Overal omringd door bergen in Innsbruck

Weekendje weg of stedentrip in november: waar kun je heen?

Deze bestemmingen binnen en buiten Europa bieden gegarandeerd zon (of sneeuw), tal van culinaire festivals en minder toeristen: hier wil je heen voor een weekendje weg of stedentrip in november.

Stedentrips in november: waar kun je heen?

Wil je er deze herfst nog even lekker tussenuit en zoek je nog een passende bestemming? Met name Zuid-Europa heeft in november vaak nog prima weer terwijl in de Alpen juist de eerste wintersportresorts hun deuren zullen openen. Deze bestemmingen zijn prima geschikt voor een weekendje weg of stedentrip in november.

Praag, Tsjechië

Het historische Praag heeft in november te kampen met wisselvallig weer, toch ligt de stad er vaak nog mooi bij. Er kan zelfs een laagje sneeuw liggen als de winter vroeg invalt. Praag heeft haast iets weg van een groot openluchtmuseum: het barst er van de indrukwekkende gebouwen en bruggen over de rivier Moldau. Niet voor niets staat Praag in zijn geheel (!) op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Praag in het najaar

Citytrip in november: Ga naar prachtig Praag in de herfst (Foto door Yasonya)

Toscane, Italië

November is de perfecte maand voor foodies om Toscane in Italië te bezoeken. Op 1 november begint traditiegetrouw het wilde zwijnen jachtseizoen, een ingrediënt dat in talloze Toscaanse gerechten terug te vinden is. Tal van producten komen vers van het land, de olijvenoogst begint en het barst van de culinaire festivals:

  • Smul van handgemaakte bringoli – pasta die traditioneel gevuld wordt met vegetarische ragout – tijdens het Festa dei Bringoli e di San Martino.
  • Doe mee met de olijvenoogst tijdens het Fiera di Montemurlo.
  • In Lucca start eind november de Desco, een culinair evenement dat ook de eerste twee weekenden van december wordt gevierd.

Boek dus een stedentrip naar bijvoorbeeld Lucca of Sienna, huur een auto en toer de regio rond.

Toscane moet je zeker bezoeken in november

(Foto door LianeM, via Shutterstock) Meer lezen over bestemmingen in Italië >>

Cinque Terre, Italië

Naast Toscane is ook Cinque Terre de moeite van een bezoek waard in november. Het is een stuk rustiger dan tijdens de drukke zomermaanden, wanneer de plaatsjes letterlijk onder de voet gelopen worden door hordes toeristen.

Ook het weer is vaak nog prima: niet zo stabiel als ‘s zomers maar als de zon schijnt, is een gemiddelde temperatuur van 15-16 graden nog prima te doen. Prima redenen om de kleine stadjes van Cinque Terre te bezoeken.

Idyllisch Cinque Terre in Italië is een prima bestemming in november

Vergaap je aan het idyllische Cinque Terre (Foto door Alex Tihonovs, via Shutterstock)

Frankfurt, Duitsland

Frankfurt is niet de warmste bestemming in het najaar, wel een leuke! Hoewel de stad zich niet kenmerkt door charmante oude huizen – het oude centrum van de stad werd aan het eind van WOII bijna volledig verwoest door bombardementen en in de jaren vijftig volgens ‘moderne maatstaven’ herbouwd – heeft Frankfurt haar verborgen schatten.

Dit najaar is er een bijzondere Rembrandt tentoonstelling te bezichtigen in het Städel Museum (www.staedelmuseum.de). In deze tentoonstelling zijn maar liefst 140 van zijn belangrijkste werken te zien, uit de collectie van het museum en uit andere musea van over de hele wereld.

Aan het eind van de maand gaan ook de kerstmarkten weer open.

Lees meer over wat te doen in Frankfurt: Op zoek naar verborgen schatten

De Eisener Steg in Frankfurt

De Eisener Steg in Frankfurt

Keulen, Duitland

Het Duitse Keulen staat vooral bekend om de historische binnenstad waar de Dom van Keulen de skyline domineert. Deze levendige stad aan de Rijn heeft veel meer te bieden. Zo biedt Keulen talloze bezienswaardigheden en evenementen op cultureel vlak, zorgt de universiteit voor levendigheid in de stad en kun je er uitstekend winkelen.

 

Bezoek Keulen in 2023 Wat te doen in Keulen

De bekende skyline van Keulen

Mechelen, België

Relaxed genieten van stoofvlees met friet, garnalenkroketten en gehaktballen met stoemp met een Belgisch biertje ernaast, of toch liever wafels en warme choco. Mechelen is knus en een prima, goed bereikbare bestemming om op te warmen tijdens koude herfstdagen. Weer eens iets anders wanneer je Antwerpen en Gent inmiddels wel kent!

Lees ook: Een stedentrip Mechelen: stad van vrouwen en sexy bier

De Grote Markt in Mechelen

De Grote Markt in Mechelen ©watzijzegt.com

Luxemburg-stad, Luxemburg

Luxemburg is een ideale bestemming voor een korte vakantie of roadtrip. Je bent er vanuit Nederland al in een paar uurtjes reizen met de auto of trein. De oude stad Luxemburg werd al in 963 gesticht en maakt sinds 1994 deel uit van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed.

Invloeden van vele andere culturen zijn hier goed zichtbaar in de gebouwen en het groothertogelijk paleis is een prachtig bouwwerk. Daarnaast is er van alles te doen op gebied van cultuur, historie en kun je er bijzonder goed eten.

Herfstvakantie in Luxemburg: dit wil je doen in Luxemburg

Londen, Engeland

Hoewel reizen naar Groot-Brittannië door Brexit misschien wat minder eenvoudig verloopt, blijft een stedentrip Londen voor mij een persoonlijke favoriet. Zelfs als het regent in Londen is er namelijk meer dan genoeg te doen!

In november kun je hier onder meer genieten van een jaarlijks jazz festival en de Bonfire nights met vuurwerkshows. Vanaf half november wordt de stad steeds verder in de feeststemming ondergedompeld en kun je de eerste kerst- en wintermarkten alweer bezoeken.

Ontdek hier meer tips voor een stedentrip naar Londen

Dit najaar doen in Londen: 14 activiteiten

Foto door Pawel Pajor (via Shutterstock) Meer lezen over Londen >>

Canarische Eilanden

Wil je zeker zon tijdens je vakantie in november? Ga dan naar de Canarische Eilanden. De gemiddelde temperatuur op eilanden als Gran Canaria en Fuerteventura bedraagt zo’n 21 graden en ook al nemen de regenkansen wat toe in november: je kunt nog prima op het nu rustiger stranden liggen. Bijkomend voordeel: de prijzen liggen een stuk lager dan tijdens het hoogseizoen.

Boek een strandhotel aan Costa Adeje of Playa de las Americas op Tenerife. Of ga voor de hoge zandduinen van Maspalomas op Gran Canaria. Zonvakantie gegarandeerd.

Stedentrip in november: boek een nazomertrip naar de zonMooiste stranden Canarische Eilanden: Playa De Papagayo op Lanzarote

Marrakech, Marokko

Met een gemiddelde temperatuur van 22 graden is het in Marrakech in november nog een stukje warmer dan boven de Middellandse Zee. De zinderende hitte die tijdens de zomer de straten verhit is verdwenen en de grootste mensenmassa’s daarmee ook.

  • Verken de beroemde souks van Marrakech.
  • Bezoek de middeleeuwse moskeeën die de stad rijk is en vergeet ook het Palais de la Bahia niet.
  • Laat jezelf onder handen nemen in een van de hammams.
  • Les je dorst met muntthee en lokale lekkernijen.

Verken de markten in Marrakech in november

De Jamaa el-Fna market in Marrakech (Foto door Calin Stan, via Shutterstock)

New York City, Verenigde Staten

Ook New York City is een (vr)eetfestijn in november. Central Park verandert in een prachtige explosie van herfstkleuren, winkeletalages worden klaargestoomd voor de aankomende feestdagen en tal van holiday markets brengen je er vast voor in de stemming.

  • Bezoek de markten in Bryant Park, Columbus Circle, Grand Central Terminal en Union Square die gedurende maand op verschillende tijden open zijn.
  • Ga schaatsen op de beroemde ijsbaan bij Rockefeller Center en Bryant Park.
  • Koop vast wat Sinterklaas en kerstcadeaus voor het thuisfront.

Hopelijk is reizen naar de Verenigde Staten snel weer mogelijk!

Central Park in de herfst

(Foto door f11photo, via Shutterstock) Lees meer over reizen naar New York in deze New York City Guide >>

Meer zin in kou en sneeuw in november?

Wie zin heeft in een winterse trip of zelfs sneeuw wil naar Oost-Europa of wintersportgebieden in landen als Oostenrijk.

Poznań, Polen

Kastelen, kleurrijke architectuur en een museum over croissants. Dat klinkt toch als een bestemming waar je direct heen wil zodra we weer kunnen reizen? De Poolse stad Poznań is een stedentrip-bestemming om aan je lijstje toe te voegen. Daarnaast kun je vanuit hier prima dagtrips maken naar bezienswaardigheden in de omgeving. Poznań is dan ook de perfecte uitvalsbasis voor avonturen in West-Polen.

Lees meer: Dit zijn de leukste dingen om te doen in Poznań

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Poznań

Kaprun, Oostenrijk

Door de aanwezigheid van de Kitzsteinhorn gletsjer loopt het wintersportseizoen in Kaprun vanaf de herfst tot diep in het voorjaar. In november is het één van de weinige gebieden waar je al een meter sneeuw vindt.

Op wintersport in november kan prima in Kaprun

Innsbruck, Oostenrijk

Innsbruck laat je stad en bergen uitstekend combineren. De stad ligt tussen de bergen en is een aantrekkelijke bestemming voor wintersporters en sportievelingen.

Met een SKI plus CITY Pass Stubai Innsbruck krijg je toegang tot in totaal 40 attracties en activiteiten inbegrepen: van hoog-alpiene belevenissen tot coole lifestyle attracties in de stad. De pas geeft toegang tot 13 skigebieden met bijna 300 km pistes en 48 km aan skiroutes, waarvan acht pistes ook nachtelijk skiën of nachtrodelen aanbieden. Ook handig: je kunt ermee in skibussen en de hop-on hop-off bus Sightseer.

Lees meer over Innsbruck:

Stedentrip Innsbruck: stad tussen de bergen

Bewaar deze bestemmingen voor een stedentrip in november op Pinterest

Of juist op zoek naar sfeervolle bestemmingen voor een stedentrip in december?

Stedentrip in november: waar moet je heen?

Heb jij nog plannen voor een stedentrip in november?

Ook zo’n fan van stedentrips? Sluit je dan vooral aan bij de Citytrippers groep op Facebook! Hier vind je de beste reistips & inspiratie voor de leukste stedentrips van reisbloggers en mede-stedentrippers!

5 reacties
  1. Wat een fijne bestemmingen allemaal! Ik ga in november naar Barcelona, ook erg leuk! ‘Vroeger’ ging ik altijd met mijn ouders naar Toscane, prachtig! Ik zou er nog heel graag een keer naar toe gaan – zo te lezen is november dan een hele geschikte maand!

  2. Praag is onze bestemming begin november! Nog niet eerder geweest, ontzettend veel zin in! Als je nog tips hebt, ik hoor ze graag!

  3. Fijn die bestemmingen in november; als het hier guur, grijs en koud wordt, vlucht ik graag naar zonnige bestemmingen ;) NY in november had ik niet zo snel aan gedacht

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen