TRAVEL REPORT: Millennials, authentiek reizen en likes

18 Bestemmingen en reistrends voor 2018

Op zoek naar reisinspiratie voor 2018? Lonely Planet maakte onlangs haar Best In Travel bestemmingen bekend en ook andere reisorganisaties signaleren reistrends. 18 Bestemmingen en reistrends voor 2018!

Dit zijn de reistrends voor 2018

Met nog twee maanden te gaan tot een kraakvers nieuw jaar, komen ook de voorspellingen en trends weer de hoek om kijken. Zo ook op reisgebied!

Om de belangrijkste reistrends voor 2018 te voorspellen, combineerden experts bij Booking.com bijvoorbeeld meer dan 128 miljoen beoordelingen van gasten en de resultaten van een onderzoek onder 19.000 reizigers uit meer dan 26 landen wereldwijd. Dat leverde 8 reistrends op voor volgend jaar.

1. Reistrend 2018: Slim op reis

Reizigers maken elk jaar steeds slimmere keuzes en willen het meeste uit hun geld halen. Een groot aantal reizigers maakt hun reisbeslissingen vanuit een financieel oogpunt en ook in 2018 zal dat een bepalende factor zijn. Voordat reizigers een beslissing maken bij de organisatie van een reis controleert bijna de helft (47%) de wisselkoers en onderzoekt 48% de economische situatie van een bestemming.

2. Ervaringen belangrijker dan materiële zaken

2018 staat in het teken van grootse plannen: 45% van de reizigers denkt eraan een reis te maken die op hun bucketlist staat. De meerderheid hiervan (82%) wil in het komende jaar één of meerdere bestemmingen van hun lijstje afvinken. Mensen hechten steeds meer waarde aan ervaringen in plaats van materiële zaken, waardoor ze in 2018 vaker de kans zullen grijpen om onvergetelijke reizen te maken.

Bij de meesten staat een van de wereldwonderen op de bucketlist: bijna de helft van de reizigers (47%) wil in 2018 een wereldwonder bezoeken. Meer dan een derde (35%) wil verrast worden door lokale lekkernijen en 34% wil naar een adembenemend eiland.

Over liefde in India en waarom ik nooit meer terug ga

Bezoek jij een van de wereldwonderen in 2018?

Mensen zijn in het nieuwe jaar ook op zoek naar adrenaline: 34% denkt eraan een wereldberoemd attractiepark te bezoeken. Voor deze adrenalinejunkies zijn Orlando (VS), de Gold Coast (Australië) en Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) de echte top-bestemmingen volgens Booking.com-reizigers¹.

3. Leven als een local, maar niet per se met een local

Reizigers gaven aan dat het niet nodig is om een host te hebben die constant aanwezig is. Reizigers willen op hun bestemming graag dat lokale gevoel krijgen en kunnen vertrouwen op de kennis van hun host. Zo zegt een kwart van de reizigers het belangrijk te vinden dat hun host over lokale kennis beschikt en tips kan delen over restaurants en bezienswaardigheden.

Tegelijkertijd willen ze wel op hun eigen manier met hun host kunnen omgaan. In 2018 is het voor reizigers belangrijk dat hun host beschikbaar is, maar niet te veel op de voorgrond van hun vakantie is (30%).

4. The Great Mate Escape

2018 wordt hét jaar van reizen met vriendengroepen. Op de vraag met welke reisgenoten je het liefst gaat reizen in 2018, antwoordde 25% ‘met een vriendengroep’. In 2018 gaat het niet langer alleen om de bestemming, maar ook om de mensen met wie we mooie herinneringen creëren. Een vakantie met vrienden is dé ultieme kans om meer tijd met ze door te brengen!

TRAVEL REPORT: Millennials, authentiek reizen en likes

Reistrends voor 2018: The Great Mate Escape – 2018 wordt hét jaar van reizen met vriendengroepen (foto door Rawpixel.com // Shutterstock)

Een vakantie met vrienden heeft ook financiële voordelen: vier op de tien deelnemers (42%) geeft aan dat ze tijdens een vakantie met vrienden in een accommodatie kunnen verblijven die ze alleen niet hadden kunnen veroorloven.

5. Terug naar toen

Naast nieuwe ervaringen staat 2018 ook in het teken van het verleden. Mensen willen hun mooiste jeugdherinneringen opnieuw beleven en gaan terug naar bestemmingen die altijd in het hart zijn gebleven.

Een derde van alle reizigers (34%) overweegt in 2018 terug te gaan naar een plaats waar ze als kind heen zijn gegaan, om de bestemming vanuit een nieuw perspectief te zien. De populariteit van deze nostalgische vakanties komt voort uit het gevoel van geluk die deze bestemmingen oproepen. Reizigers koesteren mooie en dierbare herinneringen aan deze familievakanties.

De millennials zijn het meest sentimenteel. Zo wil 44% van de 18- tot 34-jarigen graag terugkeren naar een favoriete familiebestemming uit hun kindertijd. Daarnaast is meer dan 60% van alle reizigers in 2018 van plan dagelijks iets op social media te posten.

6. Nieuwe technologie bij reistrends voor 2018

In 2018 zullen kunstmatige intelligentie en digitale technologie de manier veranderen waarop consumentenonderzoek doen, reserveren en reizen beleven. Zo zullen reizigers slimmere bestemmingskeuzes kunnen maken, aangezien ze aan de hand van technologie een bestemming of accommodatie beter leren kennen voordat ze het boeken.

Technologie op reis

(Foto door GaudiLab // Shutterstock)

In 2018 zal technologie ons verder helpen om zonder moeite en stress de mooiste verblijven te vinden en onvergetelijke ervaringen op te doen.

Bijna een derde (29%) van de reizigers wereldwijd zegt er geen moeite mee te hebben als een ​​computersysteem de volgende reis bepaalt op basis van hun reisgeschiedenis. Daarnaast zegt de helft (50%) van de reizigers dat het er niet toe doet of ze met een persoon of computer moeten communiceren, zolang hun vragen maar worden beantwoord.

Meer dan zes op de tien (64%) reizigers gaf aan het leuk te vinden om aan de hand van virtual reality een ‘preview’ van hun reis te zien. Verder is 50% van mening dat gepersonaliseerde reissuggesties en -activiteiten hun aanmoedigt om een reis te boeken.

7. In de voetsporen van pop-iconen

In 2018 zullen tv-programma’s, films, sport en sociale media een steeds grotere invloed hebben op onze beslissingen en een inspiratiebron zijn voor onze reizen. Van alle reizigers gaf 36% aan in het komende jaar inspiratie op te doen door televisie, films of muziekvideo’s.

Wat te doen in New York

De meest gewilde filmbestemmingen voor 2018 zijn: Kroatië, Spanje en IJsland dankzij Game of Thrones (29%), Londen vanwege Sherlock (21%) en Crown (13%), New York en Manhattan dankzij Millions (13%) en tot slot Los Angeles, te zien in Entourage (10%).

Verder is meer dan een vijfde (22%) van de reizigers van plan een reis te maken voor een groot sportevenement.

8. Wellness en gezondheid

De trend van wellness reizen blijft groeien in 2018. Vergeleken met 2017, zijn bijna twee keer zoveel mensen van plan een reis te maken die in het teken staat van gezondheid en welzijn. Ter vergelijking: één op de tien in 2017 vs. bijna één op de vijf in 2018.

10x Bestemmingen voor 2018

Elk jaar kiest befaamde reisboekenuitgever Lonely Planet de beste bestemmingen voor het komende jaar. De top 10 landen, steden, regio’s en Best Value-bestemmingen voor 2018 zijn bekend gemaakt.

Dit jaar staat Chili op nummer 1 op de landenlijst, gevolgd door Zuid-Korea en Portugal. Sevilla is de nummer 1-stad voor komend jaar, met Detroit op de tweede en Canberra op de derde plek.

Belfast en de Causeway Coast in Noord-Ierland is de niet te missen regio voor 2018. Ze wordt gevolgd door Alaska en de Julische Alpen in Slovenië. Tallinn in Estland is Lonely Planet’s Best Value-bestemming van 2018, gevolgd door Lanzarote en Arizona.²

Lees ook: 16 reistrends en trendbestemmingen voor 2016

Deze bestemmingen wil jij ook bezoeken in 2018

 1. Antwerpen, België – Een van ‘Europa’s best bewaarde geheimen en een must voor reizigers’.
 2. Belfast, Noord-Ierland – ‘Vol met trendy wijken die bruisen van bars, restaurants en hotspots’.
 3. Causeway Coast, Noord-Ierland – Een onvergetelijke kustroute die dankzij ‘de tijdloze schoonheid en de hoogstaande excursiemogelijkheden (denk golf, whiskey en adembenemende natuurfenomenen) populairder is dan ooit’
 4. Lanzarote, Canarische Eilanden, Spanje – Als tweede geëindigd in Lonely Planet’s Top 10 van Best Value bestemmingen: ‘Het maanachtige landschap van het Parque Nacional de Timanfaya, de ongerepte stranden van Órzola en de wijnmakerijen van La Geria zijn een beloning voor wie verder kijkt dan een traditionele zon-zee-strandvakantie’
 5. Liverpool, Engeland – Het is tien jaar geleden dat Liverpool Culturele Hoofdstad van Europa was en in het kader hiervan organiseert de stad komend jaar een reeks van grote culturele evenementen en tentoonstellingen. Zo ook de Liverpool Biënnale voor hedendaagse kunst. Hiervoor worden openbare plaatsen en ongebruikte gebouwen in de stad omgetoverd tot expositieruimtes voor hedendaagse kunst.
 6. Oslo, Noorwegen – De Noorse hoofdstad wordt onder andere geroemd om haar combinatie van bijzondere architectuur, kunst, culinaire hoogtepunten en ongerepte natuur.
 7. Nieuw-Zeeland – “A wildly exciting place”, met een geweldig netwerk aan wandelroutes, actieve vulkaanlandschappen en ambachtelijke koffie en craft beers; ik kan het alleen maar beamen!
 8. Sevilla, Spanje – Door Lonely Planet uitgeroepen tot dé stad om te bezoeken in 2018 want: ‘Wat ooit een met verkeer verstopte metropool was, is nu opgebloeid tot een bloeiende stad vol fietsen en trams waar het artistieke verleden nieuw leven in wordt geblazen’.
 9. Tallinn, Estland – Dé Best Value-bestemming van 2018 volgens Lonely Planet: ‘Compact, modieus en je krijgt hier écht waar voor je geld. De food trucks bieden Instagram-waardige maaltijden die geen gat slaan in je budget’.
 10. Valletta, Malta – Een van de twee Culturele Hoofdsteden van Europa in 2018, met zo’n 1000 lokale en internationale artiesten die zorgen voor een goedgevuld cultureel jaar.
Bronnen

[1] Beste aanbevolen bestemmingen voor attractieparken door Booking.com-reizigers
[2] Lonely Planet: Best in Travel 2018

Foto’s via Shutterstock, Unsplash
4 reacties
 1. Wat een hoop leuke inspiratie! Voor komend jaar liggen er nog wat plannen open. Misschien dat we voor werk een tijdje in Australië gaan wonen, maar als dat niet doorgaat wil ik in 2018 graag proberen om voor mijn reizen zo min mogelijk het vliegtuig te pakken. Antwerpen en Liverpool kunnen dan zeker op het lijstje :-)

  Jij al plannen voor 2018?

  1. Oeh, wonen in Australië is een mooi plan! Benieuwd of dat doorgaat :) Ik heb zelf nog weinig (reis)plannen voor komend jaar, dat is eigenlijk nog nasleep van dit jaar. Maar er staat voor werk in elk geval een tripje Manchester gepland. Verder zie ik het wel :)

   Fijne feestdagen!

 2. Mooi artikel! Mijn droombestemming voor 2018 staat er alleen niet bij, dat is namelijk Denemarken. Het staat al erg lang op mijn bucketlist en ik vind 2018 een mooi jaar om er eindelijk eens een kijkje te gaan nemen. ;)

 3. Zoveel leuke tips en bestemmingen! Ben toevallig afgelopen zomer in Liverpool geweest en was zo verrast door die stad, zo leuk en gezellig!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen