigheden in Engeland en de rest van Groot-Brittannië?

Bron: Visit Britain

Dit wil je wellicht ook lezen