Stedentrip in de winter: Londen in de sneeuw

Stedentrip in de winter: 15 bestemmingen voor een winterse stedentrip in Europa

Wil jij deze winter een stedentrip maken? Even de kerstsfeer opsnuiven in Londen, of een paar dagen rondwandelen door een stad in warm Spanje? Dit zijn de leukste Europese  bestemmingen voor een stedentrip in de winter.

Stedentrip in de winter

Een stedentrip in de winter is bij mij altijd favoriet. Lekker er even tussenuit om de sleur van de Hollandse winter te onderbreken nu alle feestdagen weer voorbij zijn. En daarvoor hoef je niet eens per se ver weg te gaan. Een stedentrip in de wintermaanden kan alle kanten op: naar een zonniger bestemming om even te genieten van wat winterzon of juist naar een winterse bestemming waar je echt kunt genieten van sneeuw en ijs.

Europese bestemmingen voor een winterse stedentrip

Ik zette een paar Europese bestemmingen op een rijtje waar ik best heen zou willen deze winter, van relatief dichtbij huis tot warme steden in het zuiden van Europa.

Blijf dichtbij deze winter

Wil je niet al te ver reizen en het liefst met de auto of trein ergens heen kunnen reizen? Dan zijn deze steden in Nederland, België en Duitsland de moeite waard.

1. Brugge in België: knus en bourgondisch

Het idyllische Brugge is een van de mooiste steden bij onze Zuiderburen. En de perfecte bestemming voor een stedentrip naar België: een prachtige binnenstad met mooie panden, Belgische biertjes en warme chocolademelk in een van de cafeetjes om weer op te warmen.

Wat te doen in Brugge: 5x zien en doen in Brugge

De Grote Markt in Brugge is UNESCO erfgoed

Het gezellige Brugge in de wintermaanden

2. Oostende in België: uitwaaien aan zee

Belgische badplaats Oostende wordt veelal geassocieerd met de warme zomermaanden. Maar vergis je niet. Er is meer dan genoeg te beleven voor een heerlijk weekend tijdens de wintermaanden. Activiteiten en festivals als Winter in het Park, Mu.ZEE Kunstmuseum aan zee, tal van kunstprojecten en fijne plekjes om een hapje te eten en te drinken.

Oostende Winterstad: lichttunnel

3. Maastricht in Nederland: magisch en gezellig

Voor een leuke stedentrip hoef je natuurlijk helemaal niet naar het buitenland. In Maastricht vind je net zoveel gezelligheid en dat is ook nog eens een stuk dichterbij! Lekker makkelijk met de trein heen en terug, ideaal voor een weekendje weg.

Maastricht in de winter

4. Düsseldorf in Duitsland: gemütliche stedentrip

Düsseldorf is het hele jaar door een populaire bestemming onder Nederlanders. Of je nu gaat voor de jaarlijkse kerstmarkten, bierbrouwerijen, musea of om te winkelen, er is meer dan genoeg te doen in Düsseldorf. Het sfeervolle stadshart is knus en beloopbaar dus dwaal lekker door de straten en ontdek het hart van de stad.

Bezoek de Altstadt van Dusseldorf

Koude bestemmingen voor je winterse stedentrip

Ben jij een echte winterfan en hou je wel van kou en sneeuw? Dan wil je deze koude bestemmingen eens bekijken.

5. Innsbruck in Oostenrijk: combineer City + Ski

Oostenrijk is bij uitstek een winterbestemming! En in Innsbruck kun je stad en winter geweldig combineren. De stad wordt omringd door bergen en is in de winter ideaal voor wintersporters. Combineer je trip met een SKI plus CITY Pass Stubai Innsbruck en je krijgt toegang tot in totaal 40 attracties en activiteiten. Vanuit Innsbruck bereikt je bijna 300 kilometer aan pistes in 13 skigebieden, inclusief een sneeuwzeker gletsjer skigebied.

Geen wintersporter? Geniet dan van de vele bijzondere bezienswaardigheden in Innsbruck, zoals het museum bij het Goldenes Dachl en of een van de talrijke andere musea in de stad.

Winterse stedentrip naar Innsbruck: beleef kerst tussen de bergen Innsbruck in de schemering

Ik bezocht Innsbruck in de zomer en vond de bergen toen al indrukwekkend (onderste foto ©watzijzegt.com)

6. Wenen in Oostenrijk: ultiem winters

In Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, staat in de winter flink in het teken van kerst. Dat is niet de enige reden om hierheen te gaan. Je vindt er schitterende paleizen, monumentale pleinen en prachtige barokke gebouwen die ook in een koude winter nog indrukwekkend zijn.

Vaak kun je in de winter op de schaats van Wenen genieten. Zo kun je bijvoorbeeld bij ‘Wiener Eislaufverein’ (Weense schaatsvereniging) je schaatskunsten oefenen. Midden in het centrum van de stad, voor het indrukwekkende concertgebouw en in gezelschap van professionele ijsdansers en ijshockeyspelers (en mede-recreatieschaatsers), kun je daarna volop van het schaatsen genieten op een van de ijsbanen. En zo zijn er meer plekken waar je tijdens je stedentrip over het ijs kunt glijden.

Bezoek Wenen met stedentrips.nl
Kerstmarkt in winters Wenen

De kleurrijke Weense markten zijn daarnaast ook de moeite waard en bieden elk seizoen weer de beste producten die bij het seizoen passen.

7. Krakau in Polen: historisch en karakteristiek

Deze Poolse stad wordt ook wel het Florence van het Noorden genoemd, al is ‘dit’ Florence over het algemeen een stuk kouder, zeker in de winter wanneer het er extreem koud kan worden. Maar je moet iets over hebben om een bezoekje te brengen aan deze stad, er is namelijk genoeg te doen. Geniet van de vele prachtige panden in het oude centrum, monumenten en het Schindler’s Factory Museum, waar het oorlogsverleden van Polen centraal staat.

Krakow in de avond

8. Londen in Engeland: love it

Zomer, herfst, winter of lente… Londen is wat mij betreft altijd leuk om heen te gaan. Tijdens de koude wintermaanden is het wél extra gezellig, met die kerstsfeer en prachtig verlichte straten. Elk jaar zijn er tientallen kerstmarkten en -braderieën te vinden in de aanloop naar de kerstdagen. Winkels hebben prachtige sfeervolle etalages die in het teken staan van winter en de feestdagen.

Lees hier meer artikelen over Londen >>

Winter Wonderland, Hyde Park, London

9. Praag in Tsjechië: romantisch en koud

Praag is bij uitstek een stad om in de winter te bezoeken, vooral rond de kerstdagen. Er zijn namelijk twee grote kerstmarkten in Praag, op het Oude Stadsplein en het Wenceslav Plein, waar je de gehele decembermaand waar je je tegoed kunt doen aan lokale delicatessen als peperkoek (pernik), glühwein (svarene vino) of hete punch (punč).

Na een dag shoppen op de kerstmarkt in Praag kun je ‘s avonds nog gaan schaatsen naast het Estates Theater, met live muziek. Muziekliefhebbers zijn sowieso op hun plek in Praag, want er worden ook allerlei klassieke, jazz en kerstconcerten georganiseerd.

Met stedentrips.nl naar Praag
Steden in de hoofdrol: Charles Bridge in Praag

Prachtig Praag (Foto door Anadman Bvba / Shutterstock.com)

10. Kopenhagen in Denemarken: heerlijke hygge

Kopenhagen is een leuke stedentrip-bestemming die met een extra winters tintje misschien nog wel leuker is. De stad staat natuurlijk bekend om design, mode en een industriële look. Ik bezocht de stad al eens in het voorjaar en zou de stad ook graag in de winter ontdekken. Er zijn musea met moderne kunst en historische schatten, een paleis en prachtige tuinen en genoeg restaurants om de Nordic Cuisine te proeven.


De leukste Europese stedentrip bestemmingen: Nyhavn in Kopenhagen // Wat te doen in Kopenhagen

Maak een coole citytrip naar Kopenhagen (foto via Unsplash)

11. Helsinki in Finland

Helsinki is de hoofdstad van Finland en kent een verrassende mix van Scandinavische en Russische invloeden die je terug ziet in het stadsbeeld. Dwaal door de historische binnenstad, bezoek het museumeilandje Suomenlinna en relax in de sauna.

Helsinki Kathedraal (via Unsplash)

Helsinki Kathedraal (foto via Unsplash)

12. Stockholm, Zweden

Zweed design en Scandinavische cuisine: twee redenen waarom Stockholm op mijn lijstje staat. De stad ligt verspreid over veertien eilanden en wordt daarom ook weleens het Venetië van het Noorden genoemd. Je vindt er kleurrijke huizen in karakteristieke straatjes, ondergrondse kunstgalerijen en zelfs een paleis dat nog steeds wordt gebruikt. Je kunt er ook het Noorderlicht zien als je geluk hebt!

Het noorderlicht in Stockholm (foto via Unsplash)

Het noorderlicht in Stockholm (foto via Unsplash)

Warmere bestemmingen voor stedentrip in de winter

Zoek jij liever wat zon en warmte op tijdens de koude wintermaanden? Dan wil je deze bestemmingen in het zuiden van Europa overwegen voor je volgende trip.

13. Málaga in Spanje: voor wat winterwarmte

Het Spaanse Málaga is the place to be voor koukleumen die de Hollandse winter willen ontlopen. Met een gemiddelde temperatuur van 17 graden in januari en februari zal je het hier namelijk niet snel koud krijgen. De afgelopen eeuw kwam het kwik in deze stad slechts éénmaal onder het vriespunt. Lees ook vooral de tips van Beleef Malaga over waarom je naar deze Spaanse stad zou moeten.

De kathedraal van Malaga

De kathedraal van Málaga (Foto door Nikolay Roslyakov, via Shutterstock)

14. Valencia in Spanje: bruisend en warm

València ligt aan de Spaanse kust en is ook in de winter een prima bestemming voor een stedentrip. Verken het fotogenieke centrum van de stad met monumenten en historische bezienswaardigheden, bezoek een van de vele musea of wandel over het strand.

Stedentrip in de winter: Bezoek Valencia in Spanje

Stedentrip in de winter: bezoek het Spaanse Valencia

15. Rome in Italië: rustiger dan anders

Waar Rome de rest van het jaar wordt overspoeld door toeristen, kun je in de winter pas echt goed genieten van de stad. Er is vaak nog een heerlijk winterzonnetje dat nog genoeg warmte geeft om uren door de straten te dwalen. En dat zonder de vele toeristen met wie je normaal zij-aan-zij staat om alle bekende bezienswaardigheden van de stad te zien.

Rustig Rome in de winter (foto via Unsplash)

Stedentrips in maart: de leukste citytrips dit voorjaar

Reistip: deze winter op reis?

Laat je goed informeren voordat je een vakantie boekt en hou actuele reisadviezen goed in de gaten, bijvoorbeeld via www.nederlandwereldwijd.nl. Kies voor een accommodatie waarbij je (gratis) annuleringsopties hebt.

Stedentrips

Wat is jouw favoriete Europese bestemming voor een stedentrip in de winter?

17 reacties
  1. Ik was drie jaar geleden met kerst in Parijs en afgelopen weekend was ik een paar dagen in Engeland. Maar Londen met sneeuw lijkt me prachtig, hoop dat jouw tripje doorgaat! Málaga klinkt qua temperatuur ook relaxt trouwens :-)

  2. Wat mij betreft is het winter hoor. Ik was nooit zo’n fan van Praag, maar deze foto maakt toch wel weer dat ik misschien eens terug moet…Ik ga binnenkort naar winters Münster. Grote favoriet van mij is Edinburgh. En Bath, ook.

  3. Handig dit! Ik wil deze winter namelijk nog een stedentrip gaan doen, maar ben nog heel erg aan het kijken wat leuk is. Fijne post dus. :)

  4. Heel mooi overzichtje! Ik vind na zomeren in Malaga ook zo heerlijk. Antwerpen is naast Londen voor mij toch wel de ultieme kerst shop stad :) goed te doen met de auto ook!

    En verder staan er nog hele fijne tips bij, genoeg inspiratie in ieder geval om weer een keer een mooi tripje te boeken ;-)

  5. Santa Calus Village in Finland geloof ik zou ik graag een keer willen zien in december. Lijkt mij zo romantisch en sprookjesachtig! Even net doen alsof hij echt bestaat ;-).

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen