Wat te doen in Gent: 20 toffe tips en bezienswaardigheden

De leukste Europese stedentrip bestemmingen van dit moment

Stedentrips zijn ideaal om er even helemaal tussenuit te gaan. Op zoek naar een leuke bestemming voor je volgende korte trip? Dit zijn de leukste Europese stedentrip bestemmingen van dit moment!

Citytrippers: De leukste stedentrip bestemmingen van dit moment

Een lang weekend op pad in een andere stad is perfect om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur, zonder daarvoor meteen al je vakantiedagen op te nemen. Dankzij goedkope luchtvaartmaatschappijen vlieg je soms al voor een paar tientjes naar een Europese bestemming terwijl de reistijd vaak tot een paar uur beperkt blijven. Geen zin om te vliegen? Dan stap je in de trein of de auto, net zo makkelijk.

15 van de leukste Europese stedentrip bestemmingen

1. Berlijn in Duitsland

Waarom Berlijn? Na mijn eerste bezoek aan Berlijn eerder dit jaar begrijp ik eindelijk waarom mensen zo graag naar deze stad gaan. Berlijn bruist, is goed te bereiken via alle transportmiddelen en verveelt nooit. Ga eten bij achtunddreissig in Mitte, verken de monumenten en kleurrijke straten van Friedrichshain en reis met de metro en tram de stad door.

Lees hier meer over Berlijn: 24 uur in Berlijn en Mijn Berlijn, met de leukste Berlijn tips

De leukste Europese stedentrip bestemmingen: 24 uur in BerlijnDe leukste Europese stedentrip bestemmingen: 24 uur in Berlijn

Graffiti in de straten van Friedrichshain in Berlijn

2. Frankfurt in Duitsland

Nog een Duitse stad die hier niet mag ontbreken en dichterbij dan Berlijn. Frankfurt staat ook wel bekend als Manhattan am Main of Mainhattan en biedt niet de standaard charme van steden als Brugge of Kopenhagen. Veel oude gebouwen werden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog verwoest en dankzij de ‘moderne’ maatstaven van de jaren vijftig kwam daar weinig charmants voor in de plaats.

Toch is Frankfurt de moeite waard en zorgen talloze restaurantjes, groene stadsparken en winkels voor een lekker weekendje weg.

Lees hier meer over Frankfurt: Op zoek naar verborgen schatten in Frankfurt

De leukste Europese stedentrip bestemmingen: De Eisener Steg in FrankfurtDe leukste Europese stedentrip bestemmingen: Frankfurt wordt ook wel Mainhattan genoemd

3. Gent in België

Waarom Gent? Studentenstad Gent is compact, met een historische binnenstad waar achter elke bocht een prachtige gevel, indrukwekkende kerk of zelfs kasteel schuilt. Te voet kun je de binnenstad prima in een dag verkennen.

Lunch met (vegetarische) gehaktballen bij Balls N Glory, spot de street art met de Concrete Canvas Tour of verken Gent van grote hoogte of het water.

Lees hier meer over Gent: Wat te doen in Gent: 7 toffe tips

Wat te doen in Gent: 7 toffe tipsConcrete Canvas Tour, Street Art Gent

Ook Gent kent talloze straatkunstwerken

4. Kopenhagen in Denemarken

Waarom Kopenhagen? Foodies en cultuurliefhebbers zitten altijd goed in Kopenhagen! Deense steden zijn niet de goedkoopste bestemming voor een stedentrip, toch kun je ook met een klein budget genoeg doen hier.

Geniet van Deense biertjes in een van de cafés in Nyhavn, wandel naar De Kleine Zeemeermin of verken de stad per fiets. Winkelen kan uitgebreid in de lange winkelstraat Strøget of bij een van de vele Deens Design winkels.

Lees hier meer over Kopenhagen: Wat te doen in Kopenhagen: 13 ideeën voor elk budget

Nyhavn in Kopenagen

Nyhavn is een van de bekendste trekpleisters van Kopenhagen

5. Aarhus in Denemarken

Waarom Aarhus? Deze Deense havenstad aan de noordoostkust van Jutland is minstens net zo leuk als grote broer Kopenhagen. De studentenstad heeft tal van toffe bezienswaardigheden – denk aan de regenboogbrug op het dak van het ARoS Aarhus Art Museum – en is in 2017 Europese Hoofdstad van Cultuur.

Reden genoeg om Aarhus als volgende stedentrip-bestemming te kiezen!

Op stedentrip naar Denemarken? Ga naar Aarhus!

Mollestien: het mooiste straatje van Aarhus

Dit fotogenieke straatje is naast het kleurrijk regenboog-dak ongetwijfeld de meest gefotografeerde plek in Aarhus

6. Manchester in Engeland

Lonely Planet tipte Manchester in 2016 al als een van de must-visit steden. De Engelse voetbalstad is een product van de industriële revolutie en onderging de afgelopen jaren een grondige opknapbeurt. Zakelijke wolkenkrabbers wisselen neo-klassieke gebouwen van rood baksteen af. Spoorwegviaducten en grachten liggen naast pubs met bloemrijke gevels en kleurrijke street art.

Ga restaurant-hoppen bij de Corn Exchange, bezoek een voetbalwedstrijd en ga op jacht naar tweedehands vondsten en street art in Manchester’s Northern Quarter.

Lees hier meer over Manchester: Doen in Manchester: hotspots + street art

Chillen in de Piccadilly Gardens in Manchester Doen in Manchester: hotspots & street art

Manchester is een mix van modern & historie

7. Boekarest in Roemenië

Waarom Boekarest? Boekarest heeft een prachtig historisch centrum, dat met name buiten het hoofdseizoen nog niet overladen wordt door toeristen. Wanneer je afreist naar deze Roemeense hoofdstad vind je knusse barretjes en hippe lunchplekken naast prachtige architectuur en antiekmarkten. En het is nog betaalbaar ook.

Boekarest: de nieuwe hoofdstad voor hippe stedentrippers

Boekarest: de nieuwe hoofdstad voor hippe stedentrippers

Boekarest: de nieuwe hoofdstad voor hippe stedentrippers?

8. Lecce in Italië

Waarom Lecce? Universiteitsstad Lecce heeft meer dan genoeg bezienswaardigheden om jezelf een dag of twee te vermaken. De historische stad staat ook wel bekend als Florence van het zuiden en is het hart van de Zuid-Italiaanse cuisine en beste rode wijnen uit Puglia.

Daarnaast maak je vanuit makkelijk een uitstapje naar het strand of een van de omliggende steden in Puglia.

Dit zijn de mooiste stadjes van Zuid-Italië

Universiteitsstad Lecce heeft meer dan genoeg bezienswaardigheden

9. Londen in Engeland

Waarom Londen? Londen ligt op krap een uur vliegen van drie Nederlandse luchthavens en is ook per trein en boot te bereiken. 2017 is het jaar waarin diverse beroemde Engelse publicaties een jubileum vieren: zo bestaat de Harry Potter serie 20 jaar in juni 2017 en is het 125 jaar geleden sinds de eerste avonturen van Sherlock Holmes werden gepubliceerd. Voetballiefhebbers willen het 25e jubileum van de Premier League in augustus niet missen.

Daarnaast is Londen altíjd een goed idee! Of je nu verblijft naast de Tower Bridge of een weekend doorbrengt in het hippe Shoreditch, je zult je nooit vervelen.

Zo breng je 1, 2, 3 dagen door in Londen

Street art in Shoreditch, London

Street art in Shoreditch: je kijkt je ogen uit

10. Innsbrück in Oostenrijk

Waarom Innsbrück? Omringd door het indrukwekkende Alpengebergte biedt Oostenrijk zowel ‘s winters als ‘s zomers prima vermaak. Dwaal rond door het compacte centrum, trakteer jezelf op enorme schnitzels of begeef je in de bergen rondom de stad. Simpelweg uitwaaien of sportief op de mountainbike.

‘s Winters stap je op de lange latten en vergaap je je aan de indrukwekkende schansspringers.

36 uur in Innsbruck: kleurrijke stad tussen de bergen

Overal omringd door bergen in Innsbruck

11. Leeuwarden in Nederland

Waarom Leeuwarden? Leeuwarden volgde Aarhus op als een van de Culturele Hoofdsteden van 2018. De stad staat de afgelopen jaren volop in het teken van vernieuwing en een betrokken gemeenschap die de Friese cultuur volop in de schijnwerpers zet.

Hier vind je gezellige winkelstraten, tal van winkels waar lokale en regionale producten de hoofdrol spelen en toffe street art en graffiti die de stad extra glans geven.

Stedentrip Leeuwarden: genieten van lokale pareltjes in het hoge noorden

De Waag in Leeuwarden

Leeuwarden mag je in 2017 zeker niet overslaan! Meer over verrassend Friesland lees je op www.friesland.nl

12. Lissabon in Portugal

Waarom Lissabon? Genoemd in Lonely Planet’s Best in Travel voor 2017 mag Lissabon niet ontbreken op je stedentrip-bestemmingenlijst. Het kleurrijke Lissabon is de perfecte combinatie van cultuur, historie en ontspanning.

Ook de gastronomie ontbreekt niet: drie restaurants ontvingen in 2016 hun eerste Michelin-ster, waardoor de stad nu zes restaurants met één en 1 restaurant met 2 Michelin sterren telt.

Lissabon mag niet ontbreken tussen je stedentrip bestemmingen in 2017

Lissabon mag niet ontbreken tussen je stedentrip bestemmingen

13. Ostuni in Italië

Waarom Ostuni? Witte stad Ostuni ligt in het zuiden van Italië, waar de hak van de Italiaanse laars begint en de zo bekende trulli uit Puglia nog net te vinden zijn in het landschap. De stad is een doolhof van gewelfde bogen, verborgen steegjes en trappen en bijzonder fotogeniek.

Vergeet vooral niet een terrasje mee te pakken en net als de Italianen zelf te genieten van verse gelato en Aperol Spritz.

10 redenen om Puglia als volgende reisbestemming te kiezen

Straatbeeld in Ostuni

Fotogenieke taferelen in Witte Stad Ostuni

14. Pamplona in Spanje

Waarom Pamplona? De Spaanse autonome regio Navarra is ruig en afwisselend, met Pamplona als bruisend middelpunt. Vanuit de stad ben je in een uur reizen in elke windrichting in een compleet andere omgeving: strand, bergen, bos of semi-woestijn.

De Spaanse gastvrijheid is goed te merken in Pamplona, waar je voor luttele euro’s al kunt genieten van een Spaans wijntje en pintxos, de lokale variant op tapas.

De pintxos van Pamplona

Pamplona ligt in Spaans Navarra: land van uitersten

Pamplona ligt prachtig tussen de bergen

15. Krakau in Polen

Waarom Krakau? Krakau is de op één na grootste stad van Polen en is de ideale stad voor iedereen die cultuur, historie en winkelen combineert. De stad heeft het grootste plein van Europa; het beroemde Koninklijk Paleis en de indrukwekkende kathedraal liggen binnen loopafstand van het stadscentrum. In december verandert de stad in een grote kerstmarkt; er is zelfs een competitie wie de beste kerststal bouwt.

Fotografen en Instagram-fanaten vinden er talloze fotogenieke plekjes en mogen Krakau dus niet overslaan.

3 dingen die je niet mag overslaan in Polen (+1 notspot)

Citytrippers op Facebook

Ook zo’n fan van stedentrips? Sluit je dan vooral aan bij de Citytrippers groep op Facebook! Hier vind je de beste reistips & inspiratie voor de leukste stedentrip bestemmingen van reisbloggers en mede-stedentrippers!

Wat is jouw favoriete stedentrip-bestemming in Europa?

Featured foto via Shutterstock

10 reacties
 1. Mijn favoriet uit dit rijtje is zonder twijfel Gent, zo leuk en gezellig! Maar Berlijn is ook altijd een fijne stad om te bezoeken. Ik ben laatst in Dublin geweest, dat is ook wel echt een aanrader. Vooral als je van de combi stad en natuur houd. De Wicklow Mountains liggen er om de hoek :-)

 2. Verrassende bestemmingen! Ik ben hiervan alleen in Berlijn geweest, ik vond het op zich best leuk, maar het heeft mij niet echt betoverd of zoiets. Ik ben wel echt verliefd geworden op Boedapest, Praag en Ljubljana.

 3. Ik krijg zoveel zin om meteen een city trip te doen als ik dit zo zie! Ik heb nog een hoop te bezoeken als ik dit zo zie! Ik had Lissabon ook in het lijstje verwacht, aangezien daar de laatste tijd zoveel mensen naar toe gaan :)

 4. Leuke lijst! Ik ben deze zomer voor een flitsbezoekje in Berlijn geweest en zijn we in vier uur tijd langs alle beroemde hotspots gerend. We willen echt nog eens terug voor een uitgebreider bezoek want het is zo’n relaxte stad!

  Zelf vind ik Keulen en Aken erg leuke steden voor een korte citytrip. Wanneer ik wat meer tijd heb, staat Rome bovenaan! Hoewel ik vorige week ook een prachtig blog las over Madrid en Barcelona, dus die wil ik ook nog wel eens bezoeken!

 5. Kopenhagen, daar vloog ik naartoe tijdens mijn allereerste vlucht. Inmiddels alweer 10 jaar geleden, dus hoog tijd om eens terug te gaan. Oslo vond ik ook een leuke stad, net als Leuven en Valencia!

  1. Oslo en Valencia staan nog op mijn lijstje! Vorig jaar voor het eerst naar Leuven geweest, niet acuut verliefd op geworden… maar dat lag misschien ook aan het enorm troosteloze weer waardoor het grijs en rustig was op straat.

  1. Haha, die zijn ook zeker niet vervelend! Ik heb ook nog wel een paar favoriete Spaanse en Italiaanse steden… ik voel nog een blog post aankomen ;-)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen