TRAVEL REPORT: Millennials, authentiek reizen en likes

11 redenen om nú op reis te gaan

Droom jij ook weleens over die eerste solo-trip, een taalreis naar het buitenland of die bijzondere cruise te maken? Maar laat je je daarbij tegenhouden door dagelijkse dingen: niet genoeg geld, een vaste baan, partner of gezin? Elf redenen om het maken van die reis niet langer uit te stellen en nu op reis te gaan.

11 redenen om nú op reis te gaan

Veel mensen dromen van het maken van een mooie reis naar een droombestemming. Van hun eerste solo-trip, een taalreis naar het buitenland om daar de taal te leren of die bijzondere cruise te maken. Meer dan eens laat je je daarbij tegenhouden door dagelijkse dingen: niet genoeg geld, een vaste baan, partner of gezin.

Maar waarom zou je daardoor laten tegenhouden? Elf redenen om het maken van die reis niet langer uit te stellen en nu op reis te gaan.

1. Nooit genoeg budget

Je budget zal nooit toereikend genoeg zijn dus waarom zou je langer wachten; ga gewoon en kies voor een trip die bij je budget past. Natuurlijk adviseer ik niet om geld uit te geven dat je niet hebt of om een lening af te sluiten. Maar stel je reis niet uit omdat je liever een paar duizend euro meer beschikbaar hebt. Soms kun je beter gewoon gaan, want je weet nooit wat er in de toekomst kan gebeuren.

Geld besparen voor je volgende trip of bijzondere aanschaf: praktische tips

2. Nieuwe omgeving

Omdat verandering van spijs, omgeving en mensen om je heen voor persoonlijke verandering en nieuwe ideeën zorgt. Toegegeven: vluchten voor dingen is nooit goed en ook ik ontdekte na 10 weken solo reizen door Australië dat die dingen waar ik voor mijn reis mee zat, er na mijn reis nog steeds waren. Maar het gaf wel een verhelderende kijk op mijn dagelijkse leventje hier en zorgt zelfs jaren later nog voor inzichten.

3. Andere culturen geven je een andere kijk op dingen

Waar wij Nederlanders altijd zijn gewend aan dingen die goed geregeld en bereikbaar zijn en volgens planning verlopen, wil dat in andere culturen nog weleens anders gaan. Ook onze directheid wordt niet overal gewaardeerd. Misschien heb je vooraf ook wel een idee van een land, cultuur of bepaalde plek. Grote kans dat dat beeld compleet verandert tijdens je reis. Ik heb me dankzij cultuurshocks vaker verbaasd over hoe wij met dingen omgaan en hoe ik dat anders kon doen.

4. Jezelf omringen met vreemde talen zet je hersens aan het werk

Bonjour, je m’appelle Natasja and yes, I live ‘close to’ Amsterdam. Cómo estás hoy? Meer dan eens heb ik zulke gesprekken gevoerd. En hoewel mijn Engels inmiddels near native is, blijft het toch een leuke uitdaging om jezelf in een andere taal uit te drukken.

5. De wereld ligt binnen handbereik

Nou ja, handbereik… voor je in Australië of het puntje van Zuid-Amerika bent, ben je gemiddeld 24 uur onderweg maar toch. Stap in de auto, een trein of vliegtuig en stap uit in een ander land en een andere cultuur.

6. Los gaan op vreemd eten is altijd leuk (en meestal lekker)

Een van de leukste dingen op reis is wat mij betreft kennis maken met de lokale keuken en gastronomie. Heerlijke pasta’s en pizza’s in Italië bijvoorbeeld. Of tapas en pintxos in Spanje. Ik leerde met stokjes eten in China en verlegde mijn grenzen op culinair vlak.

Pintxos eten in Pamplona

Pintxos eten in Pamplona ©watzijzegt.com

7. Verbreed je horizon – letterlijk en figuurlijk

Omdat je ook weleens een andere horizon wilt zien dan degene die waar je dagelijks op uitkijkt. Daarnaast zal je ook tot nieuwe inzichten komen en leer je jezelf beter te begrijpen. Met andere woorden, je ontwikkelt jezelf!

Het uitzicht vanuit aDLERS Hotel Innsbruck is geweldig

8. Het is leuk en je hebt het verdiend, op wat voor manier dan ook

Hoog tijd dus om je kantoor of studiebanken tijdelijk te laten voor wat ze zijn en op reis te gaan om zo alle dagelijkse sleur van je af te laten glijden. En nee, dat hoeft niet meteen door middel van een wereldreis: twee weken vakantie kan is óók een reis (behalve als je in een all-in resort met alleen maar Nederlanders zit, dan telt het niet…)

9. Je kunt altijd een paar nieuwe (Facebook) vrienden gebruiken

Je weet nooit wie je tegen komt op reis, maar je ontmoet altijd nieuwe mensen. Of dat nu in het hostel is waar je verblijft, in een café, op het strand of in de bus naar je volgende bestemming. Tijdens mijn soloreis langs de oostkust van Australië was ik bijna nooit echt alleen. Misschien zit de liefde van je leven er wel tussen of een vriend(in) voor het leven!

10. Het is geweldig voor je Instagram feed

Hey, we leven in een digitaal tijdperk, nietwaar? Een andere omgeving is verfrissend en kan je daarnaast weer een heleboel nieuwe foto’s opleveren voor je Instagram feed.

11. And last but not least, ga voor het te laat is

Je weet nooit wat er nog gaat gebeuren en spijt hebben van dingen die je niet hebt gedaan, is misschien wel erger dan spijt hebben van dingen die je wel deed. Dus maak die reis en die herinneringen en wie weet wat er gebeurt. “We travel not to escape life, but for life not to escape us.”

Meer reisinspiratie of travel quotes lezen?

Wat is jouw belangrijkste reden om op reis te gaan?

23 reacties
 1. Mooie laatste quote! Reizen is inderdaad echt een verrijking! Het was voor mij best een klap dat alles nog precies hetzelfde was toen ik na zes maanden weer in Nederland was, maar de ervaring blijft je altijd bij!

  1. Oh, dat herken ik dus ENORM! Had ik tien weken een compleet ander leven geleid aan de andere kant van de wereld, was hier alles nog precies hetzelfde, wat een domper :’) Maar ook daar heb ik weer veel van geleerd en nog steeds, dus het heeft nog lang effect ook :)

 2. Totally agree! Alle vrije dagen die ik heb, ben ik niet thuis te vinden. Na de studie heb ik wel plannen om eindelijk écht lang weg te gaan (een jaartje ofzo ;))

 3. Ben zo blij dat ik dit jaar nog een zestal korte trips op de planning heb staan. Geen gigantisch verre uitstappen, maar dat hoeft ook helemaal niet. Ik zou gek worden als er 2-3 maanden niets van reizen zou gepland zijn in mijn kalender :)

 4. Ja, inderdaad gewoon gaan! Ik kreeg een mogelijkheid om in Uruguay te werken, wonen en daarom nu Zuid-Amerika kan ontdekken. Je moet niet alles teveel gaan analyseren, gewoon doen. Alle mooie hikes, adventures die je kan doen wanneer je nog in fysiek goede conditie bent!

 5. Tja, waarom zou ik ook niet nu gaan? Vooral het laatste punt zit in mijn achterhoofd.. Maar ik heb voor mijzelf gezegd dat ik over een jaar ga, dan heb ik nog even de tijd om te sparen en niet meteen hals over kop te verstrekken en een plan te maken ;)

 6. Toen ik dit artikel open klikte dacht ik ‘maar, maar, ik heb geen geld!’. Kom jij aan met reden numero 1 ;). Haha!

 7. Waar is die vette foto gemaakt????
  (moet eerlijk toegeven dat ik reizen soms ook wel als ‘vlucht’ heb gebruikt, maar het maakte het er niet minder leuk op ;) )

  1. In Wilsons Promontory National Park, Australië! Deed een poging tot springen maar de kunst van springfoto’s had ik duidelijk nog niet onder de knie ;-)

 8. Jaaa! Sinds ik mijn enkeltje Nieuw – Zeeland geboekt heb voel ik me zo zen: een droom wordt werkelijkheid! Zonder een paat vliegtickets in mijn inbox ben ik een heel ander mens (;

 9. Goede tips! Natuurlijk is het zo dat de wereld thuis “gewoon” hetzelfde is als voor je wegging, maar toch verrijkt reizen je leven zo. Ik kan me echt geen wereld voorstellen waarin ik niet regelmatig op pad ben! Wie weet wat je allemaal nog gaat doen binnenkort, er komt vast wel weer een leuk idee!

 10. Hahaha, op reis gaan voor je Instagram feed. Gekker moet het niet worden ;) Ik ben dol op reizen, maar vind thuisblijven ook wel lekker deze zomer. Dichtbij strand en de beestjes lekker in de buurt ;)

  1. Stiekem natuurlijk reden numero 1 maar ik dacht, laat niet overdrijven ;-) En niets mis met vakantie vieren aan huis natuurlijk!

 11. Oh, vooral tip 11! Voordat er straks dingen gebeuren waardoor je niet meer kan gaan – het er nu juist van nemen! En vakantie heb je altijd verdiend. Ik moet nog 2 maanden wachten tot ik naar Vietnam ga maar oh, dan heb ik het zeker verdiend! ;) Heel leuk en waar lijstje.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Deze heerlijke reisvideo's moet je echt zien!

Inspirerende TED Talks over reizen

Ik laat me altijd graag inspireren door globetrotters en hun bijzondere verhalen en belevenissen van over de hele wereld. Deze inspirerend TED Talks over reizen zullen je raken en wat te denken…