Dagtrip Trier: maak kennis met de oudste stad van Duitsland

24 leuke stedentrips in 2024

Wil je dit jaar een leuke stedentrip in Europa maken en zoek je originele bestemmingen? Ik tip 24 bijzondere Europese bestemmingen om je te inspireren voor een leuke stedentrip in 2024!

24 leuke Europese stedentrips in 2024

Als het op mooie steden en uiteenlopende culturen aankomt, zitten we bijzonder goed in Europa! Met zoveel opties binnen ons continent kan het best een uitdaging zijn om de perfecte bestemming voor je volgende stedentrip te kiezen. Daarom heb ik 24 toffe Europese steden voor je uitgezocht die ideaal zijn voor een geweldig weekendje weg in 2024. Laat je inspireren door deze lijst van leuke stedentrips!

Op stedentrip in 2024? Hier wil je heen in Europa!

1. Hannover in Duitsland

Eén van de grootste steden van Duitsland én een die meestal voorbij wordt geraasd. Zonde, want Hannover heeft meer dan genoeg te bieden voor een leuke stedentrip. Volg dan de Rode Draad door Hannover en loop langs 36 bezienswaardigheden in de binnenstad. Spot street art in de wijk Linden, bezoek een van de vele musea (vaak gratis op vrijdag!) of ga lekker winkelen in het centrum.

Street art naar Bumke in Hannover

Ontdek de hotspots en street art van Hannover tijdens een bijzondere stedentrip in 2024

2. Aarhus in Denemarken

Festivals, tall ship races en viking markten, in Aarhus is elke zomer weer genoeg te doen. Deze Deense havenstad aan de noordoostkust van Jutland is minstens net zo leuk als grote concurrent Kopenhagen. De stad zit leuke bezienswaardigheden, idyllische straatjes en food hallen en werd in 2017 nog uitgeroepen tot Europese Hoofdstad van Cultuur.

Mollestien: het mooiste straatje van Aarhus

Møllestien is het meest fotogenieke straatje in Aarhus

3. Saarbrücken in Duitsland

Ken jij Saarbrücken al? Deze bruisende hoofstad van Saarland ligt in het zuidwesten van Duitsland en heeft van alles te bieden voor een leuke stedentrip. Ik ontdekte de stad afgelopen zomer en was blij verrast!

Je vindt er historische bezienswaardigheden, bruisende hotspots en comfortabele hotels. En leuke verrassingen als street art en industrieel erfgoed. Bovendien is Saarbrücken een perfecte uitvalsbasis voor allerlei leuke dagtripjes, zelfs naar Frankrijk!

Hotspots en bezienswaardigheden in Saarbrücken Hotspots en bezienswaardigheden in Saarbrücken

Saarbrucken heeft verrassende combinaties van historische gebouwen en moderne street art ©watzijzegt.com

4. Trier in Duitsland

Dompel jezelf onder in Trier, de oudste stad van Duitsland, die pronkt met negen UNESCO Werelderfgoederen. Van majestueuze Romeinse bouwwerken zoals een historische stadspoort en een amfitheater tot de oudste kerk van het land met authentieke Romeinse elementen, Trier is een levende geschiedenisles voor iedereen die de stad bezoekt.

Vergeet ook niet de latere meesterwerken, zoals Duitslands eerste gotische kerk en het barokke huis waar Karl Marx werd geboren.

De Hauptmarkt in Trier, Duitsland

Trier is een onmisbare stop voor liefhebbers van historie en architectuur!

5. Cardiff in Engeland

Cardiff is sinds 1955 de hoofdstad van Wales en daarmee de jongste hoofdstad van Europa. Het compacte stadscentrum is gemakkelijk te voet en per fiets te verkennen. Modern en historie leven hier naast elkaar en zorgen voor een paar interessante dagen weg.

Maak een stedentrip Cardiff en bezoek Cardiff Bay

Maak een stedentrip Cardiff en bezoek Cardiff Bay (foto via Visit Cardiff)

6. Belfast in Noord-Ierland

Het Noord-Ierse Belfast heeft de laatste decennia flinke veranderingen ondergaan. Het roerige verleden is nog steeds zichtbaar in het dagelijks leven. Tegelijkertijd is de stad de laatste 20 jaar ontwikkeld tot een moderne stad met oog op de toekomst. Hier vind je hippe pubs, geweldig eten en indrukwekkende bezienswaardigheden. Laat je verrassen tijdens een citytrip Belfast!

Citytrip Belfast: dit zijn de Must Do’s in Belfast: Titanic Belfast (foto door Alexey Fedorenko via Shutterstock)

Citytrip Belfast: dit zijn de Must Do’s in Belfast: Titanic Belfast (foto door Alexey Fedorenko via Shutterstock)

7. Londen in Engeland

Londen is wat mij betreft áltijd een goede bestemming voor een stedentrip! Hier vind je geweldige musea en theatervoorstellingen, iconische bezienswaardigheden zoals de Big Ben en Buckingham Palace. Hotspots en winkels, gave street art, geheime plekken en 24 uur per dag wel iets te zien en doen. Er is hier altijd iets nieuws te ontdekken.

Wat te doen in Londen: Zo breng je 1, 2, 3 dagen door in Londen

Street art in Shoreditch | London

8. Glasgow in Schotland

Glasgow was lang een bloeiend bolwerk, tot na de Tweede Wereldoorlog verval intrad. Decennia later wordt veel geld gepompt in vooral architectuur en cultuur. Met succes: in 1990 wordt Glasgow als eerste niet-hoofdstad uitgeroepen tot Culturele hoofdstad van Europa.

Bijna 10 jaar later volgt de benoeming tot Britse Stad van Architectuur en Design. Anno 2022 is Glasgow – in het Schots-Gaelisch ook wel Glaschu genoemd – dé bestemming voor cultuurfans en kunstliefhebbers. Reden te meer voor een bijzondere citytrip in 2022!

Doen in Glasgow: van cultuur snuiven tot street art spotten

Doen in Glasgow: van cultuur snuiven tot street art spotten

9. Manchester in Engeland

Manchester staat bij de meeste mensen vooral bekend als industriële voetbalstad. De stad komt op de tweede of derde plek na Londen en is zeker niet de eerste stedentrip-bestemming waar mensen aan denken. Toch wil je deze noordelijke stad beter leren kennen!

Met een Skyliner street art tour door Manchester’s Northern Quarter maak je kennis met een van de leukste wijken van de stad. De vroegere Corn Exchange werd omgebouwd tot hippe verzamelplek van restaurants en terrasjes. Een prima plek om te genieten van de vele keukens die Engeland inmiddels telt. Vanuit Manchester maak je ook gemakkelijk een uitstapje naar Liverpool.

Genoeg culinaire opties bij Manchester's Corn Exchange
Genoeg culinaire opties bij Manchester’s Corn Exchange (©watzijzegtcom)

10. Gent in België

Wie niet te ver wil reizen voor een leuke stedentrip heeft aan Gent een goede bestemming! De stad heeft alles, van historische gebouwen en prachtige gevels tot moderne musea en hippe hotspots. En vergeet de Gentse Feesten niet, die elke zomer weer tien dagen lang de stad op stelten zet. Het maakt niet uit of je slechts een dagje hebt of een heel weekend om hier rond te dwalen, er is genoeg te ontdekken.

Gent in 1 dag: Ontdek de stad met deze tips Borrelen bij Ray in Gent

11. Leuven in België

Leuven ligt vlakbij Brussel in Vlaams-Brabant. In deze bourgondische studentenstad komen cultuur en cuisine samen en kruisen geschiedenis en moderne wetenschap elkaar. Met nog geen honderdduizend inwoners en zo’n 35 duizend studenten die er driekwart van het jaar wonen, is Leuven een levendige stad. Er is dan ook meer dan genoeg te zien en doen in Leuven voor een leuke citytrip.

Wat te doen in Leuven: 'De langste toog van Europa'

De oude markt in Leuven (©watzijzegtcom)

12. Reims in Frankrijk

Maak een citytrip naar Reims, de zogeheten hoofdstad van champagne. De lange geschiedenis van de stad is indrukwekkend, net als de beroemde kathedraal. De Notre Dame De Reims dateert uit de 13e eeuw en speelde een belangrijke rol in de Franse geschiedenis. Hier werden 800 jaar lang Franse koningen gekroond en zag Jeanne d’Arc hoe Karel VII in 1429 werd gekroond, zoals ze in een van haar visioenen al had voorspeld.

Vakantie Champagnestreek: ontdek de Champagnestreek met deze roadtrip

Bezoek ook Châlons-en-Champagne in Frankijk: deze historische plaats is de thuisbasis van champagnemerk Joseph Perrier.

13. Parijs in Frankrijk

Parijs, de stad van liefde, mode en kunst, is een must-see voor elke reiziger. De stad is gevuld met historische bezienswaardigheden, zoals de Eiffeltoren, het Louvre en de Notre Dame. Maar Parijs is ook een moderne stad met een levendige cultuur. En in 2024 vormt Parijs het decor voor de Olympische Spelen! Een goede reden om de stad dit jaar op je lijstje te zetten.

24 uur in Parijs: bezoek Musee de Louvre in ParijsParijs is een romantische achtergrond in vele films

Parijs is de stad van liefde, mode en kunst en is altijd in beweging.

14. Kopenhagen in Denemarken

Kopenhagen is zowel ‘s zomers als ‘s winters een geweldige bestemming voor een stedentrip. Fiets door de stad, geniet van de Scandinavische keuken en sla je slag wat betreft Deens Design. Wie creatief en alternatief Kopenhagen wil ontdekken, moet naar Nørrebro. Deze levendige wijk is in de afgelopen decennia getransformeerd van bouwvallige arbeiderswijk naar trendy hotspot.

Citytrip Kopenhagen: leukste bezienswaardigheden in Kopenhagen

Citytrip Kopenhagen: bezoek Nyhavn in Kopenhagen

Leuke stedentrips in 2024: bezoek Nyhavn in Kopenhagen ©watzijzegt.com

15. Malmö in Zweden

Malmö is de derde grootste stad van Zweden en dankzij de Scandinavisch dramaserie The Bridge steeds populairder als bestemming. Sla tijdens je verblijf de Öresundbrug niet over (of combineer je stedentrip met een bezoek aan Kopenhagen).

Het hart van Malmö is een gezellige en knusse plek met barretjes en restaurantjes. Hier ontmoeten de inwoners van Malmö elkaar hier voor een date of een traditionele fika, een Zweeds koffiemomentje. De wijk Lilla Torg is het startpunt van een avondje uit, waar de bekende nachtclubs op steenworp afstand liggen.

Malmö is de derde grootste stad van Zweden en dankzij de Scandinavisch dramaserie The Bridge steeds populairder als bestemming.

16. Florence in Italië

Ben jij een echte foodie en maak je graag culinaire stedentrips naar een bestemming waar je lekker kunt eten en drinken? Florence is bij uitstek een culinaire hotspot en daarmee perfect voor jouw volgende trip!

Het Italiaanse Florence ligt aan de oevers van rivier Arno en is een van de mooiste steden van Toscane. De Toscaanse hoofdstad trekt jaarlijks miljoenen toeristen en dat is niet voor niets. Naast het beschermde stadscentrum met talloze historische bezienswaardigheden, kun je hier natuurlijk ook bij uitstek genieten van de Italiaanse keuken.

Bijzondere stedentrips in 2022: Florence is dé culinaire wereldhoofdstad van 2022

Florence is bij uitstek een culinaire hotspot voor je volgende stedentrip

17. Pesaro in Italië

Pesaro is dit jaar de Italiaanse Hoofdstad van Cultuur. De stad ligt in het noorden van de regio Le Marche, grenzend aan de regio Emilia-Romagna. Pesaro heeft een rijke geschiedenis: de stad werd gesticht door de Romeinen in de 3e eeuw voor Christus. Het stratenplan van Pesaro is nog steeds gebaseerd op het oorspronkelijke Romeinse plan, al dateren de meeste bezienswaardigheden dateren uit de middeleeuwen, de renaissance of de moderne tijd.

De stad is beroemd om haar kathedraal, haar operahuis en haar kunstmuseum. Ook de prachtige zandstranden langs de Adriatische kust zijn een aanrader.

Sfera Grande in Pesaro, Italiaanse Hoofdstad van Cultuur in 2024 (foto via Unsplash)

Sfera Grande in Pesaro, Italiaanse Hoofdstad van Cultuur in 2024 (foto via Unsplash)

18. Cagliari op Sardinië

Heb jij al eens van Cagliari gehoord? Deze Italiaanse regionale hoofdstad is te vinden op Sardinië. Een bestemming waar je stad en strand combineert en tijdens je trip heerlijk kunt genieten van lokale cultuur en lekkernijen.

Bijzondere stedentrips in 2022: Stedentrip Cagliari

Maak een stedentrip naar kleurrijk Cagliari (foto via Shutterstock)

19. Girona in Spanje

Zin om eens een andere kant van Spanje te ontdekken? Vlieg dan niet naar Barcelona maar naar Girona! Budgetmaatschappijen vliegen al op ‘vliegveld Barcelona Girona’, dat echter zo’n 80 kilometer van Barcelona ligt. Verken in plaats daarvan gewoon Girona zelf.

De grootste stad in het noorden van Catalonië heeft prachtige gotische en modernistische architectuur, een rijk nachtleven en dankzij restaurant El Celler de Can Roca al jaren een permanente plaats in de top drie van de World’s 50 Best Restaurants.

22 bijzondere stedentrips voor 2022: bezoek Girona

Bezoek Girona in Spanje (foto via Unsplash)

Wandel langs de middeleeuwse muren rond het oude centrum en bezoek bezienswaardigheden als Banys Àrabs, een badhuis in romaanse stijl. Museu d’Història dels Jueus, gelegen in de wijk Call, geeft een indringend beeld van de ooit bloeiende Joodse gemeenschap in Girona, die in 1492 vervolgd en verdreven werd.

20. Sevilla in Spanje

Sevilla bruist! Niet voor niets luidt het spreekwoord “Quien no ha visto Sevilla, no ha visto maravilla”. Dat betekent: “Wie Sevilla niet heeft gezien, heeft een wonder gemist.”

In Sevilla vind je het grootste historische centrum van Europa, met prachtige gebouwen en pleinen, groene parken en eindeloos veel tapasbarretjes voor lekker eten en drinken.

Ontdek de Andalusische pracht tijdens je citytrip Sevilla

Wat te doen tijdens je citytrip Sevilla

21. Innsbruck in Oostenrijk

Innsbruck is de hoofdstad van Tirol – in het zuidwesten van Oostenrijk – met ruim 120.000 inwoners en een 800-jarige geschiedenis. Ingesloten tussen de Oostenrijkse bergen heeft Innsbruck vaak koude winters, korte lentes en afwisselende zomers, met temperaturen van 17 tot soms wel 34 graden.

Dit maakt van Innsbruck een interessante vakantiebestemming voor zowel het zomer- als winterseizoen. Je kunt hier prima terecht voor een culturele stedentrip, een actieve outdoorvakantie of een combinatie van de twee.

Stedentrip Innsbruck: stad tussen de bergen

Innsbruck ligt prachtig ingeklemd tussen de bergen (©watzijzegtcom)

22. Porto in Portugal

Een stedentrip Porto staat garant voor een heerlijke belevenis. Deze Europese parel pronkt met charmante straatjes, indrukwekkende bezienswaardigheden en voortreffelijke eetgelegenheden.

Wat Porto echt onderscheidt, zijn de talrijke porthuizen in het historische wijndistrict Vila Nova de Gaia aan de andere kant van de rivier. Hier vind je ook het nieuwe culturele centrum World of Wine (WOW), dat in 2020 werd geopend. World of Wine omvat onder meer zes interessante musea (zoals “The Fashion & Fabric Museum”), negen restaurants, bars en cafés, evenals tijdelijke tentoonstellings- en evenementenruimtes, winkels en een eigen wijnschool.

Bezoek Porto in Portugal in 2024 (foto via Unsplash)

Bezoek Porto in Portugal in 2024 (foto via Unsplash)

23. Wroclaw in Polen

Het Poolse Wrocław – je spreekt het uit als ‘Vrotswaf’ of ‘Vrotslaf’ – ligt vlakbij de grens met Duitsland en Tsjechië, bestaat al meer dan 1000 jaar. Deze kleurrijke stad breekt met het vaak grauwe imago van Poolse steden en heeft een rijk aanbod aan kunst en culturele activiteiten. Ideaal voor een weekendje cultuur snuiven dus.

Maak een culturele stedentrip naar Wroclaw

Vanaf de St. Elisabeth-Kerk heb je een prachtig uitzicht over de Rynek en de rest van Wroclaw (foto via Shutterstock)

24. Groningen in Nederland

Last but not least een toffe bestemming in eigen land: Groningen! De Groningse studentenstad heeft een bruisende binnenstad met heerlijke restaurants, cafés en leuke winkels. Zo vind je er veel boekhandels en tweedehands boekwinkels, zoals Boekhandel Riemer (Nieuwe Ebbingestraat 1), een rustieke boekhandel met houten vloeren en grote kasten vol boeken en cadeau-artikelen.

Nederland vakantieland: 5x weg in eigen land

Heb jij al leuke stedentrips in 2024 op je agenda staan? En welke van deze steden wil jij absoluut bezoeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen