Stedentrip in mei: de leukste bestemmingen in mei

Mei is een ideale maand voor een stedentrip of korte vakantie. Wil jij er in mei even lekker tussenuit en een leuke citytrip boeken? Deze bestemmingen voor een stedentrip in mei zijn de moeite waard!


Stedentrip in mei: de leukste bestemmingen in mei

Mei is een ideale maand voor een korte vakantie of stedentrip. Door de vele feestdagen heb je extra lange weekenden, het weer in Europa is op de meeste plaatsen goed, de natuur staat overal volop in bloei en de mensenmassa’s vallen over het algemeen nog mee. Vooral Zuid-Europa is ideaal voor een zonnige trip, wat mij betreft zelfs fijner dan tijdens de hete zomer!

Toscane en Umbrië, Italië

Italië is altijd goed, maar in mei ben je hier toch wel op het juiste moment. Toscane en Umbrië zijn geweldige bestemmingen in mei. Het is niet meer zo uitgestorven als eind maart, begin april en toch zijn de grote drommen toeristen nog niet aanwezig.

Het weer is vaak heerlijk en in beide regio’s vinden talloze festivals plaats, of je nu liefhebber bent van kunst en handwerken of je liever onderdompelt in de Italiaanse geschiedenis.

Drink Chianti en eet gelato in Florence en bezoek het wereldberoemde Uffizi museum, waarvoor de rijen in deze maand vaak nog behapbaar zijn. Of bezoek Cinque Terre, waar je in mei met wat mazzel minder toeristen tegenkomt in de vijf dorpen dan tijdens de hete zomers.

Stedentrip in mei: Toscane moet je zeker bezoeken

Lees ook: 7 unieke plekken in Umbrië of meer lezen over bestemmingen in Italië >>

Algarve, Portugal

De Algarve is in mei vaak warm genoeg om al aan het strand te liggen, zonder te worden overspoeld door mede-toeristen. Ook de steden zijn prima te bezoeken in deze maand. Denk bijvoorbeeld aan Lissabon of Porto. Liever naar een andere stad? Deze originele bestemmingen in Portugal zijn ook de moeite waard!

Lees ook: 6 Originele bestemmingen in Portugal >>

Uitzicht op het landschap rondom Marvao in Alentejo, Portugal

Uitzicht op het landschap rondom Marvao in Alentejo, Portugal

Córdoba, Spanje

Net na de koude winter en voor de zomerse hitte is Spanje een heerlijke bestemming voor een stedentrip. Wie eens iets anders wil dan Barcelona of Madrid, moet zeker het kleurrijke Córdoba bezoeken. Hier vinden vanaf eind april al haast wekelijks festivals plaats waar de Spanjaarden zelf maar al te graag een feestje van maken.

Ga in het voorjaar naar Cordoba in Spanje

Brighton, Engeland

Britse stranden zijn misschien niet het eerst waar je aan denkt, maar in mei kun je in kustplaats Brighton goed vertoeven. Hier vindt jaarlijks een van de grootste kunstfestivals van Engeland plaats, tegelijkertijd met het Brighton Fringe Festival en Great Escape.

Tijdens de festivalweekends openen ruim 200 artiesten en studio’s hun deuren voor publiek, wanneer je muziek en strand even zat bent. Of bezoek het Royal Pavilion, een historisch pand dat ooit werd gebouwd als zomerverblijf voor Koning George IV.

Stedentrip in mei: Bezoek het Royal Pavilion in Brighton

Glasgow, Schotland

Glasgow is een stad van cultuur, muziek en design. De grootste stad van Schotland heeft bijzonder fotogenieke charmes en is een verrassend goede bestemming voor een stedentrip. Anno 2024 is Glasgow – in het Schots-Gaelisch ook wel Glaschu genoemd – dé bestemming voor cultuurfans en kunstliefhebbers.

Lees ook: Doen in Glasgow: van cultuur snuiven tot street art spotten

Doen in Glasgow: van cultuur snuiven tot street art spotten

Berlijn, Duitsland

Onze Oosterburen zijn in het voorjaar ook een bezoek waard! Berlijn in mei is vaak al prettig warm en de stad komt weer tot bloei. Ellenlange rijen prachtige kersenbloesembomen die tot half mei volop in bloei staan, je wil het niet missen.

Meer lezen over Berlijn in het voorjaar >>

Doen in Berlijn: bekijk in de lente zeker de prachtige Sakurabloesem

Zien in Berlijn: bekijk in de lente zeker de prachtige Sakurabloesem (foto door Wattedoeninberlijn.nl)

Stedentrip in Nederland

Wie niet per se de grens over wil dit jaar, kan ook in Nederland prima terecht. Reis af naar Maastricht voor het bourgondische gevoel in eigen land. Zodra ik de heuvels van Zuid-Limburg zie, waan ik me vaak direct in het buitenland!

Bezoek het Vrijthof in Maastricht ©watzijzegt.com

Bezoek het Vrijthof in Maastricht ©watzijzegt.com

Verblijf in een van deze Gelderse steden als Arnhem of Nijmegen, waar je stad en natuur vaak goed kunt combineren tijdens een weekendje weg.

Of laat je verrassen tijdens een stedentrip Amersfoort, waar je verrassend veel historische bezienswaardigheden én moderne hotspots vindt. Ideaal voor een leuke stedentrip vol afwisseling.

Bezoek Amersfoort ©watzijzegt.com

Verrassend Amersfoort ©watzijzegt.com

Of vertrek naar het ‘hoge noorden’ en verblijf in Leeuwarden. Hier ligt eeuwenlange geschiedenis naast moderne street art en staan lokale pareltjes garant voor flink culinair genieten.

Meer bestemmingen voor een stedentrip in mei

 • De Deense steden Billund (voor Legoland-liefhebbers!), Aarhus en Kopenhagen lenen zich prima voor een stedentrip tijdens de meivakantie.
 • Het Poolse Krakau wordt steeds populairder als stedentrip-bestemming. Deze levendige stad met haar historische stadshart heeft hippe winkels en restaurants. De geschiedenis wordt hier echter niet vergeten: zo is de fabriek van Schindler nog steeds te bezoeken en een dagtrip naar het indrukwekkende Auschwitz eigenlijk een must.
 • Door heel Nederland worden tijdens de Week van het Nederlands Bier tal van bier-activiteiten georganiseerd door o.a. horecagelegenheden en brouwerijen. Maak in alle provincies de veelzijdigheid van Nederlands bier ontdekken tijdens o.a. workshops, proeverijen, bierwandelingen, rondleidingen in brouwerijen en bierdiners. Een stedentrip in eigen land is in mei dus helemaal geen gek idee!
 • Verder weg voor een stedentrip in mei? New York City blijft mateloos populair en heeft in mei weliswaar vaak wisselend weer (ik was er ooit in mei en maakte in één week stortbuien bij 12 graden en 32 graden in shorts mee).

Waar gaat jouw eerstvolgende stedentrip heen?

boek je vakantie bij de ANWB
Ook zo’n fan van stedentrips? Sluit je dan vooral aan bij de Citytrippers groep op Facebook! Hier vind je de beste reistips & inspiratie voor de leukste stedentrips van reisbloggers en mede-stedentrippers!

8 reacties
 1. Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,
  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes
  Karen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen