Gratis doen in Londen (Londen nieuwe nummer 1 Valentijnsbestemming onder Europeanen)

Gratis doen in Londen: 28x tips

Wereldstad Londen staat niet bepaald bekend als budgetbestemming. Maar net als in de meeste grote steden, zijn ook hier genoeg betaalbare en zelfs gratis activiteiten te vinden. Ik ging voor je op onderzoek uit: deze 28 dingen kun je gratis doen in Londen.

28x Gratis doen in Londen

free things to do in London

Een bezoek aan een wereldstad als Londen kan al snel behoorlijk in de kosten lopen. Toch is ook in Londen genoeg te doen waarvoor je weinig tot zelfs niks hoeft te betalen.

Budget-tips Londen: dit kun je er gratis doen

Deze 28 bezienswaardigheden en activiteiten kun je gratis doen in Londen!

1. Abbey Road – Omarm je inner-Beatle en treed in de voetsporen van The Beatles door het wereldberoemde Abbey Road zebrapad over te steken. Wel goed uitkijken voor je oversteekt.

2. Alfie’s – Verstopt in Marylebone ligt Alfie’s: vier verdiepingen vol antieke spullen en betaalbare vondsten. Zolang je niets koopt, kun je kosteloos rondneuzen.
Alfies Antique Market, 13-25 Church St, London NW8 8DT

3. Angel Comedy Club – In Camden Head vind je de Angel Comedy Club, bekend om haar goede en gratis avondvoorstellingen. Open mic nights, improvisatie voorstellingen en gevestigde namen die hier hun try-outs houden, hier kun je zeven dagen per week terecht voor een avondje goedkoop vermaak.

Angel Comedy Club, 2 Camden Passage (off Essex Road) N1 8DY

4. Borough Market – Okay, voor de delicatessen moet je eigenlijk gewoon betalen. Toch kun je dankzij de gratis proeverijen bij allerlei kraampjes best een maaltijdje bij elkaar sprokkelen. En dan daarna alsnog een lekker dessert kopen.

Borough Market, 8 Southwark Street, London, SE1 1TL

Lees ook: Goed en goedkoop eten in Londen

Gratis doen in Londen: Bezoek Borough Market in Londen

Bezoek Borough Market in Londen (foto via Unsplash)

5. Changing of The Guard – Zowel bij Buckingham Palace als Horse Guard Parade kun je dagelijks kijken naar de traditionele wachtceremonies waarbij de wisseling van de wacht plaats vindt. Een tikje toeristisch en cliché maar minstens een keer het kijken waard.

6. Crystal Palace Park – Dinosaurussen spotten, een kinderboerderij of liever verdwalen in een doolhof, het kan allemaal gratis in Crystal Palace Park in Zuid-Londen.

7. London Photo Walk – Elke zes weken kun je aansluiten bij een groep fotografen die tijdens een paar uur durende London Photo Walk steeds een ander deel van Londen verkennen met hun camera in de hand. Word lid van hun Facebook groep en blijf zo op de hoogte van het volgende event.

8. National Gallery – Maar liefst 361 dagen per jaar kun je de National Gallery – met meer dan 2300 schilderijen in hun collectie – gratis bezoeken. Daarnaast worden er geregeld vrij toegankelijke evenementen georganiseerd; zo kun je mee schilderen tijdens creative sessions en jezelf voor nop laten rondleiden door het museum met een van de dagelijkse guided tours.

Top tip: National Gallery is niet het enige gratis museum in Londen: alle door de overheid gerunde musea zijn gratis toegankelijk!

The National Gallery, Trafalgar Square, London WC2N 5DN

National Gallery London 2013 March

Foto door Morio (CC BY-SA 3.0), via Wikimedia Commons

9. Platform 9¾ – Must voor de Harry Potter fans: probeer de muggle wereld achter je te laten en duw je trolley door de magische toegang op Platform 9¾ in King’s Cross Station.

10. New London Tour – Via The New Londen Tour krijg je een gratis stadswandeling onder leiding van locals langs de Big Ben, Buckingham Palace en Westminster Abbey. Elke dag om 11:00 en 13:00 bij Hydepark Corner. Een fooi aan de gids wordt trouwens wel op prijs gesteld.

11. Speakers Corner, Hydepark – Vlakbij Marble Arch vind je de speakers corner in Hyde Park, waar je voor nop kunt luisteren naar de ‘gewone burger’ die hier zijn of haar mening over politiek, religie of wat dan ook verkondigt. Zelf iets zeggen? Pak een zeepkistje en gooi het eruit!

12. Film kijken bij The Scoop – Gratis een film pakken in Londen? Het kan bij buitentheater The Scoop. Er is plek voor 800 mensen en je vindt de cinema nabij de City Hall, vlakbij de majestueuze Tower Bridge. In de zomer – van juni t/m augustus – zijn er in het amfitheater regelmatig films, voorstellingen en live muziek te bewonderen.

The Scoop, near City Hall, Southwark, London, England-25Sept2010

Foto door Son of Groucho from Scotland (CC BY 2.0), via Wikimedia Commons

13. Millennium Bridge – Ervaar het ultieme voetgangersgevoel op de bekendste voetgangersbrug van Londen. De hangbrug is gemaakt van staal en hangt over de rivier de Theems – tussen de Southwark Bridge en de Blackfriars Bridge – en verbindt zo de Bankside met de City. De brug werd gebouwd rond de eeuwwisseling en is sinds 2002 geopend. Harry Potter fans zullen de brug ook herkennen uit Harry Potter and the Half-Blood Prince, waarin de brug een doelwit vormt van Dooddoeners (en zelfs instort).

Gratis doen in Londen: Wandel over de Millennium Bridge

Gratis doen in Londen: Wandel over de Millennium Bridge

14. Muziek bij het National Theatre – Heel af en toe worden gratis lunch concerten gegeven in de foyer van het National Theatre. Loop eens langs tijdens je verblijf en kijk of je toevallig net mazzel hebt.

15. Royal College of Music – Nog meer gratis muziek door studenten van het Royal College of Music die geregeld tijdens lunchtijd en rush hour door heel Londen optreden.

Piccadilly is een bekend plein in Londen

Piccadilly is een bekend plein in Londen

16. Piccadilly Circus – Deze iconische plek in het centrum van Londen moet je zowel overdag als ‘s avonds een keer bekijken en het kost je niets. Piccadilly Circus is – samen met Trafalgar Square en Leicester Square – waarschijnlijk een van de bekendste pleinen in Londen. Naast dat het inmiddels een toeristische trekpleister is vanwege de enorme lichtreclames die het plein verlichten, blijft het ook een belangrijk verkeersknooppunt voor de stad.

17. Kyoto Japanse Garden & Holland Park – Ontspan en vind je zen in de Kyoto Japanse Garden in Holland Park. Je kunt er met de metro komen (pak een trein naar Holland Park met de Central line) en tot een half uur voor zonsondergang naar binnen.

18. Royal Parks – The Royal Parks of London bestaan onder meer uit Hyde Park, Kensington Park en Greenwich Park. Meer dan genoeg groene vierkante meters om urenlang doorheen kunt dwalen.

19. Tate Modern – Dit moderne kunstmuseum op de Londense South Bank is – op bijzondere tentoonstellingen na – gratis toegankelijk en heeft daarnaast nog een fijn café met rivieruitzicht op de eerste verdieping.
Tate Modern, Bankside, London SE1 9TG

20. South Bank – De South Bank van Londen is perfect voor lange wandelingen, mensen kijken en snuffelen tussen oude boeken en prullaria op een van de markten die er regelmatig te vinden zijn.

Londen South Bank boekenmarkt

21. Notting Hill Carnival – Dans mee tijdens het grootste straatfeest van Londen, elk jaar tijdens het Bank Holiday weekend in augustus.

22. Row row row your boat – Juich de roeiers toe tijdens de jaarlijkse Oxford and Cambridge Boat Race over de Theems. Beste spots: aan de start bij Putney Bridge, Craven Cottage voor de eerste mijl, en Duke’s Meadows en Chriswick Bridge voor de finish.

23. Trafalgar Square – Middenin Londen ligt het welbekende Trafalgar Square. Hier vind je de National Gallery, Nelson’s Column, stone lions en duizenden duiven. Goed voor een of twee uurtjes vrij vermaak.

24. Primrose Hill – Eén van de Royal Parks van Londen en de ideale plek voor een middagje luieren in het park met panoramisch uitzicht over Londen. Neem een gevulde picknickmand mee, zoek een lekker plekje uit en geniet van het uitzicht en de mensen om je heen.

Primrose Hill Panorama in Londen

Foto door Diliff (CC BY-SA 3.0) via Wikimedia Commons

25. Chinees Nieuwjaar – Londen huist de grootste festiviteiten rondom het Chinese nieuwjaar buiten Azië. Zeker een bezoekje aan Chinatown waard dus.

26. London Stone – Bekijk de mysterieuze London Stone, te vinden op 111 Cannon Street. De legende gaat dat de steen onderdeel was van een door Brutus van Troje gebouwde tempel. Twee deuren verder kun je de traditionele London Stone Pub vinden.

27. Schatzoeken langs de Thames – Tijdens mijn laatste bezoek aan Londen zag ik ze voor het eerst: talloze mensen die langs de oevers van de Thames wandelden en daarbij steeds maar naar hun voeten leken te staren. Ze bleken allemaal op zoek naar aangespoelde schatten. Of je echt iets vindt, is de vraag maar de kans is best aanwezig dat je in de modder verborgen schatten kunt vinden.

28. Word on the Water – Varende alternatieve boekwinkel Word on the Water vaart zomer’s tussen Londen, Camden Lock en Paddington. Rondom Words on the Water worden vaak allerlei optredens, concerten en culturele evenementen georganiseerd waar je vaak gewoon kunt aanschuiven.

Meer lezen over wat je kunt doen in Londen?

Check dan ook deze artikelen eens voor wat inspiratie en maak gegarandeerd een succes van je volgende stedentrip naar Londen:

Wat te doen in Londen: Zo breng je 1, 2, 3 dagen door in Londen

Wat is jouw ultieme tip voor gratis doen in Londen?

Foto’s: eigen bezit, tenzij anders aangegeven
7 reacties
  1. Dit zijn echt ontzettend fijne tips. Ik ben ooit een keer met Oud & Nieuw een dag en nacht in London geweest, maar dat draaide uit op een compleet fiasco. Alles wat mis kon gaan, ging mis. Ik wil deze stad dus zeker nog een kans geven en als ik dit lees moet dat helemaal goed komen!

  2. Ook het Victoria and Albert Museum is gratis, een prachtig en bijzonder museum dat een enorme verscheidenheid aan mooie collecties heeft. Toen ik er was, stonden de bruidsjurken van Victoria, Elizabeth en lady Diana er tentoongesteld, echt prachtig om te zien. Het hele museum doen heeft geen zin, maar je kunt bijvoorbeeld een of twee afdelingen per keer bezoeken. Perfect voor een regenachtige dag of op een te hete zomerdag, want dan is het lekker koel!

  3. Wat een fijne tips! Er zaten heel wat dingen bij dat ik nog niet kende en ik dacht dat ik Londen wel goed kende, hihi. Leuke post :D xoxo

  4. Wat een toffe tips! De volgende keer dat ik in Londen ben ga ik hier zeker gebruik van maken :) Die Londen Photo Walk klinkt gaaf, binnenkort eens uitzoeken of ze dat in meer steden doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zes + twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen

Winterse stedentrip naar Innsbruck: beleef kerst tussen de bergen

Zin in een winterse stedentrip nog voor de kerstdagen? In Innsbruck hangen de historische gevels al vol met verlichting, terwijl een 20 meter hoge kerstboom kleurrijk afsteekt tegen de met…
New York is druk en gehaast?

De beste bestemmingen voor culinaire trips, volgens sterrenchefs

Altijd al willen weten wat de beste bestemmingen voor culinaire trips zijn? Online reismagazine SurpriseTickets vroeg het aan 100 Nederlandse sterrenchefs en kwam tot een mooie lijst met inspirerende culinaire…