Het water op in Gent of uit eten in Gent langs de Lei

18x Bestemmingen waar je nog dit weekend heen kunt

Nog geen plannen dit weekend maar wel zin om alles even achter je te laten? Hier is wat inspiratie voor bestemmingen op rijafstand waar je nog dit weekend heen kunt voor een last-minute weekendje weg!

Bestemmingen waar je nog dit weekend heen kunt: 18x Stedentrips dichtbij

Wil jij er dit weekend nog lekker op uit en zoek je nog een bestemming waarvoor je niet al te ver hoeft te reizen?

Stedentrips dichtbij in België

België is veelal goed te bereiken vanuit Nederland, zeker als je naar de steden net over de grens gaat. Deze Belgische steden liggen binnen comfortabele rijafstand vanuit midden Nederland.

1. Antwerpen (België)

Op minder dan 2 uur rijden van Utrecht vind je Antwerpen, de Belgische stad van diamanten, mode en kunst. Dwaal rond door deze havenstad, trakteer je smaakpapillen bij een van de vele restaurants in Antwerpen of snuif een portie cultuur op in het architectonisch hoogstandje Museum aan de Stroom (MAS).

Wat te doen in Antwerpen: leukste bezienswaardigheden (+gratis tips!)Booking.com

2. Gent (België)

De historische binnenstad van Gent, op zo’n 2,5 uur rijden van Utrecht, is voor een groot deel bewaard gebleven en het oude centrum is bovendien autovrij. Ideaal voor een relaxed weekendje weg dus. Slenteren langs de Graslei, pintjes drinken in een van de vele kroegjes rond de Vrijdagmarkt of het Patershol en genieten van het uitzicht over de stad vanaf de oude belfort, kies zelf.

⇒ Hotel tip: 1898 The Post

Gent in 1 dag: Ontdek de stad met deze tips

 

3. Hasselt (België)

Het Belgische Hasselt ligt in de provincie Limburg, op zo’n veertig minuten rijden van Maastricht. Hasselt staat ook wel bekend als Stad van de Smaak en dat smaakt naar meer! Plan dus snel een stedentrip naar Hasselt en ontdek de leukste dingen om te zien en doen in deze Belgische stad.

⇒ Hotel tip: HasHotel

Ontdek meer: Wat te doen in Hasselt: Stad van de Smaak

Wat te doen in Hasselt (België)

Maak kennis met Hasselt, Stad van de Smaak, in België 

4. Turnhout (België)

Turnhout is de zelfverklaarde ‘hoofdstad’ van de Kempen, een groene streek in het noorden van België die zich uitstrekt tot in Noord-Brabant. Het is minder bekend dan Antwerpen en Gent maar juist prima te bereiken vanuit Nederland. Zo liggen steden als Breda (30 km), Tilburg (30 km) en Eindhoven (40 km) op zo’n drie kwartier rijden. Het is een veelzijdige stad waar er altijd wel iets te doen is.

Ontdek meer over Turnhout en de leukste tips voor Turnhout

Wat te doen in Turnhout: 11x de leukste Turnhout tips

Dichtbij bestemmingen in Duitsland

5. Bad Bentheim (Duitsland)

Wie van idyllische steden met rijke historie en cultuur houdt, is in het Duitse Bad Bentheim op de juiste plek. Bad Bentheim ligt net over de grens in Duitsland en staat bekend als voormalig kuuroord. Er is genoeg te doen in de stad en omgeving, van actief in de natuur, ontspannen wellness tot leren over vroeger in kastelen en musea.

⇒ Hotel tip: Hotel am Berghang

Lees ook: Wat te doen in Bad Bentheim: 5 tips

Wat te doen in in Bad Bentheim

Schloss Bentheim, bij ons bekend als Burg Bentheim 

6. Düsseldorf (Duitsland)

Düsseldorf is de hoofdstad van Nordrhein-Westfalen en ligt op zo’n 2 uur reizen met de auto of trein vanuit Utrecht. Of je nu gaat voor de jaarlijkse kerstmarkten, bierbrouwerijen, musea of om te winkelen, er is meer dan genoeg te doen in Düsseldorf.

⇒ Hotel tip: Ruby Luna Hotel Dusseldorf

Wat te doen in Düsseldorf

Bestemmingen waar je dit weekend nog heen kunt: Düsseldorf met de bekende Rheinturm

7. Keulen (Duitsland)

Met de trein ben je in 2,5 uur in het hart van Duitsland’s oudste stad. Keulen biedt cultuur, een lange historie die goed zichtbaar is in de stad en een uitgebreid museum- en winkelaanbod. Genoeg te doen voor iedereen dus en je hoeft er niet lang voor te reizen.

⇒ Hotel tips: Motel One Köln-Messe en Motel One Köln-Neumarkt

 

Wat te doen in Keulen: de skyline van Keulen

8. Münster (Duitsland)

Munster ligt op zo’n twee uur rijden vanaf Arnhem en is een gezellige, compacte stad. Het vrijwel autoloze centrum heeft nog tal van historische gebouwen en is elke winter een populaire bestemming dankzij de verschillende kerstmarkten.

⇒ Hotel tip: Stadthotel Münster

Munster stadsgezicht bij nacht

Munster gezien vanaf de bijna 100 meter hoge toren van de Lambertuskerk ©watzijzegt.com

9. Oberhausen (Duitsland)

Op zo’n 2 uur rijden van Utrecht ligt Oberhausen, dat je wellicht vooral kent van de grote winkelcentra en bekende pretparken. Er zijn echter ook diverse musea en theaters met een rijk cultureel en muzikaal aanbod.

⇒ Hotel tip: Arthotel ANA Soul OberhausenBooking.com

Weekendje weg in Nederland

Ook in eigen land zijn genoeg leuke steden voor een last-minute weekendje weg dicht(er)bij huis. Goed bereikbaar per auto of trein en dit weekend nog heen te gaan.

10. Amersfoort

Amersfoort ligt in Utrecht, precies in het midden van Nederland (!) en heeft een lange geschiedenis. Anno nu is het een sfeervolle stad met een historisch centrum, bijzondere industriële creativiteit in De Nieuwe Stad en zelfs een stadsstrand aan de Eem. Een verrassend leuke bestemming voor een weekendje weg – lees ook deze lentetips voor Amersfoort!

⇒ Hotel tip: Hotel de Tabaksplant

Laat je verrassen tijdens een stedentrip Amersfoort

Surprise stedentrip: Zo leuk is Amersfoort

11. Arnhem

Arnhem is gezellige stad in Gelderland en heeft een rijke, bewogen geschiedenis. Dat is op sommige plekken ook nog duidelijk terug te zien in monumentale gebouwen. Je kunt er uitgebreid winkelen In het Sonsbeekpark kun je heerlijk wandelen over lommerrijke paden of heerlijk relaxen op het uitgestrekte gras.

Liever net buiten de stad? Ga dan voor Groot Warnsborn: dit fijne hotel ligt op een landgoed aan de rand van het bos (10x Bijzonder overnachten op de Veluwe).

Arnhem

12. Den Haag

Hofstad Den Haag is altijd leuk voor een weekendje weg. Ik bezocht de stad afgelopen zomer weer eens, waaide uit aan het strand en genoot van gastronomie en cultuur. Ontdek de lekkerste restaurants en hotspots en breng een bezoek aan het Mauritshuis voor een dosis cultuur.

⇒ Hotel tip: Hotel des Indes 

Bezoek Den Haag (foto via Unsplash)

13. Deventer

Hanzestad Deventer is een heerlijke bestemming voor een stedentrip. Het is een van de oudste steden van Nederland en heeft meer dan genoeg te bieden voor een leuke stedentrip. Van een prachtige oude binnenstad tot heerlijk dineren op sterrenniveau.

⇒ Hotel tip: FINCH – boutique hotel

Stedentrip Deventer: zo breng je 24 uur in Deventer door

Wat te doen in Deventer, Hanzestad aan de IJssel

Het bekende stadsgezicht van Deventer ©watzijzegt.com

14. ‘s Hertogenbosch (Den Bosch)

’s-Hertogenbosch, meestal Den Bosch genoemd, is een stad vol culturele trekpleisters en Brabantse gezelligheid. Den Bosch heeft meer dan genoeg te bieden voor een dagje uit of lang weekend weg. Bezoek bijvoorbeeld het Noordbrabants Museum en geniet van de Bourgondische Bossche eetcultuur. Of laat je verrassen bij de voormalige industriegebied de Oude Tramkade, dat een grondige herontwikkeling doormaakt en inmiddels een hotspot is voor creatievelingen en cultuur.

⇒ Hotel tip: Hotel The Stamp

Wat te doen in Den Bosch? 10 tips voor een weekend Den Bosch

Wat te doen in Den Bosch? Zo breng je 24 uur in Den Bosch door Boek zelf een overnachting bij The Duke Boutique Hotel Den Bosch

Uitkijken over de binnenstad vanuit The Duke Boutique Hotel Den Bosch ©watzijzegt.com

15. Leeuwarden

Het Italiaanse Pisa is niet de enige stad met een befaamde scheve toren. De vrijstaande kerktoren Oldehove had ooit hét statussymbool van de Friese hoofdstad Leeuwarden moeten worden. Nu levert het vooral mooi beeld en sterke verhalen op. Leuk om te ontdekken tijdens een weekendje weg in eigen land! In Leeuwarden tref je oude historie, moderne kunst en heerlijke lokale lekkernijen.

⇒ Hotel tip: Post-Plaza Hotel & Grand Café

Stedentrip Leeuwarden: Wat te doen in Leeuwarden?

Genieten van lokale pareltjes in Leeuwarden

16. Maastricht

Dé bestemming in Nederland waar je je haast in het buitenland waant: Maastricht, gelegen in het bourgondische Limburg, is de ultieme last-minute weekendje weg bestemming. Op zo’n 2-3 uur rijden of treinen vanuit Midden-Nederland waan je jezelf even in het buitenland, kun je uitgebreid winkelen en vooral lekker eten en drinken.

City Guide: Maastricht stedentrip

Lees ook: Met de auto op vakantie: 5 bestemmingen op rijafstand

17. Rotterdam

Door Lonely Planet al eens verkozen tot één van de steden die je moet bezoeken. Rotterdam is zo’n stad die je liefhebt of haat. Ik zou voor dat eerste gaan! Bomvol architectonische hoogstandjes, een bruisend nachtleven en zoveel hippe restaurants en café’s dat je aan een weekend niet genoeg hebt!

Bijzonder origineel overnachten in Rotterdam

Citytrip Rotterdam: de befaamde skyline van de havenstad

18. Utrecht

Wat mij betreft is Utrecht is een van de leukste grote steden in Nederland. Minder massaal dan Amsterdam en toch net zo charmant en fotogeniek, dankzij de grachten en historische gebouwen. Daarnaast zijn er talloze toffe winkels, musea, leuke cafés en restaurants. Er is dan ook voor iedereen wel iets leuks te vinden. En het ligt goed bereikbaar in het midden van het land, perfect voor een stedentrip dichtbij huis dus!

⇒ Hotel tip: The Anthony Hotel

Wat te doen in Utrecht: de leukste tips van locals

Wat te doen in Utrecht: Dit zijn de leukste hotspots in Utrecht volgens locals!

Welke stad heeft jouw voorkeur voor een last-minute weekendje weg of stedentrip dichtbij huis?

Vind je deze tips waardevol? Het wordt enorm gewaardeerd als jij je reis of hotel via de links in dit artikel of via de partnerpagina boekt. Kost jou niks extra’s maar Wat zij zegt ontvangt een kleine commissie die helpt om deze website online te houden.

3 reacties
  1. Oh, fijne tips!! Gent en Maastricht vind ik beide vooral hele fijne steden, ik hou wel van die zuidelijke sfeer!

  2. Rotterdam ben ik al jaren niet meer geweest, Keulen vond ik een afknapper en met de rest ben ik het helemaal eens. Heerlijke steden om heen te gaan. Mis zelf alleen Düsseldorf en Oberhausen.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen