Moseleifel in Duitsland is een prima bestemming voor een autovakantie

Met de auto op vakantie: vakantiebestemmingen op rijafstand (2023)

Zin in avontuur zonder urenlang in de auto te zitten? Dat kan in Europa prima! Deze bestemmingen op rijafstand zijn perfect als je met de auto op vakantie wil zonder daarvoor een hele dag te rijden.

Inspiratie voor je autovakantie in Europa (update 2023) – bestemmingen op rijafstand

Elk jaar weer gaan veel Nederlanders met de auto op vakantie. Landen als Duitsland, Denemarken en Frankrijk zijn daarvoor uitgelezen bestemmingen! Laat je inspireren voor je volgende autovakantie in Europa door deze bestemmingen op rijafstand.

Vakantie op 5 uur rijden

Zin in een auto-vakantie op 5 uur rijden van huis?

 • Vanuit Noord-Nederland kun je in 5 uur rijden naar Dinant en Mons in België; Koblenz, Cochem en Trier in Duitsland, Lille in Frankrijk en zelfs Odense in het zuiden van Denemarken.
 • Vanuit Midden-Nederland kom je dan uit in steden als Karlsruhe, Wurzberg, Landau of Ostringen in Duitsland; Parijs, Versailles en Rouen in Frankrijk en Luxemburg.
 • Vanuit Zuid-Nederland rij je in 5 uur naar diverse plekken in Noord-Frankijk. Of naar Balingen (Baden-Württemberg), Freiburg (Zwarte Woud), Bamberg (Beieren) in Duitsland.

Vakantie op 6 uur rijden

Binnen een straal van ongeveer 6 uur rijden van Utrecht zijn er tal van leuke vakantiebestemmingen te vinden.

 • Berlijn, Duitsland (circa 6 uur rijden): Berlijn is een stad vol geschiedenis, kunst en levendigheid. Van de overblijfselen van de Berlijnse Muur tot het Brandenburger Tor en het levendige uitgaansleven, er is voor elk wat wils. Musea, parken en diverse wijken maken het tot een boeiende bestemming.
 • Oostzee, Duitsland (circa 6 uur rijden): Op ruim 500 kilometer van Utrecht ligt de Oostzee, een vakantiebestemming in Noord-Duitsland.

Autovakantie naar België: actief in de Ardennen

Dat België niet alleen leuk is voor een stedentrip, wist je natuurlijk al: er zijn prachtige regio’s en natuurgebieden te vinden waar je met gemak een week op vakantie kunt. Neem bijvoorbeeld de Ardennen. Dit natuurgebied strekt zich uit over drie landen: België, Luxemburg en Frankrijk. De Belgische Ardennen zijn een heerlijke bestemming voor een autovakantie vanuit Nederland. Je bent er binnen een paar uur rijden en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Pittoreske dorpen en stadjes worden omgeven door natuur en eindeloze groene bossen die het landschap domineren. Erdoorheen stroomt bijna overal water, van kleine beekjes tot de Maas. De Ardennen zijn bij uitstek geschikt voor wandelaars, fietsers, mountainbikers, watersporters en iedereen die graag buiten actief is.

La Roche-en-Ardenne is een prachtig stadje: Ideaal voor een dagje uit

La Roche-en-Ardenne is een prachtig stadje in Belgisch Luxemburg: ideaal voor een dagje uit

Dit kun je doen in de Belgische Ardennen:

 • Bezoek stadjes als Malmedy, Spa en Bouillon (of ontdek de leukste onbekende steden in Wallonië
 • Dwaal door de straatjes van het idyllische oude stadje Durbuy en sla micro-brouwerij Marckloff niet over – deze bestaat al sinds 1560
 • Bezoek de historische abdij in Stavelot
 • Ga ondergronds in de grotten van Han
 • Ga kajakken op de Semois
 • Maak een safari door het wildpark en ga op jacht naar de Big Five van Europa
 • Snuffel naar verborgen schatten op een van de vele brocante en rommelmarkten in de regio
 • Rust uit op een terrasje in het idyllische (en toeristische) La Roche-en-Ardenne

Verplicht mee in de auto naar België:

Ga je met de auto op vakantie naar België, check dan even of je deze items in je auto hebt liggen:

 • Gevarendriehoek – Je bent verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben en deze te gebruiken bij pech of een ongeval.
 • Veiligheidshesje – Het is verplicht een (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen) veiligheidshesje in de auto te hebben; de bestuurder is verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto.
 • Verbanddoos en brandblusser – In auto’s met een Belgisch kenteken moeten een verbanddoos en een goedgekeurde brandblusser aanwezig zijn. Ook Nederlandse auto’s worden De ANWB adviseert bestuurders van een voertuig met een Nederlands kenteken een brandblusser en een verbanddoos mee te nemen om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Advies

 • Let op: Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en brandblusser) aanwezig is.

ReizenReizen

Autovakantie naar Duitsland: bezoek de Eiffel in Duitsland

Voor wie niet meer dan maximaal 3-4 uur wil reizen, is Duitsland ideaal. Prachtige natuur, afgewisseld door historische stadjes, een prima combinatie voor wie dichtbij met de auto op vakantie wil.

Nationaal Park Eifel

In het noorden van de Eifel, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, ligt het nationaal park Eifel, nog geen 3 uur rijden van Utrecht. Het park verbindt een bestaand net van nationale parken waar meer dan 2000 bedreigde planten- en dierensoorten proberen te overleven. Bezoekers kunnen hier naast talloze reeën en everzwijnen nu ook wilde katten, bevers en ontelbare soorten vleermuizen en ijsvogels spotten.

Het park is prima op eigen houtje te verkennen. Zo reden wij vroeger tijdens familievakanties met de auto door de wildparken, meer dan eens remmend voor een familie everzwijnen die de weg overstak. Bijna elke dag geven parkwachters rondleidingen door het uitgestrekte beschermde gebied en vertellen over de geheimen van de natuur.

Moseleifel in Duitsland is een prima bestemming voor een autovakantie in Europa

Langs de Moezel vind je prachtige stadjes en kastelen (foto door Elena Klippert, via Shutterstock)

Daarnaast vind je hier talloze charmante dorpjes en stadjes voor de broodnodige afwisseling. Bezoek bijvoorbeeld het plaatsje Stadtkyll, midden in de Vulkaaneifel, aan de rivier Kyll. Hier maak je prachtige wandelingen en fietstochten over het lange afstandsfietspad Jünkerath – Weywertz bijvoorbeeld, dat onlangs op een oude treinrails werd aangelegd.

En sla het grotere Monschau ook niet over, met haar pittoreske straten en typisch Duitse vakwerkhuizen die het straatbeeld bepalen en een belangrijke toeristentrekker vormen.

Monschau in de Duitse Eigel

Typische vakwerkhuizen in Monschau (foto door Christian Mueller, via Shutterstock)

Verplicht mee in de auto naar Duitsland

Ga je met de auto op vakantie naar Duitsland, moet je de volgende dingen standaard in je auto hebben:

 • Gevarendriehoek – Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben wanneer je met de auto op vakantie gaat in Duitsland. Bij pech of een ongeval is het verplicht een gevarendriehoek achter je auto of camper te plaatsen.
 • Veiligheidshesje – Het is verplicht een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Geadviseerd wordt om het veiligheidshesje binnen handbereik te bewaren (bijvoorbeeld in het dashboardkastje) en het hesje te dragen bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto.
 • Verbanddoos – Het is verplicht een verbanddoos mee te nemen in de auto.

De hierboven genoemde veiligheidsuitrusting is alleen verplicht in voertuigen met een Duits kenteken, maar de ANWB adviseert bestuurders de lokale regels te volgen uit veiligheidsoverwegingen en om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen. Een brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht.

Duitsland populairste buitenlandse vakantiebestemming +6 Duitse stedentrips

Op autovakantie naar Frankrijk: bezoek de Champagne-Ardenne

Frankrijk is al jaren een van de populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders. Wie verzot is op Frankrijk, heeft een goede bestemming aan de Champagnestreek als bestemming, op zo’n 5 uur rijden vanaf Utrecht.

Aan de ene kant heb je het groene heuvellandschap van de Ardennen, doorkruist door de Maas (Meuse). Zuidelijker kom je in het Champagne-gebied terecht, waar landbouwakkers meer het beeld bepalen. Toch is het gebied populair bij fietsers en watersporters. Ook voor liefhebbers van historische steden heeft het enkele troefkaarten: Reims, Troyes en Langres.

Champagnestad Reims in Frankrijk

Champagnehoofdstad Reims is het hart van de Champagnestreek (foto door Neirfy, via Shutterstock)

Champagnehoofdstad Reims ligt op zo’n 4 uurtjes rijden van Utrecht en is het hart van de Champagnestreek. Rijk aan cultuur, geschiedenis – zo werd hier ooit Jeanne d’Arc gekroond’en tijdens de Tweede Wereldoorlog de capitulatie ondertekend – en prestigieuze champagnehuizen.

Champagneroutes

Reims is ook het startpunt voor diverse champagneroutes die je langs bekende en onbekendere Franse champagnehuizen brengen. Sla het stadje Épernay niet over. Hier kom je tijdens een wandeling over de beroemde l’Avenue de Champagne onder meer de champagnehuizen van Moët et Chandon, Mercier en Laurent-Perrier tegen. Ondergronds ligt een kilometerslang netwerk aan wijnkelders.

Vakantie Champagnestreek Frankrijk: ontdek de Champagnestreek met deze tips

Champagne proeven bij Joseph Perrier in de Franse Champagne-Ardenne

Een must tijdens je vakantie in Frankrijk: Champagne proeven bij Joseph Perrier ©watzijzegt.com

Of bezoek Châlons-en-Champagne, waar je tussen mei en september boottochtjes kunt maken over de Mau en Nau rivier. Het stadje wordt niet voor niets ‘Little Venice’ genoemd. Ook kun je er uitgebreid winkelen in ambachtelijke zaakjes en hypermoderne winkelcentra. Geen zin in boottochtjes of lange wandelingen? Via de tourist office van Châlons-en-Champagne kun je ook een Segway huren!

Met de auto op vakantie naar Frankrijk: bezoek Lac du Der

Lac du Der huist eindeloos veel flora en fauna (Foto door Berit Kessler, via Shutterstock)

Helemaal iets anders? Het Lac du Der is het grootste kunstmatige meer van West-Europa. Hier overwinteren jaarlijks tienduizenden kraanvogels. Door het hele jaar heen kun je hier meer dan 200 vogelsoorten spotten. Een heerlijke plek om te wandelen, fietsen of paardrijden.

Lees meer over op vakantie in de Champagnestreek >>

Ook Parijs (circa 5 uur rijden), de romantische hoofdstad van Frankrijk, biedt een schat aan bezienswaardigheden, zoals de Eiffeltoren, het Louvre, de Notre-Dame en de charmante Montmartre-wijk. Naast de cultuur en geschiedenis, kun je genieten van heerlijk eten, modieuze winkels en de Seine-rivier.

Verplicht in de auto mee naar Frankrijk:

 • Gevarendriehoek – Je bent verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben en deze bij pech of een ongeval neer te zetten. Vergeet ook niet je alarmlichten in te schakelen. Maar let op: Bij pech of een ongeval op de autoroute (autosnelweg) mag de bestuurder géén gevarendriehoek plaatsen omdat dat te gevaarlijk is.
 • Veiligheidshesje – Als bestuurder ben je zowel ‘s nachts als overdag verplicht om bij pech of een ongeval een veiligheidshesje aan te trekken voordat je het voertuig verlaat. Het veiligheidshesje moet daarom worden bewaard op een goed bereikbare plaats (en dus niet in de kofferbak). De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto.
 • Alcoholtest – Een alcoholtest is verplicht in elk voertuig (ook buitenlandse voertuigen); bestuurders die geen test bij zich hebben, krijgen bij een eventuele politiecontrole echter géén boete. Een verbanddoos en brandblusser zijn trouwens niet verplicht.

Met de auto op vakantie naar Luxemburg

Luxemburg is één van de kleinste én welvarendste landen van Europa. Het is het enige land ter wereld waar een groothertog de scepter zwaait en heeft een eeuwenlange historie. Door de aanwezigheid van prachtige natuur, kastelen en gematigd klimaat is het een perfecte bestemming voor een vakantie of roadtrip. Vanuit centraal Nederland rij je er in zo’n 3,5 uur heen.

Herfstvakantie in Luxemburg: dit wil je doen in Luxemburg

Op autovakantie in Europa: Ga met de auto op vakantie naar naar Luxemburg

Verplicht in de auto mee naar Luxemburg:

Luxemburg heeft geen milieuzones. Je hebt dus geen milieusticker of vignet nodig om door Luxemburg te rijden.

 • Gevarendriehoek – Ook in Luxemburg ben je verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben.
 • Op snelwegen is gebruik van een gevarendriehoek bij pech of een ongeval alleen verplicht als de alarmlichten niet werken en elders alleen als je op een rijstrook stil komt te staan (niet op de vluchtstrook).
 • Veiligheidsvest – Je bent verplicht een reflecterend veiligheidsvest in je auto te hebben.
  • Zowel bestuurder als passagiers zijn verplicht een veiligheidsvest te dragen als ze bij pech of een ongeval op de auto(snel)weg of de vluchtstrook daarvan lopen.
  • Daarnaast is iedereen die in het donker of bij slecht zicht buiten de bebouwde kom langs de weg loopt, verplicht een veiligheidsvest te dragen. In Europa moet een reflectievest voldoen aan de norm EN 20471:2013 (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
 • Alleen in voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg moeten een brandblusser en een verbanddoos aanwezig zijn.
 • Reservelampen meenemen in je auto zijn niet verplicht in Luxemburg.

Autovakantie naar Denemarken

Vind je iets langer in de auto zitten geen probleem, dan is Denemarken een leuk idee. Hoofdstad Kopenhagen ligt op ruim 8 uur rijden vanaf Utrecht. Gezinnen kunnen een bezoek aan Aarhus (ruim 7 uur vanaf Utrecht) prima combineren met een bezoek aan Legoland in Billund. Er zijn ook meer dan genoeg leuke vakantieparken in Denemarken.

Bezoek Kopenhagen en Aarhus in Denemarken

Nyhavn in Kopenhagen

Op autovakantie in Europa: ga jij naar Kopenhagen in Denemarken?

Hoofdstad Kopenhagen heeft meer dan genoeg vermaak. Naast de diverse winkelstraten nodigen oude stadswijken je uit om rond te kijken in de talloze boetieks en winkels vol design. Maak een boottocht door de grachten, bekijk de Kleine Zeemeermin en geniet net als de Denen van gezellige middagen aan de waterkant. Of spring op een gratis fiets en ontdek ook het stadsleven in hippe wijken als Nørrebro, Østerbro en Vesterbro.

Lees ook: Citytrip Kopenhagen: leukste bezienswaardigheden in Kopenhagen

Aarhus: Gezellig aan de waterkant van ÅboulevardenKleurrijke plaatjes in het beroemde regenboog panorama van Olafur Eliasson op het dak van het ARoS Aarhus Art Museum

Sla het ARoS kunstmuseum niet over tijdens je bezoek aan Aarhus ©watzijzegt.com

Ook Aarhus is een bezoek waard tijdens je autovakantie. De tweede stad van Denemarken is befaamd vanwege de muziek en de jaarlijkse festivalweek, thuis aan uiteenlopende musea – van moderne kunst tot openluchtmuseum Den Gamle By. In het Quartier Latin shop je uitgebreid bij leuke boetiekjes, aan de promenade (‘Vadestedet’) langs de rivier met restaurants, cafés en bars geniet je van je vakantiedagen.

Verplicht mee in de auto naar Denemarken: Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben.

Ga jij weleens met met de auto op vakantie? Wat is jouw favoriete bestemming voor een autovakantie?

ReizenReizen
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in juli 2018 en wordt geregeld geactualiseerd.

4 reacties
 1. We hebben laatst een reis met de auto gemaakt door Saksisch Zwitserland, zo heet het gebied in het Elbedal vlak onder Dresden. We konden ondanks corona probleemloos doorrijden naar Tsjechië en Polen. Het is een prachtig gebied met rotsformaties en romantische dorpjes tegen een beboste berghelling.

 2. Ik wil sowieso nog eens naar Denemarken. Ook Luxemburg – waar ik vroeger een aantal keer heen ben geweest – staat op mijn lijstje. Dat is vanuit Limburg helemaal dichtbij natuurlijk!

 3. Ik vind roadtrips zó fijn! We hebben ook al zoveel van Duitsland kunnen ontdekken door met de auto eropuit te gaan :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen